PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Vklapljanje luči iz obeh stanovanj

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tale tema je "Okrog riti v žep".

@avtor želi zgolj: V bistvu sem si predstavljal tako, da bi bili napeljavi iz obeh stanovanj medsebojno povsem neodvisni - se pravi: ko se iz enega stanovanja vklopijo luči, jih je mogoče izklopiti samo iz tega stanovanja.

Stanovanje1 ima enostavni tokokrog - navadno stikalo in luč na terasi, nato od tega stikala peljemo fazo in "kontaktno" fazo na navadno stikalo v stanovanje2.
Konec.
mape je predstavil isto rešitev kot jaz
In ko v stanovanju št.2 nekdo pritisne tisti šalter bo luč neprestano gorela dalje in jo lastnik stanovanja št.1 razen z fračo ne more ugasniti. Vodilo mi je bilo le eno: da se po vklopu luči iz bilo katerega stanovanja nikakor ne more zgoditi ta scenarij. Se pravi dokler lastnik, ki je prižgal tisto luč le te ne ugasne se drugi lastnik lahko meče po tleh in na prižiganje ne more vplivati, dokler je tisti prvi ne ugasne.

Avtor je napisal: V bistvu sem si predstavljal tako, da bi bili napeljavi iz obeh stanovanj medsebojno povsem neodvisni - se pravi: ko se iz enega stanovanja vklopijo luči, jih je mogoče izklopiti samo iz tega stanovanja. Vajina rešitev z navadnimi stikali tega ne omogoča, vsaj v delu, ko bi drugi lastnik vmes pritisnil svoje stikalo, prvi na izklop nima absolutno nobenega vpliva več.

Menda pa je bila ravno v tem poanta, če bosta zmogla tole razumet.
Njuna rešitev ravno to omogoča.
arbajter Napisal:In ko v stanovanju št.2 nekdo pritisne tisti šalter bo luč neprestano gorela dalje in jo lastnik stanovanja št.1 razen z fračo ne more ugasniti. Vodilo mi je bilo le eno: da se po vklopu luči iz bilo katerega stanovanja nikakor ne more zgoditi ta scenarij. Se pravi dokler lastnik, ki je prižgal tisto luč le te ne ugasne se drugi lastnik lahko meče po tleh in na prižiganje ne more vplivati, dokler je tisti prvi ne ugasne.

Avtor je napisal: V bistvu sem si predstavljal tako, da bi bili napeljavi iz obeh stanovanj medsebojno povsem neodvisni - se pravi: ko se iz enega stanovanja vklopijo luči, jih je mogoče izklopiti samo iz tega stanovanja. Vajina rešitev z navadnimi stikali tega ne omogoča, vsaj v delu, ko bi drugi lastnik vmes pritisnil svoje stikalo, prvi na izklop nima absolutno nobenega vpliva več.

Menda pa je bila ravno v tem poanta, če bosta zmogla tole razumet.
Začnimo pri začetku:
želja je, da se prepreči izklop luči iz stanovanja, ki luči ni prižgalo

Lahko imata uporabnika obeh stanovanj željo prižgati luč, tedaj jo bosta morala oba tudi ugasniti.

2x navadno stikalo

V kolikor pa bi želeli:
Če uporabnik (A ali B) prižge luč, ima do ugasnitve nad njo ekskluzivno pravico, no potem bi bila v igri tvoja rešitev.
No, pa začnimo na začetku ...

mdule Napisal:Pozdravljeni,

rad bi omogočil vklapljanje luči na skupni terasi iz obeh stanovanj, ki imata ločene električne števce itd. ...

pa nadaljujmo ...

mdule Napisal:... (poraba elektrike tu ni relevantna - me ne zanima, na katerem števcu se bo registrirala). ...

In zaključimo na eni elektro omari in dvema navadnima stikaloma, kot je predlagal že Fery.

LP, steklenicka
LP, steklenička
pa zaključimo...

pod tisto lampo le en šalter (pod lampo - še enkrat), pa naj si jo prižge (pa ugasne tudi) tisti, ki jo nuca. Medsebojni vklopi, izklopi izključeni, razen če se lastnika na terasi stepeta med seboj. Simpl kot pimpl...

Lahko se pa uporabi tudi kak krmilnik (Entia, Gira, Knx ipd jajca) pa se sprocesira tista dva vhodna signala, da se bo tista luč prižigala še na daljavo, :lol: :lol: :lol:, če že hočeš biti IN.
1 2
Iskanje po temi