Ko spremljaš forum in vidiš kako nekateri v podobno izoliranih hišah z sistemo Z-V in vsemi prednostmi talnega gretja skurijo 300 evrov na leto, težko razumeš, da nekoga navdušujejo IR paneli, ki so glede na samo sestavo absolutno precenjena roba.
Jure14 Napisal:Kdo pa lahko kontrolira kaksno gretje bom imel jaz v hisi? Res me zanima mnenje nekoga ki mu IR paneli sluzijo kot edini vir ogrevanja. Lpj
Najbrž te nihče ne more kontrolirati, dokler ne zaprosiš za kako subvencijo za nizko energijsko hišo, tehnični pregled ali kaj podobnega, kjer boš moral predložiti dokumente o načinu ogrevanja. Tako da je način kako se boš ogreval popolnoma tvoja izbira.....
Uporabnik, ki uporablja IR kot edini vir ogrevanja bo zadovoljen, saj nima poleg IR še drugačnega ogrevanja s katerim bi se primerjal.
In tudi ti boš zadovoljen, strošek kurjenja pa bo nižji kot z ELKO. To so ti najbrž že povedali.......... Če ti je ta argument dovolj, potem kar naprej v nabavo!
Če bi jaz gradil novo hišo, potem bi se glede ogrevanja odločil tako:
1. TČ voda - zrak
2. dve glavni ogrevni veji: radiatorska in talna
3. električna inštalacija za možnost priklopa IR panelov
Pa nekaj mojih misli, glede na posamezne komentarje:
- 1 kW je vedno enak 1 kW prav tako 1 kWh je vedno enaka 1 kWh (potrebno je le ločiti kaj je moč in kaj energija)
- z 1 kW električne moči je možno preko drugega medija dobiti ca 3 kW toplotne moči (če lahko potegnem analogijo v mehaniki: 1kg na ročici 3m bo v ravnovesju s 3 kg na ročici 1m)
- osnovno ogrevanje z električno energijo, če so na razpolago drugi mediji je prepovedano. Lahko je samo kot dopolnilno gretje oz. gretje v prehodnem obdobju.
- udobnost ogrevanja na električno energijo je neprimerljivo večja, kot udobnost ogrevanja z drugimi mediji do takrat, ko je električna energija na razpolago (samo to velja tudi za TČ).
- za električno ogrevanje je potrebna dovolj visoka priključna električna moč, ki se, kot enkratni prispevek za priključitev, plačuje tudi takrat, ko ni nobene porabe električne energije in pa dejstvo, da je potrebna tudi topla voda, ki se bo ravno tako ogrevala z lektrično energijo.
- investicija v električno ogrevanje in stroški vzdrževanja so nižji, stroški energije na letni ravni pa višji.
Dejstvo pa je, da so vsi načini ogrevanja funkcionalni in v določenih pogojih (geografska lokacija, cena, osebne zahteve...) optimalni. Odločitev kaj izbrati po mnenjih na forumu je zelo težka, ker pač vsak opisuje svoje izkušnje (žal nekateri, ki jim je to poslovna dejavnost, pristavljajo tudi svoj lonček), bolj verodostojni bi bili podatki, kako se ogrevajo v bližji in daljni okolici. .
Vermont ima akcijo :-) , 114 jih je že nategnil...
Pa pišejo o 30 posto nižji porabi energije v primerjavi z TČ. ....le kdo ne bo kupil :-) ? ...ta zadeva je toliko napredna da tlači električno energijo nazaj v omrežje in vam stanje na elektro števcu pada :-).
Rad bi videl tistega, ki bo sedel na sedežni, zadaj pa bo imel panel, oddaljen kakšnih 10-20cm od glave :roll:
Takšni prodajalci so zblojeni do amena in samo škodujejo IR tehnologiji s temi neumnimi oglasi!
Kolega si je pustil mestoma napeljave (najbrz rabi samo priklop na elektriko) za kaki IR panel. V cca 20 let stari hisi si je uredil mansardno stanovanje in polozil talno. Vse na pamet. Pac ni se prevec spuscal v izracune in ce bi ga pobiksal, da bi imel se kako dodatno gretje. Verjetno kot podpora nekemu glavnemu viru ni slaba ideja. Ce prav razumem tudi ne greje zraka, temvec predmete in ti potem oddajajo toploto.
Zdaj pa eno moje trapasto vprasanje? Kako se to obnese v primerjavi z lojtro v kopalnici. Pri tem mislim:
- susenje brisac - ali se enako susijo, prevec
- topla oblacila tekom tusiranja - ali odda prevec toplote oziroma ni tako svoh panela, ali to ni tako odzivno kot radiator in je treba malo dlje cakati
- se sploh sme direktno gor kaj dajati
Direktno se gor ne obeša ničesar, saj so ti paneli vroči blizu 100stopinj.
Brisače se sušijo na obešalnikih ali stojalih; direktno gor (v mojem primeru) panel ne "seva".
Oblačila niso ne topla, ne hladna; pridem domov se spreoblečem in oblečem tisto, kar me čaka na obešalniku.
Primerjava z radiatorji: v stanovanju sem sušil brisačo na radiatorju in se mi je zdelo, da je bila nekako bolj trda. (enak material, enak način pranja, sušenja).
Lojtre nisem nikoli imel, zato ne vem.
Pod panelom sušiš brisače podobno kot pod soncem v brezvetrju. Sicer pa lahko nabaviš električno lojtro in boš imel problem rešen. Mislim pa (nisem 100%prepričan), da se dobijo tudi kombinirane lojtre, ki imajo dodatno vgrajen el. grelec.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.