PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dnevna poraba drv

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Upam da bo tole dovolj do konca mesca. Ampak ce bo okoli nule in brez sonca (da kolektorji vsaj SV pogrejejo)tudi cez dan,potem ne bo dovolj.
240m2 v treh etazah , 40 let star objekt, mansarrda izolirana slabo, fasada ok. Radiatorji. Attack v teh dneh gori vsak dan naklado pa se mal.

Priložene datoteke
.jpg   20150108_134518.jpg (Velikost: 134,18 KB / Prenosi: 1109)
zamot1 Napisal:Toliko porabim na dan v danih vremenskih okoliščinah, pri -20°C sem pa ob koncu kurjenja vrgel noter še tri, štiri polena. Drva so "puhla" iz juge

Ko sem prvič pogledal tale kupček sem kar malo zazijal. res da nisem jaz nek redni kurilec a ko se spravim gret gre kar precej več drv na dan kot tole (to je po moje za eno polno peč + 2 x donalaganje po par polen?...na uč..drži?). Je pa res da ko jaz zakurim, je takrat največji mraz ter pogrejem celo hišo za par stopinj navzgor (tam na 25 stopinj).

A 100 m2 ogrevane površine...potem je poraba taka kot se jo pri drvih 'pričakuje' :wink: .
(to je po moje za eno polno peč + 2 x donalaganje po par polen?...na uč..drži)
Ja, to je za enkrat naložit do fula, če je bolj mraz (-20) pa proti koncu kurjenja doložim še tri do štir polena- jih ne mečem za mački kot ....
zamot1 Napisal:Nikoli več kot 8prm v hudih cajtih ko še nisem imel peletov

Tudi jaz še nisem porabil več kot 8m drv; lansko sezono slabih pet. V teh dneh ocenjujem, da gre kakšnih 40-50 kg bukovih polen na dan.

Ogrevam z lončeno toplozračno pečjo (brez razvodov) bivalni prostor, delovno sobo, delno spalnico v pritličju (skupaj dobrih 100m2), potem pa galerijo in dve sobi (priprto) še slabih 100m2. Spodaj ponoči pade na 20, čez dan je 23... zgoraj v galeriji +4....
Predprostor je hladnejši, pač toliko kot se segreje z odpiranjem vrat; eno kopalnico samo občasno ogrevam, drugo pa stalno na cca 23 stopinj. (IR).

Kadar sonce posije je problem, če je preveč topla peč... je spodaj takoj 28, zgoraj pa savna za mačke :-D
Pri nas gredo nekje 3 vedra + 1 vedro kot je na desni sliki ki je bolj drobno s katerim podkurim ko je zunaj nekje 0 stopinj mogoče malo več. Sedaj zakurim ob 15uri ker temp. ne pade pod 21 stopinj.

Zanima me če je že kdo tehtal koliko drv približno pokuri. V mojem primeru 1 vedro tehta po mojem merjenju nekje 10kg tako da pokurimo sedaj nekje slabih 40 kg ima še mogoče kdo podatek v kg takole ma info.?

Priložene datoteke
.jpg   1111.jpg (Velikost: 176,73 KB / Prenosi: 1031)
Ja, jih tehtam. Vsako kurjenje gre pri meni preko tehtnice in to sezono pri meni dnevno kurjenje (razen silvesterske noči) še ni preseglo 30kg. Drva bukova, vlaga pod 15%. Kotel pa vigas 25.
zamot1 Napisal:60m pritličje, 40m ogrevana, 20m neogrevana klet, nova okna, 15 cm fasade, podstreha 20 cm na 10 podlage tervola, zgoraj povsod 22,5°C, klet okoli 20°C ki jo hladi STČ (če se slučajno vklopi) radiatorsko ogrevanje, v kopalnici tudi malo talnega, mešalni ogrevalni krog z vremensko regulacijo, 1000 lit hranilnik, Viadruska VHU26 pri kateri se ne vidi v dimnik :mrgreen: , ogrevanje je intervalno; 6-8, 10-12, 14-16, ob 17 običajno zakurim, 18-20, 2-3. Ogrevanje sanitarne tudi z centralno. Zalogovnik nafilam na 85 do 90°C zgoraj, spodaj čez 70°C (dodatna avtomatika) pri segreti hiši in sanitarni vodi je mešanje v povratnih vodih minimalno. Ker lahko izločim hranilnik iz sistema ogrevanja po koncu gorenja še kako uro in pol segrevam hišo z akumulirano toploto v peči( peč na 90-95°C) Še kaj?
Na 600mNV, kočevsko področje, mraz za pse gont :lol:
To je malo za draženje teoretikov, čista praksa :mrgreen:

Glede na zgoraj zapisano bi pričakoval da pokuriš manj in če sem prav zasledil iz drugih tem imaš kurilnico (avtomatiko), "pošlihtano" v nulo... bo treba dati gor gate kot pri peletih...
Sem napisal da so bosanka drva PUHLA in vaganje- teža ne dajeta prave slike so pa približno enako suha kot domača kočevska, pa še več pepela dajo.
Stepskemu; ja izkoristek peči je problematičen, pri meni gre že v negativno smer?
Danes sem pokuril tri take
<!-- m --><a class="postlink" href="http://shrani.si/f/2r/143/4HTgZ4rd/1/dsc03250.jpg">http://shrani.si/f/2r/143/4HTgZ4rd/1/dsc03250.jpg</a><!-- m -->
2200l Zalogovnik od35 na 82 plus SV 100l in zagrel hišo iz 20,1 na 23,2°C
Razlika med slikcama je enodnevna poraba. (28kW Froling S4, 1800l zalogovnik, sanitarna voda, ogrevanje okoli 180 kvadratov s švoh izolacijo na 23 stopinj)
krnekdo1 Napisal:[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/2h/Q6/v8VSkZg/mmsimg1877235948unichr("46")jpg[/img]
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/2p/fd/4l5Pk3IW/mmsimg-1107951352unichr("46")jpg[/img]
No pa se počasi ustvarja prava slika o kurjenju dru brez pretiranega filozofiranja, slike povedo veliko.
Ko zmanjka mojga kupa klumpa,prilepim sliko. Po vsej verjetnosti la ne bo do konca mesca. Ce pa bo,potem pa bom po delni energetski sanaciji stavbe pokuril vsaj pol manj drv kot prej. Sicer so drva zastonj (podobna kot imam jaz si lahko vsak priskrbi),ampak v kurilnico pa ne pridejo sama.
Kot je že napisano. Na slikah so takšna in drugačna drva. Torej slike ne pomenijo skoraj nič. Tehtnica je merodajna.
Hja, tudi tehtnica ni povsem merodajna... kajti 1 kila bukovih drv je nekaj drugega kot 1 kila "dračja" ali klumpa.... potem pa pridejo še variacije na temo vlažnosti ;-)
Pa tudi ni vseeno, ali gre za klade, ali za vejevje itd,itd....

Super fotko sta objavila "krnekdo1" in "jokovost".
No, takšno košaro, kot jo ima jokovost imam tudi sam (in tudi drva zgledajo podobna mojim :-D ). V bistvu dve. Običajno je ena dovolj za cel dan (dokler je zunaj plus), več kot dve še nisem skuril nikoli.
Vlaga ti skrbi za težo dru, pa tudi med samimi bukvami je razlika- kje rastejo, drugače pa: drva so drva, sam imam pa rajši take kot jih kuri krnekdo. Take iz domačih kočevskih gozdov se mi nažagane že sušijo pod streho in pridejo na vrsto čez dve leti ko skurim to puhlico iz bosne. Z njimi z lahkoto nafilam zalogovnik na moje delovne temperature in bi v trenutni situaciji polena stran jemal za eno filungo v peči.
1 2 3 4 5 ... 11 Pojdi na stran 
Iskanje po temi