PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Menjalno stikalo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A ja, steno sem pozabil narisat...pa omarco...
Mirator, nisem tebe razumel kaj hoces povedat. Saj je na zgornji skici lepo razvidna vezava[emoji33] med stikalama 3 zice povezava, pa iz enga gres naprej do luči[emoji106]
Še enkrat si dobro poglej skice. Na zgornji arbajterjevi imaš tri žice zato, ker je arbajter predvidel med stikaloma 3 žilen kabel pri čemer je eno žico porabil zato, da je fazo pripeljal mimo prvega stikala na drugega. Na njegovi spodnji skici pa vidiš, da sta med stikaloma samo dve žici. Med stikaloma v nobenem primeru nimaš nule in zaščite, kar si pa ti zapisal.
Zmotilo pa me je tudi tvoje poimenovanje faze in nule s plusom in minusom.
Saj tisti, ki se na električne inštalacije spoznamo, vemo kaj si mislil, nekdo ki pa se ne spozna pa bo lahko naredil napako.
Ja na hitro po domace sem napisal +,-. Saj se ve faza in nula. Sej štekam da je povezava med stikaloma z dvema žicama, sam boljse je da peljes samo eno cev do enega stikala in nato naprej do luči, na kot je na skici dve cevi do luči. Zato kar med stikalama povežeš s 3 žicami[emoji106]
arbajter Napisal:A ja, steno sem pozabil narisat...pa omarco...

I. Ne, samo niste pravilno guglali.

II. Niste napisali postopka,

1. Razdrete obstoječe stikalo in izvlečete fazo iz te doze, ter jo napeljete v drugo dozo.

2. Iz druge doze, po možnosti preko elektro omarice, napeljete dva vodnika (črne barve) do doze obstoječega stikala.

3. Zvežete menjalni stikali.

ampak ste ga narisali.

LP, steklenicka
LP, steklenička
Pod I: za te stvari ne rabim guglat (z razliko od nekaterih)...
Pod II: postopka nisi napisal niti ti
Pod 1: poglej, kaj sem narisal, celo dvakrat...
Pod 2: ni potrebe preko elektro omarice, dovolj je tudi direktno, okrog barv pa (ok, pri meni sem uporabil tipske barve trižilnega vodnika NYM-J, lahko so tudi druge, rdeča, rjava, vijolična, bela, siva črna...)
Pod 3: zvezat seveda jih je potrebno, drugače lahko voda priteče...
in seveda, sem narisal (spet z razliko od nekaterih, ki to iščejo na guglu)....

L.P. štromar.
I. Hvala na razumevanju (da sem tako zabit), da še nisem spregledal, da je elektrika vaš kruh. In če malo uporabiš določen brskalnik, imaš polno shem. Narisanih. Med temi slikami, sem tudi jaz našel tisto, ki sem jo tudi tukaj gor objavil. Je javno dostopna.

II. Gledal sem povezavo vodnikov na tisti sliki, ki sem jo našel.

1. Uporabnik je izrazil željo postopka v besednem zapisu in ne v narisani shemi. Glede na to, da je par štekarjev že sam tudi zvezal.

2. Potem pa ni blema, štemarco v roke pa gasa.

In če gledam, spet, tisto sliko ki sem jo jaz pripopal gor. V obstoječem stikalu je faza, ozemljitev in povezava na luč. (3je vodniki)

Če se fazo potegne iz te doze in v njo napelje 2 vodnika, so v tej dozi 4je vodniki (ozemljitev+povezava na luč+2x faza iz drugega stikala).

V drugi dozi, pa so faza, dva vodnika (do obstoječega stikala) in morebitna ozemljitev. Torej, spet 4je vodniki.

Kar se pa barv vodnikov tiče, pa. Profi spotoma, prva stvar ki jo naredi, potipa vodnike s preizkuševalcem napetosti. Domači mojster pač ve, da je moder ali pa rumeno-zelen kabel za ozemljitev in ne pričakuje v njih napetosti.

Ker je tam ne bi smelo biti. Preizkuševalec napetosti gor al pa dol. Zaradi tega, bi dal jaz raje rjava vodnika, da se ve, da je povezava iz druge doze in da je v njiju lahko napetost. Kljub izklopljenimi varovalkami.

(ciničen, sarkastičen, ali kakršenkoliževsakomojpostni) LP, steklenicka
LP, steklenička
Še ena od možnosti, včasih pride prav, redko. Ni pa nujno da so 3 žice do stikal. :mrgreen:

Priložene datoteke
.jpg   Menjalno.jpg (Velikost: 40,47 KB / Prenosi: 696)
No, bom v še besedi, da se flaška ne razbije: med obema dozama potegneš trižilni kabel, po možnosti - celo zaželjeno - mimo električne omarice, zakaj posegati vanjo, če ni treba. V dozi aktivnega stikala živo fazo povežeš na rjav vodnik in jo na ta način spraviš do druge, neaktivne. Obstoječe žice iz neaktivne pustiš nedotaknjene, stlačiš jih na dno doze. Rjav vodnik v neaktivni dozi priključiš na menjalno (izmenično, veksel, ne vem kako še stikalo) z oznako L na kontaktu (ali rdeče poštrihan kontakt, ali označen z črko P ali dvojno puščico). Preostala dva vodnika priklopiš prosto po Prešernu na kontakte npr. 1 in 2 ali pa na neoznačene, zaporedje ni važno. Nato se vrneš do aktivne doze, kjer ta ista dva vodnika ponovno priklopiš na kontakta 1 in 2 ali pa na neoznačena kontakta. Tisti obstoječi drat, ki ti je ostal v stari aktivni dozi pa priklopiš na kontakt z oznako L, ali rdeče poštrihan kontakt, ali označen z črko P ali dvojno puščico (zato sem med drugim nalimal risbo). In Eureka, šalterji morajo delat (to bodo v vsakem primeru, včasih, če kaj ni po štromarsko zvezano, še malce useka, pa kaka tema rata, to pa zato, ker hoče biti danes že vsak štromar, čeprav ne vem zakaj je temu tako, ko imajo zidarji pa še kaki, ki jim za tiste cegle ni treba bilo hodit v šolo, mnogo bolje plačano uro).
Pa še iz šole se spomnim, da so mi že takrat rekli da štrom in flaška ne gredo skup, kajne steklenička? Evo, sedaj imaš še tvoj besedni opis. Če pa bi pogledal avtorjevo sliko, bi videl, da sta pod stropom dve vezalni dozi, ki tako tvojo in seveda mojo "teorijo" lahko v hipu postavijo na glavo. Dokler ne pogledam vanjo in preverim potek žic je vse skup eno navadno flancanje in nakladanje. Kaj pa drugi počnete je pa čisto vaša stvar in predvsem vaša odgovornost. Cela znanost, tale veksel. Zato pa naj ga delajo tisti, ki to znajo in ne tak, ki je enkrat malical z vaškim štromarjem in misli da je s tem že dobil štromarsko licenco.

stlux
Če tiste oznake L in N razumem kot napajanje 230V, pa tudi, če je kako nižje, bo tista dioda brez zaščitnega upora zasvetila zgolj enkrat ali pa jo bo razgonilo. Torej neki upor v serijo z led diodo. Jaz v "stikalu" zaenkrat vidim še vedno tri kontakte, prvi (drat) je L, drugi (drat) je N in tretji (drat) je odvod na ledico. Torej mi neka logika razlaga da gre še vedno (ali pa že spet) za tri drate.
Pa še nekaj je: priklop napetosti 230V na kontakte lučnih stikal v varianti kot si jo narisal "baje" ni dovoljen iz razloga, ker sta tista dva kontakta v stikalu presneto blizu drug drugemu, potem pa kaka iskrica, nato obločni plamenček, nato bum. Potem je pa treba varovalko gor dvignit ali pa jo zamenjat. Dostikrat pa še šalter.
arbajter
Kamot dorišeš v shemo tokovno gnani napajalnik, ustrezne moči, pred goli čip ledice. Če te ima velika želja se bom potrudil sam? Je pa lepo da si tako dosleden.
Oboročni plamenček-iskrica zna predstavljati problem, odvisno od porabnika, kakšna stara fcl svetilka tudi konkretno iskri in zapeče stikalo. Take iskre ena 10w led ni zmožna.. Predvidevam, da se takšnih zadev lotijo samo tisti kateri vedo kaj delajo ali imajo potrebno predznanje.
2 žilno vezavo, do stikal, z malo navlake bi tudi šlo... v drugi shemi.
stlux Napisal:Še ena od možnosti, včasih pride prav, redko. Ni pa nujno da so 3 žice do stikal. :mrgreen:
Ne se hecat :mrgreen: :mrgreen:
Ne ne rabiš risat, meni je to jasno, če pa že daješ takele na forum, ki ga berejo tudi električno absolutno nepismeni ljudje, bi pač to tudi predvidel. Ker se bo našel nekdo, ki bo po tvoji vezavi zvezal tisto ledico brez upora v seriji (tako kot si pač narisal) in ko bo treščilo bo usran tale forum.

Kar se obločnih plamen(čk)ov tiče te čisto razumem in tudi sam to poznam, vendar že spet - tako se enostavno ne dela.

Citat:Predvidevam, da se takšnih zadev lotijo samo tisti kateri vedo kaj delajo ali imajo potrebno predznanje.
Žalostno, da kaj takega napiše nekdo, ki naj bi bil štromar. Besedo "zadev" bi bilo bolj smiselno zamenjati z besedo "improvizacij". Ne glede na predznanje.
arbajter

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")melvillecandyunichr("46")com/assets/images/giant_swirlunichr("46")jpg[/img]

Mlajšim od 18 naj bi bilo, po zakonu, prepovedano dajati alkoholne pijače. Gorenc pa tud nisem, da bi vam dal samo ... vodo.

LP, steklenicka
LP, steklenička
Hvala za liziko. Pa vseeno: kako povezavo ima tale modra stvar z menjalnim stikalom, koholom in vodo?
arbajter Napisal:Ne ne rabiš risat, meni je to jasno, če pa že daješ takele na forum, ki ga berejo tudi električno absolutno nepismeni ljudje, bi pač to tudi predvidel. Ker se bo našel nekdo, ki bo po tvoji vezavi zvezal tisto ledico brez upora v seriji (tako kot si pač narisal) in ko bo treščilo bo usran tale forum.

Kar se obločnih plamen(čk)ov tiče te čisto razumem in tudi sam to poznam, vendar že spet - tako se enostavno ne dela.

Citat:Predvidevam, da se takšnih zadev lotijo samo tisti kateri vedo kaj delajo ali imajo potrebno predznanje.
Žalostno, da kaj takega napiše nekdo, ki naj bi bil štromar. Besedo "zadev" bi bilo bolj smiselno zamenjati z besedo "improvizacij". Ne glede na predznanje.

Najhuje je to, da preskakuješ kontekste, konstantno, ok sem podal še eno možno izvedbo "zadeve" res ni po predpisih, deluje pa, četudi bi morebitno prišlo do kratkega stika med preklopom in kaj? Kje je izrazil željo da ne želi improvizacije, doma lahko paca vsak sam in zato tudi sam odgovarja.
P.S. Jaz priporočam strokovnjaka za izvedbo, če kdo želi sam pa naj izbira med opcijami in si izbere najustreznejšo .

Citat:Žalostno, da kaj takega napiše nekdo, ki naj bi bil štromar. Besedo "zadev" bi bilo bolj smiselno zamenjati z besedo "improvizacij". Ne glede na predznanje.

Si pa res prvak v obračanju zgodbe, res žalostno kakšen nivo. Sedaj še napiši da ti nisi nikoli improviziral ter si vse po Ivanu Ravnikarju izvedel. đizs krajst slava ti.
1 2 3
Iskanje po temi