PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Attack slx

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hvala picas55.
Lahko ti povem iz lastnih izkušenj da največkrat se preizkus in test produktov vrši na račun strank. V zadnjih desetih letih sem bil zaposlen pri dveh zelo znanih slovenskih podjetjih, katerim ne bi delal reklame. Lahko ti prisežem na otrocih da ni bilo časa za testiranje novih produktov. Težave so se nekako reševale iz povratnih informacij. (če se je vodstvo strinjalo)
Na srečo sem imel možnost ogledat delovanje kotlov višjega ranga. Videl in naučil sem se nekaj novega in tudi spoznal da prametre, ki jih elektronika posreduje uporabniku so lahko povprečja ali pa celo zavajajujoče vrednosti. (novejši sistemi delujejo na linux osnovi, zanima me kaj bo treba tud v bodoče kašen antivirusni gor naložit)
Prva ideja je bila da bi kopiral krmilne enote, a to sem takoj opustil in začel na novo nekaj svojega v razumevajočem cenovnem rangu.
Danes sem opcijo nadzora PWM vzdrzevanje kotla pri temp 84 preizkušal z črpalko Grundfos UPM3 Flex ter včeraj z črpalko Grundfos Solar PM2 v vezavi dvig povratka esbe VTC511 z vložkom 65 stopinj. Elektronika je uspešno spreminjala pretok vode da je ohranila temp. kotlu 84.
(črpalke hvala bogu nisem kupoval ker tolk denarje ne premorem sem pa dobil nekako na isposojo)

lp
@Sid3: kaj si vzel za osnovo pri svojem projektu, lcd zaslon mi deluje, kot da bi se za njim skrival Arduino...
Linux pa se v kurilnih napravah pojavlja verjetno zaradi funkcij povezanih z omrežno povezljivostjo.
Zdravo. Projekt je zgrajen na atmel ploscici doma narejeni. Lahko bi z lahkoto program predelal ter uporabil arduino mega. Zadevo programiram v avr studio. Ekran lcd pa je popolnoma enak za arduino plosce. Cenovno ugodno je uporabit dolocene komponente ki so bile zasnovane za arduino plosce ker delujejo na atmel procesorjih. Ce zadevo zelis imeti zelo graficno dodelano pac uporabis linux (raspberry). Internet povezava ni zahtevna lahko deluje v obeh primerih. Na prosnjo prijatelja sem celoten program predelal za arduino nano ki je zelo majhna razvojna plosca. Veliko vec casa sem zapravil da sem zadevo tehnicno predelal in dodelal.
Prijatelj je na moje zahteve nabavil potreben material ki je bil nekaj malega pod 100euro. Program in delo ni placal in dvomim da lahko za manj denarja navaden kotel predelas v lambdo.
Pri meni doma projekt ni dokoncan, ker vedno mi pride na misel nekaj novega in zadevo dograjujem, ceprav nebom nikoli tega potreboval.
Lp
Sid3,
pohvalno ni kaj.

Zadnji post mi je najbolj zanimiv. Ali imaš že to tako dodelano, da se da tudi z nami, forumaši kurjači, kaj pogovarjat glede dobave in vgradnje? Big Grin Meni je " elektronika" popolnoma tuja!!

Bi se pa lahko zmenili, po Novem letu, da se organizira kakšen piknik kuračev (in ostalih nekurjačev :lol: Big Grin ) ter tam kakšno rečemo?
Lep pozdrav
Sid3: a sva se midva po telefonu slisala nekajkrat v zadnjem mesecu?
A si iz Primorske oziroma ta tvoj prijatelj (ki je najin skupni?)
Pozdravljen.
Prav imaš da sva se slišala. Ta prijatelj ni tisit skupni, bo pa nekaj podobnega potreboval tudi tisti skupni prijatelj, ker se je letos pridružil med lastnike uplinjevalnikov. Tebi je poznana moja prejsna sluzba glede tega da so stranke testni zajčki.
Takrat me je zelo zanimalo glede tvojega kotla kot imas ti, da sem lahko pomagal na drugem forumu. (odpoved odčitavanja lambde sonde)

Verjetno zdej tudi veš kako sem dobil črpalke za moj projekt.

Ker pač ljudi na forumu ne poznam bom pač lahko omejeno nudil pomoč tistim ki bi radi lažje rokovali z uplinjevalnimi kotli brez lambde.
Predvsem mislim na tiste, ki imajo težave z nastavitvijo primarnega dovoda, na različne vrste lesa. Lahko si z majhno vsoto ter truda sestavijo da se primarni dovod odpira na željeno TDP kotla ne glede kaj kurijo. Na kratko kotel zakurijo počakajo da so vsaj TDP 120 zaprejo vrata ter odidejo. Glede lambde je zadeva malce težja ker moraš dobro poznat svoj kotel.

lp
Pozdrav.
Nekateri na forumu so verjetno kot jaz razmisljali ali celo izdelali nove zaviralce za TDP v turbolatorjih, da so povečali izkoristek ter odjem temperature. Jaz gledam zadevo iz stališča elektronika. Ali se je kdo uprašal ali celo zaznal da se dovod primarca ter sekundarca čudno obnaša ko je zaviral dimne pline.
Pri izdelavi programskega algoritma sem dodal dva nekako nasprotna delovanja in sicer zagon ter obratovanje. Zagon je pač izpisan da z pomočjo TDP počasi ma konstantno dviguje temp. kotla ne da bi sami TDP hitro naraščal. Slaba plat je bila nekaj mal več sajavosti ob zagonu, pozitivna plat je da termobeton ter spodnja komora so se lepo zmerno segrevala do okoli 800. Ni bilo teško sklepati kako materiali znatno majn trpijo iz prehoda iz 50 do 800, pa še čudežno ktel je znatno majn proizvajal zrak v sistemu.
Večina krmilnih enot deluje po algoritmu PID v katerem igra veliko vlogo čas ter spremba v določenem času. PID algoritem krmili lahko kar koli ventilator, lopute, grela,.....
Če je vaša krmilna elektronika zasnovana da morajo TDP doseči primer 160 poizkusite jo prelisičiti in videti kolikšna je velikost plamena v IK če je lažna TDP 120.
lp
Sem pa premalo elektronika da bi razumel tole pisanje.
Kaj si mislil s tistim zrakom v sistemu. Ker se tudi meni pojavlja zrak v sistemu.
Sicer pa bi lahko okoli tega imeli svojo temo.... "Updejt kotla na lambdo" recimo. Ker poznam vsaj še enega ki se ukvarja s tako idejo. Ampak si ti glede lambde pred njim (vsaj po izvedenem sodeč).
Attack dpx ima nastavitev na 180 (nastavljam v menuju lahko od 140? Do 240?) ,Pa ji ob zagonu tdp tudi pobegne preko 20) včasih. Šele potem ji uspe toliko zapreti primarca (na polovico ali več) da TDP padejo na 180 in manj. Ker potem pa obicajno dela z okoli 175. Sem nekaj časa imel nastavljeno na 170 pa se mi zdi ta je delalo slabše. Turbolatorji so tudi drugi v peči. Nekaj mm širši (boljše drgnjenje po izmenjevalcu, original so 5mm manjši od luknje, isto je pri slx), pa tudi sam profil je nekaj sirsi se mi zdi (srednji svetli profil nekaj ožji od originala). Sama vijačnica pa je približno enako gosta.
Se opravičujem za nerazumljivost.
V delovanju mojega kotla je začetni zagonski TDP 140, po dolečen času in izpolnjenimi vsemi pogoji preide na TDP 170. Pri zagonu TDP zaviram da počasi narašča do 140. Imam dve nastavitvi zagonski ter delovni TDP. In tale zagonski mi je odpravil polovico manj zraka v sistemu.
Priznam da sem algoritem izračuna TDP in odprtost primarca najmanj 100-krat popravil da sem dobil optimalno. Pri samem lesu vsaka malenkost (vrsta lesa, vlažnost, kako so zložena,...) pa zadeva ne dela kot bi morala.
Nekatere fabriške elektronike so po domače (GLUPE) nižji kot je TDP bol odpira primarca. Tako deluje pravilno samo v polovici primerov. V drugi polovici ko kuris samo iglavce ali pa parket ali podobno zadeva ne deluje več.

lp
Potemtakem je za doseganje optimalnega kurjenja potreba po čistem in čimbolj enakovrednem kurivu. Zato je tudi logika optimalnejšega izgorevanja pri k.o. in peletih.
Ostali eko zavestni peč----ci, pa itak kurijo z bolj enakovrednim kurivom - drvmi. Vsak razmišljajoč s trezno glavo, delovanje uplinjevalnega kotla lahko razumno primerja kakovost drv, primerjalno s kakovostjo goriva pri avtomobilu ....katera je bila včasih, še kako vprašljiva ....in s težavami v različnih državah.
Pozdravljeni vsi skupaj. Nekaj se mi zdi že, kot da vas poznam, saj vas berem že leta.

Vprašanje, ki je bilo že 1000x postavljeno.

Namreč, tudi meni se zelo, zelo dopade tale kotel. In 1500€ me boli dati za lambdo.
Res ima poleg elektronike še avtomatsko čiščenje, ampak jaz v tem ne vidim plusa.

Jaz bom kuril drva, kar bom pač kupil ugodno. Zelo se nagibam k kurjenju smreke, krajnike iz žage se da dobiti že za ca 20€ / tono!
Pri moji porabi lesa je to dobrih 100€/leto.

Ali ima smisel jemati z lambdo? Za ceno lambde dobim 3000l zalogovnik, ki je za to peč idealen, da malo nakuriš "na zalogo", ko imaš čas iti doložit.
Na drugi strani pa je plus:
- LCD za prijatelje, da se naslajajo
- možnost pregleda na daljavo
- razna testiranja peči - samodiagnostika
- če imaš kodo spreminjanje vseh parametrov, vključno z max močjo(35kW)
- zapora loput zraka, ko se peč ugasne
- kurjenje brez kurjenja v 24h(ostane zerjavica)
- pri polnih zalogovnikih ne zapira lopute, ampak najprej zmanjsa moč
- če pa je bila peč zaustavljena se poskuša ponovno sama vžgati in odneha, če ne izpolni postavljenih parametrov
- prižig črpalke, če temperatura v peči naraste tudi, če je v ugasnjenem stanju(morda ima to tudi brez lambde)
- stikalo na vratih, da ob odprtju začne ventilator delovati na polno(mislim, da brez lambde nima)
- in seveda samo nastavljanje sekundarnega zraka glede na vsebnost kisika

Tisti, ki poznate delovanje kotlov.
Koliko je več problemov z izgorevanjem, svinjanjem kotla, če ni lambde.
Ali lambda res dela "čudeže" pri izgorevanju.
Ali je sploh možno (in kako težko) "optimizirati" sekundarni zrak(kisik) tako "na roke".
Ali bom moral večkrat v kurilnico, če nimam lambde? Ni problem iti 1x 2x ali 5x v klet. Problem je iti točno takrat, ko to hoče nekdo drug. Ali peč ali pa žena, da jo zebe :oops:

Jaz pa dejansko premišljujem, da bi se vsedel v kombi in kar odpeljal na Slovaško. Strošek brez časa je podoben, kot če pošljejo dol. Pa verjetno bi nabavil gor še kaj od ostalega materiala, morda zalogovnik, pumpe so ugodnejse, kot pri nas. Morda še kdo drug kaj rabi...
Za subvencijo mi "dol visi", ker je jankovič sklenil, da imamo drugo primarno ogrevanje, ki ga pa ni in energetika pravi, da ga še dolgo ne bo. Še sploh nismo v planu... Smile
Nimam pa namena iti takoj, ker bom kotlovnico naredil sam in bo malo predolgo trajalo za sredi zime Smile Torej meni je vseeno tudi za garancijo... Seveda, če bo star itpp zdržala, nekaj pušča že... Sad
Zdravo.
Sam kotel brez lambde ni prijazen do uporabnika (če si tehnični tip človeka, ki te zanima tehnologija).
V nasprotnem primeru da te nič ne briga pač odpreš primarca da gredo TDP čez 200 in pač zadeva dela.
Na roke sekundarnca lahko optimiziraš za kašnih 5 do 10 sekund. V enem ciklu kurjenja lahko sam motorček naredi med 50-300 gibov (mal odpre,mal zapre,....).
Večjo težavo predstavlja pomoje primarec ker ta določa bistvo, sekundar je samo smetana na vrh vsega.
Pri kurjenju smreke (iglavcev) se pač dogaja da boš imel večkrat presežek kisika v TDP. Vsi ki imajo lambdo pač takrat opazijo da vrednost kisika narašča čeprav je v peč polna drvi. Takrat odprejo vrata pa mal podrejo kupček.
V primeru da nimaš lambde bi potekalo takole, sekundarec si pustil oprt približno 1/4 ker pač je bil to optimum pol ure nazaj. V tem trenutku pa je raven prešla čez 15% se pač plamen v IK ugasnil ker nemore goreti. Takrat ti začne počas nalagat nesnago.
Lambda bi v tem primeru začela odpirati primarec ter pripirati sekundarec da bi ohranila pleman v IK.
Poznam nekatere posameznike ki imajo kotel brez lambde, TDP tudi do 300 in menijo da njihov kotel dela zelo dobro. (termobeton pa jim zdrži največ dve sezone)
lp
Zraven kurijo pa se kakšna sveža drva, ker mislijo da so se v zaprti vlažni kleti odlično posusila od aprila ko jih je je nabavil sveže posekana.
Lukesi
Lambda je za moje pojme predraga.(prevelika razlika). Bi jo pa osebno vsekakor imel (jo imam na dpx, je bila pogoj za subvencijo). Kako dela lambda slx ne vem. Vem pa da si za profi verzijo napisal nekaj lapsusov, ker tega pa sem že videl v delovanju, pa najbrž ga bom še, ker ima kurjač težave z njim. Po mojem mnenju je nekaj skrivnosti tudi v kurjaču Wink.

V Sloveniji dobiš uradno slovensko? elektroniko za manj kot pol cene Slovaške razlike do lambde elektroniko ki podpira lambdo in vremensko regulacijo. Kako dela, nimam pojma, me pa pošteno firbec matra.
Tudi na forumu se najdejo ljudje ki sami razvijajo to elektroniko. Kako jim dela (še) ne vem. Vidim pa, da poznajo kar nekaj "skrivnosti" uplinjevalnih kotlov (mogoče celo več kot attackovci v seriji dpx), katere tudi sam pocasi spoznavam.

Za testiranja peci moraš pri Attack po mojem mnenju obvezno narediti kukalo v spodnja vrata. Sicer nimas pojma kaj se dogaja spodaj.
Poleg tega močno dvomim da boš brez VIP dobil na Slovaškem lambdo. Najprej se okoli tega pozanimaj. Morebitne podpore po nakupu pa skoraj zagotovo ne pri proizvajalcu. Vsaj take so govorice pri forumasih. Jaz jih nisem nikdar iskal pri proizvajalcu.
Da boš 3m3 zalogovnik in se peč ter kakšno malenkost spravil v kombi, boš moral imeti kar nek pošten kombi. V kakšnega trafica niti dpx peči ne spraviš (osebna izkušnja, na srečo ne na Slovaškem in smo potem malo pogoljufali da smo jo dobili v trafica.
Pa je peč v primerjavi s 3m3 zalogovnikom drobiž. Tudi teža obojega skupaj je blizu nosilnosti kombija (okoli tone ). Tako da preveri, da ne boš na avstrijski ac zgledal kot kak overloaded romun . Jaz sem prevoz zaupal prevozniku, se mi ni "vozilo" na slovaško, finančno bi bilo dražje.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi