PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Katera TČ za novo hiso

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pa dajmo še povedat kolikšna je razlika med investicijo zrak voda in voda voda, npr. za podobno kvaliteto črpalke?

Glede trajnosti težko govorimo, ker je malo uporabnikov, ki bi imeli TČ dlje kot 10 let. Sam poznam enega, ki ima zemlja voda letos 10 let in še vedno deluje, takrat je bila baje zadeva špica sedaj pa ..... Vendar deluje 10 let brez problema.
Pri teh navedbah 4-6 KW nihče ni upošteval zunanjega bazena, ki ga misli ogrevat.
Zato mislim, da bo morala TČ biti bistveno močnejša.......
8 kW zrak voda inverter
pri cenah je potrebno vkalkulirat kompletno investicijo, ki pa varira zaradi različnih pogojev. Cena je več ali manj vnaprej znana samo pri TČ zrak/voda.
Jaz nekako gledam z vidika da se bo bazen ogreval poleti, ko TČ miruje. Torej bo dovolj moči pri zunanjih 15 do 30 stopinj za segrevanje vode na 30 stopinj.
Opcija bi tudi bila samostojna TČ samo za gretje bazena (cca. 1500eur). Kaj pa svetujete glede firme TČ se pravi najboljši price performance (Daikin, Buderus, Toshiba, Vaillant.....). Zaenkrat razmišljam zrak voda z vgrajenim bojlerjem za sanitarno vodo)

hvala
lp
Glede na ceno, prilagodljivost in kvaliteto je po mojem Daikin ali pa Toshiba kar dobra izbira. Pa da ne bi delale 10 let. Kot, da vvse ostale delajo več samo te ne. Dajmo no. Pri vseh napravah se lahko okvari kak senzor. To pa še zdaleč ne pomeni, da bo vse crknilo v 10 letih. Sam servisiram veliko različnih naprav. Tistim, ki trdijo, da se on off napram inverterjem ne pokvarijo se lahko le kislo posmejem. Še danes grem v Tolmin popravljat on-off napravo, ki ji je crknil ventilator po 5 letih delovanja. Kaj naj jim raje trdim po telefonu, da je to po 5 letih nemogoče, ker morajo ja delat minimalno 20 let? Vsaka zadeva, ki deluje se lahko tudi pokvari.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
neodvisno od znamke. Je bolje za tako situacijo imeti TČ za vodo posebej (recimo za bazen in SV) pa za ogrevanje posebej? Ali pa recimo samo za bazen, na drugi strani pa ogrevanje + SV, da lahko prva nekaj časa miruje. Ali je bolje imeti za vse eno napravo. Gledano iz vidika kompliciranosti povezav in s tem možnosti, da je kaj narobe zvezano in funkcije. Da ni treba zdaj npr za ogrevanje izbirati ne vem koliko večje TČ, zato da bo poleti za bazen zadosti ali kaj podobnega. Koliko je sploh velik bazen. Najbrž je tudi razlika, ali gre za olimpijskega ali malo večjo napihljivo banjo.
Da bi za letni bazen posebej kupoval TČ bi bila neumnost. Bolj smiselna je posebej črpalka za sanitarno vodo kletnih prostorih, da se razbremeni ogrevalno TČ v ogrevalni sezoni.
Kolikor sam vidim na terenu, ko se ljudje pri novogradnjah odločajo za ogrevanje, se največ vgrajuje Daikin z enim ventilatorjem.
Bazen bo dimenzije 10m x 4m. Kleti za dodatno TČ za SV nimam tako da predvsem razmišljam da je gretje in SV skupaj v eni napravi.
Pa še vprašanje ali bi potreboval TČ nizkotemparaturno ali visoko?

hvala
NT, inverter ali on-off, vseeno katera firma, 8 kw-nekaj rezerve zaradi bazena.
Vsi pa hvalijo svojega konja.
Glede življenjske dobe je itak smešno kako se že ve koliko bojo delale..a praktično več kot 5 let (razen redkih izjem...katerim še itak delajo) je noben nima.

Je že vse določeno...te toliko, one pa toliko. Jeeeej. :?
Jure14 Napisal:Bazen bo dimenzije 10m x 4m. Kleti za dodatno TČ za SV nimam tako da predvsem razmišljam da je gretje in SV skupaj v eni napravi.

Pa še vprašanje ali bi potreboval TČ nizkotemparaturno ali visoko?

Mislim, da ne glede na tvojo izolacijo, tudi, če imaš radiatorje, visokotemperaturna ne pride v poštev.

Glede izbire je pa tako: jaz sem začel brati tele klobase na forumu dobro leto preden sem planiral nakup. Pa mi ni bilo kaj dosti jasno. Podobna vprašanja drugih kot tvoja so tudi odpravili včasih s "tvoja izbira/odločitev", kar nekomu, ki nima niti najmanjšega pregleda nad produkti ne pomaga kaj dosti.
Tudi na konkretna vprašanja dobiš težko odgovor. Počasi ugotoviš zakaj: zadeva ima precej dejavnikov in je nekomu težko zares svetovat. Tisti ki pa nekak obladajo stvari pa pozabljajo kako je če cele "scene" ne poznaš.

Če bi se danes jaz še enkrat odločal, bi si vseeno prebral tele forume da dobiš malo predstave, neko ogrodje, potem pa poklical kakega dobrega monterja za nasvet. Ne enega par. Dobro bi poslušal kaj mi govorijo, veliko bi spraševal (da si dobiš material za vprašanje je dobro prebrat in se poskušat učit iz foruma), in potem poskušal razčistit verjetno konfliktne informacije, ki bi jih dobil od različnih monterjev. Pa jih magari poskušat razčistit tukaj. Aja, vedno dajat čim več informacij tistim, ki svetujejo ali prodajajo.
Recimo jaz bi poklical Telmosa&Ssapota (ni reklama, navajam primer dveh, ki jih smatram za relevantna s tega področja na tem forumu). Ne vem, če bi jih poklical da prideta istočasno, ker zna bit kri Smile, ker sta njuna pogleda včasih diametralno nasprotna. Hm, ali bi jih pa ravno zato skupaj poklical ... pa si beležil. Smile
Na forumu si lahko pogledaš njun angažma - eden je bolj zgovoren, drugi skop in bolj splošen (a še vedno generalno informativen), eden si dela reklamo s tem da se zelo konkretno angažira v odgovorih, daje veliko informacij, drugi nekako daje grobe načelne odgovore, s katerimi si sam težko konkretno pomagaš - ki nekako "kličejo" po tem da se ga kontaktira in angažira kot izvajalca.

Aja, zelo je važno, bolj kot znamka TČ (itak so uveljavljene firme več al manj na nekem nivoju), kakega monterja angažiraš. Imaš na forumu tudi nekaj zgodb o šlampasti montaži, nastavitvi krmilja brez znanja in posledično slabi izkušnji s TČ. Ne sme biti šalabajzer, mora vedeti kaj dela.

Ostali uporabniki imamo specifične izkušnje in situacije, tako da težko zares dobro/relevantno svetujemo, nekateri drugi uporabniki z bogatim tehničnim znanjem so tudi koristen vir (tudi če se glede česa na smrt sporečejo), samo izvleč je treba iz njih; njim je preveč stvari samoumevnih, se težje vživijo v nekoga, ki je clueless.

Šele potem bo "tvoja odločitev". Do takrat pa ne more bit tvoja odločitev, če ne veš o čem se odločaš.
Jure14 Napisal:Opcija bi tudi bila samostojna TČ samo za gretje bazena (cca. 1500eur). Kaj pa svetujete glede firme TČ se pravi najboljši price performance (Daikin, Buderus, Toshiba, Vaillant.....). Zaenkrat razmišljam zrak voda z vgrajenim bojlerjem za sanitarno vodo)

hvala
lp

Pri vsem skupaj bi jaz osebno povprašal tudi po tem kakšno ima TČ krmilje.
Sam imam Termotehnikino zrak/voda iz 2012 in krmilje je leseno, Sassapo trdi, da so protokoli za odmrzovanje neoptimalni (je diskutabilno ...). Pri novih modelih ima Termotehnika/Kronoterm marsikaj porihtano, kot pravijo uporabniki in so zadovoljni (vir: nekaj iz tega foruma, + iz soseščin nekdo z novo Kronoterm).
Krmilje so pri kronotermu uštimali in se lahko kosa z boljšimi, morda uporabniku ni tako prijazen kot pri kakšni skandinavski napravi, je pa važno da deluje brez napak

Jure14... Kot sem že omenil ti v vsakem primeru svetujem zemlja voda in eno napravo za vse.
Ps. Sama firma TČ ni tako pomembna kot vse ostalo, važno je edino, da omogoča vse kar zahtevaš serijsko, ne da je potrebno potem avtomatiko nadgrajevat z dodatno avtomatiko, kar potem praviloma nikoli ne deluje kot bi hotel. V primeru daljinskega nadzora pa sploh ne.
Karkoli boš kupil kupi evropsko, ti ne bo žal.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi