PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Problem povezave dveh vodnikov vertikalno

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
arbajter Napisal:...In tisto iz povezave, kaj je to? Res še nikoli videl...mora biti nekaj novega...

arbajter ... :roll: :wink: Vprašanje je bilo enostavno in je bil podan enostaven odgovor. Da v svoji bogati štromarski karieri niste videli tega čuda na tone ... bi vam še verjel.

Sedaj mi pa prosim še razložite VI nekaj. Če je tole na sliki vodnik:

[img]httpsunichr("58")//cdnunichr("46")merkurimgunichr("46")si/media/catalog/product/cache/1/image/460x440/163b81649b7ef7bc8a00b0066e59ae0a/p/v/pvc-vodnik-eurocable-h07v-u-1unichr("46")5-rumunichr("46")_zelunichr("46")_2290843_unichr("46")jpg[/img]

in je na naslednji sliki vodnik:

[img]httpsunichr("58")//cdnunichr("46")merkurimgunichr("46")si/media/catalog/product/cache/1/image/163b81649b7ef7bc8a00b0066e59ae0a/g/u/gumijasti-vodnik-h05rr-f-4g2unichr("46")5_1817247_unichr("46")jpg[/img]

kaj je na zadnji sliki,

- črna zadeva
- modra zadeva
- rjava zadeva
- rumeno-zelena zadeva

Pa ne sprašujem iz vidika priklopa linija (faza), ozemljitev, ničenje, ampak vodnik, vodnik, vodnik + vodnik?

Ali bi vajencu rekli da naj gre (glede na 2. sliko) po enoji vodnik, v katerem so združeni trije vodniki? Po en trojni vodnik? Al trožilni mehki kabl, da priklopite kable od [img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")formasvetilaunichr("46")si/modules/uploader/uploads/s_product/pictures/EGOLUCE-STEP-6369unichr("46")jpg[/img]
gor?

LP, steklenicka
LP, steklenička
Ko že limaš slike in povezave, nalimaj še sliko "dveh luči z po tremi kabli". Ali pa vsaj ene. Bo sedaj lažje in bolj jasno? Na luči priklopiš vodnike ali pa zgolj kabel. In ne treh kablov. Vsaj iz ene lampe ne.
Hvala vsem za čas, ki ste ga namenili za pomoč.
matejem je podal rešitev, ki bi šla v pravo smer, sicer je verjetno kateri drug material bolj primeren kot steklena volna. Vžen je princip.
Všeč mi je tudi arbajterjeva skica kljub bolj sarkastičnemu odgovoru. Še dobro da že nekaj let spremljam ta forum in sem na takšne in podobne odgovore navajen in nanje imun.

Hvala, JUre
Sarkazem zaradi česa? Ko bi se malo potrudil in v štartu natanko definiral problem do česa takega ne pride. Brez zamere, vendar tako je. V kandelaber (razen kabla seveda) ne tlači ničesar. Ker v deževnih dnevih vlaga v njem vseeno bo. Tisti pokrov odprtine nikoli ne tesni 100%. Pa iz zemlje tudi kaj pride, pa ob hladnejšem vremenu znotraj skondenzira. Pa oba kabla med seboj vseeno poveži z vezicami. Tole ti pišem z dobrim namenom, iz prakse. Ter brez sarkazma.
steklenička
Prejle sem bil v gužvi, pa nisem imel cajta več napisat, pa ti sedaj odgovarjam na tvoje zadnje zastavljeno vprašanje: ja, vajenca, ki se mu niti ne sanja o kablih in vodnikih pošlješ k mesarju po npr. "glonžo". In če je mesar malo bolj "temperamenten" bo šel za njim iz mesnice ven s sekirico v rokah. In vajenec naslednjič ne bo spraševal neumnosti ali pa bo šel v elektro trgovino gledat, če ima lampa res tri kable ven...tvoja zadnja lampa ima ven res zgolj dva "kabla". Ker po rumeno-zelenem (kablu) verjetno ni potrebe.
Fejst bodi še naprej.
Citat:Pa iz zemlje tudi kaj pride, pa ob hladnejšem vremenu znotraj skondenzira.

steklena volna je tudi veliko kje v javnih razsvetljavah po ulicah notrih prav iz zgoraj navedenega razloga in ne povzroča težav z kondenzom,le v neposredni bližini sponk jo ne smeš dati Wink
Ja. V merilnih elektro omaricah, kjer vrši funkcijo preprečevanja vdora kondenza in posledično nabiranja vlage na elektro elementih v merilni omari, pa tisto stekelce je dostikrat tudi belo in se skozenj do števca potem ne vidi. Pa še tam je običajno "omenjana" uporaba trajno plastičnega kita.
Ampak ti si stekleno volno omenjal kot držalo za kabel. Sedaj si se "premislil" in jo omenjaš v povsem drugem kontekstu. Poglej, tisti kabel tudi v 10 metrski izvedbi z kablom 2,5mm2 niti v snu ne potrebuje nikakršne opore. Za izračun obremenitve kabla sta na voljo dve formuli: izračun na presek posameznega vodnika, ki pravi P = S x 50N/mm2 (s=presek vodnika) in druga za celoten kabel z plaščem vred, ki pravi takole: P = K x D2, pri čemer je K = 3N/mm2 in D premer kabla. Kabel 3 x 2,5mm2 ima presek okrog 30mm2 dobiš torej rezultat 90N in če to pregoniš v kg dobiš, da lahko kabel, ki visi iz lampe obremeniš z 9kg. To, da 10m takega kabla tehta dobro kilo in pol sem pisal že včeraj. Ker pa se praviloma za to uporablja kabel 3x1,5mm2 so "strahovi" še mnogo manjši. Torej ali naj kabel prosto visi ali pa ga je potrebno fiksirati z tervolom sploh ni vprašljivo. Kabel naj prosto binglja. Kot binglja v vseh kandelabrih. Tudi trditev, da je tervol marsikje v javnih razsvetljavah je bolj iz trte zvita. Zakaj? Če bi ta trditev vsaj malo držala, bi se potem marsikje ali pa vsaj kje srečal z zahtevo po uporabi le te. Pa se do danes žal (ali pa k sreči) še nisem. Imaš pa spodaj nekaj "zahtev" okrog postavljanja kandelabrov, pa nihče niti z črko ne omenja kakih kosmov tervola. Tudi v JRLJ ne. Te pa ne mislim prepričevati, da ga v svoj kandelaber ne smeš dati. Se mi ne da. Zaradi mene ga lahko zaliješ z purpenom od vrha do tal. Kabel se garantirano ne bo premaknil. Težava se zna pojaviti pri izvleku takega kabla ali pa, ko na primer zdolgočasena mularija po kandelabrom zakuri kontejner s smetmi (velikokrat videno) in zna biti kar težava scukat tisti "neukajlan" kabel, kaj šele če bi bil na tak ali drugačen način podprt, fiksiran.

Priložene datoteke
.jpg   Drog 2.jpg (Velikost: 169,38 KB / Prenosi: 720)
.jpg   Drog 3.jpg (Velikost: 214,96 KB / Prenosi: 720)
.jpg   Drog 1.jpg (Velikost: 181,27 KB / Prenosi: 720)
Hvala še enkrat arbajter za dobronamerni nasvet. Razumem problem dihtanja kandelabra s tervolom, zato sem pa napisal, da mi je princip fiksiranja kabla všeč, le drug material bi izbral.
Ali mi prosim poveš še iz katerega konteksta je vzeto sredinsko besedilo, ki govori o zahtevah svetilk?

Hvala tudi za to informacijo
LP
Arbajter ni panike, samo, če bi poslal vajenca v kak bav-bav in bi pr praktikantu naročil 3x2,5 trdga al pa mehkega, bi tud malo čudno izpadlo.

Še dobro, da imajo kable na lagarju. In vodnik je zame una stvar, k je v kablu. Največkrat v bakreni izvedbi (žica po domač). Ostalo so ... kabli (vodnik+zaščita). In če je 6 žilni kabel, ki se priklaplja na svetilko, katera ima 3 kable (proste vodnike in ne kot sem dal primer v sliki, čeprav mi ne gre tisti photoshop v glavo in vidim na sredini še en vodnik, ker ponavadi ni toliko zraka med posameznimi kabli v glavnem kablu), dobiš ven 2 luči.

2 luči * 3 posamični kabelčki (od ene luči) = 6 žilni kabel.

Saj, če bi se takrat, ko so imel pr nm odprt kandelabr spomnil slikat, bi dal sliko gor. So pozabili zapret nazaj, pa je bil 1 mesec kandelabr zgoraj odprt. Seveda je vmes tudi dež padal. Zaenkrat sveti vse tako, kot mora svetit. Mislim, da sem videl eno belo plastiko, ki je bila iz horizontale potegnjena do sredine kandelabra.

LP, steklenicka
LP, steklenička
jure
Citat:Ali mi prosim poveš še iz katerega konteksta je vzeto sredinsko besedilo, ki govori o zahtevah svetilk?
Take "obrazce" srečaš na kakih razpisih, največkrat so to lokalno krajevni razpisi za ureditev javne razsvetljave ali pa morda kakih pločnikov, kolesarskih stez in potem avtomatsko pade not tudi ureditev javne razsvetljave. Moram pa priznati, da so te zahteve lahko res različne. Jih ne pišem jaz, jih pa moram upoštevati in se jih držati, kot ima navado zapisati mirator (in v bistvu velja pri vsej elektriki) kot pijanec plota.

steklenicka
Lej, ne mislim več razpravljat o kablih, vodnikih dratih in podobnih stvareh, ker jih imam pri sebi razčiščene v nulo.
Kaj si pa videl se mi ne sanja. Pa si prepričan ali si le "videl"? Da ni bil morda nick kriv?
Ne zameri, malo šale mora bit.
E, imam predlog: posodim endoskopsko kamero, da ugotovimo tisto beljavo. Osem metrov se bo stegnila po roru. Pa kak meter še naprej vidi, saj nimaš tako visokih kandelabrov, a ne?
arbajter Napisal:... E, imam predlog: posodim endoskopsko kamero, da ugotovimo tisto beljavo. Osem metrov se bo stegnila po roru. Pa kak meter še naprej vidi, saj nimaš tako visokih kandelabrov, a ne?

Ne, ni potrebe po osvetljitvi teniškega, še manj pa nogometnega igrišča. Tako je višina javne razsvetljave v mejah standarda.
Lahko bi pa samo napisali, da je tam dušilka al kondenzator al karkoli že pomaga sijalki pri čim mehkejšem zagonu.

LP, steklenicka
LP, steklenička
Ne, tam ni dušilke. Tam (pod pokrovom kandelabra je blok s sponkami in varovalko. Včasih srečaš tudi dve varovalki, na fazi in nuli. Blok pa omogoča eno, dvo in trifazni priklop zemeljskega kabla.
Resno? Po eni strani iščeš "profi rešitev" potem ti je pa najbolj všeč ideja da bi okoli kabla natlačil malo tervola, in to naj bi fizično držalo kabel gor. Smile
T0RN4D0 Napisal:Resno? Po eni strani iščeš "profi rešitev" potem ti je pa najbolj všeč ideja da bi okoli kabla natlačil malo tervola, in to naj bi fizično držalo kabel gor. Smile

bolje purpen
In ko je treba kabel zamenjat v kandelaber "pošlješ" miško, da zgloda novo luknjo za kabel???
1 2 3
Iskanje po temi