V Google vpišem “rekuperator ležaj ruži” in glej ga zlomka - prvi zadetek točno to kar iščem. In ko berem tole temo se tudi jaz zgražam kako je mogoče da nam za takšno ceno prodajajo tako nekvalitetno robo.
Imam Paul 450, vzel 450 z namenom da ga bom imel v pogonu na čim nižji in posledično neslišni ravni. Prvi zagon konec novembra 2016, po dobrem letu in pol je kljub redni menjavi filtrov postal čedalje bolj glasen. Aprila 2018 se je ustavil z napako na enem izmed ventilatorjev. Kontaktiram uvoznika na garancijskem listu, mi priskrbijo serviserja, pride, zamenja oba motorja (tudi tistega ki je še delal) in sočasno pokomentira da so imeli očitno z vgrajenimi motorji neko težavo saj postanejo glasni (ležaj). Vgradil naj bi kvalitetnejšo robo. Zadeva zaključena, vse zrihtano v sklopu garancije, rekuperator ponovno neslišen (nastavljen nonstop na 25% razen 1x dnevno po kuhanju za pol ure na intenzivni ravni).
Do včeraj, ko sem ponovno iznenada zaslišal ruženje. Torej točno po letu in pol. Ne vem ali ima zunanja temperatura ozračja kaj vloge pri tem, ampak že nazadnje se spomnim da je ležaj pričel ružiti ko so temperature zunaj padle na 0 oz. pod ničlo. Do aprila se je potem zadeva po hrupu stopnjevala do odpovedi enega izmed ventilatorjev.
Skratka zjutraj pokličem serviserja za nasvet, imam pa občutek da tokrat menjava ne bo več zastonj, saj kot se spomnim je garancije le 2 leti.
Tisti ki ste že imeli opravka s tem po poteku garancije-kako ste potem rešili zadevo?
Z nekaj truda boš sam zamenjal ležaje v motorjih. Za ležaje najvišje kvalitete ne boš dal več kot 4€ kos. Nikoli več jih ne boš slišal. Včasih na klimah nismo vedeli kaj so ležaji, tudi po 25 let stare klimatske naprave deluje s prvimi ležaji. Sem so štete tudi tiste ki delujejo praktično neprekinjeno.
Danes? Morda 5 + let in vse ruži.
Kvaliteta sestavnih delov nenehno pada. Proizvajalec si s tem pač zagarantira neke vrste naročnino za daljše obdobje.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Jaz sem že pri novem rekuperatorju (Novus F 300) ocenil, da je ta glasnejši od pričakovanega. Poklical sem Jermana, ki me je že po nekaj dnevih obiskal, in izjavil, da je ta glasnost v mejah normale. Pripomnil je še, da so rekuperatorji drugih proizvajalcev še znatno glasnejši.
Jaz sem nekje po sedmih letih menjal ležaje, pa se je stanje malo izboljšalo. Sedaj pri nadaljnjih petih letih je postal zopet bolj glasen. Tudi pri meni je pozimi glasnejši.
Ugotovil sem, da pravzaprav sploh niso ležaji problem, kot tudi ne nebalansiranost turbine. Je pa res, da dobri ležaji nekoliko zmanjšajo vibracije, ki pridejo od drugega vzroka.
Zakaj sem tega mnenja?
Z mikrofonom sem posnel hrup v dolžini nekaj sekund in ga frekvenčno analiziral. Izkazalo se je, da je osnovna frekvenca hrupa 50 in 100 Hz ter njuni višjeharmoniki. Torej je to omrežna frekvenca, ne pa znucanost ležajev ali pa nebalansiranost.
Po spominu vem, da na elektroniki motorja ni gladilnih kondenzatorjev, zato po tem sodeč elektromotorja nimata konstantnega momenta, ampak ta niha po funkciji m=M*1/2*(1+sin(4*pi*50*t)). Pa verjetno še osnovni moment M ni gladek, ker elektronika sigurno ne drajva motorjev s sinusno napetostjo, ampak s kvazi sinusno.
Ti motorji bi morali biti tipa PMSM, pa so verjetno bližje BLDC.
Hm, kaj za vraga je razlog za odpoved ležajev? 22 let v laboratoriju CC delujeta dva ventilatorja v prezračevalnem sistemu s prvimi ležaji.
Je možno, da je problem vlaga? Je krivo magnetno polje komutiranih motorjev?
Ali gre enostavno za zanič material?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
31.5.2022 ob 11:08 (*Zadnja sprememba objave: 31.5.2022 ob 11:31 uporabnik Fantocci2.)
@soplmed1
Jaz opažam povečan hrup le, če pozabim zamenjat filtre (na več kot 6 mesecev, kot jih običajno menjam). Ležajev še nisem menjal. Rekuperator Novus 300F vgrajen 2014, v stalni uporabi od 2017.
Sem še jaz izmeril hrup:
- na pol metra ob vpihu v sobo je 35dB, na pol metra od rekuperatorja v majhni strojnici pa je 48dB (A utež). Rekuperator je delal na 45%, kar je pri nas normalno delovanje (ko nas ni na 15% in boost na 100%).
Vrata strojnice so zatesnjena s tesnili in tudi s pripiro spodaj (strojnica je nižja od hodnika tudi zato, ker je v njej sifon zaradi morebitnega izliva vode, zato pripira), tako da se že na hodniku na drugi strani vrat ne sliši skoraj nič.
Na tretji sliki je še frekvenčni spekter (merjeno z merilnim mikrofonom DaytonAudio imm-6 ki pride s kalibrirno karakteristiko) in aplikacijo Audiotool, če ti kaj pomaga. Zelena krivulja je trenutna, modra pa vršne vrednosti v nekem času.
Meni se zdi, da ni nekih velikih odstopanj po celem spektru.
1.6.2022 ob 00:07 (*Zadnja sprememba objave: 1.6.2022 ob 00:25 uporabnik soplmed1.)
sassapo,
ni problem v ležajih, ampak v nihanju magnetnega polja, ki očitno povzroča dovolj močne vibracije na rotorju, da se po petih letih že pozna na ležajih. Sicer pa sta ventilatorja tudi pri novih ležajih že kar glasna.
Še enkrat poudarjam: ne delajo hrup ležaji, ampak nihanje jakosti vrtečega se magnetnega polja statorja motorja. To povzroča prečne vibracije na gred, ki se preko minimalne zračnosti ležaja prenese naprej na turbino, ki potem deluje kot membrana zvočnika. Ker imajo novi ležaji malo manjšo zračnost, se potem tudi vibracije manj prenašajo na turbino.
Če bi to bili PMSM, kot bi tudi morali biti, potem bi bil rekuperator pri teh nizkih obratih skoraj neslišen. Proizvajalci vgrajujejo to sranje samo zato, da prišparajo cca 50 € na vsakem motorju ventilatorja.
matija,
sigurno ti balansiranje ne bi nič pomagalo, ker so sigurno že balansirani.
Fantocci2,
sem hotel ponovno posneti hrup, pa očitno ta moj prenosnik izfiltrira hrup in ga ni moč posneti. Prvo desetinko sekunde ga še snema, potem pa ga v naslednjih treh sekundah popolnoma izfiltrira. Zato prilagam samo časovni izgled hrupa v dolžini 0,1 s.
Ko so filtri zapacani se tudi pri nas hrup sliši kot NF bobnenje. Tisti zgornji spekter sem meril ob čistih filtrih (no, stari 2 meseca).
Dušilca imaš verjetno? Jaz imam na vpihih celo krajšega (0.5 metra) ker z običajnim ni šlo dimenzijsko skozi v malem prostoru. Na sesalni liniji pa je standardni meterski.
Jaz sem s pavletom načeloma zadovoljen in mislim, da je učinkovit, na živce mi gre le, ker je njegova regulacija tako zaklenjena, da nanjo težko kaj vplivaš.
Recimo ne veš niti, kdaj je v bypassu. Vsaj to indikacijo bi imel rad in še bolje možnost, da ga lahko sam spravim v bypass, če tako želim.
Recimo tovarniško regulacijo od vodnega predgrelca (sole defroster) sem popolnoma odstranil in izdelal svojo, ki dela tako kot želim.
Pri meni skozi dušilce zvoka po kanalih pri normalnem delovanju spalnico ne pride prav nič. Problem pa je, ker je rekuperator v malem prostoru takoj čez hodnik nasproti spalnice. Ker vrata spalnice niso spodrezana, jih moramo ponoči imeti vsaj priprta če že ne odprta. Medtem pa vrata od prostora rekuperatorja slabo tesnijo in se dovolj zvoka prikrade mimo njih v spalnico, da je moteče.
Sicer sem tudi jaz s pavletom zelo zadovoljen. Me pa recimo moti, da se zakasnitev vklopa boostra preko kabla ne da spremeniti. Vedno deluje vsaj 10 min. Pa tudi to, da če že meri vse štiri temperature za svoje potrebe, bi jih lahko tudi nam serviral na displeju.
Uf, zdaj je pa ze leta nazaj, ko sem jaz ti merila zavoljo firbca in so bile potem neke formule, kako to prav racunati (ja, jih je več, pa standardov pa ne vem kaj). V glavnem okoli 80% je bil izkoristek, ce me spomin ne vara.
Sem odprl motor in ga malo analiziral.
Izdelava je že na prvi pogled vrhunska: kakovostni aluminijasti in plastični odlitki, zelo kvalitetno izdelana elektronika in zelo preprosta razstavljivost. Tudi turbina je balansirana.
Motor je trifazni PMSM z dvema polovima paroma. Tudi gladilni kondenzator sem našel (82 uF/450 V).
In kje so ga pobiksal?
Trajni magnet ima eno malo špranjo, ki po moje ne igra dosti vloge pri hrupu. Problem je predvsem stator, ki ima šest izraženih polov. To pa je velika napaka, ki pa je narejena zavestno, saj zelo poenostavi izdelavo le-tega.
Torej motor ves čas malo pocukava in to šestkrat na en obrat.
Morda tudi ni pulzno širinske modulirane sinusne napetosti ampak je kar trapezna, ki še dodatno malo poslabša enakomernost/zveznost vrtilnega magnetnega polja statorja.