PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peč na drva z zalogovnikom, optimalna temp. dimnih plinov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni, zanima me, če je vezava cevi med zalogovnikoma pravilna, ker se mi zdi, da zelo dolgo segreva vodo v njih, imam pa 2x 1000l, peč je pa valher upx-3. Prilagam slike, po moje je premalo povezav med zalogovnikoma. Ves dan kurim, pa je v drugem zalogovniku samo 40 stopinj, kar se seveda opazi, ko peč ne dela(ponoči) in laufa topla voda iz zalogovnikov, ki je mlačna. Sprašujem za mnenje, da ne bom brez veze gnjavil centralaša. Hiša je pa brez fasade oz je prevlečena z termoputz zaključnim slojem. Imam 16 radiatorjev po hiši, segrevajo se po potrebi, recimo 4x dnevno po uro, da se dvigne temp do 22,23 stopinj.
Težava je po moje v tem, da vroča voda iz peči gre v prvi zalogovnik, drugi se pa segreva, ko je prvi vroč, samo to traja zelo dolgo.Ko je peč izklopljena, pa vleče vodo iz drugega zalogovnika..ne vem, nisem dovolj pameten in kako bi to rešil.

Priložene datoteke Predogledne slike

A karton nalagas da v celem dnevu ne segrejes 2 m3 vode? 
Jaz z mojim 30kw  attackom in smrekovimi drvmi (veje in gradben les) segrejem 2m3 za dobrih 30°C v cca 4 urah.. pa je tudi 10+ radiatorjev hiši (200+m2)

Za foro enkrat tehtaj koliko kg drv pokuris v enem  dnevu.

Sicer pa iz slik in opisa ne znam razbrati tvoje sheme vezave med pečjo in radiatorji. 
A bi lahko narisal?
Peč je cel dan naložena, ali po dva polena nakladaš?
TDP je kakšna
 Ker upx 3 je cca 25kw peč. To v 10 urah (cel dan) pridela 250kwh toplote. S temi 250 kwh toplote segrejes 2m3 vode za 125°C. Sodeč po opisanem pa je ti niti za 30C ne. WTF? Kaj je tukaj narobe? 

Naj me kdo popravi pri računu, pa ne me zdaj za decimalke loviti.

A urejanje objave pa ni možno več?
Tudi tisto gretje radiatorjev nekaj ur dnevno ne more pobrati veliko toplote. 
V celem dnevu gorenja mora tvoja peč porabiti celo samokolnico drv. Pa je res temu tako? 
Kaj bo ko bo minus 10?
 Boš na mrzlem?
 Boš pokuril 2 sajtrgi drv dnevno?
 Koliko drv letno pokuris?
Okvirna lokacija (obala, Ljubljana , kranjska gora, Babno polje? )
Sonce naj sveti vsak dan!
Sicer je čez armaflex, ampak meni delujejo povezave med pečjo in zalogovnikom nekam tanke, kar pri uplinjakih ni glih pametna izvedba. No mogoče je pa optična varka, in povezave so vsaj 5/4, naj peetras pove.
Enako kot Hanziju tudi meni ni uspelo prečitati vezavo tvojega sistema iz slik. Pa daj umakni piskre, lambarje, cote, pakunge in če sprašuješ o pravilni vezavi nam poslikaj potek cevi, ne pa navlako na njih. Edino kar je iz slik jasno je, da sta zalogovnika povezana zaporedno in tista cev je dovolj in ok. Tako imam povezane 3 zalogovnike in deluje prima.
Verjamem, da je instalacija izvedena pravilno. Prej bi rekel, da si mogoče premalo seznanjen z načinom ogrevanja pri takem sistemu kot ga imaš. Lahko ti bomo pomagali, vendar moramo vedeti nekaj o tvojem načinu kurjenja - je že Hanzi napisal kaj ga zanima. Je pa pri opisu potrebno malo več točnosti. Npr. napisal si, da traja polnenje zalogovnika zelo dolgo . Koliko je to ? Koliko drv porabiš, da napolniš oba zalogovnika ?
Zdravo, bom pozneje poslikal lepše povezave oz. skušal narisati. Doma sem v prekmurskem koncu. Drv ne tehtam, dnevno skurimo 2, 3 samokolnice drv, drva so mešana, debela in drobna. So pa večinoma jelša in gaber. TDP imam trenutno 200- 240 stopinj pri polnem gorenju, polna peč mi drži 3 oz 4 ure, temperatura peči v delovanju je v povprečju 72-75 stopinj. Zakuri se zjutraj okoli 8 ali 9 ure in zadnje nakladanje peči zvečer ob 21 ali 22 uri. Kar me moti tudi, je recimo to, da če gre voda iz peči direktno v radiatorje, se ta voda postopno ohlaja in ne more segreti radiatorjev, da bi bili vroči, tudi če bi ves dan voda krožila iz peči v radiatorje. Posledično moram vsaj pol ure ali uro pustiti, da peč segreva vodo v zalogovnikih in potem spustiti vodo v radiatorje..
Ti se hecas s tremi samokolnicami na dan. A imaš to kaksne otroške samokolnice? 
Al dva vedra drv naložis v samokolnico?
30kw peč ocenjejujem da podobna hiša kot tvoja ( ajd mal boljša izolacija fasade, sicer hiša stara 45 let? 
Peč na leto (oktober april) gori dobrih 500 ur(ima števec delovnih ur v elektroniki) . Zdaj pa računaj koliko je to na dan. Bukovih drv nimam, imam sam "odpad" ki ga 90% ljudi ne bi kurilo. Letno pozgem okoli 15m3 drv
 Ti pa trinajst ur na dan zges tri sajtrge drv, zalogovnika pa ne segreta?
Hehe, običajna samokolnica. lani smo skurili nekje slabih 25 m3 drv, skupaj z drobižem.. Zdaj sem recimo šel v kurilnico, peč ima 72 stopinj, prvi zalogovnik segret do polovice, drugi zalogovnik na 30 stopinjah.. Je možno, da pumpe ne delajo pravilno,  ker se zdi, da se voda v zalogovnikih ne meša?
Saj se nima.kaj mešati. Lepo se mora polniti od vrha navzdol in potem se drugi če prav zastopim in se spomnim tvoje vezave. 
Kako hitro pa se bo polnil pa je odvisno od peči in sprotne porabe hiše. 
Tperatura peči se mi zdi ok.
Kakšna je temperatura dimnih plinov?
Temperatura povratka vnpec je koliko, kdo regulira? 
Osebno imam pri 30kw peči colsko povezavo do zalogovnika (sama peč ima 6/4"priključke) in ne opažam težav. Črpalka 25/60 je na drugi hitrosti temperatura v peči dobrih 70, TDP okoli 180 (+-20) povratek na okoli 60 vzdržuje esbe termostatski mešalni ventil. 
Kdaj si nazadnje peč spucal?
Kako stara drva imaš (vlaga!?)
Kaj se ti kadi iz dimnika (kako daleč vidiš dim, kakšne barve je)

A temo o kotlu si videl ?
https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...?tid=58954
Avtor 2x naloži kotel pa segreje 2m3 zalogovnik za 50C. 
Ti pa.....cel dan kuris pa nimaš segreto.
nam predstavljat.

Poslikaj ozadje kotla, da se vidi dvig povratka. Na četrtem posnetku ga zakriva škatla s plavo vrečko. Poglej črpalko dviga povratka in napiši na kakšni moči dela. Poglej na razdelilni grupi s kakšno temperaturo ti voda šiba v radiatorje in pa kakšne moči so tam črpalke.
Kakšna elektronika ti vodi ogrevanje ? Ali to vodiš ročno ?
To zadje mi je prišlo na misel, ker edini temperaturni tipali, ki jih vidim, so na povezavi med obema
zalogovnikoma in na spodnji četrtini prvega zalogovnika (za to zadnje nisem prepričan, da je tipalo). Kaj bi na teh mestih merila oziroma vklapljala si ne znam predstavljat.
Pri takem dolgotrajnem gorenju ( 15 ur dnevno) je lahko samo okoli peči lahko nekaj narobe. Če peč da nazivnih "20"kW od sebe mora to nekam iti. Ali v radiatorje, ali pa v zaloggovnike. Sicer jo nekaj bremza. 
1. Lahko peč bremza elektronika ker ima premalo odjema, čeprav pri 72C tega se ne bi smela početi. 
2. Avtor naklada po tri polencke v peč, ampak sodeč po TDP ( 200+! Nekje zasledil?)  Se mi to ne zdi verjetno. 
3. Če je TDP res tako visoka, potem zna elektronika peč bremzat. Ne poznam nastavitve peči, običajno delajo druge peči  na 160-200. 
 TDP pa je tako visoka lahko tudi zaradi oblog v peči ki preprečujejo prenos toplote na vodo. 
4. Ali ima peč spodaj kukalo? Je ogenj spodaj v komori? To se da nekako ugotoviti tudi po dimu iz dimnika. Če ognja ni, je zakajena cela vas. To se meni lahko zgodi, če imam preveč drobiža, šobo pa na začetku preveč  pokrijem z ogljem od prejšnjega kurjenja.
Ja Hanzi o vsem kar si napisal tudi sam razmišljam. Vendar je peetras pri opisih zelo skop. Zato ga sprašujem o črpalkah in temperaturah dvižnih vodov. Sumim, da so njegovi ogrevalni vodi direktni - da greje radiatorje kar s temperaturo vode, ki prihaja iz kotla. Njegova razdelilna grupa je popolnoma zaprta in je iz slike nemogoče videti ali ima dve ogrevalni veji ali pa druga veja ogreva bojler.
Peetrasov sistem je zasnovan tako, da takoj začne ogrevati prostore, zalogovnika pa sta priključena dvotočkovno - kot slepo črevo. To je sicer čisto ok sistem in večini dela v redu. Sam bolj zaupam štiritočkovnemu priklopu - ves čas ogrevanju preko zalogovnikov.
Je pa že bk9105 opozoril na debelino cevi. Tudi sam se sprašujem če je to optična varka, povezava med zalogovnikoma se mi vidi veliko tanjša od ostalih cevi, Če je to res je to že lahko vzrok počasnega polnenja zalogovnikov.
Pa še nekaj. Ogrevanje neizolirane bajte (pri cm ali dva termopuca je skoraj enako navadnemu ometu) na 22-23° je precej potratna zadeva. Sam podobno bajto (omet je navaden ni termopuc) s 13 radiatorji ogrevam na 20° konstantno brez nočnega nižanja temperature pa je poraba nižja kot prej, ko smo podnevi ogrevali na tvojo temperaturo, ponoči pa spuščali na 18° ali še kako stopinjo manj. No, nekaj k temu pripomorejo tudi na splošno nekaj višje zimske temperature v zadnjih letih.
Na hitro sem posnel video kurilnice, jutri bom sam kuril od začetka, ker mogoče domači delajo kaj narobe in očistil peč..imam samo eno ogrevalno vejo in pa seveda 300l bojler. Za visoko tdp sem ze klical serviserja in bo prišel naslednji teden, menda lambda sonda ne dela pravilno. Ogrevanje se vklopi ročno preko termostata. Povezava med zalogovnikoma je colska. Hitrost črpalk, ki sta pri peči in ki poganja vodo do radiatorjev, sem znižal z 6 na 1. Jutri pa detaljni pregled in poročam.
Prilagam video
https://www.youtube.com/watch?v=0Z31D2IX...pp=desktop
Daj sliko  pri posnetku 1:05 0ziroma 1:18(vozlišče levo od črpalke). Kaj ti varuje povratek? 
Na kakšno temperaturo? 

Čeprav dvomim da je to krivo. Če ima peč 72C, je dovolj vroča za normalno delovanje.
Za ogrevalni krog ima nek mešalni ventil. Pa tudi če bi imel direktnega, bi po eni uri gorenja imel povratek 60C in bi vsi začeli zapirati radiatorje zaradi vročine v hiši. To je moja lastna izkušnja, ko se kdaj hecam z esbe ventilom in ga odprem v podhlajeno hišo....
Dvotockovno imam tudi sam priklopljen zalogovnik. Ko je mešalni ventil dvižnega voda "potešen" se začne filat zalogovnik. Wink
Sem se pa enkrat ze sprijaznil da je boljši r tiskovni priklop. 
Ampak pred 7 leti ko sem delal vezavo, nisem imel toliko znanja o tem, kot ga imam sedaj. Me pa ne moti toliko, da bi šel.podirat sistem. 
Mogoče enkrat,ko mu dodam še vremensko.
Po moje imma varovanje izvedeno s termostatskim mešalnim ventilom, zdaj vprašanje koliko temperaturnim.
Ročico ventila na cevi k raztezni odmontiraj, da se ne bo kdo kaj zmotil.
Se strinjam, sploh zato ker imaš za njo varnostnega....kar nekaj napak....
A bi moral na vrhu ekspanzije biti odzracevalni lonček?
A ni tako da bi morala biti ekspanzija čim bližje peči. Ti pa imaš do nje crpalko, varovanje povratka.....
Kaj imaš tista dva ventila pri 9sekundi. Nekaj za sanitarno vodo?
1 2 3 4
Iskanje po temi