Objave: 27
Teme: 3
Ocena:
0
Ok, kaj pomenijo višje oziroma nižje temperature?
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Ono loputo, ki jo premikaš z ročko se vidi z notranjosti peči...desno zgoraj, okrogel presek ima.
Če me spomin ne vara je do konca porinjena noter pozicija zaprto..po moji logiki moraš imeti pri peletih zaprto.
Istočasno na izhodu iz peči v dimnik tudi delno pripri loputo...daj na polovico (kot 45 stopinj).
Objave: 422
Teme: 7
Ocena:
0
@mmat
V gorilcu peletke izgorevajo pri visoki temperaturi (malo pod 1000 st.C). Rezultat so vroči dimni plini. Peč je v osnovi izmenjevalec toplote med dimnimi plini in vodo. Cilj je, prenesti čimveč toplote.
Prenos je učinkovitejši, če so izmenjevalne površine velike, pot dimnih plinov mimo teh površin dolga in hitrost ustrezna. To ti zagotavlja konstrukcija kanalov z loputami, kot piše Vincent.
Če so na izmenjevalnih površinah saje, pepel, katran oz. druge obloge, bodo le te delovale kot izolator in bodo zmanjševale prenos toplote. (Pri meni je razlika med umazano in čisto pečjo 20 - 30 st.C).
Na kratko: višja temperatura dimnih plinov - slabši prenos toplote na vodo (manjši izkoristek) - več denarja vržeš (nazaj naravi) skozi dimnik.
Ocena:
0
Trenutno sem ugotovil, da ta ročka odpira ali zapira del pri izhodu v dimnik. Tako da nimam ali ne najdem da bi lahko kontroliral kakšno notranjo loputo.
Na sili desno je ta ročka, ni mi pa jasno kaj je ta predal(je nad oljnim gorilnikom), ga ne morem odpreti oziroma premakniti.
[img]httpunichr("58")//freewebunichr("46")siolunichr("46")net/ematjaz/s/8unichr("46")jpg[/img]
Ali lahko isto z prižganim papirjem vidim kdaj je zaprt dimnik in kdaj odprt?
Ocena:
0
Drat piršna, sesalec, maska za nos in usta (fini prah!) so od pelet naprej tvoji zvesti spremljevalci, peč in gorilec nova ljubljenčka. Bolj boš božal, več bosta dala od sebe... To je dodatek na ceno poceni goriva, da luknja v tošlnu ne bo prevelika.
Saj bi imel iste probleme, če bi kuril na surovo nafto. ELKO je pač rafinirano in očiščeno, zlasti standardizirano gorivo.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Tista vratca ti omogočijo pogled v dimno loputo in čiščenje zgornjega prekata.
Vratca odpreš z udarcem (kladivo + kos lesa) od spodaj navzgor (pa ne po roči, ampak po železu). Vsaj tako je bilo pri meni.......
Ocena:
5
Jap...pri CTC.ju so bila običajno vratca za čiščenje po principu: udari od spodaj navzgor (kos lesa, nastaviš na rob spodaj..in pritegneš s kladivom..gre kar lepo). Če je kje kak vijak najprej odstrani njega..to se ve .
Bi bilo pa idealno da najdeš kaka navodila za peč..če so prvotni lastniki še pri hiši/živi..bi znali imeti (pogosto so ležala kar na sami peči :lol: ) ali pa strica googla vprašaj..morda kaj uporabnega najde za tvoj tip peči.
Ocena:
0
Ali je to možno(še neočiščena peč, del tudi ni namščen) da je samo 10 stopinj razlike odprta neodprta loputa?
Ocena:
0
Glej moj odgovor o dolžini poti in hitrosti dimnih plinov.
Sodeč po slikah ki si jih poslal, sklepam da je peletni gorilnik nameščen precej visoko, na gornja vrata kurišča za trda goriva. V tem primeru je pot dimnih plinov krajša, kot če bi kuril na trda goriva, oz. občutno krajša, kot če bi bil gorilnik nameščen na odprtino, namenjeno za oljni gorilnik. V 1. primeru imaš tako veliko prostora za pepel, v drugem nobenega.
Z loputo si poskušal vplivati na hitrost dimnih plinov. Rezultat je, kot je. Morda bi prišel boljši rezultat v primeru gorenja drv z naravnim vlekom, tako pa ventilator gorilca dela svoje. Tudi jaz imam podobne izkušnje. Ko sem preveč pripiral loputo, mi ja plamen butnil nazaj in skuril fotocelico za detekcijo plamena.
Koliko pa imaš sedaj temperaturo DP?
Morda bi si lahko dodatno pomagal z ovirami v gornjem kanalu, kjer je že narejen en klin. Tako bi stisnil dimne pline bolj ob stene in morda dosegel boljši prenos toplote.
Zavedati pa se moraš, da verjetno takega izkoristka, kot je bil na olju (imaš verjetno meritve dimnikarja), s konfiguracijo peletov, ne boš imel nikoli.
Namig: če znaš (vprašaj uporabnike tvojega gorilnika), nastavi moč gorilca na 1 in nato na več in opazuj rezultate.
Ocena:
5
Za štos pusti do konca zaprto pa malo opazuj izgorevanje..koliko bo pepela, koliko dimljenja,,,če bo ok vseenonče pustiš ..ker peleti izgorevasjobzelo kontrolirano in z majhno močjo...torej ni potrebe po pretiranem vleku. Ako kuriš drva pa bolj odpri.