PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Fasadne luči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mogoče, ampak vseeno pa nisem povsem prepričan. Nikjer ne najdem take navedbe, celo kontra - v 16 členu (prepovedi) na splošno piše:

6. člen

(prepovedi)

(3) Prepovedana je uporaba svetlobnih snopov kakršne koli vrste ali oblike, mirujočih ali premikajočih, če so usmerjeni proti nebu ali površinam, ki bi jih lahko odbijale proti nebu.
LP,
Samojed
Samojed, te podpiram. Sicer pa več kot bo tega kiča na fasadi, več bo pajčevine in mušjih drekov tam okoli Wink
Samojed Napisal:Mogoče, ampak vseeno pa nisem povsem prepričan. Nikjer ne najdem take navedbe, celo kontra - v 16 členu (prepovedi) na splošno piše.
Lej, skoraj pri vsaki stvari lahko iz konteksta vzameš del, ki ti ugaja. Potrebno je prebrati celotno uredbo, na sploh pa uvodni del, komu je namenjena.

Vseeno pa nekaj drži. Če razsvetljava enega soseda moti drugega, lahko slednji zahteva odpravo motnje. Samo za to velja druga zakonodaja, ki je veljala tudi pred uredbo.
Fantocci Napisal:Sicer pa več kot bo tega kiča na fasadi, več bo pajčevine in mušjih drekov tam okoli
Oprosti sarkazmu: Ali ti čistiš pajčevino in mušje dreke?
Sicer pa se strinjam s tabo, da je veliko kiča. Ampak ljudje smo si pač različni in si svoje domovanje uredimo tako, kot je nam najbolj všeč.
Čistil bo tisti, ki bo to dal gor. Bolj kot tisti, ki tega nima. V tem je poanta mojega zapisa.
Sicer pa ja, ko je pajčevin preveč, jih posesam, z dreki pa se še posebej nisem ukvarjal.
mirator Napisal:
Samojed Napisal:Mogoče, ampak vseeno pa nisem povsem prepričan. Nikjer ne najdem take navedbe, celo kontra - v 16 členu (prepovedi) na splošno piše.
Lej, skoraj pri vsaki stvari lahko iz konteksta vzameš del, ki ti ugaja. Potrebno je prebrati celotno uredbo, na sploh pa uvodni del, komu je namenjena.

Vseeno pa nekaj drži. Če razsvetljava enega soseda moti drugega, lahko slednji zahteva odpravo motnje. Samo za to velja druga zakonodaja, ki je veljala tudi pred uredbo.
Fantocci Napisal:Sicer pa več kot bo tega kiča na fasadi, več bo pajčevine in mušjih drekov tam okoli
Oprosti sarkazmu: Ali ti čistiš pajčevino in mušje dreke?
Sicer pa se strinjam s tabo, da je veliko kiča. Ampak ljudje smo si pač različni in si svoje domovanje uredimo tako, kot je nam najbolj všeč.

Lahko vzameš iz konteksta, ampak ker vsaj jaz nikjer nisem našel trditve, da velja uredba samo za poslovne objekte, mi prosim pomagaj. Pa ti vzemi iz konteksta in povej kje je navedeno za kaj uredba velja in za kaj ne velja. Običajno je to zapisano v prvih členih in v konkretnem primeru spodaj jaz tega ne razumem tako kot razlagaš:

1. člen

(namen)

Ta uredba določa za varstvo narave pred škodljivim delovanjem svetlobnega onesnaževanja, varstvo bivalnih prostorov pred motečo osvetljenostjo zaradi razsvetljave nepokritih površin, varstvo ljudi pred bleščanjem, varstvo astronomskih opazovanj pred sijem neba in za zmanjšanje porabe električne energije virov svetlobe, ki povzročajo svetlobno onesnaževanje:

- ciljne vrednosti letne porabe elektrike svetilk, vgrajenih v razsvetljavo cest in drugih nepokritih javnih površin,

- mejne vrednosti električne priključne moči svetilk za razsvetljavo nepokritih površin, kjer se izvajajo industrijske, poslovne in druge dejavnosti,

- mejne vrednosti za svetlost fasad in površin kulturnih spomenikov,

- pogoje in mejne vrednosti električne priključne moči svetilk za osvetljevanje objektov za oglaševanje,

- pogoje usmerjene osvetlitve kulturnih spomenikov,

- mejne vrednosti za osvetljenost, ki jo povzročajo svetilke za razsvetljavo nepokritih površin na varovanih prostorih stavb,

- način ugotavljanja izpolnjevanja zahtev te uredbe,

- prepoved uporabe, če svetloba seva v obliki svetlobnih snopov proti nebu ali površinam, ki svetlobo odbijajo proti nebu,

- ukrepe za zmanjševanje emisije svetlobe v okolje.
LP,
Samojed
In kje tukaj piše, da velja tudi za stanovanjske objekte?
- mejne vrednosti za svetlost fasad in površin kulturnih spomenikov

in

- prepoved uporabe, če svetloba seva v obliki svetlobnih snopov proti nebu ali površinam, ki svetlobo odbijajo proti nebu,
LP,
Samojed
- mejne vrednosti za svetlost fasad in površin kulturnih spomenikov

Sicer pa se o okusih baje ne razpravlja. Tudi naša družina je čudna za marsikoga - razen luči nad vhodi nimamo na fasadi nič. Še danes električar zapade v blago depresijo, ko se spomni na to našo žalost od fasade.
Big Grin
Take bajte imam še najrajši, sploh če so še zrakotesne.
Taav, v najbolj bogatih vaseh Švice je zvečer zunaj tema. Pa verjemi, da imajo denar za fasadne luči in elektriko, a imajo v procesorju zapisano, da če luči ne rabijo, je pač nimajo. Pri nas pa nekje vidiš lampo na vsak meter fasade. Da npr. o osvetljenih turnih ne govorim. Le čemu to to služi?
Btw svetloba, ki ponoči sije na spečega človeka, v njegovih možganih pospešuje izločanje neke snovi, ki lahko vodi do zdravstvenih težav. Malo se razglejte naokoli in premislite, če res rabite 30 lučk zunaj.
Če pa so fasade kulturnih spomenikov stanovanjski objekti, se pa vdam. :lol: :mrgreen:

Verjetno OP ni imel namen celonočno osvetljevanje ampak samo, ko hodi okoli hiše ali odhaja ali prihaja domov. Za tak namen pač izbereš svetilko, ki ti estetsko ustreza in kot sem že omenil, te uredba, glede izbire ne zavezuje, lahko pa jo seveda upoštevaš.
Vsak ima lahko lastno mnenje in tudi predpise razume po svoje, kar pa ni moj problem, tako da sem zaenkrat s to temo zaključil.
Muzkontar, ko zjutraj prideš s špila, potrebuješ črno temo za spanje, sicer se ne tvori melatonin, menda imenovan tudi hormon sreče, nujno potreben za delovanje organizma. Luna in svetilke motijo izdelavo omenjenega hormona.
arbajter Napisal:Big Grin
Take bajte imam še najrajši, sploh če so še zrakotesne.

Čaki, a misliš takšne bajte, kot je naša? Ker to bi bilo malo čudno. Mi je naš elektromajster (z malo solznimi učkami) otožno rekel, da je stena brez štekarja kot dan brez sonca.

@Muzkontar, meni niti ni bila fora v financah (da bo ceneje). Smo pač na vrhu hriba, dosti na samem, majhna vas na podeželju. Mi ne zgleda. Še posebej, ker si je sosed dal duška s temi lučkami, in zvečer včasih dobim občutek, da sem na snemanju "ET go home"...
Citat:Čaki, a misliš takšne bajte, kot je naša? Ker to bi bilo malo čudno. Mi je naš elektromajster (z malo solznimi učkami) otožno rekel, da je stena brez štekarja kot dan brez sonca.
Vi'š, narobe ti je rekel. Stena brez štekarja je kot njegova (ali pa moja) denarnica brez nekaj tvojih evrov. Tule je tisti bingo.
Za ta bingo seveda vem. Ampak res mislim, da ni bil hec zgolj v tem. Malo ljubezni do stroma, kablov, stikal itd, vecinoma pa sok in nevera, ker je tik pred naso koncal "pametno" bajturino s kilometri in kilometri kablov in pa luckami na celem obodu fasade in to na manj kot meter. Je do konca trepetal, da mu en dan recem" Ti, a ves tiste lucke zunaj, no, mogoce bi jih pa vseeno dali."
1 2 3
Iskanje po temi