PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kaj naj upravlja sobni termostat? Pumpo ali prižiganje peči?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
telmos Napisal:Pojma nimate fantje in flancate neumnosti. Italijanske litoželezne kotle (za balkance) se VEDNO krmili z vklapljanjem obojega skupaj - gorilnika in črpalke! Nobena druga opcija ne pride v poštev, če hočete dolgo in mirno življenje kotla.

Telmos, torej je prav da vežem kot sem napisal?! Termostat vžiga peč. Torej gorilec in pumpo, ki je vezana na peč.
telmos Napisal:Pojma nimate fantje in flancate neumnosti. Italijanske litoželezne kotle (za balkance) se VEDNO krmili z vklapljanjem obojega skupaj - gorilnika in črpalke! Nobena druga opcija ne pride v poštev, če hočete dolgo in mirno življenje kotla.
Lahko tole malo razložiš, prosim?
Kako je pri taki vezavi s kondenzacijo kotla, dimnika?
Zapomni pa si to, da se s kotlom za 300 eurov ne da zganjati vesoljske tehnike, ker se ti potem dogodi ogromno nepredvidljivih dogodkov od počenih kurišč, do izklopljenih varnostnih termostatov zaradi inercije in male količine vode ter nizke mase kotla. Kondenzacija kotla se pa zgodi samo tam, kjer nastavitve opravljajo šalabajzerji!
Da pa ne govorim na pamet vedo vsi, ki so imeli zadnjih 30 let opravka z njimi in jim je moral Telmos vedno reševati podobne probleme zaradi pomanjkanja zdrave kmečke pameti
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
sarkice Napisal:

Telmos, torej je prav da vežem kot sem napisal?! Termostat vžiga peč. Torej gorilec in pumpo, ki je vezana na peč.
Seveda.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
telmos Napisal:Zapomni pa si to, da se s kotlom za 300 eurov ne da zganjati vesoljske tehnike, ker se ti potem dogodi ogromno nepredvidljivih dogodkov od počenih kurišč, do izklopljenih varnostnih termostatov zaradi inercije in male količine vode ter nizke mase kotla. Kondenzacija kotla se pa zgodi samo tam, kjer nastavitve opravljajo šalabajzerji!
Da pa ne govorim na pamet vedo vsi, ki so imeli zadnjih 30 let opravka z njimi in jim je moral Telmos vedno reševati podobne probleme zaradi pomanjkanja zdrave kmečke pameti
Ok, razumem.

Samo, če je vklop gorilca vezan na sobni termostat, potem se voda v kotlu ohladi pod točko kondenzacije, saj kotel ne deluje neodvisno od sobnega termostata.
Npr. Voda v kotlu se lahko ohladi pod npr. 25°C, saj sobni termostat ne da signala za prižig gorilca. Tako da kondenzacija se pri taki vezavi pojavi VEDNO in ne samo takrat kot jo opravijo šalabajzerji kot praviš. Če se motim prosim povej kako rešiš težavo s kondenzacijo pri taki vezavi?

V primeru, da sobni termostat, vklaplja samo OČ, pa kotel deluje neodvisno in ohranja nastavljeno temperaturo glede na histerezo. Npr. pri 45°C se gorilec prižge in pri 65°C se ugasne, ter čaka da temperatura vode v kotlu pade pod 45°C ko se ponovno prižge itd...
Siva litina je občutljiva na temperaturne šoke! Kotel je ogret, sobni termostat dolgo ne vključi črpalke, (sonce, notranji pribitki) posledično se voda v sistemu ohladi na temp. hiše, ko termostat vklopi OČ, hladna voda preplavi vroč kotel.

bolje nekaj kondenza, kateri tako izpari, kot tvegati razpoko na sivi litini :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
zdravapamet Napisal:Večni problemi z italijančki.
Inercija je stalnica in povzroča sive lase. Najprej stranki potem serviserju.
Kotel naj se izklopi že pri 65 stc pa bo mogoče varnostnih izklopov termostata manj ali nič. Sam sem vedno s termostatom izklopil samo OČ. Brez problemov.
Kotel mora biti vroč 24/7.

To niso nizkotemperaturni kotli.
Jaz sem si problem inercije rešil tako, da sem vgradil še dodaten časovni rele, ki mi je VEDNO držal vklopljeno pumpo še nekaj minut po izklopu gorilca ne glede na to, ali so bili izpolnjeni ostali pogoji.

Ni vse črno kar je belo.
Inercijo se reši tako kot pravi alanford, temperaturne šoke pa z avtomatskim mešalnim ventilom, kateri se počasi odpira.

Še vedno pa ne vem, kako se reši problem kondenzacije pri vezavi ko sobni termostat prižiga tako gorilec kot OČ.
Brez veze nakladat s tipi, ki nočejo razumet enostavnih stvari.
Telmos, česa ne razumem?
Kaj je pri vezavi pri kateri sobni termostat prižiga samo OČ, tako zelo kompliciranega v primerjavi z drugo vezavo?
Mislim, da sem svoje trditve dovolj dobro argumetiral. Prosim, da to storiš tudi ti. Hvala.
Ne razumeš tisto, kar ti je bilo povedano in nočeš razumeti! Kondenza pri teh kotlih s tako majhnim kuriščem in ob pravilno izbrani šobi ni oziroma je zanemarljiv in se sam od sebe posuši med samim delovanjem. Na teh kotlih razen tam, kjer so se igrali z nekimi minimalnimi šobami, problema s kondenzom nikoli ni bilo! Je dovolj enostavno povedano in jasno ali te spet kaj moti?
Povsem zadovoljen. Kondenza pač ni oz je zanemarljiv... OK naj bo, takšna je strokovna rešitev...
Kaj pa je narobe s takšno vezavo kot sem napisal jaz? Da je poraba nekoliko višja vem.
Jaz lahko le potrdim, da s kondenzom zaradi tega nisem imel nikoli težav. Glede na barvo (sivo rdeče) tistega malo pepela, ki sem ga opazil v gorilni komori enkrat na leto misli, da ga sploh ni bilo. Ampak to je veljalo za mojega italijančka.

Ni vse črno kar je belo.
Forex Napisal:Povsem zadovoljen. Kondenza pač ni oz je zanemarljiv... OK naj bo, takšna je strokovna rešitev...
Kaj pa je narobe s takšno vezavo kot sem napisal jaz? Da je poraba nekoliko višja vem.

pomanjkljivosti:

1...zaradi motornega ventila se zadeva podraži
2...zaradi porabe elektrike višji obratovalni stroški
3...več elementov v sistemu kar poveča možnost okvar
4...počasno odpiranje motornega ventila podaljša čas, da pride topla voda v ogrevalni sistem kar ima za posledico večje nihanje temperature.

prednosti:
1... za opisan sistem ne vidim nobene
A pri drugi vezavi pa motorni ventil ni dobrodošel?

Pri 4. točki si pa MOČNO brcnil v temo. Za premislek. Pri eni vezavi je topla voda pripravljena, pri drugi pa ima lahko 20°C.
1 2 3 4
Iskanje po temi