PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kateri peleti za CM EKO-CK Pelet set 25

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V enem izmed skladišč, ki se ogreva preko lesnih peletev uporabljamo pelete od Energoles bohor. Pepela in saj je malo, tako da je inštalater, ki nam je peč montiral, tudi zase kupil 2t taistih peletov.

Za 1000m2 prostor višine 5m, smo preteklo zimo porabili 8ton. V skladišču so fantje imeli preko cele zime med 14-16°C.
giovanotti Napisal:Uh.
Ti bi v sistem pošiljal 55 stopinj, peč pod 60 ne dovoli črpalki pošiljat mrzle vode v peč zaradi kondenzacije. Razen če tudi pri količini radiatorjev nisi varčeval (tako kot pri peči), bo pri tako izolirani novogradnji potrebna temperatura dvižnega voda nekje okoli 40°.
Kako je s hidravlično vezavo? Obstaja kak mešalni ventil? Pa v štartu spusti moč gorilca na mini minimum.

Če prav berem tvoj zapis... narobe razmišljaš, temperatura peči in temperatura povratka sta dve čisto različni stvari.... najmanjša nastavljiva temperatura peči - gorilca je 65 stopinj, ko jo bo povratek ohladil na 60 stopinj, bo ustavilo črpalko...
Ja klasični mešalni so pri vsaki pumpi.

Se pravi da pod 60 v peči ne sme biti?

Ne bi rad preveč segreval vode, ker je peč slabo izolirana in bom brezveze grel kurilnico in garaže.

In kolikor jaz vem, nižja ko je temperatura v kotlu, manj je izgub.

Sedaj se ogrevamo na olje in imamo nastavljeno na 60. Poraba pa tako majhna da nam nihče ne verjame. Za 150kvadratov 1000l kurilca, izolacije pa 8cm.

lp
Nekaj postov nazaj govoriš o izolaciji 20 cm, tukaj pa 8 cm. Glede na sezonsko porabo 1000 l, je hiša potrebovala povprečno 1,6 kW/uro (sedaj bo z večjo izolacijo potrebovala še manj). Potrebno toploto je peč na ELKO (ki gotovo ni imela majhne moči) dovajala večkrat na uro s kratkimi vžignimi cikli. Taki cikli so pri plinu in ELKO mogoči, saj se eksplozivna mešanica goriva in zraka zelo hitro vžge (v sekundi, polna moč dosežena po nekaj sekundah). Pri lesu je ravno nasprotno: vžig je precej počasnejši (nekaj minut, za polno moč dodaj še 5+ minut). Še nekrat trdim, da bo tudi najmanjša moč tvojega gorilca nekajkrat prevelika in bo prišlo do taktiranja (morda neposrečena primerjava: od Ljubljane do Vrhnike se pelješ s Pony Expresom po avtocesti ali z Vespo po stari cesti - le da je na vsakem križišču s stransko ulico semafor, kjer čakaš 5 minut. Kdaj bo bolj trpel material in voznik, kako bo s porabo?)

Čisto vsak kotel ima izgube, pa tudi čisto vsak kotel je izoliran. Nihče ti ne brani da bi ga doizoliral s kameno volno. Navadno so te izgube zanemarljive, saj konec koncev topel zrak ostane znotraj ovoja hiše. Če je kurilnica v kleti, ta topel zrak temperira tla v sobi zgoraj. Seveda, po naravni logiki prihaja do ohlajevanja sten kurilnice, če so okrog prostori z nižjo temperaturo... Če želiš zmanjšati izgube, najprej kvalitetno izoliraj vse cevi. Poglej po forums, našel bon zelo lepe in funkcionalne izdelke.
primož29 Napisal:gre za novogradnjo, neto bivalne je 160m2, izolacije 20cm, troslojna okna 0,5.

Ogrevam z radiatorji, regulacija je samo preko dveh sobnih termostatov brez zunanjih enot.

Zelo preprosto, ker sem pristaš enostavnih in učinkovitih rešitev. Za dva sobna termostata sem dal 90eur. Krmiljenje bi bilo pa jurja.!!

Povejte mi kakšna temperatura je potrebna, da peč ne kondenzira.

lp
Kaj sedaj se gre za dve hiši novo gradnja 160m2 20cm izolacije in strarejša z 150m2 8cm?
20cm fasade hiša pa brez regulacije ta je pa dobra. ON/OF sistem je potrata.
Vremenska regulacija od MR TR plus te pride <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.instal.si/index.php?id=8714">http://www.instal.si/index.php?id=8714</a><!-- m --> in ne 1000€ pa imaš zadevo tako kot mora bit.
Gorilnik na CM ne gre nižje kot 61°C lahko pa nastaviš ,da ti dalje dela 5 do 15°C.
Za takšne izolacije so kotli 10kw do 12kw. Z 20kw in 20cm fasade lahko ogrevaš 400m2 in seveda primerno regulacijo.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.centrometal.hr/pel-tec-14-48-kw/">http://www.centrometal.hr/pel-tec-14-48-kw/</a><!-- m -->
Katere bistvene prednosti ima vremenska regulacija?
Priznam da se nisem zelo poglabljal v detajle in sem izbral res najbolj racionalno varjanto, ki se nam že sedaj dobro obnese.

Peč je kompromis med staro šolo inštalaterjev in svtovalci iz področja ogrevanja.

lp Primož
Prednost vremenske regulacije je, da ti ureja temperature dvižnega voda (vtoka v radiatorje) glede na zunanje temperature. Nižja temperatura je zunaj, višja je temperatura vtoka (in obratno), končni rezultat je zelo majhno nihanje temperature v prostorih.
Za delovanje potrebuješ krmilnik s senzorji ter motorje na mešalnih ventilih.

Če še nisi pripravljen (izkušnje, finance, znanje) na ta tip regulacije, ga boš lahko kadarkoli dogradil. Za znanje imaš ta forum in še mnogo spletnih strani.
primož29 Napisal:Dober dan,

v soboto prvič zaženemo Centrometal EKO CK Pelet set, pa me zanima kateri peleti so vam najbolje delali na tem gorilniku.

Nisem še nič nabavil, čakam na vaša mnenja.

Prosim tisti, ki imate izkušnje.

lp

Kako se obnese peč? Poraba? Katere pelete ste potem izbrali? Poraba do sedaj? Na koliko stopinj se grejete? ..
sam se nagibam k tej peči, pa sem mal firbec Smile

Je smiselno montirati zalogovnik na tole peč? Do sedaj smo bili navajeni regulacije temperature po prostorih z danfoss termostatskimi ventili na radiatorjih, ob selitvi v hišo bi ohranili obstoječi sistem regulacije, pa da si vsak družinski član po svoje šraufa svojo sobo, kot je navajen Smile ... nekak me prepričujejo, da če imaš termostatske ventile povsod je smiselno imeti zalogovnik, sicer ne.

Hvala za odgovore ...
HT je pač tako kot ,da bi imel kotel z 500l vode. Da je za termo.ventile potreben HT prvič slišim. HT je pač tako ga imaš ali pa ne. Z vremensko itak ne moraš regulirat vseh prostorov ,razen če je vse skupaj ali pa vrata vedno odprta. V zaprtih prostorih pridejo termo. ventili ali pa ne. Da bi imel v vsaki sobi svojo temperaturo ,je potrebno da imaš visoko vhodno temperaturo v dvižnem vodo. Z termo. ventili jo pa znižuješ. Če je to smiselno ne bi rekel ali pa. Takšen sistem je brez mešalnega ventila samo z črpalko ,ki je vedno v pogonu.
Citat: Da bi imel v vsaki sobi svojo temperaturo ,je potrebno da imaš visoko vhodno temperaturo v dvižnem vodo. Z termo. ventili jo pa znižuješ. Če je to smiselno ne bi rekel ali pa. Takšen sistem je brez mešalnega ventila samo z črpalko ,ki je vedno v pogonu.

Hmm... zanimivo ... sem nekak zmeraj razmišljal, da je mešalni ventil obvezen... sedanja peč na drva sicer na zadnjih vzdihljajih dela na 60 stopinj C, peletka bo morala na 70, v radiatorje pa ponavadi pošiljamo dobrih 40 in je dovolj za jesen/pomlad, pozimi pa cca 50 stopinj C ... nekaj radiatorjev že ima termostatske ventile (mansarda), ki delajo bp, ostali pa so priprti ali pa se jih odpira/zapira ročno po potrebi... radiatorji so seveda predimenzionirani.

Ta peč mi je zanimiva tudi zaradi tega (poleg cene), ker bi jo lahko spomladi/jeseni kuril na drva (imamo svoja), že zdaj se v tem času kuri samo zvečer ali popoldne+zvečer, pozimi pa bi dal gor peletni gorilec in mir do spomladi... pirolitične specialke odpadejo (previsoke cene), peletne specialke pa tudi (rad bi ohranil možnost kurjave z lastnimi drvi). Zato tudi sprašujem Primoža29 kako se obnese Smile

to z kvazi obveznim HT je bilo tudi meni čudno, gostilniški pogovori pač, bi pa nek 500l HT vsekakor prišel prav pri jesensko/spomladnem režimu za podaljševanje gretja v noč...

JF.
JanezFord a si ti brat od našega AlanForda? :lol:
1 2
Iskanje po temi