PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sistem ogrevanje kolektorji + toplovodni kamin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fery Napisal:Saj sem že izvolil, pa če mi je kdo branil ali ne.

Ti pa ne blati, če sam teh stvari nočeš, ne znaš ali ne zmoreš.

Blatim?
Ohladi se!
Napisal sem zgolj svoje mnenje v eni besedi (pozabi) in mislim, da to pravico menda še imam!
Link za podkrepitev tvojih domnev, znanstvene raziskave!?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Preprosto:
Nariši si krivuljo letne potrebne toplote in krivuljo kar ti sonce lahko da ob upoštevanju, da od 8760 letnih ur je sončnih cca 1500-1700 in to ni v mesecih, ko ogrevanje najbolj potrebuješ.
Torej november-februar lahko računaš le kak % izplena potrebne energije za ogrevanje.
Torej kake računice ni, lahko pa ti je to hobi in uživaš v vsakem W, ki ga pridobiš.

S tega stališča, dam za prav vmalharju, ki zagovarja fotovoltaiko...
Z denarjem od letno pridelane e. energije, pozimi kuriš TČ "zastonj".
Ja najbrž res bolje fotovoltaika. Si ne predstavljam 20m2 vakumcev ob lanskih 40 cel teden, pa da si takrat na dopustu brez porabe tople vode.
Sosed ima dva vakumca pa jih poleti pokriva med dopustom, ko pa je doma, se pa vsak večer vsak posebej namakata v vreli vodi v banji.... Ima 300l bojler.
Sam imam 11m2 ploščatih pa 2 k zalogovnik in 300k bojler pa bom najbrž že za 1 maj ob sončnem vremenu lepo otroke poslal v ogrevan bazen.
Jp, čez TČ jo ni, še posebej če je inverter.
Vse ostalo je krneki.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Imaš lepo NEH ali pa pasivno, zunaj cel teden 40, v kleti pa 5 kubikov kropa. Boš dal več za hlajenje poleti kot pa za gretje na olje pozimi.
Kdor ima pametno zasnovan sistem (drainback, pa kolektorji pod kotom 60-65°) nima nobenih posebnih težav s pregrevanjem poleti.
Zdravo,

Pridružujem se Fery-ju.
Jaz imam sistem ogrevanja na takšen način; in sicer toplovodni kamin, sončni kolektorji in kurilno olje. Sistem laufa tretje leto brez težav. Nameščene imam ploščate sončne kolektorje - 10m2, toplovodni kamin od Piazzette in navadno peč na olje - Biasi. Zalogovnik ima kapaciteto 1000 l.
Kar se pregrevanja tiče pa avtomatika kolektorjev v poletnem času sama regulira ohladitev tako, da ponoči pošilja vodo nazaj v kolektorje. Temperature pri tem seveda nastavim sam. Kar pa se kamina tiče, pa imam pumpo preko elektronike (seltron) vezano na UPS - v primeru, da zmanjka elektrike, ne pride do pregretja. na isti UPS je tudi vezana komanda solarnega sistema.
Še enkrat, jaz sem zadovoljen - sistem laufa brez težav!

Letos, v prihodnjem mesecu nameravam sistem nadgraditi z elektriko, pridobljene s pomočjo vetra. Če koga zanima, bom poročal.

Drugače pa redno in zelo rad spremljam forum, pišem pa le takrat kadar imam informacije (dobro ali slabo) na posamezno temo. Zato predlagam, da se na to temo oglašajo ljudje, ki imajo odgovore na konkretno zastavljena vprašanja tistega, ki rabi pomoč. neko kritiziranja "vsepovprek" ga bo samo zmedlo.
Pravijo, da kompliciram, ampak sam se nikoli ne bi lotil 15k€ in več investicije brez resne ekonomike projekta. Tu me subjektivne ocene lastnikov brez merljivih rezultatov samo zbegajo in zavedejo. Po mojih izkušnjah velika večina ni sposobna objektivno oceniti delovanja lastnega sistema.

Primer (mnogi ste že opazili, da sem iz PV branže):
Skoraj vsi investitorji v PV so s svojo elektrarno zadovoljni. Hkrati skoraj noben ne zna objektivno oceniti delovanja svoje elektrarne. Preprosto ne znajo oceniti ali elektrarna deluje dobro ali slabo, zadovoljni pa so praktično vsi.

Mene bi zanimalo naslednje:
- koliko energije bom iz kolektorjev v povprečju dobil na dan? kWh. Po mesecih seveda.
- koliko energije v povprečju dnevno rabim za ogrevanje objekta? Spet po mesecih.
- koliko stane investicija v tak sistem?
- argumentacija vsake točke, klimatološke baze, standardi,... da lahko sam ovrednotim, ali tem točkam zaupam ali ne.

Brez teh podatkov in še kakega več, je vse skupaj rekla kazala.

Kot rečeno, sam lahko naredim tako ekonomiko PV sistema + izbrane TČ, kolektorje + kamin pa bo znal preračunati nekdo drug. In izračuni danes štejejo (pravilni seveda), kmečka pamet in subjektivne ocene niso dovolj in večkrat celo škodujejo.
To pa res ni problem. Dobi se program na Sonnenkraftu, ki vse te tvoje potrebe zadosti za vsak kraj v naši lepi.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Ob grobih predpostavkah (ki jih je resnici na ljubo kar veliko) sem naredil en preračun v Excellu. Zna biti, da bi 5kWp elektrarna res lahko na letnem nivoju pokrila stroške ogrevanja objekta in SV (spet ob predpostavkah). Viške poleti prodaš v omrežje in zaslužiš nekaj podobnega kot ti manjka elektrike za TČ pozimi. Investicija v samo elektrarno bi lahko bila ranga 10-13k€ (spet odvisno od marsičesa), TČ pa ne vem koliko so.
Bom jutri, ko bom spočit šel še enkrat skozi in vrgel zadevo malce bolj podrobno v debato.

Ali bi raje v novi temi? Najbrž malo smetim tole temo, ane?
Ajde, eno je ekonomski vidik. (Si odprl novo temo, rezultati znajo biti zanimivi.)
Nekdo pa bi dal morda nekaj tisoč evrov več (mogoče pa manj) za kolektorje, ker mogoče razmišlja tako:
- Ne da se mi ukvarjati z odkupno ceno el. energije, bmk če jo zvišajo ali znižajo. Morebitni davki za "ekološko" razgraditev panelov se me ne tičejo.
- bmk za inverter in on-off, ali traja 5 let ali 25, ali je cop 1,5 ali 4,62.
- Kolektorji bodo trajnejši, ko bo kaj crknilo, bo strošek manjši, pa tudi sam (ali sosed) lahko marsikaj popraviš/zamenjaš in ne rabiš klicati serviserja.
- Bolj zaupam kitajskemu bakru, kot polprevodniški tehnologiji.

Bistvo pa je tukaj:
Fery Napisal:....
Res pa je, da se mora možakar tega lotiti sam.
Če bo dobil predračune pijavk (tudi po tem forumu se valjajo), ga bo kap in bo rentabilnost pomaknjena daleč v prihodnost, takrat se bomo greli s kdove čim.

Zase že imam kalkulacijo. Kolektorji (16 m2) + 500 l SGL + 800 l zalogovnik + toplovodni kamin + kitajska TČ + vse napeljave me bo prišlo pod 6 jurjev.
Zdaj pa ti ponudi alternativo temu, če lahko.

Če nisi tehničen tip človeka in ne znaš sam, pa najdeš znanca/soseda/fušarja, pa naredita skupaj. Odrečeš se subvenciji in morebiti garanciji, pride pa ceneje kot na ključ.

Saj se je že debatiralo o tem, da je v nizkoenergijsko hišo nesmiselno vložiti maso denarja, da boš na leto prihranil par sto evrov. Čojkotu dela električno talno gretje, El Barto ima elo-blok,... Če si hočeš sončno ogrevanje (kolektorji ali fotovoltaika) zgraditi na ključ, moraš biti entuziaist ali pa skregan z logiko.
1 2
Iskanje po temi