PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje na plinsko peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
bozgom Napisal:Seveda lahko imaš 3x20, ko pa kuhaš na plin. Odpovej se jeklenkam in si nabavi indukcijo pa poročaj.
Evo mene na 3x20. Enofazna TČ, indukcija, IR pečka, pralni, pomivalni. Ni problema, če imaš lepo porazdeljeno po fazah.
Seveda lahko pride v kakšnem izjemnem primeru do izpada glavne varovalke. Ampak v veliki večini primerov pa deluje faktor istočasnosti.
Jaz sem ravnotako na 3x20A.
Večji porabniki:
Trifazna Tč 11kW
In vsi ostali običajni gospodinjski aparati: sušilc, pralni, pomivalni, infra, vrelnik vode, feni, pečica, kuhalna plošča, bojlerček pod pultom ...
P.s.
Kuhamo na plin
Energetik81 Napisal:
bozgom Napisal:Seveda lahko imaš 3x20, ko pa kuhaš na plin. Odpovej se jeklenkam in si nabavi indukcijo pa poročaj.
Evo mene na 3x20. Enofazna TČ, indukcija, IR pečka, pralni, pomivalni. Ni problema, če imaš lepo porazdeljeno po fazah.
Seveda lahko pride v kakšnem izjemnem primeru do izpada glavne varovalke. Ampak v veliki večini primerov pa deluje faktor istočasnosti.
Če imaš dostop do glavnih varovalk, jih imaš doma na zalogi in jih zamenjaš sam potem to že ni tak problem, čeprav je kaznivo.
Če pa ti glavna varovalka odpove npr. pri -10°C med vikendom pa v mrazu in ob napol skuhanem kosilu čakaš na dežurnega DES-ovca in te potem "osuši" za lep kupček €€€ pa to ni več prijetno.
Pri nas imamo 3x20 A, obračunska moč 7 kW, pa je vse na elektriko. TČ 11kw (ogreva 180 m2 talnega + 300 l sanitarne vode), indukcijska plošča, pečica, hladilnik 300 l, zamrzovalna omara, pralni stroj, sušilec, kup računalnikov, TV, HiFi, feni, itd. Pa seveda kup luči, je pa res da so vse LED.
Več kot dve leti vse deluje brez težav, tako da ne ugibajte, ali gre ali ne.

Poleg tega dober plinski kotel ni 2000 EUR, hkrati pa se dobi poceni TČ za približno tak denar. Telmos ima izkušnje z plinom in elektriko, tako da po mojih izkušnjah lahko da kakšno konkretno oceno.
Elektrika se res ne da kar tako:

- steklokeramicna plosca
- pecica
- pomivalni stroj
- pralni stroj
- razvlazevalnik
- hladilnik
- TV 1
- TV 2
- kino projektor
- XBox, ATV in ostale bedarije
- stromarija
- racunalniki (4 obcasno prizgani)
- v kleti server nonstop prizgan
- malo vecji UPS
- 250l akvarij (pumpe, grelec)
- luci
- steklokeramicna plosca 2
- feni in podobno
- Fujitsu Waterstage 11HP
- luci, take in drugacne

Vse to na: 3 x 16, obr. moc 11.

Ze tretjo sezono grejemo s TC, nobenega problema, varovalke se ni ven vrglo. Je pa stromar kar gruntal, ko je razporejal odjemnike po fazah. Kuhamo/pecemo izkljucno na elektriko - edini energent v hisi. SV grejemo s kolektorji (ko je soncno), nasprotno s TC. Katera vecinoma dela na minimumu.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Rimbaldi Napisal:Pri nas imamo 3x20 A, obračunska moč 7 kW, pa je vse na elektriko. TČ 11kw (ogreva 180 m2 talnega + 300 l sanitarne vode), indukcijska plošča, pečica, hladilnik 300 l, zamrzovalna omara, pralni stroj, sušilec, kup računalnikov, TV, HiFi, feni, itd. Pa seveda kup luči, je pa res da so vse LED.
Več kot dve leti vse deluje brez težav, tako da ne ugibajte, ali gre ali ne.

Poleg tega dober plinski kotel ni 2000 EUR, hkrati pa se dobi poceni TČ za približno tak denar. Telmos ima izkušnje z plinom in elektriko, tako da po mojih izkušnjah lahko da kakšno konkretno oceno.
Glej, v novogradnji, kjer imaš talno/stensko gretje in izgube pod 50 W/K je 3x20 vrh glave dovolj. V starejših hišah kjer imaš tudi preko 250 W/K je pa druga pesem. Je tudi razlika, kakšne električne naprave imaš- ali so nove in razreda A ali stare neznanega razreda. Zato je takšno naštevanje lahko zelo zavajajoče. Precej bolj, kot domneva, da boš moral povečati moč glavne varovalke, če se odpoveš plinu in imaš vse na elektriko.

Če ste prebrali post Telmosa lahko opazite, da on govori o plinskem kotlu+ dimniku+ priklopu+... Če pa dimnik+ priklop+... že imaš pa so spet drugi pogoji. In večja kot je potreba po ogrevanju objekta večja je lahko razlika med nabavno vrednostjo TČ in plinskega kotla. Seveda je pa potem tudi večja razlika med stroški za plin in elektriko.

Sem poleti kupoval klima napravo za mansardo. Klima z montažo enakih BTU je bila od 400 (neku bau bau) pa preko 2000 € (ururu/sarara). Ko si spraševal za vzroke za takšno razliko, pa so vse bile oh in sploh. Po podrobnem vrtanju pa vidiš, da nekatere odpovedo z gretjem že pri 0°C, druge pri -7°C, ene pri -30°C. Ene imajo SCOP 3, najboljše 5.8... Torej je odvisno, kako močno in kakšne glavne varovalke boš potrebova tudi od tega, kakšne so pričakovane najnižje temperature na mestu vgradnje, od tipa TČ, kvalitete električnega omrežja...

PS- o relevantnosti podatkov na forumu govri tudi podatek, da ima 3x16A in 11 kW obračunske moči, če pa je pri 3x25 A obračinska moč 10 kW. Pa tudi tisti, kateri zares imate 3x16 A, zakaj ne povečate moč na varovalk na 3x 20A. V obeh primerih je strošek obračunske moči praktično enak.
Kaksna relevantnost? Tak prikljucek je bil, ko sem prisel v hiso in je se vedno. Pa tudi, ce ze tako zagovarjas plin: smo se skoraj 10let greli nanj, pa so bile poloznice za moje pojme prevelike. Sicer pa, vsakemu svoje... verjamem, da imas najboljsi sistem - zase!
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Uf, ne se kregat.
Kombinirana toplotna črpalka s kotlom na plin je oglaševana kot ugodna. Menda vneseš stroške enega in drugega energenta, glede na zunanjo temperaturo in potrebe ogrevanja pa ti potem izbere cenejši energent.

Meni se to če je vsaj približno tako ne zdi nič narobe. Sploh če je cena naprave in zanesljivost na mestu. Glede prispevka za plin in elektriko... ko smo se mi odločali na kaj bomo ogrevali je imel prednost pač plin ker imamo plinovod. Takrat so bile toplotne črpalke konkretno dražje kot jih sedaj zasledim v reklamah. Peč je bila okoli 3000€ in še pod jurja za koaksialca. Če bom imel ko bo obstoječa peč šla po gobe na voljo kupit toplotno črpalko v kombinaciji s plinskim kotlom, ki bo recimo jurja dražja kot sama toplotna črpalka jo najverjetneje bom. Če ne drugega nisi izključno vezan na en energent. Lahko pa da si bom do takrat že premislil Smile
Poglej za 3x16 A je obračunska moč 6 kW. Za 3x25 je obračunska moč 10 A.
Bi pa 11 kW lahko bila maksimalna moč pri 16 A varovalki.

Sam pa nič ne hvalim svojega sitema. Če si opazil sem poleti kupil klimo (ne eno ampak 3). Tako se sedaj ogrevam preko toplotnih črpalk. Če pa bo v najhujšem mrazu (klime delajo do -15°C in imajo SCOP od 4,7 do 5,2) prehladno, pa bom vključil viessman vitodens plinsko peč.

Sem si pa tudi naredil izračun. Klime so me prišle tam 3200€ in če nadomestim ves plin, katerega sem porabil za ogrevanje (imam povprečje za 12 let) in bo zdržal SCOP 4,7 se mi bo investicija povrnila v 8,7 leta. Če bo SCOP slabši pa čez.... let. Ekvivalentna visokotemperaturna TČ (imam pač radiatorje) pa bi prišla vsaj 2x več, s tem da bi lahko pričakoval maksimalni SCOP 3. Torej je amortizacija 20+ let.

PS- če si se ogreval na UNP potem je stvar jasna, zemeljski plin je bistveno cenejši in o tem je govora v temi (vsaj mislim da je?)
Bozgom: nobene zamere, da ne bo kaj v tej smeri. Tudi sam sem izracunal, da se nam bo investicija v TC vrnila nekje v 10-ih letih. Kar dolgo, samo ni ga cez udobje, ki nam ga omogoca. Zdej pa neham, ker res nocem da tud ta tema rata napucavanje - znam potegnt v to smer, ce je treba ;-) Skratka, mestni plin je danes bistveno cenejsi, kot je bil 4,5 let nazaj, tako da je resna alternativa TC, tako po ceni kot udobju. Ni debate.

P.S.- mel smo oz. je se na objektu mestni plin, tiste case je bil najdrazji v Sloveniji (Novo mesto).
Obračunska moč ni premosorazmerna z amperažo pancerk.

Pa po novem pancerke služijo zgolj za okras. Pri novih števcih, pri katerih je mogoče daljinsko odčitavanje (in seveda tudi daljinski odklop, če ne plačaš) imaš tudi energetske odklopnike. Pancerka ti omogoča do 60% prekoračitev (20 A omogoča do 32 A), odklopniki pa le 10% (20 A omogoča do 22 A). Ko nam bodo to namestili vsem, bo prava veselica pri nekaterih "ta šparovnih", ko bodo hoteli zakupiti večjo moč, pa je ne bo na voljo.
bozgom Napisal:Pozabljaš pa na kuhanje in sanitarno vodo. Kuhati na elektiko, priprava sanitarne vode na elektriko, ogrevaje na elektriko... pomeni večjo priključno moč za elektriko. Torej fiksne stroške za plin zamenjaš za fiksne stroške za elektriko. Močan prihranek.

Če že imaš plinski priklop na fasadi in dimnik v hiši potem odpadejo tudi ti stroški (sam sem v obstoječo tuljavo dimnika potisnil PVC cev fi 60 (enaka kot odtoki v hiši) in PVC cev fi 125 mm (enaka kot kanalizacija v hiši) in imam na isti odprtini izpuh in dovod svežega zraka. Cena nekaj 10€ in dve uri dela (s pivom vred). Tako ostane le 2000 € za plinsko kondenzacijsko peč (z 60 l inox zalogovnikom SV) ali 6000 € za TČ. Fiksni stroški so praktično enaki (+ 28 € dimnikar).
Če se dosega letni SCOP 3 (kar je za TČ zelo dobro) se bi za ogrevanje porabilo 1000m3 plina ali 3155 kWh elektrike. Račun za plin bi bil 516 €, račun za elektriko pa 300 €. Z razliko 216 € le višjo investicijo v TČ odplačaš v tam 18 letih. Če pa upoštevaš še dimnikarja pa v 16 letih (pri 1500 m3 plina pa 12 oz 11 let).

PS- ali je ceneje ogrevati sanitarno vodo s TČ ali s prenosnim plinskim grelnikom (in mogoče 30 l zalogovnikom) je pa stvar dodatne debate. Z višanjem temperature vode v zalogovniku je COP nižji. Velik zalogovnik tudi ni poceni. Toplotne izgube čakajoče tople vode. Večkratni vklopi TČ krajšajo njeno življensko dobo...
Same neumnosti. Jaz nimam plina, kuhamo na elektriko (steklokeramika + indukcija) grejemo s TČ pa imamo samo 3x20 in? Ne se napihovat tja v en dan, če nimate izkušenj in ste popoln laik z željo zamegliti realno sliko. Pa tista jajca o zalogovnikih, gretju vode z elektriko ne mešat v to, ker je že zdavnaj preživeto. Življenska doba današnje sodobne TČ pa je s sodobnimi plonskimi kotli primerljiva in po mojih izkušnjah, ker na tvojo žalost servisiram oboje, morda tehtnica prevaga v prid TČ. Kotli so z vgrajeno plastiko že presegli vse meje dobrega okusa.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Pozdravljeni,
Potrebujem en nasvet glede plinske peči - oz bolje rečeno dimnika.
Imam en problem (mogoče bolj estetski). jutri priložim sliko, si bo lazje za predstavljat.
Torej monter peči mi je peljal dimnik za kondenzacijsko peč skozi obstoječi dimnik v hisi. Vse lepo in prav. Imam pa vprašanje, oz težavo z končno rešitvijo na vrhu strehe. Monter mi je obstoječo kapo pri dimniku prevrtal, ter skozi potegnil dimnik, nato pa se čez, tako da gleda cev od plinske peči cca. pol metra cez kapo dimnika. (grdo za pogledat.).
moje vprašanje se glasi, je tako ok? ter drugo, ali nebo v primeru nalivov voda tekla skozi ta dimni, saj na vrhu ni nobene zaščite, ampak samo odrezana cev?
Hvala za nasvet. Monter pa pravi da je vse po pravilih, meni pa to ne zgleda ok. Prosim za pomoč.
Če imaš kondenzacijsko peč, potem moraš itak kondenz speljati v odtok. Če bo še par kapljic dežja poleg ne bo nič hudega.
1 2 3
Iskanje po temi