Objave: 7
Teme: 1
Ocena:
0
Nekako tako imam sedaj ja. Peč je nastimana na 80 stopinj (pri tej peči je odzadaj nastimana loputa za dovod zraka in pa tudi možnost regulacije). Pri 80 stopinjah je tudi ta loputa zaprta (ostane 5mm odprtine). Vse to je nastimano po navodilih.
Povratek vode sem nastavil na 60 stopinj. Mislim, da bo sedaj delovalo približno tak kot more. Hvala.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
25.12.2020 ob 19:19
(*Zadnja sprememba objave: 25.12.2020 ob 19:29 uporabnik Hanzi.)
Jaz v mojem nabasem lahko samo 6 polen in nekaj vej na vrhu pa imam polno.
Je pa res da potem ne pogori do konca in pred koncem(po 2-3 urah) vržem še en šop ali dva vej, da tista zooglenela drva pogorijo do konca.
Sploh okrogel borovc ali na deblo klan ne pogori rad v celoti.
Igor, tule piše 170l
https://www.emundia.si/atmos-kotel-z-upl...0-gd-30-kw
In
Je pa tole najbrž napačen podatek, ker 30kw je ta mala peč, 40kw s 170l je večja.
Sonce naj sveti vsak dan!
Objave: 200
Teme: 2
Ocena:
0
25.12.2020 ob 20:36
(*Zadnja sprememba objave: 25.12.2020 ob 20:36 uporabnik Igorslo.)
Sigurno nima 175lit.
Glede na to da tebi ne pogorijo drva do konca in to suha drva, me zanima koliko temperature dosežeš v komori, misliš da gre 900+?
Če dam jaz na 180 tdp gori s precej manj zraka oz vleka in tudi ostanejo večji kosi oglja, ampak ogenj je nikakršen , kot neka večja sveča ,brez moči
Ocena:
8
25.12.2020 ob 22:21
(*Zadnja sprememba objave: 25.12.2020 ob 22:21 uporabnik Hanzi.)
Pri meni je najbrž problem moč ventilatorja ali pa oblika dimniskega priključka. Čeprav po spominu, attackovcem precej ogljaostaja v kotlu. Biotec in kwb sta "pomedena".
Ko daš gorec papir poti spodnjih vratih v bioteca ali kwb to.ga iz roke "izpuli" attack pa *mal potegne ogenj z njega"
Iglavci ne dajo toliko temperature v komori kot listavci. Res smrekove veje, to je pa koks.
Objave: 425
Teme: 22
Ocena:
1
Ne vem kaj je narobe, o tej Seltron regulaciji je bilo tukaj kar nekaj napisanega in po večini iskanje rešitve. Drugo sezono kurim ATMOS 25DC GD LAMBDA, dva zalogovnika skupaj 1600 l ( več ni šlo, prostor) brez te zunaje regulacije, ker je nisem hotel. Ogrevam približno 250 kvadratov in ni nikoli težava doseči temperaturo 85 stopinj. Poraba drv proti prej občuno nižja, kurim 2 leti sušeno bukovino, ko sem kuril mešano s smreko sem dosegal enake temptrature le malo več sem naloži. Zalogovnike na 85 ogrejem z eno dbro naklado, če ni odvzema v hišo
Objave: 723
Teme: 0
Ocena:
6
Atmosu pomaga pri gorenju smrekovine oblika nakladalne komore. Tu se tudi lažje vrste lesa lahko posedajo na dno. Pri pravokotnih komorah pa smrekovina obvisi in gori tudi 10cm nad dnom. Sploh pa smrekove veje in krajniki kakršne kuri Hanzi.
Ocena:
8
Veje se ne obesijo. Problem vej je v tem, da nastane ob vžigu preveč plina, oziroma se vžge cela naklada v attacku, kar pa vemo da ni ok.
Sprva sem jih dajal na dno, kar ni bilo ok, sedaj jih dajem.na vrh, kar je bistveno bolje.
Krajnikov trenutno nimam, če bi jih imel se pa sprašujem kako bi jih bilo bolje nalagati. Vodoravno ali pokonci. Najbrž pokonci.
Objave: 83
Ocena:
2
Jaz avtorju teme svetujem, da nastavi povratek kotlovske vode na 65 stopinj celzija. Pod 60 je spodnja meja, sploh če mu gre kotel nad 80 stopinj. Jaz sicer imam windhagerja in njegova regulacija ima samo 2 možnosti in sicer 65 ali 75. Kotel deluje do 80 oz. max do 82 stopinj. Pri 87 stopinjah je že prvi protokol hlajenja. Pri mojih nastavitvah deluje od 72 do 79 stopinj. Ravno tako se zalogovniki segrejejo do 78 stopinj, ko ima zalogovnik 100%. Gre sicer tudi čez in sicer na 82 stopinj zgoraj, ko ima zalogovnik okoli 120% napolnjenosti. To doseže z 140 litri oz. 30kg drv. Seveda je tudi odvisno kakšne kvalitete drv imaš. Po mojih opazanjih tudi do 30-40%.
Jaz moram nehat nalagat, ko doseže 3 tipalo od zgoraj končno temp od 4. Imam 2000 litrov zalogovnik. Itak je pa svetovano, da naj nebi nalagal oz. počakaš, da se proces izgorevanja konča, potem pa doložiš in ostalo opravi ventilator, saj ima komora okoli 200 stopinj. Hrast gori od 600 do 750 stopinj. Kakšna slabša tanka in zelo suha drva pa od 700 do 800 stopinj.
Ocena:
0
Koliko kw kotel imaš in koliko TDP dosežeš? Pa kako se ti dopade Windhager, kaj ti je všeč in kaj te moti? A lahko s telefonom štelaš temp v kotlu in ogrevalnih krogih?
Ocena:
2
Imam Logwin Klassic 180 oz. 18kw. TDP je od 160 do 205. Na začetku je TDP kakšno uro od 190-200 potem pa pade do 170. Na koncu ko se začne proces izgorevanja pa okoli 120 in padajo.
Ko zakuriš počakaš, da izgorevalna komora doseže 500 stopinj (5 minut) in takrat zapreš vrata, takrat je TDP že okoli 150 stopinj. Če bi vrata kotla zaprl pri npr. 300 stopinjah je velika verjetnost, da bo ugasnil, ker enostavno ne pusti gorenja.
S telofonom lahko nastavljaš, aplikacija je bolj tako tako. Jaz tega itak nimam montiranega, ker nisem še montiral notranjo vremensko postajo, preko katere se lahko povežeš s telefonom.
Ker trenutno prenavljam hišo, mi deluje na zunanjo temparaturo, notri pa so termostatski ventili, vendar morata vsaj dva radiatorja biti brez ventilov, ker se pumpa za ogrevalni krog 1 mesečno zažene, da ne zapika. Jaz imam samo en ogrevalni krog na 3 etaže. Pri tem je pritličje izolirano, nadstropja pa ne. Serijsko peč podpira 2 ogrevalna kroga in dve notranji napravi. Ni pa nujno da to montiraš. Na peči imam krivuljo nastavljeno za 22 ali 21stopinj in dejansko dosegamo 23 oz. 24 stopinj, ponoči deluje z zmanjšano močjo oz. 18 stopinj.
Na začetku me je motilo, da ostane kar nekaj oglja, pepela ni veliko. Potem so mi povedali, da to nima veze in da pri nasljednjem kurjenju samo doložiš in zakuriš z ogljem.
Čistim na 2 do 3 dni nalagalno komoro in na 10 dni zgorevalno komoro, ostalo letno.
Zelo sem zadovoljen s regulacijo, ki je res top. Tako konstantne temparature v hiši še nismo imeli. Jaz kurim že od avgusta (voda).
Ocena:
0
Windhager hvala za opis, me je firbec matral o podatkih ker jih nikjer ne najdem, letos sem skoraj vzel logwinn klasik 18, pa so v trgovini preveč mečkali s predračunom in potem se niso niti odzvali, pa smo vzeli konkurenco ker je bila bolj agilna z ponudbo.
Imaš na 18kw nastavljeno ali na več kw , koliko m2 pa ogrevaš?
Ocena:
2
Moč nastavlja avtomatsko od 15 do 18 kw glede na potrebe ogrevanja. Ogrevam 170 m"2 bivalnih površin in še 30 nebivalnih površin. Pri kotlu, ki je 25 kw je pa območje od 15-25 kw itd. Meni so zagotovili, da je 18 kw čisto dovolj za moje potrebe. Dvižni vod imam od 42 do 47 stopinj pri temparaturi okoli 4-8 stopinj. ko gre proti 0 je okoli 50 stopinj. Ciljna temparatura 22 stopinj.
Ocena:
8
Visok DV. Al majhni radiatorji ali pa malo izolacije
Ocena:
2
5.1.2021 ob 10:36
(*Zadnja sprememba objave: 5.1.2021 ob 10:41 uporabnik windhager.)
Dvižni vod je lahko od 30 do 70 stopinj. 70 stopinj doseže pri -16 stopinjah. Regulacija sama uravnava dvižni vod v času gorjenja glede na zunanjo temp. Npr. sedaj pri 4 stopinjah je 47 stopinj pri ciljni temp. 22 stopinj. Na začetku je višji in potem pada.
Če bi znižal ciljno temp. na 21 stopinj bi bil okoli 43 stopinj itd. Izolacije res ni in še dejstvo, da se trenutno prenavljata 2 nadstropja, okna na kip in radiatorji na max. V pritljičju pa neglede na DV ostalo naredijo termostatski ventili in dosegamo temp. 23 do 24 stopinj. Npr. ponoči ko ogrevam na 18 stopinj je DV 32 stopinj v hiši pa okoli 20-21 stopinj. Od 5 ure zjutraj pa spet na polno.
Enako se zgodi, če bi naenkrat zanalašč porabil vodo do npr. 40 stopinj v bojlerju, se dvižni vod zmanjša ali celo pumpa preneha delovati, da se čim prej segreje voda.
Enako potem, če npr. v 6 urah ni pretirane porabe vode in npr. voda pade na 47 stopinj jo ne segreva nazaj na 50 kolikor je nastavljeno, ampak daje prednost ogrevanju. Če se v tem trenutku poraba nahitro spusti še za 3 stopinje na 44 stopinj začne ogrevati vodo.
Pri takih temparaturah kot je letos mi eno kurjenje drži 24 ur. Vedno kurim na 24 ur. Dolaganja ni. Pri tem segreva še 300 litrov vode od 50 do 55 stopinj.
Ko bom uredil izolacijo in prenovo bom pa priključil še notranjo enoto. Trenutno peč deluje samo na podatku zunanje temp. Lahko pa tudi samo zmanjšaš ciljno temparaturo in bo DV padel ti pa boš kljub temu dosegal enako temp notranjosti kot pred izolacijo. Razlika bo samo v prihrankih.