PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Štiripotni mešalni ventil

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tripotni ventil se uporablja, kadar želimo imet čim bolj hladen povratek nazaj to je še posebej dobrodošlo pri zalogovnikih kateri so napajani s toplotno črpalko. Kadar je kondenzacija dobrodošla. Na kotlu to nikakor ni zato so tam štiripotni mešalni ventili.
Kak bullshit si pa zdaj napisal.
Vsi(ali vsaj vecina) sistemov na drva in zalogovnik ima tripotne ventile. Najdi mi eno shemo s 4potnim, zalogovnikom in kotlom na drva
Ne vem no- na prvi Stadlerci in kasneje na litoželezni peči na drva in premog sem imel 4. potni ventil. Ko si zahajcal si ga priprl, ko pa je bila voda v peči vroča pa si ga odpr. Tako ni v peči nastajal kondenz kar bi pločevino kar hitro preluknjalo.
Ja, stari majstri so vedli kje se kaj uporablja- novi majstri pa le gledajo, kako bi s čim manj trudi čim več pokasirali.
Če imaš več ogrevalnih vej, se uporablja 3-potne ventile .
4-potni ventil se običajno uporablja pri enostavnih ogrevalnih sistemih, kjer je zgolj ena veja ogrevanja.
PS: V kombinirani CTC peči, ki smo jo montirali v začetku 70ih je bil 4-potni ventil integriran v peči
bozgom Napisal:Ne vem no- na prvi Stadlerci in kasneje na litoželezni peči na drva in premog sem imel 4. potni ventil. Ko si zahajcal si ga priprl, ko pa je bila voda v peči vroča pa si ga odpr. Tako ni v peči nastajal kondenz kar bi pločevino kar hitro preluknjalo.
Ja, stari majstri so vedli kje se kaj uporablja- novi majstri pa le gledajo, kako bi s čim manj trudi čim več pokasirali.

Se tu pa tam zgodi, da se strinjam s tabo. Vsaj kar se Stadlerce in 4-potnega tiče. :wink:
4potni se uporablja zaradi varovanja povratka.
@Lust
Ja, ampak danes so ogrevalni sistemi bolj komplicirani in se to običajno rešuje na drugačen način
Se razume.
Popravek
" se je uporabljal"
Homer Napisal:@Lust
Ja, ampak danes so ogrevalni sistemi bolj komplicirani in se to običajno rešuje na drugačen način
Le zakaj bi bili sistemi bolj komplicirani? Sam imam že 40+ let enak sistem ogrevanja, le generator toplote menjavam.
Štriri potni ventil ni potreben pri plinu, TČ kjer je zaželjena čim nižja temperatura povratka. Ni potreben niti pri sekancih, drvih ali peletih saj to gorivo ne vsebuje žvepla, katero bi ob stiku s kondenzirano vodo tvorilo kislino. Če pa bi še kdaj kuril premog ali olje, pa bi bil štiripotni ventil potreben.
csamo001 Napisal:Se tu pa tam zgodi, da se strinjam s tabo. Vsaj kar se Stadlerce in 4-potnega tiče. :wink:
Če se večkrat ne strinjaš z mano si na škodi ti in ne jaz :mrgreen: :mrgreen:
csamo001 Napisal:
bozgom Napisal:Ne vem no- na prvi Stadlerci in kasneje na litoželezni peči na drva in premog sem imel 4. potni ventil. Ko si zahajcal si ga priprl, ko pa je bila voda v peči vroča pa si ga odpr. Tako ni v peči nastajal kondenz kar bi pločevino kar hitro preluknjalo.

Se tu pa tam zgodi, da se strinjam s tabo. Vsaj kar se Stadlerce in 4-potnega tiče. :wink:

Smo si pa že leta 1991 leta na Stadlerci lastili vremensko regulacijo AXA : 4 potnega ventila , katera je regulirala potrebe po konstantno želeni sobni temperaturi..... odvisno od zunanje temperature....vse do 2004 je zadovoljivo opravljala svojo dolžnost....Drag luksuz recimo, je pa tudi res, da je bil kotel čistejši in na račun ne oblog (upravičena investicija) privarčevanega na kurjavi....Investicija pa precej cenejša od dandanašnjega vzdrževanja piroliznega kotla....
Pri nas je to vlogo opravljal Seltronov Terramataki A1 od nevemkaterega leta. Pred tem je to bil recimo temu on/off sistem na knof v dnevni sobi dedka in babice. Še zdaj se spomnim rumenega kovinskega panela in signalnih lučk, ki so v mojem otroštvu zgledale prav vesoljsko.
Futurin, nič nimaš narobe in ne vem točno kaj te moti. Sam sem imel dolga leta vezano točno tako še iz časov ko ni bilo nekih morednih regulacij. Črpalko sem imel vezano na sobni termostat in ko se je ohladilo je začela obratovati, vmes je sistem deloval po sistemu termo vzgona. Ventil sem imel ročno nastavljen nekje na polovici, jeseni malo manj, pozimi v hujšem mrazu malo več. Izkušnje sem pač nabiral kako leto. Pred 40 leti so bile malo drugačne zime. Napeljava je še vedno enaka le sistem regulacije je po rekonstruciji oziroma zamenjavi peči drugačen. Sobni termostat sedaj krmili pogon mešalnega ventila, prigrajen je zallogovnik in varovanje povratka.
V starih klasicnih peceh ste pacali pol sajtrge drv pol dneva, ali pa ste vsaki dve uri nalagali po dva polena v pec.
Temperatura v radiatorjih je bila vse od sobnih 20(ko pec ni gorela), pa do tiste kamor je samson spustil pec (70,80, 90?). Skratka ogromna nihanja temperature vode v rwdiatorjih in najbrz tudi prostoru.
Danes pec proizvede v nekaj urah toliko toplote kot jo je prej v celem dnevu. Ker se pac zaradi ekoloskih zahtev in zahtev po manjsi uporabi lesa dviguje izkoristek peci in zmanjsujejo skodljivi vplivi na okolje.
Ker hisa izgublja toploto 24/7 so ljudje izumili zalogovnike ki omogocajo ogrevanje 24/7 kljub temu da pec gori samo nekaj ur dnevno, ali celo samo vsakih nekaj dni.
Prej je bilo v sistemu recimo 100-300 llitrov vode in je pec bila izpostavljena kondenziranju samo prvih nekaj 10 minut gorenja, d9kler se voda v sistemu ni ogrela.
Danes je v sistemu od m3 do nekaj m3 vode in posledicno pomeni da je pec izpostavljena kondenziranju lahko tudi 5 ur nepretrgoma in celo po koncanem gorenju. .

Zato so prejsni sistem z enim 4P ventilom in eno crpalko nadomestili z 2 crpalkama, 2 3P ventiloma in zalogovnikom med pecjo in radiatorji.
Tako so zagotovili optimalno izgorevanje, preprecili kondenziranje peci in 24/7 ogrevanje stavbe.
Ce mene vprasate, je preskok iz starega sistema brez zalogovnika na zalogovnik in ogrevanje po vremenski regulaciji priblizno tako velik, kot pred 50 leti ko so iz loncenih (krusnih) peci in kurisc v vsaki sobi presli na sisteme centralnega ogrevanja.

Zato imajo nekateri starejsi ljudje ogromno tezav v primeru posodabljanja kurilnic. Enostavno jim je tezko razloziti nova "pravila" ogrevanja. Kot pred 50 leti ko so dobili ltz(plocevinast) kotel in en dimnik namesto 6 in vec kurisc.
bozgom Napisal:
Homer Napisal:@Lust
Le zakaj bi bili sistemi bolj komplicirani? Sam imam že 40+ let enak sistem ogrevanja, le generator toplote menjavam.
Štriri potni ventil ni potreben pri plinu, TČ kjer je zaželjena čim nižja temperatura povratka. Ni potreben niti pri sekancih, drvih ali peletih saj to gorivo ne vsebuje žvepla, katero bi ob stiku s kondenzirano vodo tvorilo kislino. Če pa bi še kdaj kuril premog ali olje, pa bi bil štiripotni ventil potreben.
Kot pises pri drveh ni problem kondenz, ker v drveh in sekancihh ni zvepla. Zakaj pa potem plocevinasti kotli v katerih se stalno kuri samo drva ravno tako spustijo po desetletju, lahko tudi prej? Tam okoli vtoka zadaj obicajno. Pa ni vazno kater proizvajalec. Zna biti da bo pec na olje ki vsebuje zveplo celo dlje delovala kot na drva. Ker bo imela bistveno.manj hladnih zagonov in vedno topel povratek, ker pec dela 24/7.
Skratka bozgom al si sarkasticen v resnih temah ali pa ti malo znanja se manjka.
1 2 3 4 5 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi