Objave: 395
Teme: 6
Ocena:
0
S tem ni nič narobe - če si v vlogi prodajalca - delajo v večini vsi tako, če si pa v vlogi kupca pa se ob takem dogodku pač poskušaš čimbolj zbrati in narediti prav - in paziti da te kak "zvit" prodajalec ne obrne na glavo ker je nekaj v pogodbi ali v splošnih pogojih "prikril".
Objave: 3158
Teme: 48
Ocena:
1
se mi vseeno zdi da prodajalec ni nič zvit. Ara je potrdilo resnosti. Če kdo odstopi je pač ob aro. Če je prodajalec pripravljen it v posel kljub temu da mogoče posel ne bo izpeljan potem pa ne rabita komplicirat z aro. Je pa vse odvisno od tega koliko časa se zadeva že prodaja in če je sploh kakšen interes. Če interes je potem kot rečeno jaz en bi čakal na nekoga ki morda ne bi mogel kupit.
Objave: 2356
Teme: 2
Ocena:
0
@medika43: upam, da se ne boš preveč zanesla na veleumne nasvete. Pogodba je sklenjena in velja in ti odstopaš od nje, kar pomeni, da je prodajalec upravičen do odškodnine! Ker je bilo v pogodbi zapisano, da ara velja kot odstopnina, bi verjetno sodišče višino te odškodnine omejilo z višino are.
Objave: 5372
Teme: 32
Ocena:
0
Pogodbo je treba overiti. Pred tem podpis na njej ni vreden pol piškavega oreha.
Objave: 2356
Teme: 2
Ocena:
0
Ne Bergahus. Overja se ZK dovolilo, ker pa je ta praviloma vključen v pogodbo izgleda tako, kot da se overja pogodbo. Poleg tega se overja podpis prodajalca in ne kupca in če bi tvoja logika zdržala potem obveznost plačila kupnine ne bi obstajala niti po overitvi pogodbe (saj kupec pogodbe ne overi).
Objave: 586
Teme: 74
Ocena:
0
No hvala za nasvete, ja nismo vsi enaki, sam sem kar nekaj časa čakal na denar pri prodaji in seveda je kupec prav tako čakal na potrditev na banki za kredit, raje ne povem koliko časa. Si ne predstavljam, da bi kakšno mlado družino obral za kakih 5 jurjev za to ker niso dobili kredita, pač jaz nisem tak...no upam, upam da bo šlo nekako čez brez komplikacij...
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Glede overitve podpisa ima Jaki79 prav.
Vseeno pa sem mnenja, da ni treba plačati are, saj so nastopile nove, nepredvidljive okoliščine (stečaj). Pomembno pa je, da čimprej s tem seznani prodajalca, oziroma agencijo. Morda bodo razumeli, če bodo pa vztrajali na odškodnini pa je to potem drug problem, ki se ga rešuje kasneje.
Ocena:
1
silver12: se strinjam da ni fino če izgubiš aro, vendar po drugi strani si vezan s pogodbo in če se ti kot prodajalec premisliš si ti ob tak znesek. Zoprno ampak tako to je. Če se da dogovorit da steče posel brez are je ok, če ne pa se vsak zase odloči kaj mu je sprejemljivo. A je ara določen procent kupnine ali prosto dogovorjen znesek, če slednje potem se zmeniš za 500€ za resnost in je mir.
Poznam primer ko je kupec prišel do prodajalca zainteresiran za nakup kljub temu da je prodajalec vedel da nima denarja, ker je bil pred leti podnajemnik. To je bilo 5 let nazaj, nepremičnina se je prodajala za 90.000€. Ara je bila 10%. Rok plačila 6 mesecev, po 6 mesecih je kupec še vedno vstrajal da bo dobil denar, rok podaljšan za 2 meseca in nato še za dva - podaljšanje roka na željo kupca in po nasvetu pravnika. V vmesnem času se je oglasil še en potencialni kupec, ki pa so ga zavrnili ker so imeli to v ''paci''. Po desetih mesecih je podpisana pogodba komaj postala nična denar pa je ostal prodajalcu. (ne me točno lovit za mesec gor ali dol ampak tu nekje). Hiša se še danes prodaja, prodajal pa je mlad par, ki še ni postal družina. Meni se zdi postopek fer.
Kaj lahko nekdo ki si želi nepremičnino kupiti stori? Preden se dejansko odloči za nakup se pozanima kje in za koliko je kreditno sposoben. Na podlagi tega si izbere nepremičnino, da aro in zaprosi za kredit.
Ti si sicer čakal, predvidevam da si se odločil za čakanje ker ni bilo nekega resnega povpraševanja sicer. Če bi bilo, bi pač prodal prvemu ki bi prišel z gotovino (seveda pred tem ko si že z nekom podpisal pogodbo in vzel aro).
Da ne bo vzeto iz konteksta, ko podpišeš in vzameš aro in se nekaj dogovoriš pač dogovor velja, če pa are in dogovora ni pa prodaš prvemu ki pride naokoli.
Objave: 1304
Teme: 205
Ocena:
1
Še nekaj na to temo:
Prodajalec nepremičnine bo plačal vse stroške prepisa. Tudi davek. Kdaj nastopi obveznost za plačilo davka. Kako pa v primeru, če zaradi dolgotrajnih postopkov odobritve kredita banke vplača 50% ara. Ostalo pa v roku 2-3 mesecev.
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Jaz 50% are ne bi priporočal.
Običajno je ara 10% in s tem denarjem potem prodajalec plača davek od prometa z nepremičnino (2%).
Obveznost plačila davka nastopi PRED vpisom v ZK, saj brez "poštempljane" pogodbe (=potrdilo DURSa, da je davek poravnan) prepisa ni možno narest.
Če gre za dolgotrajne postopke odobritve kredita, se z aro nepremičnina "rezervira", posel pa se realizira, ko je na voljo kupnina v celoti. Roki plačila (obrokov) se vpišejo v pogodbo.
In če po nekaj mesecih kupec ne poravna kupnine, potem je prodajalec še kako upravičen do are.
Če je prodajalec pripravljen čakati 2-3 mesece samo v primeru, da dobi polovico kupnine, potem naredite pogodbo tako, da je ara 10%, preostanek pa definirajte kot obroke z roki plačil.
Vedite pa, da najbrž noben prodajalec ne bo pristal na prepis v ZK, dokler ne dobi kupnine v celoti.... in če kredita ne bo, kako boste potem izterjali preostanek?
Tu pa imamo primer, ko so podpisali pogodbo pred nekaj dnevi, ara še ni bila nakazana...
Ocena:
1
Najbrž pregledajo tudi če gre za enak prepis, da kdo komu ne podturi prirejene pogodbe. V vsebino se pa ne spuščajo.