Citat: Po novem zakonu je objekt (vsaj jaz zakon tako razumem) v bistvu vse kar na zemlji ali pod zemljo, na drevesu ali pa tudi v zraku stoji.
Gremo na moje področje.
- Gradbeni žerjav stoji na zemlji (tirnici žerjavne proge, ali pa fiksno na utrjenem tamponu). Še nisem slišal, da bi zanj rabil GD.
- Pristaniški žerjav stoji na fiksni tirnici na tleh. Nisem še slišal za GD. Ja, temelj s pritrjeno tirnico pa ga rabi.
- Mostni žerjav pod stropom industrijske hale nima GD. Tudi PGD in PZI hale ne zajema žerjava, ima le definicijo, kakšen žerjav lahko obremenjuje halo.
Za žerjave je vedno veljalo, da so stroji (naprave) in ne gradbeni objekti. Tudi o uradni razvrstitvi na zahtevne, nezahtevne, ... še nisem slišal.
Očitno se bomo morali sprijazniti, da je gradbeni objekt to, kar je glede na trenutno razpoloženje rekel referent na UE. Morda tako zakonsko stanje nekaterim pooblaščenim izdelovalcem PGD paše, ker imajo zveze z referentom.
Citat: To da ti enačiš stavbo in objekt ni posledica nerazumljivih predpisov, ampak tvojega površnega branja.
Sem jasno postavil vprašanje "definicija gradbenega objekta". Nisem spraševal za stavbo, inženirski objekt, ... ampak sem imel v mislih
vse gradbene objekte, na katere se nanaša zakon o gradnji objektov. Vse moje reakcije so bile v smislu, da podano ne more biti definicija, ker je ob tako zapisani definiciji preveč dvoumja. Ne moremo gradbenega objekta definirati z gradbenikom, gradbenim materjalom, ... Prav tako ne z vstopom v objekt, življenjem v njem, ... je niz objektov, v katerega ni možno vstopiti. Je pa tudi niz objektov, v katere je možno vstopiti, pa se do sedaj niso smatrali kot gradbeni objekt.
Za množico objektov z GD bi lahko našel luknjo, da nebi rabil GD in obratno.
Lahko moje ravnanje kdo smatra kot provokacijo. Je le dobronamerno opozorilo, da je zakon pomanjkljiv. Ali ima kdo možnost posredovanja v smislu spremembe zakona?
KeCko Napisal:Potem te lepo prosim, da mi jasno navedeš v katerem zakonu je točno in z vsemi specifikacijami navedeno kaj je to žerjav, nedvoumno in z vsemi variacijami, da mi ne bo potrebno spraševati kakšnega birokrata.
Pred 30 leti brez problema. Ni bil zakon, je bil tehnični predpis, ki je bil na državni ravni sprejet z zakonom. Je pa bil izdelan v skladu s pogodbo o dobavi "žerjava". To je podobno, kot sem jedel martinovo gos, čeprav je bila raca, ki sem jo pred zaužitjem krstil v Gos.