20.9.2005 ob 12:46
Anonymous Napisal:Citat:Površina kolektorja solarnega bojlerja je samo 3.56 m2, pa je dovolj, da je 200 litrov vode ogretih nad 90 stopinj vsak dan.Citat:Električni grelec je potreben samo, če je solarni bojler edini vir tople vode, da pozimi dogreje na željeno temperaturo.
Ne vem, če je stvar sploh vredna komentarja, saj kar sam sebe negiraš - res, le zakaj električno dogrevanje, če pa itak trdiš, da je toplote vedno dovolj. A veš, takele pavšalne reklame mi samo dajo vedeti, da imam SPET (!) opravka s prodajalcem amaterjem, ki sadi rožice, v resnici pa skriva slabše strani oz. pomanjkljivosti sistema ali pa, kar je še slabše, jih sploh ne pozna oz. se jih ne zaveda. In seveda zavaja ter ustvarja zmedo. Meni je namreč jasno, da so pri izkoriščanju sončne energije za segrevanje sanitarne vode BISTVENI podatki o količini toplote (energije), ki je na voljo, izkoristek pretvorbe in temperaturni nivo vode, na katerega jo ogrevamo. Za segreti vodo na 35-40 °C bo ob kakovostnih sprejemnikih tudi pozimi še nekaj efekta, če pa mi govoriš, da jo boš ti ogrel na 90 °C, potem se ti lahko samo še smejem...
Tvoj oglas vse take dileme 'preskoči';
tako res ni npr. noben problem segreti 200 l vode na 90 °C. Če jo npr. segrevaš le iz 85 °C. Iz katere temperature jo torej ogrevaš ti, da jo 'vsak dan' pogreješ 200 l? Ker če jo iz 12 °C, kolikor naj bi npr. imela hladna voda in če je je res 200 l, potem je to takoj dokaz, da je vse skupaj en velik nateg! Za to namreč rabiš 17,7 kWh energije (toplote). To pa je npr. količina, ki jo 3,56 m2 velik sprejemnik z idealnim (letnim!) naklonom 45 ° in usmeritvijo na jug na moji lokaciji ne 'ujame' nikoli! Pa sem upošteval 100% izkoristek. In seveda podatke o povprečni mesečni dnevni vsoti energije sončnega obsevanja. Mar je tvoj solarni grelnik kak perpetuum mobile? Ali pa gre nemara za 'drugačno' vodo? Kakšno torej? Kje torej tvoje čudo prinese noter te 'luknje'?
Zakaj se kregaš z mano in vse zanikaš, pa še žališ me povrh? Pridi pogledat!
Nikjer nisem napisal, da lahko voda v solarnem bojlerju tudi pozimi vre. Mogoče tudi.
Smo pa postavili bojler na streho zvečer, drugi dan ob poldne pa se je iz bojlerja že kadilo, tako je bila vroča. Hčerka se je skoraj opekla.
Res je potrebnih 17 kW ur, kot si pravilno izračunal. Nisi pa upošteval, da je izkoristek teh vakuumskih cevi, kar je izmeril švicarski institut, 71%. Pri insolaciji 1 kW na kvadratni meter je to kar 0,71 kW. 3,56 kvadratnega metra pa 2,52 kW. Ker pa za razliko od ploščatih kolektorjev, vakuumske cevi cel dan sprejemajo polno energijo sevanja, je to 2,52 krat 10 kar 25,2 kW ur na dan! Torej kar precej več, kot trdiš, da je popolnoma nemogoče!
Seveda pa to velja le za poletne mesece. Pozimi bo, po trditvah prizvajalca, solarni bojler vodo še vedno dogrel za 20 stopinj, tudi ob hudem mrazu, kajti mraz na vakuumske cevi nima vpliva. Bolj je svetlo podnevi, več toplote bo vsrkal.
Kar se tiče vstavljenega grelca v solarni bojler, sem jasno zapisal, da ni potreben. Vstavljen je zaradi tistih, ki se kljub vsemu bojijo, da bi zamrznilo, in pa za tiste, ki bi odstranili svoj električni bojler iz kopalnice, kjer samo butkamo v njega, in solarni bojler uprabili kot EDINI vir tople sanitarne vode.
Vabljeni in dobrodošel vsak, ki si ga bo prišel ogledat. Zdaj je že priklopljen tudi kontroler, ki kaže temperaturo vode.
Mi smo navdušeni, greje popolnoma zastonj.