PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pomoč pri izbiri toplotne črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bom tu vprašala, čeprav se v vseh temah o TČ bije ista bitka.

On-Off:inverter=prava:neprava.

V čem je ta moment problem? V tehnologiji ali izdelavi. Ko se začne prepucavanje, je potem vedno zelo kmalu argument, da so on-off TČ bistveno bolje skupaj dane, z boljšimi materiali, z boljšimi regulatorji, z večjimi uparjalniki in nasploh je vse bolj prav dimenzionirano. OK, ampak to je čisto druga zgodba... Ali pač ne, pa jaz poenostavljeno vse to razumem?

OP:
na podlagi napisanega bi se jaz odločila za Kronoterm iz naslednjih razlogov:
- je najcenejši, pa ne slab
- si rekel, da si glede tega že preveril - to pomeni, da osebno poznaš ljudi s to TČ. Vedno prav pride, ko si v kaki dilemi in rabiš pomoč ali nasvet.
- na splošno bi človek rekel, da je Kronoterm najbolj zastopana, tudi na tem forumu in tudi tako hitro prideš do kakega feedbacka in pomoči
- malo patriotizma. Načeloma sem vedno kupila slovenske izdelke, v kolikor so bili kvalitetni. Inoterm vrata, Intra luči, Tem čatež stikala, polno je stvari, ki jih tudi pri nas dobro naredimo. Žal inverterja ni bilo nobenega
- Gorenje je prišel kasneje, priznam pa, da ga ne bi kupila kljub prejšnji točki, ker imam od pamtiveka z njimi same težave in se ga ne pipam več. Garancija pa v letih super, v dejavnosti poraz. Izkušnje imam z belo tehniko, ampak moraš biti nor, da če 3x toaster popravljajo, da kupiš kaj bolj vrednega

To je seveda subjektivno in temelji na tem, da bi odločitev padla v prvi vrsti zaradi zastopanosti TČ pri nas, v drugi pa tudi zaradi najboljše cene. Meni bi bil to no-brainer.

Edina stvar, ki pa je še bolj važna od vseh tu naštetih, pa je nihče ne more vedeti - kateri izvajalec se ti je nabolj dopadel. Lahko imaš najboljšo na svetu, pa če je uraden support zanič, monter pa šalabajzer, nisi nič naredil. Na koncu dneva je važno predvsem to, da je tudi narejeno tako, kot je treba.
Dobro preveri kolikšne so dejanske potrebe po toploti tvojega objekta. Meni je nek strojnik delal PZI za strojne inštalacije, pa ni bil kr neki, in mi je naračunal potrebno moč toplotnega vira 28,5kW. PZI je že v štartu romal v kanto, ker ni bil vreden počenega groša. Sedaj imamo 11kW TČ, pa je še vedno preveč. Bajta ima pa 240m2, 16cm grafitne izolacije, 70m2 oken, 32cm izolacije v strehi.

Na tvojem mestu bi verjetno bila dovolj že 5kW naprava pa mogoče še kakšen kaminček za vsak slučaj (peletni toplozračni mogoče).

Po drugi strani pa kaže trend globalnega segrevanja, da bomo imeli večje težave objekt pohladiti kot segreti, ne vem.
zbogataj1 Napisal:Pozdravljeni! Big Grin
V mesecu dni bo padla odločitev katero toplotno črpalko ON-OFF za ogrevanje bomo izbrali. Gre za novogradnjo (Notranjska regija):
1) Neto površina 140 kvadratov (P+M)
2) Zid debelina 29 (goriški) + 16 (stiropor)
3) Strop ursa 30 cm
4) Pritličje talno, mansarda radiatorji.
5) Vse tč vsebujejo zalogovnik enega večjega drugega manjšega ter 300 L bojler. Cena tudi vključuje montažo ter zagon.

Imava pet ponudb in prosim za mnenje katero TČ izbrati. Predvsem me zanima katera TČ ima najboljše razmerje med CENO in KAKOVOSTJO.

PONUDBE SO SLEDEČE:
Nibe F2030 9 kw…, COP 3.8 pri A2/W35………………………….. 9.600 eur
Kronoterm TČZ ZV 9/10 E3 ECO, COP 4.1 pri A2/W35……….. 9.400 eur
EkoEnergija (alphainnotec) LWD70A…., COP 3.8 A2/W35…… 11.300 eur
Gorenje Aerogor campact 13W COP 3,8 A2/W35…............... 9.800 eur
ATLAS: Atec 9…, COP 3.8 A2/W35……………………………………….. 12.300 eur

Hvala lepa ter lep pozdrav! Big Grin Big Grin Big Grin
Same končne cene še ne pomenijo nič. Zelo dobro je treba preverit tisto vmes, kaj ti ponujajo. Kakšen je bojler, zalogovnik, obtočne črpalke itd. Vse to je treba preverjat, da najcenejši ne postane najdražji
Drugače pa bi v tvojem primeru dodal še 5 cm izolacije in na račun tega vzel manjšo (recimo Termotehnika 4/5) in s tem cenejšo črpalko, pa še poraba bo na koncu manjša.
Bi pa ti svetoval, da še pogledaš češki Hot jet in švedski CTC.
Z radiatorji v mansardi dražiš celotni sistem regulacije.
Če pa imaš kamin, nima smisla jemat rezervno moč pri tč.
P.s.
Edino kar je, je treba paziti pri različnih proizvajalcih in/ali tipih tč, je njihova nazivna moč, ki ni vedno to kar piše. Itak ja, primerjat pri istih standardih A2. Pa vseeno, pri nekatrih se raje vzame več kot premalo.
Kot iti je Xavi namignil! Poglej kaj ti kdo ponuja, naj ti ne bo merilo samo cena kurilnice, ampak kaj bo notri. Prav lahko se zgodi, da je najcenejša ponudba v biti najdražja, če je uporabljen cenen material. Razlike v ceni med samimi omenjenimi TČ niso velike, zato ne vem zakaj takšna razlika v končni ceni na ključ Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Pozdrav,
Prosil bi, če ima kdo kakšne PRAKTIČNE izkušnje katero moč TČ vgraditi. Vzeli bomo eno od Krono.... zrak-voda. Smo 4 uporabniki. To bo edini vir ogrevanja za hišo in vodo. Torej imamo montažno hišo, 170m2 ogrevalne površine, izolacija stropa 35cm volne, izolacija stene 4cm volne + 15cm volne + 18cm eps, tla talno gretje, položeno na gosto npr. 10m/m2, 12cm EPS100.
Je 7/8kw dovolj ali je potrebna močnejša? Bega me predvsem to, da naj bi 7/8 vklapljala grelce že pri -6. Bo močnejša TČ premočna in ne bo optimalno izkoriščena?
glej jaz imam na goriškem 10/11...razlikav ceni je bila minimalna...
kaj se zgodi z močnejšo...prej segreje...in to je to...
nič ni premočna ali kaj podobnega...saj optimalno so načeloma vse on/off izkoriščene Big Grin
Da nadaljujem :? : Kasneje se oglasi še stric Drago Popravilo :!: :mrgreen: :mrgreen:
pozdravljeni.
tudi jaz bi imel eno prošnjo glede tega katero tč izbrati. sam se glede tega spoznam samo preko interneta ter forumov ki sem ji prebral v zadnjem mesecu.
V glavnem kupili smo hišo, ki ima fasado z 15cm izolacijo, okna 3 slojna termopan, ogrevalne bi bile dve etaže po 65m2 se reče 130m2 skupaj s tem da so obe kopalnici talno gretje ostalo pa zelo dobri veliki radiatorji. z nekaterimi sem se že pogovarjal in vsi mi pravijo da glede na tako izolacijo in vse je dovolj nizkotemparaturna tč ali je to res?
sedaj me zanima katera izbira bi bila najboljša( cena do 9000€)? oz vsi tisti ki imate podoben primer bi lepo prosil če bi se lahko podal kakšen komentar. mogoče tudi kaj bi vi storili če bi še imeli eno možnost. bi se isto odločili kot ste se?
hvala zaenkrat že vnaprej, vsaka informacija bi prav prišlaSmile
Med inverterji Daikin,Toshiba, Yutaki 11kw,nekaj viška moči za rezervo, če te hrup ne moti tudi kaj iz seznama Fujitsu.
V rangu 9000 eurov se da dobiti tudi marsikaj z on-off področja, sam bi se odločil za podobno stvar, kot jo ima Bomber.
Kaj pa lokacija? Ni ravno vseeno, če si na gorenjskem ali primorskem.
tony2811 Napisal:pozdravljeni.
tudi jaz bi imel eno prošnjo glede tega katero tč izbrati. sam se glede tega spoznam samo preko interneta ter forumov ki sem ji prebral v zadnjem mesecu.
V glavnem kupili smo hišo, ki ima fasado z 15cm izolacijo, okna 3 slojna termopan, ogrevalne bi bile dve etaže po 65m2 se reče 130m2 skupaj s tem da so obe kopalnici talno gretje ostalo pa zelo dobri veliki radiatorji. z nekaterimi sem se že pogovarjal in vsi mi pravijo da glede na tako izolacijo in vse je dovolj nizkotemparaturna tč ali je to res?
sedaj me zanima katera izbira bi bila najboljša( cena do 9000€)? oz vsi tisti ki imate podoben primer bi lepo prosil če bi se lahko podal kakšen komentar. mogoče tudi kaj bi vi storili če bi še imeli eno možnost. bi se isto odločili kot ste se?
hvala zaenkrat že vnaprej, vsaka informacija bi prav prišlaSmile
Ali NT ali VT je bolj odvisno od ogrevalnih teles kot pa od izolacije. Torej najprej preveri, koliko moči ti dajo tvoji radiatorji pri nizkih temperaturah vode. Naša bajta je praktično identična (kvadratura, izolacija) vendar je povsod talno. NT 8kW črpalka je praktično overkill, kot sem do zdaj videl. Sem imel tudi ideje o radiatorjih+talnem pa sem na srečo ubogal tiste, ki so svetovali da se ogrevalnih teles ne meša.

Ampak ti boš morda rabil VT izvedbo, poleg tega se ti zakomplicira kotlovnica zaradi različnih temperaturnih zahtev ogreval. Napiši velikosti in model radiatorjev.
03pomlad Napisal:Pozdrav,
Prosil bi, če ima kdo kakšne PRAKTIČNE izkušnje katero moč TČ vgraditi. Vzeli bomo eno od Krono.... zrak-voda. Smo 4 uporabniki. To bo edini vir ogrevanja za hišo in vodo. Torej imamo montažno hišo, 170m2 ogrevalne površine, izolacija stropa 35cm volne, izolacija stene 4cm volne + 15cm volne + 18cm eps, tla talno gretje, položeno na gosto npr. 10m/m2, 12cm EPS100.
Je 7/8kw dovolj ali je potrebna močnejša? Bega me predvsem to, da naj bi 7/8 vklapljala grelce že pri -6. Bo močnejša TČ premočna in ne bo optimalno izkoriščena?

Sama TČ v tvojem primeru ni tako ključnega pomena kot sama izvedba. Ker imaš dva ogrevalna kroga (radiatorji) ti lahko neustrezna izvedba krepko podraži stroške ogrevanja. V vsakem primeru ti priporočam vsaj 300L obvezno pararelno vezan zalogovnik in odvzem v simulaciji polzeče kondenzacije. Takšna izvedba bo najdražja, ampak tudi edina optimalna za tvoj primer.
ps. pri izbiri TČ glej, da zna povsem serijsko (brez vsakih dodatkov) upravljat z dvemi direktnimi in enim mešalnim krogom, ter jasno s primarno (obvezno zvezno) in sekundarnima črpalkama Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
lokacija je laško, v hiši je 12 radijatorjev, ki so različnih velikosti.v soboto grem v hišo belit stene in šele taktrat bom pogledal model radiatorjev ter velikost. bom napisal ter še prosil za kakšno informacijo hvala zaenkrat.
vglavnem radijatorji so aklimat aluminjasti različnih velikosti od(0,5m-2m). v vsaki etaži po nekje 6 radiatorjev. kopalnica je talno gretje, vključno z radijatorji lojtra izvedbe. sedaj sem imel pri sebi soseda 2 hiši vstran ki že 10 let montira samo daikin. zdaj čakam na ponudbo. ali potrebujem vt alo nt toplotno črpalko bom pa poskusil sedaj par dni spustit 50 stopinj v radiatorje pa da vidimo kako bo toplo. še kakšno mnenje mogoče?
1 2 3 4 5
Iskanje po temi