Objave: 4017
Teme: 3
Ocena:
26
9.7.2019 ob 07:52
(*Zadnja sprememba objave: 9.7.2019 ob 08:05 uporabnik pentax.)
@bozgom, ma ne nabijaj o 100€ razlike, da ti pokrije tč hišo pri -20C: zavajaš zavestno, pa še verjameš v to.
Kolikokrat v letu je -20C zunaj, da bi človek sploh gledal ta podatek? Enkrat/dvakrat letno? Zato primerjava s 300kmh na autobahnu, ko si lahko daš duška in izkoristiš gajbo na kolesih, ki sploh nudi to - ni bila pa ta primerjava podana zato, da s eprimerja ampak da se vidi nesmiselnost, ki je zahtevana enkrat letno, če želiš pa seveda lahko imaš, tudi to.
Če ti živiš na 1200nmv ali na Babnem polju in so takšni pogoji 20x na leto, to še ne pomeni, da rabi nekdo drug jemati to za referenco. Tisti dan ko je minus 20C v letu, če dela el. grelec cel dan 24/7,pokuri štroma, koliko? 20€? In to če bi samo grelec delal v neki potratni hiši, pa vemo da bolj kot ne skoraj vse na trgu delajo v kombinaciji s potrebami grelcev - ni vredno omembe. Verjetno gledam drugače, ker sem eno leto bil na grelcih z električno pečjo. Pa kakšno pregoretje gl. varovalk? Kakšno inštalacijo ap imaš v hiši? V neki normalni hiši kjer so inštalacije predvidene za potrebe hiše, tega pač ni, verjamem pa da komu tudi hiša zgori zaradi takšne in podobne zadeve, ni pa to normalno ane.
Verjamem, da je več kot 90% uporabnikov nepremičnin čustveno nevezanih na to, kakšna kišta jim sploh greje hišo, ker jim je bistven podatek letna poraba, zgolj in edino to.
Ne vem, meni se 2k€ razlike v višjo investicijo ne povrne nikoli če gledam te tehnološke igrače iz tega tisočkletja, ker je samo ta razlika za nekih 6 ogrevalnih let, kje je potem šele tista razlika v nižji porabi, ki naj bi začela tehtnico nagibati v to smer višje investicije/dražje tč višjega cenovnega razreda. Vsak objekt ima svoje potrebe in razlike med objekti so, če jih ne bi bilo, bi verjetno obstajala samo ena tč od vsakega branda.
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
Ah @Pentax- bralna pismenost te muči, bralna pismenost. Zapisal sem:
citat:
Danes pa dobiš TČ, katerim moč pada bistveno manj in lahko tudi pri -20°C dajejo enako toplo vodo kot pri 7°C
konec citata:
Torej ti TČ LAHKO deluje pri -20°C lahko pa seveda tudi pri nižji temperatur. Ti pa se vpikneš le v ekstrem in o tem pleteničiš do onemoglosti. Že kar nekaj forumašev je spraševalo, kako to, da se jim grelci vključijo že ob defrostih. Še več se jim grelci vključijo že ko je nekaj pod minusom, kar pa je še daleč do ekstremov.
Če je tebi merilo zgolj investicija glede na poraba naj ti bo. Nekaterim pa je merilo še kaj drugega. Eden od bistvenih parametrov je obremenitev glavnih varovalk. Lahko seveda izberem grelce in povečam priključno moč in s tem plačujem vsak mesec nekaj € več. Lahko še bolj varčujem in me je strah ob vsakem melo hujšem mrazu in molim, da bom čim manjkrat plačal elektro podjetju, da mi bo menjaval pregorele glavne varovalke. Bo pa seveda investicija za nekaj 100€ manjša in se bom lahko hvalil, kakšen "daso" sem, v primerjavi z "bedaki", kateri vklopijo TČ in ne potrebujejo misliti, kdaj bodo poleg vključili še kaj drugega.
PS bo pa zanimivo, kako bodo TČ+grelci šli skozi, ko bomo imeli EV. Takrat TČ ne bo več delovala 24/7 ampak bo morala počivati za čas polnjenja avta.
Objave: 4017
Teme: 3
Ocena:
26
Seveda pišem o ekstremu -20C, če je pa to edina stvar kar opisuješ v mnogih postih, kako je to pomembno...ala bože nedaj, da se grelci vklopijo. Lej, vsakemu svoje...pri takih zadevah jst gledam na komoditeto in ekonomijo, ko je to dvoje poklopljeno sem zadovoljen...oblika kište in rang mašine me ne zanima. Vozim vsakodnevno vozilo premium znamke in tudi low budget znamke, pa ti naštejem za obe gajbe veliko slabosti kot prednosti, tako je in bo vedno povsod.
Objave: 345
Teme: 4
Ocena:
12
16kw tč z vbrizgom ali 16kw tč brez vbrizga + grelci pri -20 obe z enako velikim uparjalnikom bo poraba štroma tam tam pri zelo podobnem outputu toplotne moči. Razlika je res maelnkostna.
Objave: 345
Teme: 4
Ocena:
12
9.7.2019 ob 13:32
(*Zadnja sprememba objave: 9.7.2019 ob 13:43 uporabnik sisekmisek.)
Grelci vedno pomagajo tč, razen če je tč tako zanič, da pri -5 že crkne. Tako, da ne boš gnal 12kw grelec na polno.
Saj ne rečem. Vbrizg ni slaba zadeva. Vendar ni taka razlika kot se mogoče prikazuje. Pri -15 in 55 vode in, če rabiš 12kw toplote boš z vbrizgom porabil 6kw štroma, brez vbrizga pa mogoče 8 kwh štroma skupaj z grelci pa boš v obeh primerih imel na voljo 12 kw toplote. Tukaj je mišljeno, da so tč primerljive kvalitete. Razlika je samo vbrizg in ni mišljeno, da imaš tudi različne uparjalnike in ostale komponente.
Zato se tudi kake on/off zadeve tudi dobro kosajo v porabi z inverterji z vbrizgom v primeru akumulacijskega gretja.
Ker -15 ni tako velikokrat in tle je največji hec, je zato razlika majhna in morda 2k več za napravo z vbrizgom ni več ekonomsko 100% upravičen. Če bi pa bili kje blizu antarktike pa najbš ni vprašanje kaj je bolje. Itak pa vsak, ki vgradi toplotno + grelce brez senzorjev toka vezano na celotno bajto ni ravno preveč preštudiral zadev. Varovalko lahko vrže tudi, če dela tč na polno in prižgeš štedilnik. Ne bo ven metalo samo zaradi grelcev.
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
TČ z vbrizgom potrebuješ pri ogrevanju z radiatorji. Pri talnem pa take TČ ne potrebuješ. Pri novejših hišah so tudi potrebe po ogrevalni moči vse manjše. Če v iskalnik vpišeš "nizko temperaturna TČ cena" se ti odpre kar nekaj strani za primerjavo. Na eni strani je npr. LG 5 kW TČ le za 29 € cenejša od LG 7kW. Pol pa danes govoriti o minimalnih močeh TČ in jim dograjevati grelce, ko pa samo električni kabel med razdelilnikom in grelcem stane več, kot je razlika med omenjenima TČ.
Kot si zapisal zgoraj je razlika med grelci in vbrizgom mogoče 2000 W. Za mojo lokacijo sem glede na 40 letne temperature računal, da šibkejša TČ ne bi zmogla brez grelcev povprečno 450 h/leto. Pri ocenjeni razliki to znese 900 kWh elektrike ali 100 €. Glede na razliko v ceni med TČ tam 500 € imam to pokrito v 5 letih. Pa še strah me bo manj, da mi pregori glavna varovalka.
Objave: 13279
Teme: 13
Ocena:
-503
12.7.2019 ob 09:07
(*Zadnja sprememba objave: 12.7.2019 ob 09:09 uporabnik sassapo.)
No, če so res v nove modele vgradili navaden rotacijski kompresor namenjen vgradnji v klimatske naprave, jim je uspelo precej znižat proizvodne stroške. Ne dvomim tudi, da bo konkretno tišja.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 13279
Teme: 13
Ocena:
-503
Vse skupaj ni tako enostransko fajn, kot se ti zdi na prvi pogled. Upam, da boš po montaži in kasneje z delovanjem enako navdušen kot pri nakupu.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 9
Teme: 1
Ocena:
0
Ne vem če ja ta bosch res toliko boljši kot je dražji...mislim da investicija ni upravičena