Objave: 16
Teme: 2
Ocena:
0
Moja izkušnja.
Razvod prezračevanja sem izvedel v AB medetažni betonski plošči. Sprva je bila v igri namenska antistatična gibljiva cev. Nekako sem že premagal cmok v grlu (ni poceni) in jo naročili, na kar se je zaradi letnih dopustov močno zataknilo pri dobavi in prisilljen sem bil v drugo varianto. Razvod sem setavil iz sivih kanalizacijskih cevi fi 75, katere sem na koncu zaključil z rozetami (Schrag).
Izračun potrebnih količin zraka, hitrosti zraka in kompletno vgradnjo sem izvedel sam. Ker sem se za vgradnjo prezračevanja v stanovanjski hiši odločil dokaj pozno (ob začetku zemeljskih del) sem poiskal dodatno pomoč gradbenega inženirja, ki mi je opravil statični izračun nosilnosti AB plošče, narisal armaturni načrt in priporočil debelno plošče min 16 cm ob 100 % natančni vgradnji v srdino plošče (gledano v prerezu). Ker je tako natančna vgradnja možno zgolj v teoriji, v praksi pa ni vedno tako enostavno sem upošteval nasvet inženirja in poveča debelino AB plošče na 18 cm.
Z toplotno izolacijo cevi se nisem ukvarja, ker ni potrebna, saj tečejo v medetažni plošči. Dovod v stavbo in izpuh fi 160 bom dobro izoliral (še nisem naredil).
Da sem se odločil za vgradnjo razvoda v AB plošči mi ni žal in sem hvaležen tistim ki so mi iz svojih izkušenj priporočili. Ob izvedbi strojnih instalacij mi je postalo jasno da bi bila vgradnja v estrih zelo zahtevna in bistveno dražja. Največjo težavo prestavlja križanje in srečevanje z drugimi instalacijami, talno ogrevanje, ...
Pozdravljem idejo glede ozemljitve in jo bom realiziral.
Zagon sistema načrtujem naslednjo pomlad ob vselitvi.
Glede čiščenja imam v načrtu dve opciji - mokro čiščenje (vsi razvodi so 100 % vodotesni) ali suho z okroglo krtačo na vzvodu in sesalnikom večje moči (vgradil sem CSS).
Se priporočam za mnenja in ideje.
Objave: 118
Teme: 4
Ocena:
0
Glede na to da ste naredili sami kompletni izračun prezračevalnega sistema se priporočam za podatke na osnovi katerih ste ga naredili in sicer:
- največja dovoljena hitrost zraka v cevi,
- količine zamenjanega zraka - število zamenjav na časovno enoto - za posamezne prostore (bivalni, spalni, kuhinja, sanitarije),
- pa še kakšen podatek, ki ste ga potrebovali pri izračunu.
Objave: 16
Ocena:
0
Pri izračunu sem upoštevl naslednje;
- hitrost zraka v cevi naj ne preseže 3m/s sicer pride do motečega šuma
- bivalnim prostorom sem namenil 1x volumen / 2 h, pri čemer bo hitrost zraka med 1 in 1,5 m/s (odvisno od velikosti prostora), z regulacijo na rekuperatorju bo mogoče to količino podvojiti oz. po potrebi celo potrojiti
- v prostore kjer volumen preseže zmogljivost ene cevi sem peljal dve cevi
- sanitarije zahtevajo večje število izmenjav
- hiša mora testniti
- količina upihanega zraka mora biti enaka kličini izsesanega, sicer lahko ustvarjamo nad ali podtlak
p.s. če si želite kamin pride vpoštev zgolj zaprti tip kamina, obvezna pa je tudi vgradnja senzorja, ki v trenutku ko se kamin nalaga izključi pezračevanje
Ocena:
0
AFG hvala za podatke, veliko ste mi pomagali. Dobro da je ta forum in graditelji, ki so pripravljeni deliti svoje izkušnje.
Objave: 1318
Teme: 57
Ocena:
0
glede pretokov in načrtovanja cevnih razvodov,..
obstajajo pa pravila
- izmenjava zraka min 0,3 (30% volumna zraka na uro )
- glede potrebnega pretoka za prostore, kjer se izvaja "odvod";
WC, kopalnico, kuhinja, shramba, garderoba... ( med 20 in 40 m3/uro )
- s seštevkom teh pretokov in potrebnega pretoka glede na število stanovalcev se dobi potrebni minimalni pretok za celotno hišo
to je po logiki za stanovanjske hiše, ne logiki projektantov običajnih strojnih instalacij
na podlagi tega in max hitrosti ( 3m/s ) v ceveh se določijo potrebni preseki
če je planirana hiša z "peak" transmisijskimi izgubami pod 12W/m2, se splača vzeti večje cevi, da se sistem lahko nadgradi v toplozračni in za namen ohlajevanja
kolikor sem se do sedaj pogovarjal z različnimi strokovnjaki in "strokovnjaki" sem dobil vsa mogoča mnenja
od tistih, da se razvod izvede na najbolj enostaven način, kolikor je mogoče
( vpih nad vrati, odvod skozi luknje pod vrati )
pa do tistih, ki delajo dovod in odvod za vsak prostor posebej.
sam sem pristaš nekaj vmes,..
glede kaminov&prisilnega prezračevanja pa;
1. mora imeti zunanji dovod zraka
2. mora biti zrakotesen; ne sme biti puščanja pretoka zraka med kuriščem/dimnikom in notranjostjo;
zadeva je poleg tega, da je lahko nevarna tudi zelo neprijetna - prezračevanje potegne saje iz kurišča in dimnika v prostor,...
tisti, ki nameravate imeti to kombinacijo, bodite izredno previdni, zahtevajte certifikat za zrakotesnost kaminskega vložka
Ocena:
0
Ali kdo ve kje se da dobiti pravokotne antistatične cevi za prezračevanje višine cca 50mm? Sicer jih imajo v Bau... a so le dolžine 1m, zaradi česar jih je potrebno veliko sestavljati.
Objave: 29
Ocena:
0
To kar je napisal soplmed1 se strinjam, ker tudi zajem zraka do rekuperatorja z zemelskim kolektorjem ni najbolša varjanta, saj se na cevi nabirajo mikrorganizmi, ki škodujejo zdravju. Tu govorim o uporabai navadnih ceveh. Po pogovoru z stojnim projektantom je bolša varjanta zajema zraka iz podstrehe (med deskami in kritino). Nisem prepričan ampak verjetno bi morale obstajati tidi kakšne antistatične PVC cevi. Pohvalno pa je opozorilo glede kaminov.
Objave: 739
Teme: 45
Ocena:
0
AFG Napisal:Pri izračunu sem upoštevl naslednje;
- hitrost zraka v cevi naj ne preseže 3m/s sicer pride do motečega šuma
- bivalnim prostorom sem namenil 1x volumen / 2 h, pri čemer bo hitrost zraka med 1 in 1,5 m/s (odvisno od velikosti prostora), z regulacijo na rekuperatorju bo mogoče to količino podvojiti oz. po potrebi celo potrojiti
- v prostore kjer volumen preseže zmogljivost ene cevi sem peljal dve cevi
- sanitarije zahtevajo večje število izmenjav
- hiša mora testniti
- količina upihanega zraka mora biti enaka kličini izsesanega, sicer lahko ustvarjamo nad ali podtlak
p.s. če si želite kamin pride vpoštev zgolj zaprti tip kamina, obvezna pa je tudi vgradnja senzorja, ki v trenutku ko se kamin nalaga izključi pezračevanje
Zakaj bi se moralo prezračevanje izključiti, ko kamin gori?! Smisel bi ravno bil, da takrat prezračevanje porazdeli toploto kamina po celi hiši. Lahko to razložiš prosim?!
hvala
bolje slabo na svojem, kot dobro na tujem
<!-- m --><a class="postlink" href="http://gallery.me.com/bopsi#100040">http://gallery.me.com/bopsi#100040</a><!-- m -->
Objave: 1002
Teme: 41
Ocena:
0
Jaz bom imel napo z ogljenim filtrom in notranjim kroženjem. S tem se temu problemu izogneš.
Kar se tiče pa kamina, pa je verjetno odvisno od prezračevalne naprave. Jaz bom imel od Paul-a, pa tam prodajajo tudi sezor za kamin.
Ocena:
0
Žiga Napisal:Jaz bom imel napo z ogljenim filtrom in notranjim kroženjem. S tem se temu problemu izogneš.
Kar se tiče pa kamina, pa je verjetno odvisno od prezračevalne naprave. Jaz bom imel od Paul-a, pa tam prodajajo tudi sezor za kamin.
Kdo ali kaj je Paul? Lahko daš kakšen link?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://gallery.me.com/bopsi#100040">http://gallery.me.com/bopsi#100040</a><!-- m -->
Ocena:
0
Žiga Napisal:Jaz bom imel napo z ogljenim filtrom in notranjim kroženjem. S tem se temu problemu izogneš.
Kdo ali kaj je Paul? Lahko daš kakšen link?