Objave: 289
Teme: 12
Ocena:
0
En kratek update glede delovanja črpalke.
V tej sezoni ogrevanja še nisem ujel kratkega cikla (2 min) oz. da bi na črpalki pisalo *zapora kompresorja*.
Kaj sem naredil? Vse radiatorje sem odprl do konca, tudi tiste v spalnicah. Usposobil sem še 1 radiator, ki je bil topel samo zgoraj, sedaj greje normalno po celi površini.
Malo se igram z hidravlično uravnoteženostjo sistema, po občutku pripiram spodnje ventile radiatorjev v kleti in pritličju, tako da čimveč toplote pride tudi v 1. nadstropje.
Včeraj je bilo v 24 urah 12 vklopov kompresorja in 7 ur obratovanja, kar znese povprečno 35 min na cikel. Pa nek mraz še niti pritisnil ni, temp. te dni so tam okrog 0 zjutraj, čez dan pa med 0 in 5 stopinj.
Objave: 1514
Teme: 11
Ocena:
26
Cupra,
lepo je slišati, da si taktiranje spravil pod kontrolo.
Objave: 289
Teme: 12
Ocena:
0
@remi, velika zahvala za to gre tebi. Svaka ti čast!
Brez tvojih nasvetov in znanja bi po vsej verjetnosti ostalo tako kot je bilo.
Objave: 40
Teme: 2
Ocena:
1
Kdo ve kako se na tej tč izklopi kompresor? Oz. da mi delujejo samo grelci. Ne najdem ne na velikem ne na malem zaslonu.
Objave: 257
Teme: 18
Ocena:
1
Poglej na električno shemo (če imaš navodila za namestitev), tam ga lahko izklopiš - najbrž kakšem mostiček (pri meni "prebrikano").
V meniju pa imaš mogoče "gretje samo s pomočjo" ali kaj podobnega.
Ocena:
1
Meni je res butast do amena. Ja ni tega tu, sem vse pregledal. Na 20 let stari IVT je bilo vse lepo in prav. Bo očitno res treba šarit po elektroniki oz. brikat.
Ocena:
1
Ne moj model je flexocompact exclusive 88/4. Ampak najverjetneje podobno. Ampak verjetno ista pašta. Moram pobrskat če so še inštalaterska navodila doma, pa malo sheme pogledat
Ocena:
1
Evo, smo ugotovili kako se uredi da dela samo na grelce. Sta 2 načina, eden je bolj ziher kot drugi.
1. V sensocomfort vmesniku poiščeš Alternativno točko ogrevanja in jo naviješ na max. - t. j. 40 stopinj C (še vedno sem imel v statistiki 2 vklopa kompresorja po vklopu)
2. Prebrikaš oz. daš stikalo na "[X100/S21] EVU contact", greš v sobni vmesnik sensocomfort VRC 720 in poiščeš "Dobav. el. energ." in izbereš funkcijo ki jo želiš.
Delujejo mi; izklop TČ, Izklop DG (dodatni grelci) in Izklop TČ + DG. Poizkusil sem dat še "ogrevanje izkloplj." Ampak pač tudi tu krmiljenje zataji in stavbo ogreva.
Mislim da velja za vso Flexotherm in Flexocompact serijo
Upam da še komu pomaga
Ocena:
1
17.10.2023 ob 01:45
(*Zadnja sprememba objave: 17.10.2023 ob 05:18 uporabnik rafunc.)
Imam še 2 vprašanji za znalce.
Zakaj imam pri želena temperatura dv. voda in dejanska tak razkorak (v malem zaslonu) in kolikor berem po forumih je vedno želena nižja od trenutne oz. jo kaže po krivulji (moja je 0,8).
Velik zaslon:
Predvidena temp. dv. voda: 40°C
Trenutna temp. dv. voda: 38°C
Zalogovnik zgoraj: 38°C
zalogovnik spodaj:39°C
In pa ali Vaillant flexocompact 88/4 ne kaže prave hladilne zmogljivosti. glede na temperaturo vode bi morala biti bližje 10. Ali je temu treba prištet še 2,2kw električne moci?
ØSpremljanje
§ Ogrevanje:
· aktiven kompresor
§ Krogotok zgradbe:
· tlak → 1,6 bar
§ Krogotok okolja:
· tlak → 1,3 bar
§ Zakasnitev vklopa
· 0 min
§ Želena temperatura dvižnega voda
· 60°C
§ Trenutna temperatura dvižnega voda
· 49,5°C
§ Energijski integral
· -218°min
§ Krogotok okolja
· vhodna temperatura → 11,5°C
§ Krogotok okolja
· izhodna temperatura → 8,0°C
§ Hladilna zmogljivost
· 8,3kW
§ Električna moč
· 2,2kW
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
17.10.2023 ob 12:40
(*Zadnja sprememba objave: 17.10.2023 ob 12:50 uporabnik aleks.)
Da kaže spodnjo temperaturo višje kot gornjo v zalogovniku je lahko krivo zamenjava tipal na konektorju. Ne vidim logičnega načina da bi bila voda spodaj toplejša. Ali pa gornje tipalo ni dovolj globoko pomaknjeno v tulko?
Razmerje med dejansko T dvižnega in T po krivulji lahko izkrivi sobni korektor, če je krmiljeno tako da se upošteva tudi sobna T. Meni LG v načinu krmiljenja Tvode+Tsobna včasih dvigne T dvižnega krepko nad zaželjeno krivuljo, ker skuša na hitro ogreti morebitne manjke. Lani sem imel temperaturo hiše krepko nad ugodjem s tem mešanim načinom. Ni se mi ljubilo bolj podrobno ukvarjati s krivuljo (ker ni neposredne krivulje v meniju LGja, ampak moraš ročno vnesti temperaturne intervale). Posledično so ti dvigi T dvižnega voda sesuli SCOP in račun za elektriko. Letos grem nazaj na čisto vremensko, s T dvižnega, in brez sobne korekcije. Sem si pa na milimetrski papir natančneje izrisal krivulje in bom vnesel bolj točno krivuljo (zoprno, po temperaturah bo treba). Če bo treba bom malo popravil, mogoče pa tudi kakšen dan s pol stopinje manj v hiši potrpel. V to moram prepričati še svojo gospo (ki je že sice rrekla, da naj malo umirim konjenico, ker je bilo lani pretoplo not).
Objave: 13279
Teme: 13
Ocena:
-503
Morda ima zaporedno vezan zalogovnik? V tem primeru je možno, drugače seveda ne.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->