Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Mislim, da je tu odločitev padla za električne radiatorje in je debata odveč......
Objave: 1638
Teme: 3
Ocena:
3
Jaz sem imel na stari hiški Glamoxe in so super zadeva. Finta njihovega krmiljenja je, da ogrevajo zelo zvezno. Mislim, da 30 sek interval razdelijo na ogrevalni in mirovalni del, odvisno od T prostora. Ko je bilo najbolj mraz, je bil prižgan 25s in 5s miroval, spomladi pa ravno obratno.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Nobena regulacija ne bo naredila čudeže. Pomaga le toliko, da vzdržuješ konstantno temperaturo prostorov. Prihranki zaradi boljše regulacije bodo par procentov.
Za ogrevanje potrebuješ v sezoni toliko in toliko KWh energije in je čisto vseeno kakšen električni radiator ti jo bo dal. Izkoristek električnega ogrevanja je okrog 98% in je enak za Glamox ali pa če bi si razpel cekas žico na keramičnih izolatorjih.
Objave: 1638
Teme: 3
Ocena:
3
Ne vem no, nekako so mi šli na živce tisti oljni radiatorji, ko se razhajcal, potem je pa trajalo pol ure da se spet vklopijo.
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Kot je rekel homer. Z dobro regulacijo kakršnihkoli el.grelnikov si lahko izboljšaš udobje, nikakor pa ne moreš bistveno povečati prihrankov.
Objave: 529
Teme: 12
Ocena:
0
Poleg udobja je prednost (vodnega) talnega ogrevanja v tem, da nisi odvisen od enega energenta. Če se slučajno elektrika nesprejemljivo podraži (kot se je kurilno olje), zamenjaš "peč", drugo ostane isto. Sicer pa si obsojen na radiatorje v dobrem in slabem.
Uporabnik ElBarto (za ostale ne vem) ima na talno ogrevanje priklopljen "električni kotel", ker se mu zaradi dobre izolacije in posledično majhne porabe ni splačalo zapraviti več denarja za drugačen sistem.
Objave: 84
Teme: 4
Ocena:
0
Porabo električne energije sporočam vsak konec meseca. Poračunov nimam. Sem pa z Gorenjske, kjer je bilo tudi v času, ki ga opisujem, presneto mrzlo (kar nekajkrat je pishal zelo močan veter, sneg, žled, ...).
Moja poraba je morda za koga res nekoliko visoka, ampak sem opisala, da hišo ogrevam vsaj nekoliko bolj kot jo povprečen uporabnik npr. foruma PSS (v mislih imam podatke o porabi za ogrevanje, ki so bili podani v eni drugi temi) - ogrevam namreč "24 ur", zaradi zdravstvenega stanja moje mame. Po pravici povedano pa tudi sama nimam rada "mraza" in kakšnih 21 stopinj tudi zame, če sem v "mirovanju", ni prava temperatura. Poleg tega je v navedenem znesku zelo verjetno še kaj druge porabe (npr. košnja trave z električno kosilnico od aprila letos dalje, uporaba pečice, ipd.), vendar menim, da ta še zdaleč ne dosega npr. 100 EUR.
Sicer pa ne "prodajam pameti", le povem svojo izkušnjo tistemu, ki zanjo prosi oz. vpraša. In menim, da je to dopustno, saj sicer tega foruma ne bi bilo - skoraj za vsako vprašanje, ki se tu pojavi, obstajajo "strokovnjaki". Pa vendar ljudje radi slišimo tudi izkušnje (laičnih) uporabnikov. Izračuni so pogosto ena plat medalje, za zadovoljstvo pa obstaja še marsikaj drugega. Vsekakor pa je v času gradnje vsak izdatek za pretehtati, tudi v smislu kaj mi prinese celota, to je začetna investicija, kasnejša poraba, vzdrževanje, ipd.. Sama sem se pred gradnjo in v času gradnje kar precej posvetovala (tudi s strokovnjaki) pa mi nihče ni svetoval oz. priporočal TČ ali podobnih naprav. Že izračun, ki so ga napravili nekateri uporabniki na tem forumu lepo pokaže, da bi se v npr. mojem primeru investicija v npr. TČ zelo dolgo vračala. Niti slučajno pa ne verjamem, ob današnji kvaliteti tehničnih naprav, da bi mi npr. ena TČ delovala 10 ali 15 let b.p. in povsem brez drugih stroškov oz. izdatkov kot so tisti ob izgradnji.
Glede samega ogrevanja pa lahko povem, da se prostori v moji hiši ogrejejo že v cca 5 do 10 min, in to do take mere, da je toplota občutna. Regulacija temperature je za moje potrebe povsem zadovoljiva. Če pa mi je prevroče, pa enostavno pritisnem gumb "ugasni". So pa ti radiatorji povsem nekaj drugega kot npr. tisti samostoječi oljni radiatorji (sem tudi takega imela v bivšem domu). Pri Behinih tudi ni nobenega "pihanja", ipd.. V bivšem domu sem imela tudi en Glamox radiator in ne morem reči, da bi bili ti boljši v čimerkoli od Behe. Ostalih tovrstnih radiatorjev pa ne poznam.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
V novo hišo vsekakor vgradi talno, s čim ga boš ogreval, imaš še dovolj časa za razmislek.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ocena:
3
Murka, prav je, da si zadovoljna in tudi verjamemo ti. Ne gre za to, da se za vsako ceno vsakomur tu na forumu daje kontra in kar vsepovprek tolč po vsakomur.
V drugih temah o porabi tč je neskončno podatkov o tem, da je ogrevanje s tč eden izmed najbolj ekonomičnih (seveda obstajajo še bolj ekonomični) s tem, da ti zagotavljajo maksimalno udobje. Pa da ne bom trosil gole teorije oziroma nekega kvaziznanja, naj navedem le nekaj podatkov o mojem objektu (ne gre za izračune, ampak dejanske podatke):
Atrijska hiša klet+pritličje+mansarda skupaj 320 kv.metrov letnik 2002. Neposredno grejem le 190 kv.metrov, ostalo le posredno. Prej pokuril 2000 litrov kurilca in več na leto za segrevanje srednje dobro izoliranega objekta (21°C) in sanitarne vode. Če bi segreval z električnimi radiatorji ali paneli bi to zneslo skoraj 2000 €.
Sedaj s tč zrak voda sem porabil v zadnjih 365 dneh 535€ (mila zima) s segrevanjem 24 ur na dan na 23,5°C (dopuščam, da novi senzor kaže v primerjavi s starim termostatom skoraj eno stopinjo preveč). Vštevši, da sem poleti z isto tč 14 dni tudi hladil.
Investicija me je stala 6, 6k€. Povrnila se mi bo v 4,5 leta. Novembra bo 3 leta, odkar obratuje.
Te številke povedo vse.
Ni pa vse tako samoumevno. Izbira vira toplote ni odvisna samo od gole ekonomske računice. In verjamem, na začetku je lahko prav hudo, ker ne veš več komu bi verjel.
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
...ne veš, komu bi verjel. Pocarjem, "zadovoljnim sosedom" ali strokovnjakom. Presodi, po pameti (če je je na tem ljubem svetu sploh še kaj). Obenem se primi za denarnico.
lp k.
Objave: 54
Teme: 7
Ocena:
0
Zdej mi pa res ni nc vec jasn...nic se enkrat bom poklical na Jelovico in ga povprasal o ceni talnega ogrevanja...ampak to sem naredil ze 2 krat i n 2 krat mi je zatrdil da za tako hiso tega ne rabim....
Ocena:
3
Električni paneli, radiatorji in ostali "čisto" električni grelniki so zelo primerni za objekte z izredno nizko porabo, ki izvira iz:
- majhne površine objekta
- nizkih toplotnih izgub (beri izredno dobra izolacija)
- samo občasno naseljene objekte (vikendi, zidanice, počitniški objekti,....)
- obstoj drugega primarnega vira ogrevanja
In kombinacije vseh zgornjih primerov.
Zakaj že država ne podpira (ali celo prepoveduje) uporabo električnih grelnikov kot primarni vir ogrevanja?