PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Prezračevanje varčnih hiš

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V stenah (ker gre za masivno gradnjo) bomo za vertikale in preboje dali plastične kanalizacijske cevi. Ostale povezave bodo izdelali iz fleksibilnih Alu cevi. Izvajalec je "Piramida impex" iz Nove Gorice. Nimajo www - poglej v imenik!

LP
sandi
sandi Napisal:V stenah (ker gre za masivno gradnjo) bomo za vertikale in preboje dali plastične kanalizacijske cevi. Ostale povezave bodo izdelali iz fleksibilnih Alu cevi. Izvajalec je "Piramida impex" iz Nove Gorice. Nimajo www - poglej v imenik!

LP

Sandi glede fleksibilk bodi zelo pozoren na padce tlaka. načeloma naj bi bil fi fleksibilke eno "stopnjo" večji od ustrezne trde cevi.

LP
Fleksibilne cevi bodo le kak meter do dva na strani rekuperatorja, ker bo tako lažje izvest povezave. Sicer sem dal v vse večje prostore fi 160 (dnevna, kuhinja, spalnice,kopalnica), izjema je jedilnica (zaradi debeline stene) fi 125, v manjših prostorih pa fi 110 (wc, kabinet, pomožna kopalnica, shramba ...). Prezračevalni ventili bodo tako s priklopom fi 150 in fi 100. V dnevni sobi in jedilnici bosta horizontalno postavljena difuzorja dim. 1000 x 140. Zunanji odvod je fi 200 v oddušnik na strehi. Dovod pa je ravno tako fi 200 z zajemom preko pravokotnega kanala, pod napuščem, dim. 600 x 100 cm.

Na začetku sem nameraval vgraditi Mitsubishijev rekuperator Lossnay. Je cenovno ugoden, a je primeren bolj za rekuperacijo enega prostora ne pa cele stavbe, ker ne more pokriti večjih padcev tlaka. Sicer je zanimiv, ker rekuperira tudi vlago in tako tudi latentno energijo shranjeno v vodni pari. To lastnost mu omogoča papirnati izmenjevalec toplote.

LP
sandi
Ali ima morda kdo izkušnje s tem sistemom: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")pluggitunichr("46")de[/url] ?
Kam speljati izpuh iz sušilnega stroja v hiši s prisilnim prezračevanjem? Skozi steno na prosto je seveda popolnoma nedopustno. Nisem pa prepričan, če je pametno izpuh speljati dirket v sesalno cev prezračevanja.
Kako ste to uredili ostali oz. kaj menite kako najpametneje to rešiti?

hvala za odgovor v naprej
bolje slabo na svojem, kot dobro na tujem
<!-- m --><a class="postlink" href="http://gallery.me.com/bopsi#100040">http://gallery.me.com/bopsi#100040</a><!-- m -->
Verjetno bo najenostavneje stroj podariti in kupiti kondenzacijskega, pri katerem gre vlaga v posodo ali odtok in torej ne potrebuje "zračnika"
Se strinjam s Tonetom.

Mogoče se bi ti dopadla tudi varianta brez sušilca, saj se pri prisilnem prezračevanju v dobro prezračevanem prostoru stvari izredno hitro same sušijo. Tako se dela v pasivnih hišah, če izrecno ne hočeš sušilca.
sandi Napisal:s 7 stopenjsko regulacijo (200 - 800 m3/h) ter motorizirani bypas. LP

Takšen rekuperator bo izjemno težko regulirati. Poleg tega so prezračevane količine zraka MNOGO !!! previsoke. Razen seveda, če ti konstanten prepih v hiši ustreza, oz. imaš namen prezračevati večdružinsko hišo.

sandi Napisal:V stenah (ker gre za masivno gradnjo) bomo za vertikale in preboje dali plastične kanalizacijske cevi.
LP

In tudi vgradnja poljubnih najcenejših cevi se mi zdi ZELO vprašljiva.

Ste vedeli: da je flaširana voda pred polnitvijo BISTVENO manj oporečno kot po polnitvi? Zakaj? Zato ker je kvaliteta flaširane vode zelo odvisna od kvalitete uporabljene plastike za plastenko.

In potem berem v večih temah, kako ljudje vgrajujejo za prezračevalni razvod kanalizacijske (ali odtočne) cevi. Takšne cevi so narejene iz reciklirane neprečiščene plastike, pri kateri niti v oddaljenem ni bilo upoštevano, da plastična snov ne sme v okolje emitirati škodljivih snovi, ki se nahajajo v plastični masi.

In kdor bo ves čas bivanja v hiši vdihoval zrak "črpan" skozi tovrstne kanale, naj se ne čudi, če bo čez čas v najmilejšem primeru dobil alergije, njegovi otroci pa astmo.

Seveda pa sem prezrl "zelo pomembna" dejstva: znancem boste pričarali začudenje na obraz, ko bodo slišali, da imate kontrolirano prezračevanje. Ter najpomembnejše: pri tem ste napram meni (vgradil sem za prezračevalni razvod narejene antistatiče in antibakterijske cevi) prihranili pomembnih 0,25% investicije v hišo. Kvaliteta zraka je pri prezračevalnen sistemu itak drugorazredna. Zakaj torej delati si stroške.

Pričakujem, da bodo zdaj mnogi poskušali sesuti moje trditve. Podal sem zgolj svoje ugotovitve.

Ste pa vsaj pravilno ugotovili, da je zemeljski kolektor dolgoročno zelo oporečna stvar.
Mah prezracevati je potrebno tudi navadna stanovanja ki imajo slaba okna,zrak hitro oostane slab,moti me tukaj predvsem cena te zadeve in pa to da nevem kam bi dal te 12cm cevi.
Ali gredo te cevi v eno ko gre v klet al kako,pa tudi da ti gre 6 takih cevi v eno moras nekje imeti dost placa za te stose.

Sam razmisljam tudi v smeri da se do oken napelje elektrika in da bi se okna na timer ali pa kako bolj inteligentno odpirala,po potrebi,samo mi nenehno odpiranje zapiranje tudi ne disi prevec.

Da bi clovek napeljal manjse cevi in imel neke filtre in navaden vpihovalnik zunanjega zraka z kontrolo moci,pa ni nic vredno?
Ali mora biti glih vse 100%?

Zanimivo mi je tudi da bi v denvni na enem koncu imel dovod,na drugem pa odvod in da na tak nacin zamenja ves zrak v objektu.

Ali ima kdo kaksne slike takih instalacij?
[quote="ralliart"]nevem kam bi dal te 12cm cevi.

Da bi clovek napeljal manjse cevi in imel neke filtre in navaden vpihovalnik zunanjega zraka z kontrolo moci,pa ni nic vredno?

Ali mora biti glih vse 100%?

Zanimivo mi je tudi da bi v denvni na enem koncu imel dovod,na drugem pa odvod in da na tak nacin zamenja ves zrak v objektu.
[quote]

1) Zaradi potrebe po prostoru za razvod cevi sem že pri projektiranju hiše predvidel 286 cm visoke zidove - spodaj 20cm debel estrih, zgoraj 10cm spuščen strop za instalacije in vgradlive luči. Preostane dobrih 255cm svetle višine.

2) Prezračevanje skozi odprtine v steni s dodatno pomočjo ventilatorja ter
kontroliranim prezračevanjem s rekuperacijo obstaja "pomembna razlika" - izkoriščanje odpadne toplote.
Vem, da se investicija zagotovo finančno NEBO izplačala. Tukaj gre za izključno zdravo bivalno okolje in udobje. Gre za avtomatsko delovanje prezračevalnega sistema, ki se ga lahko sprogramira po svojih potrebah iin bivalnih navadah za vsako uro, vsakega dne v tednu posebej.

Vsak zase pa naj se odloči, če mu "preprosto" prezračevanje skozi stenske odprtine zadosti potrebo (ali željo) po udobju. Tega nemore nihče drug zanj odločiti.
Žal nas je varčevanje z energijo in gradnja "vodotesnih" hiš pripeljala do novega "nepričakobanega" problema.
Prezračevanje - kondenz.

Izhoda iz tega problema sta dva:
- zavedati se tega problema in redno hoditi po hiši in prezračevati hišo in v največji prostor ( dnevna soba soba s kuhinjo) montirati ( postaviti) razvalažilec zraka ( cene so med 200 do 300eur) ( enostavna montaža - postaviš in vklopiš v najbližjo vtičnico). Pri tem moraš paziti, da boš dnevno praznil posodo z zbranim kondenzom.

- montirati rekuperator,kateri bo delal brez tebe ( v Ljubljani so na Steletovi tako opremil prvi blok in ima vsako stanovanje svoj rekuperator).

Pri montažo rekuperatorja je nesmiselno varčevati pri zmogljivosti rekuperatorja, saj je to varčevanje dolgoročno bistveno dražje.

termal
čista energija
George Napisal:
sandi Napisal:s 7 stopenjsko regulacijo (200 - 800 m3/h) ter motorizirani bypas. LP

Takšen rekuperator bo izjemno težko regulirati. Poleg tega so prezračevane količine zraka MNOGO !!! previsoke. Razen seveda, če ti konstanten prepih v hiši ustreza, oz. imaš namen prezračevati večdružinsko hišo.

Zakaj ga bo tako težko regulirati?

Kar se pa tiče količin zraka za izmenjavo. Za samo zrak za dihanje je res mogoče preveč, za kaj drugega pa lahko tudi premalo (toplozračno ogrevanje, hlajenje...)
In Sandi ima toplozračno ogrevanje?
In ko bo žena kuhala, ga vonj po praženi čebuli v spalnici seveda nebo motil???
In zakaj ga je težko regulirati? Ker je več kot očitno, da količin manjših od 200m3/h ni mogoče nastaviti. In povej mi prosim, kdaj je količina potrebnega svežega zraka bistveno večja od 200m3/h in na podlagi česa si do takega spoznanja prišel.

V primeru prezračevalnih količin govoriti, da od viška glava ne boli, je milo rečeno - neodgovorno.

In ko termal že govori o vlagi v hiši - naj potem pojasni tudi, kaj se zgodi s relativno vlažnostjo zraka pri rekuperaciji. In kako kane tak pojav "umiliti" pri prezračevalnih količinah do 800m3/h?
George Napisal:In Sandi ima toplozračno ogrevanje?
In ko bo žena kuhala, ga vonj po praženi čebuli v spalnici seveda nebo motil???
In zakaj ga je težko regulirati? Ker je več kot očitno, da količin manjših od 200m3/h ni mogoče nastaviti. In povej mi prosim, kdaj je količina potrebnega svežega zraka bistveno večja od 200m3/h in na podlagi česa si do takega spoznanja prišel.

V primeru prezračevalnih količin govoriti, da od viška glava ne boli, je milo rečeno - neodgovorno.

Mogoče je pa 200m3 minimum za njegovo hišo, če ima naprimer 200m2 bivalne povšine?
Žiga Napisal:Mogoče je pa 200m3 minimum za njegovo hišo, če ima naprimer 200m2 bivalne povšine?
Mogoče pa ti tudi samo na v prazno natolcuješ.
Kako je lahko 200m3 pri 200m2 minimum?
1 2 3 4 5 ... 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi