Ne, vem, ali ti ne štekaš mene ali pa jaz ne tebe. V glavnem ne štekava se
Napisala si: "Vodno talno, zadaj pa poljubna peč. Poudarek na poljubna. Za radiatorji in vodnim talnim lahko stoji karkoli, sta neodvisna grelna telesa.",
kar razumem kot: pomembno je, da si pustiš možnost zamenjave peči.
Verjetno ti bi bilo ravno do Triglava, katero peč imaš, če od peči ne bi bili odvisni stroški ogrevanja (izvzemši kamin). True?
Tvoje pisanje torej razumem, da je pomembno si pustiti alternativo, zaradi ekonomske računice. Jaz pa sem poskušal dopovedati, da je brezveze sploh razmišljati o tem, da je puščanje alternative pri ogrevanju, kakršnakoli prednost. Dejansko sploh ni. Če se bo v neki prihodnji časovni točki T=1 odločevalec odločal o menjavi peči, se bo znašel v popolnoma enaki negotovosti, v kakršni je danes: kaj se mu splača glede na negotove prihodnje cene energentov. V bistvu je še huje, v T=1 bo moral požreti izgubo propadle investicije (sunk costs), sedaj je pa ne rabi.
Pa kater-i/a junak/-inja bo svoji boljši polovici prodal-/a, da je po 2 letih smiselno menjati peči, čeprav sploh ne ve, ali bo izračun, na podlagi katerega je izračunal-/a, da je kao smiselno peč menjati, v prihodnosti zdržal ali ne?
P.S. Boš povedala, če boš po 7 letih menjala TČ. Jaz že sedaj napovedujem, da ne boš (ne glede na cene elektrike in tudi če ti bo kdo obljubljal zastonj pelete/polena/plin/kurilno olje za naslednjo kurilno sezono).