PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Električno talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Energetik81 Napisal:A sanitarno vodo mu bo pa pripravljal hrček na kolesu? 4 članska družina potrebuje cca. 4000kWh/leto. In če montira en 4-5kW LG inverterček to ni neka huda investicija. Kakšnih 50 let ROI...
Na streho bo dal SE torej navadni bojler za tam 100...200€.

Drugače pa- 220€/letno za direkt elektirko, 70 €/letno ob SCOP 3 ob uporabi TČ.
150 * 50= 7500 €. Če ne vzameš ravno najcenejšega kitajca namesto TČ potem je 50 let realna ocena.
bomber111 Napisal:Investicija v ogrevanje ne bo samo talno in ogrevanje le tega, ampak tudi tisto na strehi. In skupna investicija bo potem koliko? 20 jurjev? In da ne boš mislil da za "elektro" potem ne bo položnice. Seveda bo in to ne zanemarljiva. In tudi zavarovanje za to bo tudi dobrodošlo. Tako, da na koncu se kar nabere.
Za takšno hišo potrebuješ na strehi tam 7 kWp SE (električno talno+gospodinjska elektrika+navadni bojler), katero lahko postaviš za tam 7000 €. To pa je cena neke TČ s sprejemljivo kvaliteto. Pol pa imaš mesečno položnico 14 € namesto 76€. 7000/12/62= 9,5 let. Torej po 10 letih imaš investicijo v SE pokrito in še naslednjih 20...30 let plačuješ zgolj 14 €/mesec.
Če pa ne postaviš SE in si raje kupiš TČ te bo pa komplet elektrika prišla tam 50€/mesec. V 30 letih boš moral kupiti novo TČ, torej 36*12*30+7500=20.000€ razlike, če bo cena elektrike še 30 let na zgodovinsko nizkih ravneh.
Pozdravljen Bozgon,

se strinjam z izračunom za SE. Jaz še kalkuliram zavarovanje in v backup varinti tudi nakup baterije v prihodnosti. Ker tole net metering ni trajno. Ampak v osnovi je to ok.

Edino ne razumem pa izračuna za porabo TČ pri tebi. "50€ komplet na mesec".

Če predvidevam, da za 2250 kWh na leto, ki jih bom potreboval na leto za ogrevanje delim s 3, zaradi TČ, je to 750 kWh na leto. Pa pomnožimo to s trenutno ta drago varianto 0,15 centov na kWh je to letni strošek ogrevanja 112,5 € je to na mesečni ravni manj kot 10 € na mesec.

Moje vprašanje je kolikšen je povprečen strošek elektrike za 4 člansko družino. Te "gospodinjske elektrike". Tako si verjetno nakalkuliral razliko do 50€.

Drži?

Hvala za odgovor
Moje mnenje že tudi večkrat povedano:
- Vodno talno, zadaj pa poljubna peč. Poudarek na poljubna. Za radiatorji in vodnim talnim lahko stoji karkoli, sta neodvisna grelna telesa. Pri drugih poceni menjav ni...
- Zdaj pa kaj zadaj? Ko bereš teme, tudi to, človek dobi občutek, da talno dela samo v kompaniji s TČ. Ravno to je prednost vodnega talnega, da daš lahko karkoli. Magari električno peč za par sto evrov. Eloblock. Dela po vremenski regulaciji, greje tudi vodo. Cena nekih 500 evrov. Ampak vodo lahko potem tudi s tikijem za 80 evrov, pa je rabiš dodatno bojlerja.
- V kopalnice pa tale električni tepih za topla tla

In pa se dve opazki :
- Phpp upošteva ljubljansko zimo. Imate vi bolj ali manj mrzlo pozimi
- Phpp upošteva notranjo 20 stopinj, imate vi notri bolj ali manj mrzlo
- Phpp upošteva določene notranje dobitke gkede na število oseb preko gospodinjske elektrike. Ste vi nasploh varčni ali potratni. Za 4 osebe, če porabite manj kot 350kwh elektrike na mesec, Phpp pade
- Phpp upošteva, da je izkoristek rekuperatorja ene 15% višji od dejanskega.
- Zrakotesnost hiše. Standard 0,6, dejanska praktično nikoli
Zdaj pa vse to spremeni v Phpp pa vidi kaka bo dejanska potreba pri vas doma, ker najbrž vsaj v kaki točki ne živite po standardu. Za primerjavo da ne gre za arbitrarne razlike. Imamo tudi mi pasivno po Phpp, ko spremenim tamle gor tisto kar je treba in vnesem podatke za Kranj (od koder sem), potem je hiša več kot 2X bolj potratna. In tista cifra tam je samo za ogrevanje, prišteješ se toplo vodo. Spet - se kopate 2h z dvakratni dotakanjem vode ali se tuširate 3 minute z vmesnim izklapljanjem vode med zajfanjem? Tlele so cifre za vodo pod jurja kwh na leto, sam se mi zdi da niso ravno referenčne. Men se zdijo to sparovni ljudje. Mi smo jo 4 porabili preko 1500kwh.

Druga opazka se nanaša na ekosklad. Ali kandidirate? Za elektriko ni subvencij za TČ je. Mi smo za bajto dobili 9k€ kar je bilo takrat najmanj možno za celotno priznano kvadraturo (150m2 ali koliko) kar je 2X cena naše komplet kurilnice. Torej TC + bojler + montaža vsega skupaj.

Računanje je igra.

P.s.
Kwh je manj kot 0,15€ za TC. Za štrom se manj, če imaš kaki zalogovnik pa ga hajcas samo v MT. Pri net meteringu se pa ne zafrknila pa poglej po koliko je ET. Ko bom pri računalniku, ti povem koliko je pri meni od 1.9. dalje, ko sem se prestavila na trenutno najcenejši kwh v Sloveniji.

P.p.s.
TC tudi hladi. Odbijas stroške klime. Če so potrebe male ni nobene dodatne investicije, ker hladiš tudi preko talnega vodnega razvoda. Čim so potrebe višje pa postane vlaga problem. Preberi kako temo tu.
Veliko vas omenja, da ima klasično talno možnost menjave energenta. Dajte se vprašat, koliko vas je po 5 letih pa dejansko zamenjalo sistem ogrevanja? Kakorkoli razmišljaš, dejstvo je, da smo, dokler se sistem ogrevanja ne "zamortizira", vezani na ta sistem ogrevanja.

Primer: letos zgradiš hišo in si urediš ogrevanje na plin, ker je recimo ekonomska računica malenkost ugodnejša kot pri ogrevanju na TČ (toplotno črpalko).
Čez 2 leti postane elektrika zastonj (nalašč pretiravam).

Rad bi videl junaka, ki bo zlahka zavrgel (prodal) peč na plin in kupil TČ, ne vedoč, kako bo s cenami elektrike čez 1 leto (se pravi 3 leta od danes) in ali bo ogrevanje na elektriko še vedno ugodnejše od ogrevanja na plin. Pa recimo, da se bo ta res odločil za TČ in recimo, da se elektrika 4. leto podraži. Potem bo naredil kaj? Zopet prodajal TČ in kupoval plinsko peč? Give me a break.

Ker se zaradi negotove prihodnosti za menjavo ogrevanja v nobenem primeru tako ali tako ne boš odločil, je faktor "imamo možnost menjave energenta" pri odločanju o načinu ogrevanja popolnoma nepomemben. Ti si pa še dodatno zavarovan pred dvigom cen elektrike (tudi če prihaja do razlike zaradi net-meteringa je to za eno pasjo radost na mesec; big deal).

Kakšen pa je tloris hiše? Je odprt? Če je in če ti komoditeta ni pomembna, bi se jaz odločil za kamin ali celo klimo (ubiješ 2 muhi na 1 mah), ki jo je nekdo že omenil, sicer pa bi se odločil za el. talno (v vsakem primeru bi to dal v sanitarne prostore).
Morda se ti bo lažje odločiti, če boš prebral temo, ki jo je odprl Čojko, v kateri se o tej dilemi obširno piše.
Brez zamere, ne mešaj peči z grelnimi telesi. Peč menjaš po recimo 15 letih. On je ne bo, ker je ne bo mogel. Če da pa vodno talno pa eloblock, ki stane 500 evrov pa lahko dela kar če.

Tudi če se že gremo neko iber hišo, bi terala nekoga, ki mi pri vseh teh jajcih ne privošči enakomerne T po vseh prostorih z neko normalno regulacijo. No isto a vržeš recimo 100kwh toplote enakomerno poprostorih ali pa samo v dnevno pol pa vrata odpirati, pa se bo nekoga nekje zeblo nekomu pa drugje vroče.

Drugače pa jaz sem pač po prebranem na netu kolikor se lahko izobrazbim na ta način in kolikor sem sposobna ločiti seme od plevela vzela amortizacijo peči (ne grelnih teles, ker tu pač ne parlamentirati) 7 let. Tukaj je meni zmagala klima TČ.
Ne, vem, ali ti ne štekaš mene ali pa jaz ne tebe. V glavnem ne štekava se Smile

Napisala si: "Vodno talno, zadaj pa poljubna peč. Poudarek na poljubna. Za radiatorji in vodnim talnim lahko stoji karkoli, sta neodvisna grelna telesa.",
kar razumem kot: pomembno je, da si pustiš možnost zamenjave peči.

Verjetno ti bi bilo ravno do Triglava, katero peč imaš, če od peči ne bi bili odvisni stroški ogrevanja (izvzemši kamin). True?

Tvoje pisanje torej razumem, da je pomembno si pustiti alternativo, zaradi ekonomske računice. Jaz pa sem poskušal dopovedati, da je brezveze sploh razmišljati o tem, da je puščanje alternative pri ogrevanju, kakršnakoli prednost. Dejansko sploh ni. Če se bo v neki prihodnji časovni točki T=1 odločevalec odločal o menjavi peči, se bo znašel v popolnoma enaki negotovosti, v kakršni je danes: kaj se mu splača glede na negotove prihodnje cene energentov. V bistvu je še huje, v T=1 bo moral požreti izgubo propadle investicije (sunk costs), sedaj je pa ne rabi.

Pa kater-i/a junak/-inja bo svoji boljši polovici prodal-/a, da je po 2 letih smiselno menjati peči, čeprav sploh ne ve, ali bo izračun, na podlagi katerega je izračunal-/a, da je kao smiselno peč menjati, v prihodnosti zdržal ali ne? Smile

P.S. Boš povedala, če boš po 7 letih menjala TČ. Jaz že sedaj napovedujem, da ne boš (ne glede na cene elektrike in tudi če ti bo kdo obljubljal zastonj pelete/polena/plin/kurilno olje za naslednjo kurilno sezono).
Ne bom, če ne potreba. Po 15 se pa menja. On je ne bo mogel. Živiš v bajti 30 let, preden eden na novo ne zruši vsega. Prej, če jo prodaš. Izguba bo bistveno večja kot položiti vodno talno namesto električnega, ker da nekdo sliši, da se ogreva samo na elektrogrelec in da druge opcije ni.. Sicer pa koliko je električni tepih na kvadrat? Cevi za vodno talno so po 0,7€ in rabi jih on 7m/m2 kar je približno kilometer cevi. 700 evrov + montaža, ki pa bo... Recimo jurja vse skupaj. Zdaj pa odšteti tepihi, pa da vidimo koliko je vrednost "večih možnosti". Pa upoštevati da 30 let vodnega ne boš menjal, cez 15 let pa peč boš.

In pa se enkrat!!! Če kandidira na ekoskladu, bo TČ že danes cenejša in poraba manjša.
Jaki, koliko časa boš imel iste estrihe v novogradnji? Tukaj so mišljene menjave "peči" recimo po 20 letih, ne pa na 2 leti!
In z električnim talnim boš moral za morebitno zamenjavo energenta izseliti celo bajto, poštemati estrihe itd. Če maš vodno talno, bo mojster v parih urah odšraufal tisto eloblock/TČ/... in našraufal drugi vir toplote. Jasno pa da ne boš menjal vira vsako leto zaradi marginalne razlike v ceni kWh...
@JaBK: zakaj bi po 15 letih menjal el. talno? Ne poznam nobenega razloga (ne pomeni, da ga ni, ampak res ga ne poznam).
Glede cene. Kot je pisal Čojko, bi lahko el. talno imel za 3k€, vodno talno in TČ (tudi s subvencijo) pa pride koliko? Jurja za polaganje talnega? Hudo optimistično in če je tvoje delo nič vredno. Če bo kandidiral na Eko skladu, bo TČ morda res cenejša, poraba pa zaradi tega gotovo ne bo nič manjša. Smile

@Energetik81: saj ravno zato sem namerno pretiraval, ko sem napisal, da tudi v primeru popolnoma nerealnega scenarija (npr. brezplačni plin), ne bi še v menjavo ogr. sistema, ker ne vem, kako bo s ceno plina čez 1 leto. In je popolnoma vseeno, ali se boš o tem odločal čez 2 leti ali pa čez 20 let.
Kot sem napisal JaBK: zakaj bi menjal ogrevalni sistem? Pa pazi, avtor teme je dejansko zahedgan in ga tudi drastični dvig cene elektrike ne bi praktično nič udaril.
Evo sem šla račune skupaj potegniti. Vodno talno 1600m in 3 razdelilne omarice z vsem kar zraven pride in zmontirano 3200€. TC + 300l bojler + vse kar je zraven treba zmontirano 4,5k€
Klime nimam ket to dela TC.

Če bi dala eloblock pa tikija in se grela direktno na štrom ker torej grelci predvidoma delajo brez napake 30 let, če pa ne, je pa razbijanja nič: 3200 + 500 eloblock + 100 tiki pa smo na 4k€ da še en to zveže. 4k€. Plus klima recimo zmontirana 700 evrov, če je hiša odprtega tipa pa da rabi samo 1. Cca 4,5k€.
Imam pa hišo 235m2 pa 3 štuke in pa najbrž nekaj podobnega pa brez kleti. Pa dejmo čez prst 3200 znižati za tretjino. Se pravi zanj jurja ceneje vse skupaj.

Torej jaz:
- Električno talno z vso potrebno regulacijo in montažo za 235m2 je koliko?
- Vodno talno, zadaj TC = 7700€
- Vodno talno zadaj elektrogrelec in tiki + klima = 4500€
Ekosklad mi je dal 9k€. Oziroma jurja, če samo s TC kandidiram.

On:
- Električno talno z vsem je koliko?
- Vodno talno + eloblock + tiki + klima =cca 3,5k€
- Vodno talno + TC = 6700€

SCOPa bo s to črpalko pri njemu 3. Pri vodi 2. Zdaj naj pa se razdela koliko bodo potrebe (upoštevajoč zgoraj napisano) pa bo dobil razliko v porabi ns letni ravni.
Jaki,

mešaš generator toplote in razdelilni sistem. Pri električnem talnem je to sicer res združeno v eno, pri večini drugih ogrevalnih sistemov pa ločeno (radiatorji in napeljava, talno in dovodi = razdelilni sistem; eloblok, TČ, plinski, oljni itd. kotel... = generator toplote). Medtem ko se generator toplote običajno menja na nekje 15 do 20 let, se razdelilni sistem menja načeloma na 50 let.
Pri električnem talnem je tveganje v tem, da če se cena električne energije bistveno zviša (relativno glede na druge energente), bo tako ogrevanje (pre)drago, hkrati pa je izvedba drugega razdelilnega sistema zelo draga zaradi povezanih gradbenih del. Če imaš nasprotno vodni razdelilni sistem, v takem primeru zamenjaš samo generator toplote (recimo namesto elobloka/TČ vgradiš kotel na trdna goriva).

P.S.: Glede hedga: on ima in bo imel možnost elektriko tudi prodati, kar pomeni, da na ekonomiko hedge nima vpliva (poleg tega bo elektriko potreboval tudi za druge namene - pri nas porabimo za ogrevanje samo ca. 40 % celotne porabe elektrike v hiši).

Dušan
@jaBK sedaj pa v svojo računico daj še življenjsko dobo naprav, servise, rezervne dele... za obdobje npr. 30 let. Električno talno in TIKI bosta čez 30 let verjetno še delala, koliki TČ pa boš med tem zamenjala. Še posebej, ko računaš z najcenejšimi kitajci. Daj v izračun npr. TČ Nibe, pa ga ponovi.

PS Če ima hiša prezračevanje z rekuperacijo ima že narejen razvod zraka po celi hiši. Zakaj se ne razmišlja o toplozračnem ogrevanju s kanalsko klimo?
mdule Napisal:P.S.: Glede hedga: on ima in bo imel možnost elektriko tudi prodati, kar pomeni, da na ekonomiko hedge nima vpliva (poleg tega bo elektriko potreboval tudi za druge namene - pri nas porabimo za ogrevanje samo ca. 40 % celotne porabe elektrike v hiši).

Dušan
Elektriko bi prodajal po 4 cent in drugi energent kupoval po npr. 10 centov?
Citat:Jaki, mešaš generator toplote in razdelilni sistem.
Pri električnem talnem je to sicer res združeno v eno, pri večini drugih ogrevalnih sistemov pa ločeno (radiatorji in napeljava, talno in dovodi = razdelilni sistem; eloblok, TČ, plinski, oljni itd. kotel... = generator toplote).

Glej nobene potrebe nimam, da se s tabo učim abecedo in števila do 10. Takšne poduke mirno izpusti.

Medtem ko se generator toplote običajno menja na nekje 15 do 20 let, se razdelilni sistem menja načeloma na 50 let.

Piše kje? V zakonu, pravilniku, v tvoji glavi?

Pri električnem talnem je tveganje v tem, da če se cena električne energije bistveno zviša (relativno glede na druge energente), bo tako ogrevanje (pre)drago, hkrati pa je izvedba drugega razdelilnega sistema zelo draga zaradi povezanih gradbenih del. Če imaš nasprotno vodni razdelilni sistem, v takem primeru zamenjaš samo generator toplote (recimo namesto elobloka/TČ vgradiš kotel na trdna goriva).

Priznaj, da sploh nisi prebral, kaj sem napisal.
Ja, lahko brez večjih stroškov menjaš, vendar če ga dejansko ne boš menjal, kaj ti to pomaga? In dejansko ga ne boš nikoli menjal, to je moj point. Zakaj, ga ne boš menjal? Ker tudi če se cena el. energije bistveno dvigne glede na druge energente, npr. zraste za 100%, boš še vedno cvikal menjati, ker se lahko čez 1 leto zopet spusti. In obratno, če se ogrevaš npr. na drva, ne boš menjal na elektriko, tudi če se cena elektrike spusti na 0€, ne boš menjal peči, ker ne veš, kakšna bo cena elektrike čez 1 leto. Pa je čisto vseeno, ali je potrebno razbijati estrihe ali ne. On pa je dodatno še zahedgan, torej je še manj verjetno, da bo menjal.
Ah, kaj se trudim, saj sem že dovoljkrat napisal. Kdor je zastopil je zastopil, kdor ni, pač ni.

P.S.: Glede hedga: on ima in bo imel možnost elektriko tudi prodati, kar pomeni, da na ekonomiko hedge nima vpliva (poleg tega bo elektriko potreboval tudi za druge namene - pri nas porabimo za ogrevanje samo ca. 40 % celotne porabe elektrike v hiši).

Ti sploh razumeš, kaj hedge pomeni in kako to vpliva na ekonomiko projekta?
1 2 3 4 5 ... 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi