PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zalogovik tople vode-ponovno

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Norost uber ales. 10k€ za eno cisterno, peč in ene 4 črpalke in nekaj bakrenih kolenčkov in cevi. Vsa čast. Aja regulator ja, ta stane..., 100€.
No ja, če je Buderus in je vse lepo modro, kup enih motornih ventilov, 5 čurunalnikov - pardon računalnikov... Sad
Potem ap pride en toplovodar in tako zveže, da še Bog ne ve kako da sploh kje kaj greje. Sosed je zahteval, da naredijo po njegovi risbi, saj mu toplovodarska varianta ni in ni delala. Smejali so se mu a vseeno naredili, nato pa čez par mesecev prišli prosit, če lahko prerišejo, saj so nekje izvedeli, da je to prvi res delujoči kompleksnejši sistem, ki so ga kdajkoli zgradili.
frank Napisal:bom pa jutri zjutraj prva stvar telefonski klic ali pa bom še danes probal najti email znanca, ki je nabavil uplinjalno peč na drva za takrat še bistveno nižjo ceno,.. pa ti sporočim, čeprav če te prav razumem ne bo nič pomagalo

frank, nam ostalim bo informacija prišla prav, lepo prosim če se vseeno pozanimaš.
no,
samo za glavobole ne odgovarjam
:lol: :lol: :wink: :wink:

kotli na biomaso z izkoristkom preko 85% so v glavnem vsi vzhodnoevropske proizvodnje, samo zvenečo "nalepko" imajo gor
pri nakupu zahtevajte certifikate, ta prave !!!

sicer ne maram delat reklam, ampak tole si pa le poglejte
pa tegale možakarja pokličte, da vam bo povedal kaj o certifikatih,
realnih procentih izkoristka, krmiljenju izgorevanja,...
sistemih brez zalogovnika

razen osnove je vse slovenski produkt
sem danes možakarja poklical, se prvič z njim pogovarjal,..
zanimiv pogovor

na njegovi www strani pa si poglejte hidravlične sheme, da vas kak vodovodar ne bo napenjal,..

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dhb.si/ceniki/dhv/cenik-dhv_toplovodni.htm">http://www.dhb.si/ceniki/dhv/cenik-dhv_toplovodni.htm</a><!-- m -->
Dedalus Napisal:1700 kWh * 140 dm3 / (10 dm * 10 dm * 12 dm) * 90% = 178.5 kWh energije!

Z takšno količino energije lahko (brez izgub) segreješ iz 35°C na 85°C (razlika 50°C) sledeč volumen vode...

178.5 kWh / (0.00117 kWh/kg°C * 50°C) = 3060 litrov

Torej z enim polnjenjem peči, ki ima nalagalni prostor za drva velik 140 litrov, izkoristek 90%, z zračno sušenimi bukovimi drvami vlažnosti 20% zagreješ okoli 3000 litrov vode za 50°C!

Pri tem izračunu mi edino ni jasno zakaj 12 dm (odebeljeni tisk v citatu)??? 140 l = 0,14 m3

Predvsem me pa zanima nekaj drugega, z enim nalaganjem lahko segreješ cca. 3000 l vode za 50°C. To mi je jasno. Kaj se pa zgodi, če imaš zalogovnik velik recimo 1000l, ogrevanje imaš izključeno in naložiš pol kotel drv. Kam gre 2/3 odvečne energije? Ti kotel zaduši gorenje, ali gre preprosto višek energije ven preko varnostnega ventila kot izpust vroče vode?

LP
Glej moje izkušnje: 20kW peč napolena (BMK GUNTAMTIC) 2000l hranilnika,ponavadi zakurim popoldne okrog 16-17 ure in naložim v kurišče(175 l) zvrhano košaro drv s katero se segreje hiša(cca 150 m2,11 radiatorjev) na cca 21-22 stopinj.Zalgovnik se nafila do cirka 55-65%(izračun avtomatike) (100% je enako 75 stopinj po celotnem zalogovniku) to pomeni voda na vrhu in sredini 65 stopinj, na dnu zalogovnika 35-40. Obtočna črpalka se izključi ob 21 uri. Nakar se zjutraj vklopi med 5:45-7:30. Po tem ogrevanu vsebnost tople vode pade nekje na 30-40% odvisno od zunanje teperature. Naslednji vklop je ob 15 uri in ta razlika zadostuje da ogreje prostore do naslednjega kurjenja.

Lep pozdrav marjan
frik Napisal:
Dedalus Napisal:1700 kWh * 140 dm3 / (10 dm * 10 dm * 12 dm) * 90% = 178.5 kWh energije!

Z takšno količino energije lahko (brez izgub) segreješ iz 35°C na 85°C (razlika 50°C) sledeč volumen vode...

178.5 kWh / (0.00117 kWh/kg°C * 50°C) = 3060 litrov

Torej z enim polnjenjem peči, ki ima nalagalni prostor za drva velik 140 litrov, izkoristek 90%, z zračno sušenimi bukovimi drvami vlažnosti 20% zagreješ okoli 3000 litrov vode za 50°C!

Pri tem izračunu mi edino ni jasno zakaj 12 dm (odebeljeni tisk v citatu)??? 140 l = 0,14 m3

Predvsem me pa zanima nekaj drugega, z enim nalaganjem lahko segreješ cca. 3000 l vode za 50°C. To mi je jasno. Kaj se pa zgodi, če imaš zalogovnik velik recimo 1000l, ogrevanje imaš izključeno in naložiš pol kotel drv. Kam gre 2/3 odvečne energije? Ti kotel zaduši gorenje, ali gre preprosto višek energije ven preko varnostnega ventila kot izpust vroče vode?

LP

Prostorski meter ni enak kubičnemu metru. Prostorski meter bi naj bil ravno takih dimenzij (meter x meter x meter dvajset). Predstavljal naj bi en kubični meter zloženih drv.

Kaj se zgodi, če imaš premali hranilnik toplote in nimaš nobenega odjema toplote, zakuril si pa preveč? Peč se prvo zapre, gorenje se ustavi. Kljub temu se pa sama še vedno segreva dalje (počasi). Nekatere peči imajo varnostni izmenjevalec. Pri previsoki temperaturi gre toplota preko varnostnega izmenjevalca oziroma vode v kanalizacijo. Peč se tako ohladi.
@frank

Ti očitno zelo slabo bereš. Rekel sem, da imamo trenutno še vedno doma staro ferotermko s katero pokurim drv ko v fabriki.

Ja, rad bi si kupil en kvaliteten, preverjen sistem kot je Fröling. Veliko sem prebral o njih in skoraj vsi so imeli z njim samo pozitivne izkušnje. Z izgradnjo nove kurilnice bomo pričeli predvidoma pomladi. Seveda mi ni lahko iztresti 10000 EUR (z subvencijo države), kaj misliš, da mi denar na rit ven gleda?

Sem si ogledal te DHV kotle. Moram še malo po internetu poiskat mnenja uporabnikov, ki ga imajo in nekaj statistik preden bom sploh kaj komentiral. Ko bom zbral informacije, bom kaj dopisal.

Kar se tiče montaže. Tudi iz tega vidika sem se odločil raje za Fröling, ker mi bodo oni vse zmontirali, celoten sistem. Ne pa da najameš nekega lokalnega vodovodarja, ki kotel v življenju prvič vidi.

@Tone

Preden karkoli napišeš, se malo pozanimaj, koliko sploh kaj stane... Za primer ti povem, da je poliuretanska izolacija na enem od dveh hranilnikov že 500 EUR.
frank Napisal:Ni kaj, si se lotil naredit resen sistem, pohvalno
upam, da so ti majstri naredili v redu sistem glede regulacij in preklopov,.
zadnje čase poslušam zgodbice, kako vodovodarji naredijo sistem tako, da peč najprej segreje zalogovnik, potem pa greje šele radijatorje,...
:roll: :roll:

ola, to meni sedaj monter govori, da bo prvo segrelo zalogovnik, nato radiatorje.Pa to ni prav,kaj naj mu rečem.
Mamo cele probleme, kako rešiti zadeve, majster pa ne gre iz svojega mnenja, kako naj mu dokažem, da mora peč (Vitolig 150 25kw) prvo segreti radiatorje, nato zalogovnik (1250l)!
LP, Mare
@frank

Ker se gre za slovenskega proizvajalca kotlov, je težje najti kake koristne informacije. Jaz ne vem kakšen je kotel, v življenju ga še nisem videl v živo. Malo me po obliki spominja na kakega viadrusa. No saj nima veze...

Kar mene zanima že takoj je... Kako velik nalagalni prostor za drva pa ima ta peč? Govorim o DHV 25. Podatka ne zasledim nikjer. Predvidevam, da ta kotel deluje na vpihovanje zraka in ne sesanje... Kako je pa kaj z hrupom kotla?
maremare Napisal:
frank Napisal:Ni kaj, si se lotil naredit resen sistem, pohvalno
upam, da so ti majstri naredili v redu sistem glede regulacij in preklopov,.
zadnje čase poslušam zgodbice, kako vodovodarji naredijo sistem tako, da peč najprej segreje zalogovnik, potem pa greje šele radijatorje,...
:roll: :roll:

ola, to meni sedaj monter govori, da bo prvo segrelo zalogovnik, nato radiatorje.Pa to ni prav,kaj naj mu rečem.
Mamo cele probleme, kako rešiti zadeve, majster pa ne gre iz svojega mnenja, kako naj mu dokažem, da mora peč (Vitolig 150 25kw) prvo segreti radiatorje, nato zalogovnik (1250l)!

Krmilna elektronika ti mora to upravljat. Ko na termostatu v sobi pride do željene temperature, mora elektronika s pomočjo mešalnega ventila vročo vodo preusmerit v hranilnik. Pred tem pa mora voda v večinski meri odtekat v radiatorje. V večinski meri zato, ker mora biti temperatura povratnega voda najmanj 60°C (zaradi peči).

Očitno tvoj mojster ni dovolj usposobljen.
Dedalus Napisal:@frank

Ker se gre za slovenskega proizvajalca kotlov, je težje najti kake koristne informacije. Jaz ne vem kakšen je kotel, v življenju ga še nisem videl v živo. Malo me po obliki spominja na kakega viadrusa. No saj nima veze...

Kar mene zanima že takoj je... Kako velik nalagalni prostor za drva pa ima ta peč? Govorim o DHV 25. Podatka ne zasledim nikjer. Predvidevam, da ta kotel deluje na vpihovanje zraka in ne sesanje... Kako je pa kaj z hrupom kotla?

"Dedalus"
po pisanju sodeč sem smatral, da si zadevo že uredil :wink:

glede podatkov
podatke najverjetneje dobiš, če človeka pokličeš in jih zahtevaš :wink:
na internetnih straneh ostalih ponudnikov nisem zasledil toliko podatkov, kot jih ima tale
sam ti jih ne morem dat, ker zadeve ne poznam, niti nisem z njimi "povezan" :wink:

da pa daš 500 EUR za izolacijo,...
hmm.., ne bi komentiral
poznam nekaj primerov, kako ta izolacija "funkcionira" v praksi,..
predenj boš kupoval, se oglasi, ti bom dal nekaj naslovov firm, ki delajo zalogovnike, tudi take, s katerimi rešiš zalogovnik in ogrevanje sanitarne vode, pa še solarni sistem ..

glede "zadovoljnih" uporabnikov
nisem še zasledil, da bi kdo grajal sistem, ki ga je preplačal :wink: :wink:
pošiljam sliko narejenega, pa povejte, če je to pravilno.Poleg peči in zalogovnika imamo še regulacijo seltron.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://shrani.si/f/2I/Xx/48Idcndu/sistempec003.jpg">http://shrani.si/f/2I/Xx/48Idcndu/sistempec003.jpg</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://shrani.si/f/R/h0/2k1Mr0zV/sistempec0021.jpg">http://shrani.si/f/R/h0/2k1Mr0zV/sistempec0021.jpg</a><!-- m -->

Še en problem,na krogu 2 je motorni pogon.Ko smo včeraj zakurili,je prišla topla voda čez, vendar čez pol ure je bilo vse hladno.Preveril peč-kaže 70C,preveril seltron-kaže 22C,motorni pogon odprt na ful,črpalka dela,nastavitve temperature na 22C,realno stanje temp 19C,zakaj je vse mrzlo, če še ni izpolnilo pogojev temperature?
LP, Mare
frank Napisal:glede "zadovoljnih" uporabnikov
nisem še zasledil, da bi kdo grajal sistem, ki ga je preplačal :wink: :wink:

No, da preženem tvojo 'sklerozo':
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.podsvojostreho.net/viewtopic.php?t=5555&postdays=0&postorder=asc&highlight=stroj&start=0">http://www.podsvojostreho.net/viewtopic ... oj&start=0</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.podsvojostreho.net/viewtopic.php?t=5615&postdays=0&postorder=asc&highlight=term&start=0">http://www.podsvojostreho.net/viewtopic ... rm&start=0</a><!-- m -->

Obe zgodbi se nanašata na podobno 'ogrevalno' tematiko. Nekateri pač tudi v tuje dobro priznajo svojo zmoto.

Sicer pa me predvsem zanima, kakšno razsvetljenje neki mora doživeti človek, kot je Dedalus, da popolnoma obrne ploščo in se iz gorečega nasprotnika 'zelo zelo predragih Froling' ventilatorskih uplinjevalnih kotlov in obenem zagovornika 'klasike' spreobrne v vernika v omenjeno tehnologijo, ki že napoveduje, da bo zanjo tudi sam kmalu konkretno zrahljal mošnjo...?!?!
Ja Gost, prav imaš pred dvema letoma sem glede kotlov bil še precej nerazgledan. Priznam. Napram takrat sem imel prekleto manj informacij kot jih imam sedaj. Pred dvema letoma je tudi bila drugačna situacija. Imel sem čas vsakih nekaj ur skakat v kurilnico in pogleat kako gori.

V teh dveh letih sem zelo aktivno delal na pridobivanju informacij takšnih in drugačnih. Lahko ti točno povem kako je šel postopek učenja...

Prvo peč sem videl v Mercatorjevem gradbenem centru. Šlo se je za peč turškega proizvajalca Demir Dokum. Peč je bila litoželezna z 6 členi. Zdaj vem, da je tista peč primerna samo za kak vikend v smislu, da je dimnik hkrati tudi grelno telo. Potem sem sem bil na sejmu Dom, kjer sem videl Viessmann, Buderus, Viadrus, ipd... Cena gromozanska, kot stranko pa me prodajalci sploh niso jemali resno. Ko sem sam zbral dovolj informacij, sem zvedel, da peči, ki imajo prisilno vpihovanje zraka lahko imajo probleme z dimom, saj peči med obratovanjem ni dobro odpirati. Druga taka stvar je bila tudi hrup. Kdo pa bo poslušal hrup kot sesalec v kleti 8 ur na dan? Malo se pozanimajte, kakšen hrup je 70 dB. Potem sem prilezel do poceni slovenskih variant ala WVterm. Na tem forumu je o njih veliko prediskutirano. Kar me pri njih moti je to, da imajo poceni linijo in zelo drago linijo kotlov. Pri vseh pa nonstop nekaj eksperimentirajo. Jaz osebno nočem kupiti kotla, ki bi že naslednje leto bil zastarel. Lahko zastara recimo v 10 letih ali pa vsaj dokler ga ne odplačaš. No, enkrat sem celo bil v WVtermovi trgovini in malo pogledal peči v detajlu. Prvo kot prvo me je motila že sama izdelava. Na razstavnem eksponatu so se težko odpirala vrata (nenatančna izvedba) in sam kotel je bil zelo zelo čudno varjen (neenakomerni zvari). Nato sem našel en kotel od Buderusa, ki deluje po principu stranskega odgorevanja. Stvar nima elektronike in je v Avstriji bil (mogoče še vedno je) pravi hit. Problem? V Sloveniji se ga ne da dobit, če pa ga importiram, pa stane skoraj toliko kot Fröling. No, vmes sem še preštudiral tudi Bavaria od HDG, ki je za moje pojme boljši od Frölinga in KWB-ja po celi črti. To je res soliden kotel v katerem lahko skuriš praktično vse kar ima veze z lesom. Problem je le v tem, da je draga kot žafran, sam kotel je dražji od Frölinga. Fröling in KWB sem poznal že od vsega začetka. Videl sem jih praktično na vsakem sejmu. Pred kratkim (no ja, pol leta) sem videl dve kurilnici od KWB-ja. Zadeva deluje lepo, tako kot mora. Cena sistema je res visoka ampak to ni investicija za nekaj let. Ker kurim res lepa drva ocenjujem, da bo kotel držal vsaj 20 do 30 let. Madona, če pa ferotermka drži 30 let in še kar dela!!!

Potem so še druge stvari, ki malce podražijo moj sistem. Jaz želim doma imeti pripravo tople vode z drvami. To pomeni, da želim enkrat na teden in redkeje naložiti polno peč, energijo shraniti v hranilnike in tako imeti toplo vodo za kak teden. Zdaj kurim vsak dan za toplo vodo. Iz tega vidika pri meni peči brez hranilnikov odpadejo!

Poleg tega pa se gre tudi za komfort. Priznam, vedno manj se mi da ukvarjat z kurjenjem. Greš v službo, si celi dan tam, prideš domov pa je bajta mrzla. Temu potem več ne bo tako. Kurilo se bo enkrat na dan v mrzli zimi, enkrat na dva do tri dni v prehodnem času in enkrat na teden poleti. Tako bo lahko (ko mene ne bo) peč naložila tudi moja mama ali brat brez problemov.

Drugače pa mi je znano, da Frölinge in druge peči tega ranga izdelujejo v vzhodnih deželah. KWB recimo izdeluje svoje kotle v Lenthermu Lenartu. Smile Frank, kotel, ki si mi pa ga predlagal ti (dhv 25), pa v Bolgariji. In kakšne ima to zdaj veze? Za to pa so certifikati, ki morajo garantirati kvaliteto. Dobrodošli v globalizaciji.

Še ena filozofska...

Jaz verjamem, da se Frölingu zelo gre za reputacijo. Če se ti odločiš za tak nakup, potem ta mora biti dober. Visoko ceno je nekako potrebno upravičiti. V nasprotnem primeru nihče, ki bi pogosto slišal za težave ne bi kupil njihovega izdelka. Posledično visoka cena pri takem podjetju garantira kvaliteto.
Oj!¨

Najprej lep pozdrav vsem.

Imam pa vprašanje za Mikulo:

koliko metrov drv približno pokuriš na sezono?

Lp Ivo
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi