PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dimni plini, izkoristek in moč klasičnega kotla.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oprosti, verjetno si na forumu že napisal kakšno peč imaš, pa te vseeno še enkrat vprašam, da ne brskam.

Hvala.
Tkan1 prvi model z enim ventilatorjem.
Ja, pa saj maš že vse notri (turbolatorji ipd), drži se tovarniških nastavitev pa bo izkoristek obljubljenih 90 posto (vsaj na papirju). Tudi temeraturni režim tvojega (po pregledu tehničnih podatkov kotla) je tak kot sem ga opisal v gornjem postu.

Dvomim da boš z izvrtino kaj pridobil, no boš povedal. Kar veselo na delo Big Grin
LP
Papir vse prenese, če bi se držal navodil potem nebi imel 60 posto izkoristka - se pogovarjama, kurjava z drvmi. Ostalo pa bomo videli.
S peleti ni problema.
Merlin1 Napisal:Odgovor je jasen. Če ni katrana je izgorevanje dobro. Pomeni boljši izkoritek ne glede na temp. dimnih plinov. Prvič zgori vse kar lahko. Drugič prenos toplote je na stene boljši in z tem izkoristek.

Podobno vprašanje je, kakšen je izkoristek, če v peči kurimo z vžigalnikom. Ker je izhod hladen je izkoristek teoretično odličen v resnici je zanič, ker ničesar ne segrejemo in z tem gre poraba v nič.

Izkoristek je tudi teoretično zanič zaradi ogromnega preostanka kisika. Pa recimo, da to uredimo, kotel pa postavimo v dnevno sobo. Izkoristek izgorevanja super, izkoristek kotla zanič (voda se ni segrela), izkoristek sistema super (toplota je šla v dnevno sobo).

Kakšna pa je primerjava izkoristov med kotli istega tipa:
a) 20kW kotel gori pri 20 kW
b) 40kW kotlu zmanjšamo kurišče, da gori z 20kW. Ker pa so izmenjevalci veliki, pot dimnih plinov pa ima velik presek, pa lahko (moramo) noter nabašemo turbulatorje, pa bo kotel še vedno zlahka dihal, temperatura dimnih plinov bo pa nižja.
c) modificiran 40 kw kotel dodatno izoliramo s kameno volno

Eni pravijo, da so "tovarniške nastavitve" najboljše, sam bi rekel, da je a<b<c. Številčno razmerje pa v tem stilu: 60%:65%:72% (Zmanjšanje sevalnih izgub prinese več, kot znižanje dimne temperature. Poraba drv pa v nobenem primeru ne bo pol manjša.) Seveda govorim o starih kotlih in o zniževanju temperature dimnih plinov iz 300+°C na 200+°C. Ko si enkrat blizu 200°C, prostora za znatne izboljšave ni več.

[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")normathermunichr("46")com/Abgasberechnungunichr("46")php]Zanimiv kalkulator[/url], ki pokaže, da na izkoristek ogromno vpliva preostanek kisika v dimnih plinih. Če je dovod zraka pametno speljan, potem za popolno izgorevanje potrebuješ manj odvečnega zraka, ki ga ogretega mečeš skozi dimnik.
Pri lesnem kotlu sama izstopna temperatura ne pove nič. Zaradi vsebnost preostalega zraka. Tega je bolje več kot premalo. Zato, ker pri premalo ne vemo koliko ga je premalo, drva pa pogorijo. Kljub nizki tempo. dimnih plinov. (katran in saje)

Velja, če se pogovarjamo o navadnem kotlu na les.

Ne vem pa, kako bi ti zmanjšal kurišče, na ta način, da bi odjemna površina bila manjša, upora skozi kurišče pa nebi povečal? Če ti to uspe je bolje napravit nov kotel, kot pa se z tem ukvarjat. :wink:
Imam 30kW kombiniran ferotherm z vgrajenim bojlerjem (letos prazen), še made in YU. Iz njega ne nameravam narediti rakete, ker ga bo zamenjal trajnožarni kotel ali nizkocenovni uplinjak.

Zadeva ima slabih 60cm dolgo kurišče, kurim 33cm polena. Cca polovico vodne rešetke sem pokril s pločevino, tisti del, ki pride pod drva pa naluknjal. Skozi čistilna vratca pa mi v kurišče štrli kvadratna 35mm cev, ki ima na koncu en V oblike plehek, da razbije zračni tok na levo in desno. Rekel bi, da sem zmanjšal efektivno velikost kurišča in poskrbel za dovod zraka. Tista cev in/ali priprta nalagalna vrata služijo za "kvazi sekundarni zrak".

Ker plamen gori v ozadju, povečini oblizne že prvo "polico" izmenjevalca. Cik cak turbolator na spodnji "polici" ima navarjen še kakih 5cm širok trak, da gredo plini bolj proti zadnji steni, preden zavijejo navzgor in naprej. (Že leto in pol nameravam narediti cik-cak zadevo še za drugo "polico", pa si vedno premislim, ker bo kotel itak potrebno menjati.)

Od oka bi rekel, da se je poraba zmanjšala za kako četrtino, vendar pojma nimam, kolikšen delež imajo pri tem bolj suha drva, koliko način kurjenja, koliko pa predelava kotla.
Kurim klasično peč, ta je že druga. Prva je bila na pregorevanje in kadar sem jo zakuril z vrha je gorela enakomerno in tudi kadilo se je manj le na zgornjih vratih sem moral ročno nastaviti sekundarni zrak da je plamen potegnilo precej daleč v izmenjevalce. Seveda sem jo večinoma kuril od spodaj in takrat je bil dimnik pošteno vroč. Sedaj kurim trajno žarno peč in po dveh letih kurjenja (vmes nekaj časa olje) sem dogradil zalogovnik in ladomat - dvig povratka. Peč imam nastavljeno na 90 stopinj pri kurjavi se prihrani kakšnih 15 % po občutku koliko ostane v drvarnici, saj je manj in čiščenje peči je manj pogosto. Nisem meril dimnih plinov ker nimam s čim so sigurno visoki vsaj po občutku kako vroča je cev v dimnik. Vsem ki imajo klasične peči bi iz svoje izkušnje priporočal vgradnjo zalogovnjika in dvig povratka, malo čuavaš peč še lepše pa je zjutraj ko se hiša pogreje iz zalogovnika in atu ni treba še pred zajtrkom v kurilnico. Seveda pa kurjenje na drva nikoli ne nudi udobnosti kot jo nudita plin ali olje. Enkrat na leto servis gorilca, napolnič cisterno prižgeš in do pomladi skoraj ni treba v kurilnico ima pa to svojo ceno. Pri drvah ni kotla ki ga ne bi bilo treba kuriti in čistiti
No, danes pa sem se se še jaz spravil k merjenju izkoristka. Najprej sem kotel očistil, in sicer bolj temeljito kot ponavadi. Po ideji od [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=42695&start=1560]"sinko999"[/url], sem tipkal po WDC, da sem odprl dvig povratka, zagnal črpalko ter počakal, da so se temperature po zalogovniku in kotlu izenačile. Pa ogrevanje stanovanja sem seveda izklopil.

Naložil kotel, prižgal cca. 1/5 od vrha in kot obseden vsakih nekaj minut kontroliral gorenje in po potrebi nastavljal lopute in prerazporejal žerjavico. (Saj vedno kontroliram, ampak kar je preveč, je preveč.) Kot sem enkrat že napisal: Kurjenje z vrha nima najboljšega izkoristka, ampak je praktično. TDP sem držal med 250 in 280°C. Proti koncu kurjenja sem spet tipkal po wdc, da sem izenačil temperaturo po sistemu. Pa še prgišče žerjavice je ostalo. Rezultat:

Slabši od uplinjaka z lambdo. Pa tako sem se trudil. :roll:

18,7 kg lepe, 15% vlažne bukovine po 4,2kWh/kg vsebuje 78,5kWh toplote.
1000l zalogovnik(sem zaokrožil, da tehta 100kg, ne vem, koliko v resnici), sem računal kot 1010l vode segrete za 43,5°C in je prejel 51,2kWh toplote.

Izkoristek na zalogovniku je dobrih 65%.

Podatkov od kotla nimam. ne vem ne mase ne količine vode v njem. 100kg železa je toplotno enakovredno cca. 10l vode. 200kg kotla s 70l vode se mi zdi konzervativna ocena, se pa celota z zalogovnikom potem računa kot 1100kg vode, ki je prejela 55,2kWh toplote.

Izkoristek kotla skupaj z zalogovnikom je potemtakem dobrih 71%.
Če pa kotel optimistično jemljem kot 300kg železa in 110l vode, dobim pa 74%.

Tudi kotel na pregorevanje se da kuriti s solidnim izkoristkom, ki se približa nenastavljenemu uplinjaku. Dražji kotel bi se (meni) pri današnji ceni bukovine finančno povrnil ravno nekje proti koncu življenjske dobe, ob morebitnem servisu pa še to ni nujno. Ampak:
- dežural sem kot debil
- pucal kot cepec
- kuril lepo bukovino namesto čim cenejših odpadkov
Če se navezem samo na zadnje tri vrstice.
Nasi stari starsi bi nas ob vsem nasem ugotavljanju okoli peci zagotovo poslali v polje/begunje/idrijo.
Cakam da se moja izseli ali pa se huje da mene izseli ker sem porocen s frisno ljubico v kleti,njo pa zanemarjam.
No saj malo se najina ljubezen ohlaja.
Te stvari so za penzioniste :mrgreen:
Niti slučajno. Nimamo časa.
Nimaš časa razložit polno karjolo dru ki jo voziš okoli hiše :mrgreen:
Brezdomec, izkoristek je pa za 30 let staro peč kar v redu, se ti ne zdi?

Hanzi, ko te začnejo doma grdo gledat, potem kakšen teden ali dva ne omenjaš peči. Sploh.
Pa tudi zakurit ne greš. Ko jih začne zebsti, se že stisnejo k tebi...
1 2 3 4
Iskanje po temi