PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri LG Therma V vodna povezava?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Itak, glede na to, da bojler že imaš, se ti bo zamortiziralo že v trideset do štirideset letih. Odvisno, koliko se namakaš. Pa glede na zapis jabk-a (COP pri bojlerju), celo v 50 do 60 letih. Čista zmaga.
Če bo delalo do takrat. Pa če boste še na tem svetu.
Ampak saj tudi grelec v bojlerju crkne.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
sess Napisal:Torej je ta kombinacija LG monoblock za gretje in navadni bojler za gretje SV dobra izbira?
Le če imaš zelo majhno porabo SV.

@Fery, pretiravat pa tud ni treba.
Npr. mi imamo porabo SV (+ izgube+cirkulacija) 15kWh/dan. Na leto cca. 5MWh. Z navadnim bojlerjem bi za to porabili 500€ štroma. S TČ porabimo nekje 180€. NA leto dobrih 300€ prihranka, 300L bojler z veliko kačo se nam torej povrne v slabih 3 letih. Če pa odštejem navadni bojler (novogradnja in smo itak morali nabaviti en bojler, kakršenkoli že!), pa še prej.
No, ja.
FWS v 6 članskem gospodinjstvu z dnevno uporabo banje, trenutno: 7-8kWh/dan.
Pozimi verjetno kakšna kWh več.
Ali ti cirkulacija porabi razliko, ali pa COP ni tolikšen kot si mislil.
Vi imate ultra dobro TČ za ogrevanje vode.
Poglej nazaj, ne vem, kako si prišel do takšnih številk, če je COP pri sanitarni pod 2.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
COP je v teh pogojih za podoben DV za vse TČ podoben. Razlika v porabi energije je verjetno v tem, ker smo nekateri že zadovoljni z vodo ogreto na 40 stopinj in imamo malo porabo (nas čez dan ni nič doma), nekateri pa želijo višjo temperaturo in imajo večjo porabo vode. Težko je delat primerjave med uporabniki.

COP pa pri teh zunanjih temperaturah ni 2. Je majhna razlika med zrakom in ogrevano vodo. COP A20-A25/W55 naj bi bil med 3.5 do 4. Gledam podatke za en ON-OFF.
DELPHI Napisal:No, ja.
Sem tudi brez cirkulacije meril.
S cirkulacijo 24/7 porabimo bolj natančno 14kWh/dan, poraba štroma 4,2
Brez cirkulacije porabimo 10kWh/dan, poraba štroma 3
Doma je dojenček, 24/7.
Forumaši, kdaj razen pri tuširanju/kopanju sploh uporabljate toplo vodo doma? Ok, da kdaj kaj iz rok spereš in rabiš toplo tekom dneva ok, še kaj drugega? V pomivalec damo pri nas čisto vso posodo in se niti ena stvar ne pomiva na roke, kaj drugega mi pa ne prid ena pamet glede potreb po topli/vroči vodi.
Pri nas tekom dneva gre kar dosti tople vode (frizerski salon), zvecer vecinoma tusiranje, banjanje pa bolj pozimi. 5 oseb + salon.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
hm, no ja. Moja je sicer bolj ocena. Ampak po moje za izračun čisto OK. in sigurno nima niti eden točno toliko, ampak več ali manj vstran...

Zdaj pa tako. letos (to pomeni od septembra 17 do septembra 18) bomo porabili cca 1900kwh za vodo. najbrž, zavisi koliko časa bomo na dopustu pa koliko potem še otroci posebej. tam nekje bo. za vodo sicer plačujemo pavšal ampak poraba je 18m3, pravjo... pa moram kar verjeti, ko sem to na položnici videla, je bila prva reč, da smo prekontrolirali, če se števec kaj v prazno vrti. saj baje niti ni excesno, sem potem izvedela - za 5 ljudi - samo jaz sem imela enomestne forumske v glavi. No kakorkoli, pri 2 SCOPa to pomeni 3800kwh, kar je 380 evrov.

torej 380€/leto --> 2000/380=5 let. pa bojler najbrž tudi ostane ob menjavi peči, ne samo tiki.

Sicer pa kot rečeno, to so res grobe ocene, malo boljše, dasiravno še vedno ocene, bom pa mrbit izvedla, ko bom dala grelec notri. ko bom en čas grela samo na grelce, pa potem samo TČ, pa potem kombinacija npr. bomo videli kaj bo ratalo.
Cop pri gretju sanitarne vode je močno odvisen od kvalitete bojlerja oz. njegove površine izmenjevalca in postavitve le tega. Poleg tega boljše TČ obvladajo modulirano (gospodarno) gretje sanitarne vode, slabše ne. Za vsako pa velja, da izkoristek ne more biti takšen kot pri ogrevanju, ker gre za izmenjavo več in sam izmenjevalec v bojlerju (če ni res zelo velike površine) ne more slediti dovolj nizkemu dT med primarno in sekundarno vodo. Konkretno je pri LG-ju utopično pričakovati SCOP 2 ali celo več.
Pri napravah iz vrha ponudbe in vrhunskem bojlerju se ta številka približa 4, ampak še to samo v primeru, da vode ne ogrevamo preko 45°C
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Postavitve izmenjevalca v bojlerju? če sem te prav razumela. kaka je najboljša?

bojler je ne vem, recimo da OK. 300L, en plašček je okoli za izolacijo, s 3,4m2 kače, ki je notri takole bojda dana:
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?2N/rR/2tyLpLBq/bojlerunichr("46")png][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/2N/rR/2tyLpLBq/bojlerunichr("46")jpg[/img][/url]
so boljši bojlerji in so slabši bržkone.

res pa je razdalja med notranjo in zunanjo enoto malce prevelika za recimo temu "optimalno" delovanje.
Energetik81 Napisal:
DELPHI Napisal:No, ja.
Sem tudi brez cirkulacije meril.
S cirkulacijo 24/7 porabimo bolj natančno 14kWh/dan, poraba štroma 4,2
Brez cirkulacije porabimo 10kWh/dan, poraba štroma 3
Doma je dojenček, 24/7.

Auč!
Ti si pisal o porabi toplote, jaz pa o porabi elektrike.
Vse štima.
Energetik81 Napisal:
sess Napisal:Torej je ta kombinacija LG monoblock za gretje in navadni bojler za gretje SV dobra izbira?
Le če imaš zelo majhno porabo SV.

@Fery, pretiravat pa tud ni treba.
Npr. mi imamo porabo SV (+ izgube+cirkulacija) 15kWh/dan. Na leto cca. 5MWh. Z navadnim bojlerjem bi za to porabili 500€ štroma. S TČ porabimo nekje 180€. NA leto dobrih 300€ prihranka, 300L bojler z veliko kačo se nam torej povrne v slabih 3 letih. Če pa odštejem navadni bojler (novogradnja in smo itak morali nabaviti en bojler, kakršenkoli že!), pa še prej.

Če že delaš primerjava potem upoštevaj vse stroške. Če ogrevaš SV s TČ potem mora ta delovati celo leto in ne zgolj med ogrevalno sezono. To pa ji skrajšuje življenjsko dobo na ogrevanju. Torej boš moral kupiti novo TČ namesto npr. v 10 letih že po npr. 8 letih. Če ti zaradi tega še malce pade SCOP...
Ni taka razlika, zelo poredko se poleti ventilator zavrti zaradi SV... dober cop, mala poraba (poleti se tuširamo z bolj hladno vodo kot pozimi). Pa še slišiš ga ne zaradi nizke modulacije. Ni to neka obremenitev za TČ.
Je res, tlačna razlika na kompresorju je mala pri poletnih temperaturah (npr. zunaj 30° pri DV 50°), poraba toplote za SV pa tudi, npr. pri nas je poleti hladna voda kar 10K toplejša kot sredi zime, pa še tuširamo se z bolj mlačno vodo poleti.

Bi rekel da pri 2x1h na dan ni neke hude dodatne obrabe TČ zaradi priprave SV.
1 2 3 4 5 ... 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi