PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Lažnivi števci električne energije

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaj pa veš......
Morda pa bolje da smo tiho, ker nam bodo sicer jutri zaračunavali "motnje v EE sistemu", ki jih povzročamo s takimi napravami........
TČ ON/OFF je neubčutljiva na ta problem :mrgreen:
Homer Napisal:Ne, tu gre za problem popačenega sinusa, oziroma raznih oblik, ki jih povzročajo inverterji in podobne stikalne naprave.
Se mi pa zdi, da je največji problem pri merjenju majhnih porab....
O tem bi morda lahko napisal kaj več kak elektroenergetik, ki je dejansko opravil meritve.
Ravno tako pa tudi, če je "zdravilo" kak filter ali kondenzator na odjemnem mestu.
Torej elektro faks naprej z besedo .....

Jaz malo na pamet pišem, ker vprašanje kaj je res zadaj, sem pa delal merilno garnituro za merjenje porabe v tovarni. S tem "delal" mislim na zajem podatkov in izračune itd. Problem nastane pri odčitavanju trenutne vrednosti npr toka.
Če je ta trenutek naključen, se v povprečju ne ušteješ ama nič oziroma daljši kot je termin "npr cel mesec", manjša je napaka. Če pa odčituješ npr vedno na sredini periode (kao na maximumu), potem pa dobiš podatek o maksimalnem toku, ki pa ga pri stikalnih napajalnikih del manjka spredaj in zadaj in je itzračun takoj napačen. Velja za Ohmsko breme oziroma čisti sinus, za popačenega pa ne.

Druga stvar je ravno filter; filtracija na omrežju bi stvar popravila, vprašanje pa je kako je s filtracijo v števcu samem - podobna ideja - če pomeriš porabo v neki točki in je zadaj filter, ki ima tudi kondenzator, lahko zaradi tega spet pri hitrih spremembah (stikalnih napajalnikih) dobiš zelo netočne podatke.

Žal pa trenutno vse več naprav deluje ravno v stikalni tehniki (praktično vsa razvetljava, zabavna elktronika, polnilci takšni in drugačni,..).

Je pa vseeno zanimivo kako so zadeve testirali oziroma spravili na trg.
LP,
Samojed
Ravno danes znancu menjali števec. Dobiti je moral neko "zverino" ki meri tudi jalovo energijo, pa stane slabega jurja.....samo zato ker ima "malo" močnejše varovalke (3x63max al kolikokrat že)
Mene zanima kako je možno, da taka stvar, ki naj bi bila kalibrirana in umerjena, vsaka pretestirana, sfula za 500%?

Dej ne me.......vsaka stvar, ki se spremeni v elektronsko, se po nekem času pokaže, da ima backdoor :?
@Berghaus, nobenega backdooor-a ni.

P.S. Polnilce iz omrežja. Pa romatično zatemnitev luči tudi ne uporabljat, pa bo :lol: .
Kako pa se te zadeve v fabriki/labih testira? Menda jih ne postavijo na mizo pa čakajo na dedka mraza? Big Grin

Ne vem no, 500% odklon, nekdo bi jih moral dobiti fino po tasladkih.
Hanzi Napisal:Ravno danes znancu menjali števec. Dobiti je moral neko "zverino" ki meri tudi jalovo energijo, pa stane slabega jurja.....samo zato ker ima "malo" močnejše varovalke (3x63max al kolikokrat že)

Veliki porabniki morajo gledati na cos(fi), ki ne sme biti manjši kot 0,95. V nasprotnem primeru je položnica obilnejša.
Berghaus Napisal:Mene zanima kako je možno, da taka stvar, ki naj bi bila kalibrirana in umerjena, vsaka pretestirana, sfula za 500%?

Dej ne me.......vsaka stvar, ki se spremeni v elektronsko, se po nekem času pokaže, da ima backdoor :?
Policaji ti od izmerjene hitrosti odštejejo 5 km/h ali pa 5% kar je pač več. Ti pelješ 6 km/h, ti policaji odbijejo 5 km/h pol boš pa tulil, da njihov radar kaže 500% manj kot si se ti peljal:twisted: :twisted:

Neproduktivno je debatirati o nečem, o čemer nimaš relevantnih podatkov kako so kontrolirali.
Berghaus je kometiral čisto v redu. Števci so odstopali (nekateri) za 500%. Verjemi, da so številko ugotavljali strokovnjaki in ne policaji. Okrog odstopanj pri namerjenih hitrostih je pa takole: pri hitrostih do 100 km/h se od ugotovljene in izmerjene hitrosti odšteje 5%, kolikor je maksimalni ugotovljeni pogrešek merilne naprave (laserskih pištol, stacionarnih in mobilnih radarjev)., pri hitrostih nad 100 km/h se od izmerjene vrednosti odšteje 7km. Potem pa ni važno ali si gonil 200 ali 300 na uro. Minus 7 km in basta. Pogrešek merilnih naprav je seveda +/-, vendar ga vsakič upoštevajo v tvoje in ne njihovo dobro. In ti privlečeš potem tistih 6km/h (5% je koliko? 0,3km/h torej bi bila ugotovljena izmerjena hitrost kvečjemu 5,7 km/h). Torej je tvoja primerjava v celoti zgrešena in neprimerna. Kaj pa je Berghaus hotel povedat, je pa jasno vrabcem na strehi.
O konkretnih ugotovitvah teh lažnjivih meritev števcev so pa podatki dostopni tudi npr. na internetu. Bodo dovolj relevantni, bolj kot tisti o radarjih in policajih.
Berghaus je kometiral čisto v redu.

se strinjam, 500% odstopanje ipd?? mogoče je zdej meni bolj jasno, zakaj je znesek položnice v našem pajzl stanovanju enako kot pri starših plačajo za celo hišo ..
morm v klet prečekirat števce..
Rešitev so "true rms" števci, ali pa digitalno-mehanski, torej klasičen merilni del in elektronski "ciferplac" in odčitavanje.

Dosti bebasto od proizvajalcev, da pri današnji poplavi chopperjev, dimmerjev, inverterjev itd. še vedno predvidevajo, da je tok sinusne oblike.
Točno to sem hotel zajeti v vprašanju, pričakoval bi namreč, da se zadeve testirajo trgu primerno. Če misliš projicirati na milijonske trge gospodinjstev novo zadevo, boš simuliral gospodinjsko porabo, mar ne? Popolnoma razumljivo je, da prihaja do nekih odstopanj, ampak dati v izgovor dimmerje in polnilce? Potemtakem so ti števci za neko klasično gospodinjstvo popolnoma neprimerni, večina nas je krcata s to bižuterijo.

In še vedno obstaja vprašanje, kako je lahko preko kontrole prišel izdelek, ki na klasičnem trgu kaže 500% odstopanje? Je bil mogoče izdelan za popolnoma drugačen trg/namen, pa se na koncu znašel v napačnih omaricah? Sprašujem zaradi tega, ker enostavno ne morem verjeti, da se po vseh regulozah zgodi nekaj takšnega. Si predstavljate, da vam števec dela inkaso v odstopanju 500%? Naša 200 evrska položnica se naenkrat spremeni v 1000 evrov. In nimate možnosti ugovora?

Se kdo spomni naše štorije s števci izpred koliko, 6, 7 let? Čez dan smo porabili 2 kWh, ponoči pa 24? Brez ogrevanja. Ponoči spali, podnevi gonili pralni stroj od jutra do večera. Z vsemi ostalimi pritiklinami? Sprva smo dobili pojasnilo, da gre za 12 urni zamik. Cca 6 mesecev driblanja in ugotavljanja z elektrom je bilo potrebnega, da prihaja do preboja na pancerkah, zaradi površne montaže. Točno po montaži novih števcev. Da ne govorim kaj vse smo merili v hiši....... Na koncu je bila dovolj menjava spojk in konkretni zateg.

Brez zamere, a ob takšnih bedarijah bi bil sam na šihtu klican na odgovornost. Tukaj (in večino povsod drugod) pa jo ni. In v tem je največji problem.
arbajter Napisal:pri hitrostih do 100 km/h se od ugotovljene in izmerjene hitrosti odšteje 5%, kolikor je maksimalni ugotovljeni pogrešek merilne naprave (laserskih pištol, stacionarnih in mobilnih radarjev)., pri hitrostih nad 100 km/h se od izmerjene vrednosti odšteje 7km. Potem pa ni važno ali si gonil 200 ali 300 na uro. Minus 7 km in basta.
A to je kaj po novem?
Vem, da nima veze s temo, samo, če se že navaja podatke...
Meni je bolj tole poznano:
ODSTOPANJA
Pri izmerjenem rezultatu hitrosti se upoštevajo naslednje varnostne razlike:

5 km/h pri merilnem rezultatu do vključno 100 km/h
7 km/h pri merilnem rezultatu od 100 km/h do vključno 200 km/h
11 km/h pri merilnem rezultatu nad 200 km/h
razen:
pri merjenju v ovinkih, kjer se upošteva varnostna razlika 11% izmerjene vrednosti
pri merjenju s sledenjem, kjer se upoštevajo varnostne razlike, ki jih v tem zapisu nismo vključili ( tabela 1 v 10. členu pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o meroslovnih zahtevah za merilnike hitrosti v cestnem prometu)
Gradim, spremljal sem kaj se sploh dogaja. In ugotovil, da največja odstopanja nastopijo v vlažnih, meglenih dnevih/nočeh. Ko opaziš, da se iza stekla elektro omarice cedijo kapljice kondenza.

Javil na elektro, bil deležen nekaj posmeha, urgiral pri sovaščanu, ki dela na elektru, ta je posredoval zadevo naprej, prišli, našli obžgane spojke, zamenjali, premontirali, zadeva rešena. V petih minutah. Od takrat nobenih problemov več.

Vse bolj konkretno opisano v eni od tem o porabi TČ. Sem bil pa takrat skoraj prepričan, da se meni meša...... :-D
1 2 3
Iskanje po temi