PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dogrevanje otroške sobe z IR panelom

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Citat:poleg tega pa el.radiator ne mores namestiti v sredino prostora, obicajno je nekje ob steni, da ni napoti.....in potem ti je spredaj toplo, v hrbet pa hladno.

Niti slučajno ni tole res. Prav lepo se postavi na "sredino" prostora. Tudi toplota se lepo porazdeli po prostoru. Je kdo sploh prebral, kaj bo tip ogreval in kako dolgo ? Govora je o otroški sobi z povprečjem ogrevanja pet ur na noč. Jaz sem imel radiator na sredini sobe in ogreval čez celo noč, pa nikoli ni bilo nobenih problemov. Najhitrejša, najcenejša in najbolj enostavna stvar. Postaviš in pozabiš, vse ostalo dela termostat.
Citat:je vecji izplen, ker se toplota akumulira v predmetih.
Se ne strinjam.
Izplen je količina toplotne energije, ki jo dobiš v prostor, če porabiš enoto energije v energentu. To pa je za radiator ali panel popolnoma enako: iz 1 kWh elektrike dobiš 1 kWh toplote.

Pri vsakem načinu ogrevanja prostora se toplota tudi akumulira v predmetih. Res je, da se pri ogrevanju z IR paneli akumulira nekaj več toplote. Vprašanje, če je to zaželjeno. Pri dnevno nočnem režimu ogrevanja to ni zaželjeno, ker podaljšuje čas dejanskega prehoda iz enega v drugi režim.
Nimam časa - sem v penziji!
Še en glas za električni oljni radiator. OP pravi, da problem ni temperatura zraka ampak občutek hlada zaradi hladnih sten. Če pa že IR, pa bi ga jaz usmeril tako, da bi seval v zid v najhladnejšem kotu sobe.
Ja veliko sem premišljeval o tem vendar ni računice da 13 kw peč dela ponoči samo zaradi enega radiatorja in seveda poleg radiatorja greje tudi dnevno sobo. Etažna centralna je namreč sistem kamin na pelete v dnevni sobi 2kw vključno z priklopom na CK ostali 11kw kar pomeni 6 radiatorjev. Tako da menim da bi bil nek enostaven dodaten vir ogrevanja ponoči v otroški sobi čisto primeren, res še se najbolj ogrevam za rešitev IR panel na stropu, razmišljal pa sem tudi o neke vrste kamnitih IR penelih, ki nekako tudi akumulirajo toploto, morda nisem bil dovolj razumljiv rad bi samo da se znebimo občutka da je hladno v sobi, pa v resnici ni še enkrat ponavljam temperatura ne pade pod 20, menim da po informacijah s katerimi razpolagam bi IR panel lahko ublažil ta učinek da je hladno.
Ja zanimivi odgovori, se najbižje mi je tisti z nizkotemperaturnimi IR paneli, ki jih pri nas ni, se bo potrebno pozanimat, drugače pa mi je IR panel naj enostavnejša rešitev, ni dodatne krame v sobi, termostat sam regulira tistih 5 nočnih ur delovanja, enostavno prižgi in pozabi, tudi tisti nasvet o 600 w da bo dovolj mi je nekako blizu ker gre za dogrevanje in pa seveda da panel ne seva direktno na posteljo, hvala za mnenja so mi v veliko pomoč, kaloriferje in olnje radijatorje pa sem nekako že prešel, jih imam pa še vedno 3 komade v kleti za vsak slučaj če kamin na pelete za taji vendar se v prvih 2 letih to še ni zgodilo :-)

Še enkrat hvala, morda še kaj več o nizkotemperaturnih IR penelih če kdo pozna to tematiko bolj v detajle?
Za to da se znebiš hladnega občutka daj električno talno.
Citat:otroška soba je velikosti 12m2, je v samem kotu 2 zunanji steni in sicer kotni v neizolirani stavbi debelina zunanje neizolirane stene stene 0.5m višina stropa 3,3m torej,
Morda še ena možnost trajne rešitve, brez dodatnega stroška za energijo:
Notranja toplotna izolacija zunanjih sten. Iz opisa namreč predvidevam, da še nekaj desetletij ne bo narejena fasadna izolacija. Treba je le paziti pri izvedbi, da ne dbiš kndenza v notranjosti izolacije.
1. Steklena volna, dobra PZ folija in gips plošče.
2. Če je zid iz opeke: XPS, tanki omet z mrežico in belež

Malce primerjaj investicijo in strošek energije.
Nimam časa - sem v penziji!
res je fasade se lep cas ne bo.....
CK deluje pa na?
Homer Napisal:Za to da se znebiš hladnega občutka daj električno talno.
Ja električno talno je bilo tudi v igri ne vem pa kako gre to na obstoječi ladijski pod ter tepih ki je čez njega, pa če sem čisto odkrit malo nevarno se mi zdi za otroško sobo
aleš.h Napisal:CK deluje pa na?

Centralna deluje na pelete
Nobene nevarnosti ni!
Kako bi to izvedel je pač odvisno od obstoječega poda (če se da dvigniti).
Vkolikor ne, položiš na obstoječega in čez daš kakšen laminat.
Tepih pa proč!
Za otroke idealno, saj če gledam naše vnuke, se večinoma igrajo na tleh.....
Ssvet: nizkotemperaturni paneli so recimo kanadski Thermaray, zguglaj sam.
Jaz jih imam v celi hisi za backup, cca 7kwh vsga skupaj. Uporabljam pa za ogrevanje obeh kopalnic.
Kot receno, jih v EU ni vec :-(

Cevko: radiator v sredini otroske sobe? Ne vem, tezko si ga predstavljam kot nemotec "objekt" ;-)
"radiator v sredini otroske sobe? Ne vem, tezko si ga predstavljam kot nemotec "objekt""
Govora je bilo za v času spanja. Menda ga ne nosi luna vsako noč, da bi motila postavitev ... Wink
radiator na sredi sobe, napisal sem ze da so visoki stropi vsa toplota od radiatorja gre v zrak zgoraj je toplo spodaj je hladno, radiator prakticno ves cas dela tako da za to resitev se ne negibam sem poskusil vendar poraba elektrike ni zanemarljiva ucinek pa tudi ni zadosten....
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi