Po tvojem izračunu bi to blo pod 3 tone pelet, če bo tako kot sedaj pa porabim 1 tono na mesec, kar pa ni tako malo ker se mi zdi da nimam nekih strašnih izgub.
Torej kako imate kaj izkušnje glede porabe, raje da se peč vključi 3-5krat dnevno ali deluje neprestano in drži temperaturo vode na 50-55 stopinj?
Torej imaš temepraturo nastavljeno skoz cel dan enako?
Sam mam tudi Netatmo termostat, sicer sem mel prej nastavljenega na dnevno in nočno temepraturo. Mogoče tudi od tod prej večja poraba zaradi daljšega ogrevanja vsako jutro?
Verjetno imaš potem v dnevni sobi radiatorje dokonca odprte, po prostorih pa posebaj termostatke glave na določeni temperaturi?
Pa tudi nevem na katero temperaturo bi nastavil dvižni vod. Nekje piše da čim višje, saj tako dosežeš temp. prej, drugi da čim nižje saj tako ni potrebno dolgo ogrevat vode, s tem da je odzivni čas potem veliko daljši.
Očitno bom še vseeno moral malo več probat kaj najboljše deluje pri meni.
Vzroka za višjo porabo sta (lahko) dva:
a. višja razlika v temperaturi med notranjo in zunanjo temperaturo. Za premagovanje špic pomaga masivna in kvalitetno izolirana hiša. Vsak lahko sam oceni, kako hitro se zgodi padec temperature za npr. 0,5 stopinj.
b. peč ne uspe prenesti energije, ki se je sprostila z izgorevanjem, na vodo ogrevalnega kroga. Za razliko pri čistejših (plinasta, tekoča) gorivih, se pri trdih gorivih srečujemo s pepelom in vodo v gorivu. Rezultat je največkrat s finim rjavim prahom obložen vodni register (del peči, kjer se vrši prenos energije iz dimnih plinov na vodo). Ta fini prah deluje kot izolator - kot indikacijo opazuj in primerjaj temperaturo dimnih plinov (pri različnih močeh - verjetno ti peč modulira, pri očiščeni peči - s krtačo očiščen register, po 1 tednu po čiščenju).
To, kolikšna je trenutna ali mesečna poraba je brezpredmetno. Jaz pri tem trendu ne bom porabil 1t čez celo zimo (od 1.10. do danes sem skuril 21 žakljev). Kaj sem s tem povedal? Nič. Treba je vedeti kolikšna in kako oblečena kvadratura se ogreva. Podatek 2.000l plina na prejšno, zelo mrzlo in dolgo zimo pove skoraj vse. Mislim, da poraba v teh dneh x2 ni nič takšnega. Sedaj se bo otoplilo in se bo razpolovila. Iz zdajšnjih skoraj 2 žakljev na dan bo padla pri vas na dober žakelj in boš blizu mojega izračuna. Kaminska peč se hvali z nad 90% izkoristkom.
Če to kaj pove, padec temperature od 21h ko se peč ugasne in do 7h zjutraj je iz 21°C na 19°C, pri sedanjih -5°C zunanje temp.
Razumem tudi, da je veliko dejavnikov ki vpivajo na porabo, gre se mi le za to da bi ogrevanje optimalno nastavil, ker po velikem prebiranju forumov nekateri peč pustijo da gori 24/7, češ da veliko vžigov ni dobro in porabiš samo več ker se vedno znova segreva z nič, tako kot imač veliko mnenj glede temp. vode.
Glede na to, da je peč skoraj nova še nekih oblog ni, tudi vsak dan sesam pepel, barva pepela je siva / bela.
Temperatura dimnih plinov imam ko dela na max. cca. 150°C, drugače ob modulaciji cca. 90-100°C
Po besedah serviserja bi naj tako bilo ok.
Moral boš pač eksperimentirati: npr. nastaviti konstantno dnevno in nočno temperaturo, npr. 21. Na enem od portalov (npr. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.geostik.com/stat/arhivpod.asp">http://www.geostik.com/stat/arhivpod.asp</a><!-- m -->) najdeš povprečno temperaturo za posamezni dan, vsak dan ob isti uri sipaš pelete. Zapišeš porabo, opazuješ kak teden ali dva. Spremeniš scenarij, opazuješ/beležiš kak teden ali dva.
Temperatura dvižnega voda naj bi bila čimnižja, seveda če to omogočajo dovolj veliki radiatorji. Ta temperatura naj bi bila tudi neodvisna od temperature kotla, kjer naj bi bila TK okoli 70 in več. Da bi to dosegel, je potrebno imeti ustrezno opremo (ventili, črpalke, hidravlično kretnico ali zalogovnik, krmilje).
Odprl peč, očistil vse kar sem le lahko, je blo res potrebno Če bi poslušal serviserja bi čakal do marca...
Hidravlične kretnice itd. nimam, saj češ da ta peč to sama regulira in le tega ne potrebujem - verjetno napaka.
Trenutno je peč nastavljena tako da ko doseže temperatura vode v njej 45°C se vključi obtočna črpalka, temperatura vode ki gre v radiatorje je nastavljena na 57°C, temp. povratka je vedno cca. 8-10°C nižja od nastavljene (tako kažejo termometri).
Lp prosil bi če kdo pozna kakšnega serviserja za nastavitev peči Palazzeti Idro.
Za nameček se mi danes črpalka nikakor noče ugasniti. Tudi če peč ne gori črpalka deluje,edino če peč isklopim iz elektrike. Peč je za etažno gretje na radiatorjev.
Resno rabim pomoč.
Hvala že v naprej
Da ne odpiram nove teme. mi zna kdo povedat koliko je najbol optimalen vlek(F) pri peletnih kaminih? in kako je kaj s temperaturami dimnih plinov? peč mi nagaja ko je zunej nizek zračni tlak.takrat so po končani fazi burning plini visoki okrog 100°C in peč vžge modulation. Ko je zunaj visok zračni tlak in piha burja, je temperatura ob preklopu na fazo operant 85°C in peč deluje perfektno.
Se da kje v meniju dvignit mejo. Ali je bolje da v fazi burning dvignem zrak al pa podaljšam čas faze?
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.