PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peč na trda goriva (drva)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aha, precej bolj jasno napisano. No wdc (sam nimam wdc, časovno/termostatsko upravljam ogrevanje)marsikje v prehodnem obdobju spušča v radiator dobrih 40c. Je povratek dovolj topel da ni kondenzacije? Je dno zalogovnika kjer je odvzem za peč dovolj toplo če ima med 30 in 40?
Zakaj proizvajalci zahtevajo običajno 60+. Jaz bi imel povratek v peč 60+ brez varovanja povratka samo zadnjo uro kurjena ko bi zalogovnik bil že 3/4 poln. Poleg tega niti ne vem, kakšno peč bi temperatura dosegla. Ob najnižji hitrosti črpalke mogoče kakšnih 50-60, v drugi okoli 50, v tretji pa najbrž bližje dobrih 40. V tem primeru bi lahko naredil v večini primerov termosifonsko, ki pa bi ob morebitnem pregrevanju vključil črpalko preko ”naležnega” stikala. Takrat pa bi peč dobila šok. V pregreto peč bi poslal mrzlo vodo. Balzam za peč.
Glede na to da varovanje povratka stane 100 evrov (pa navzgor) mislim da si ga peč ki stane nekaj jurjev zasluži.
Baje so nekoč peči najraje pretekle okoli vtoka v peč, oziroma spodnje rešetke. Za rešetko mislim da sva že debitirala da je bil vzrok mrzel zrak ki je preko nje vstopal v kurišče.
Citat: kakšno peč bi temperatura dosegla. Ob najnižji hitrosti črpalke mogoče kakšnih 50-60, v drugi okoli 50, v tretji pa najbrž bližje dobrih 40.
Če narediš črpalko za filanje zalogovnika (priporočam termosifonsko brez črpalke) z vklapljanjem glede na temperaturo izhoda iz kotla, ne bo več vprašanja, kakšno temperaturo bo dosegal kotel. Res pa je, da tako impulzno filanje kotla dovede večjo količino hladne vode v kotel. Boljša je regulacija hitrosti črpalke glede na temperaturo vode (pri 95 C dela s polno močjo, nižje z zmanjšano, pri 85 C pa miruje).
Pri termosifonskem filanju zalogovnika ni tega problema, res pa da ni konstantne temperature izhoda iz kotla - pri hladnem zalogovniku je nižja, pri skoraj polnem pa višja.
Citat:Je povratek dovolj topel da ni kondenzacije?
Kako bi ta problem zajel matematično še nisem pogruntal.
Iz dolgoletnih izkušenj z mojo navadno pečjo brez zalogovnika pa lahko rečem: Povratni vod radiatorjev je med 35 C v toplejših dneh pa do max 60 C v najhujšem mrazu. Imam 4 kraki mešalni ventil in s tem povratek v kotel okrog 5 C nižji od izhoda iz kotla. V izmenjevalcu se mi pojavi kondenz, če je temperatura kotla izpod 60 C. Na rešetki sem samo v začetku opazil kondenz, ko je bila rešetka v kotu polna pepela. Od takrat pepel redno dobro čistim z rešetke - kondenza ni. Bi sklepal, da rabim povratek v kotel vsaj 55 C, da preprečim možnost kondenza.
Pri 4 krakem mešalnem ventilu in dovolj visoki temperaturi kotla (termostat lopute dovoda zraka) ni problem kondenza - dvig povratka je nepotreben.

Danes se uporabljajo predvsem 3 kraki mešalni ventili - je lahko problem temperature povratka. Enako ob uporabi zalogovnika.
Bi lahko sklepal, da je potreba dviga povratne vode pogojena z uporabo zalogovnika. Za tako trditev je še potreben razmislek.
Nimam časa - sem v penziji!
Citat:Pri 4 krakem mešalnem ventilu in dovolj visoki temperaturi kotla (termostat lopute dovoda zraka) ni problem kondenza - dvig povratka je nepotreben.

Seveda ni potrebe po dodatnem dvigu povratka, če uporabljaš štiripotni ventil, saj že ta sam skrbi za dvig povratka. Ampak to deluje samo na enostavnih sistemih brez zalogovnika.

Če imaš zalogovnik, pa je nujna uporaba dviga povratka s tripotnim ventilom.
Citat:Seveda ni potrebe po dodatnem dvigu povratka, če uporabljaš štiripotni ventil,
Do sedaj je bilo le neodobravanje, če sem omenil, da dvig povratka ni vedno potreben. Nihče še ni omenil, da je to možno pri enostavnem sistemu s 4 krakim mešalnim ventilom.

Izven teme: štiripotni ventil Ali ima 4 poti (položaje)? Jaz nebi govoril o ...potnem ventilu, ker je anlagen, zavzema vse položaje (pretoke) med min in max.
Nevem zakaj bi bilo neodobravanje. Mogoče ljudem ni všeč da govoriš "brez dviga povratka" v istem stavku s štiripotnim ventilom, ker štiripotni ventil je dvig povratka.

Štiripotni ventil ima 4 poti po katerih tekočina priteka/odteka, ne pa štiri položaje. Položajev je kolikor želiš, enako kot pri tripotnem ventilu, oba sta "analogna".
Narobe bi bilo če bi mu rekli štiripoložajni ventil. Štiripotni pa je pomojem kar prav.
Citat:Nevem zakaj bi bilo neodobravanje. Mogoče ljudem ni všeč da govoriš "brez dviga povratka" v istem stavku s štiripotnim ventilom,
Poišči mi eno starejšo temo, kjer sem jaz govoril, da dvig povratka ( povezano z napravo s črpalko, senzorjem temperature in ventili) ni nujno potreben, pa bi mi kdo pritrdil, da je to možno ob 4 krakem mešalnem ventilu, ki opravi isto nalogo.
s 4 potnim ventilom uravnavaš temepraturo v radiatorje, kajne? Posledično seveda tudi povratek v peč.
Pri dodanem zalogovniku pa rabiš potem namesto enega štirpotnega, dva tripotna. Enega na veji med pečjo in zalogovnikom za varovanje povratka in enega na veji med zalogovnikom in radiatorji za uravnavanje temeprature v radiatorje.
oboje skupaj dobiš za dobrih 100 evrov. + ena dodatna črpalka
kaj pa zalogovnik prinese pri klasični peči si pa že sam napisal (ni ti treba biti 24/7 prisoten ob peči za visok izkoristek), poleg tega rabiš najbrž različno močno peč ob različni zunanji temepraturi, če ne želiš da temperatura v prostoru preveč ne niha.
1 2
Iskanje po temi