PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Razdelitev hiše na posamezne enote

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mene zanimajo malo bolj splošne zadeve, sej sam nimam kaj dosti pojma. Recimo cevi za ogrevanje potekajo itak po garazi, ki verjetno ne bo moja. Hipotetično, mi lahko lastnik tega dela probleme, nevem prereže ceviSmile. Ločene vodokroge za ogrevanje bomo verjetno naredili, da bo imel vsak vsaj svoj kalorimeter in plačeval svoj delež za ogrevanje. Sedaj da bi se elektriko ločevalo tako da bodo 3 položnice, mislim, da nima smisla, ima pa vsak svoj odštevalni števec. Ker če tko gledam, potem lahko vse delimo, ampak to nima smisla. Mati lepo zivi v stanovanju in uporablja kuhinjo od tistega, ki zivi sam in ne zivi s partnerjem. Wcjev pa imamo še nekaj viška, tako da tudi to ni problem.
Verjetno se ne bom spuščal v neke pravne stroške, ker načeloma, smo strpni in bo imel vsak svoje, problem se lahko pokaže čez čas..ampak vedno ti lahko kdo nagaja, pa če vse urediš Tako da bom skušal gledati samo na to, da se bomo razumeli. Je pa problem, če nekdo ne more plačevat svojega deleža stroškov in podobno...
razmerja je najceneje, najhitreje in najlažje urejati takrat, ko se (še) vsi dobro razumete ...
Rok77a: cigava pa bo pec? Kdo bo skrbel za servis, kurjavo,itd... Kdo bo odlocal o ev.zamenjavi, popravilih strehe, fasade, itd?
Niso samo cevi, je se cel kup drugih stvari, ki jih prinasa zivljenje pod skupno streho.
Kot pravi tudi Petea: lazje se je dogovoriti sedaj, ko se razumete. Ne ves, kaj prinese zivljenje....in tudi zato se sklepajo pogodbe...kot pravimo v poslovnem svetu: pogodbe so za primer, ce se cesa kasneje ne moremo dogovoriti.

Petea: zaenkrat je razlikovanje odpravljeno. Je pa res, da nikjer ne pise, da ga ne bi kdaj spet uvedli. Jaz sicer se vedno upam, da bo US razveljavilo ta zakon. Tudi zato, ker so ocenjene vrednosti tako nerealne.
Ja, ampak nevem koliko pogodb bi bilo potrebno, pa tudi dvomim, da bi pogodbe uredile karkoli. Ker če hočem ziher, da ne bo problemov, je treba vsaj za začetek, da ima vsak svoj električni števec, to verjetno ogromno stane, vodo razdelit vsakemu posebej,komunala še ni tak problem, vsak svojo peč(ker sedaj ni peč v prostoru, ki naj bi bil moj) Načelo nam tudi števci za porabo energije pri peči, ne pomagajo, če ni peč na moji strani. Tudi če bi peč postavil novo zase, bi moral delati nov dimnik. Ker obstoječi dimniki, niso v prostoru, ki bo moj...to sega vse v nedogled.
rok77a,
pa saj že zdaj morate nekako imeti dogovorjeno, kako si delite stroške, ali za vse 'ta mlade' plačuje račune kar mama?

Če pogodbe ne bi ničesar urejale, se jih ne bi sklepalo ...
Rok, ti si postavil vprasanje in vprasal za mnenje, mi ti svetujemo po najboljsih moceh...na koncu se boste morali sami odlociti kaj in kako...mene ni treba prepricevati, da ne rabite pogodbe (o medsebojnih razmerjih v vecstanovanjskem objektu), ker vem, da jo potrebujete. Oziroma jo boste potrebovali slej kot prej...

Srecno.
ja že plačujemo, dobro ne čisto dosledno za vsak euro, sej zato sprašujem...kaj bo v bodoče pa ni nujno, da bo vse štimalo. Stroški predelav v hiši in stroški pogodb bi bili ogromni.
Se zavedam, da tako ne bo moralo biti, in se strinjam z obema.
Samo se to: strosek s pogodbo je minimalen v primerjavi s tem, kaksne vse sitnosti vam lahko prihrani.
Komec koncev pogodba ni noben bavbav...pac seznam dogovorov med podpisniki.
Kaksen upravnik objekta ti lahko pa pove, na kaj vse je treba pomisliti glede na specificnost vasega primera.
Citat:Kaksen upravnik objekta ti lahko pa pove, na kaj vse je treba pomisliti glede na specificnost vasega primera.

O, saj sem mu zgoraj povedal. Pa je spregledal. Tako, da gre tule bolj za prelivanje iz votlega v prazno......Vse dobre nasvete je možakar že dobil....a kaj, ko pa mu ne "dišijo."
Sem prebral tvoj nasvet glede notarskega zapisa, samo si malo težko predstavljam ta notarski zapis, kako bi lahko uredil problem porabe elektrike na 3 dele(imamo tri odštevalne števce, glede na prostore, ki naj bi jih vsak imel), vodo na 3 dele(verjetno spet potrebujemo kakšne števce) in nevem kako poteka potem zadeva, če bi prišlo do problema plačevanja z katerekoli strani. Pač položnica bi prišla na eno ime, vendar če se zalomi kaj, se to uredi že prej z notarskim zapisom.
Sej verjetno ko se določi etažno lastnino, se lahko neke cevi, ki tečejo, po drugi lastnini(drugi garaži), nekako določi, da je ta prostor za skupno uporabo ali kaj podobnega. Dimnik, ki bi ga uporabljal, ki sicer ni v moji etažni lastnini, se pač lahko določi da gre v uporabo drugemu. Toliko, da ni morebitnih konfliktov v bodoče. Nimam pojma, samo sprašujem, če se pač da vse s pogodbami.
vse te zadeve glede dostopov in vzdrževanja napeljav se zapiše v sporazum
Škoda. Ne zameri, ampak ti bereš, a ne želiš razumeti prebranega.

Vprašal si, kako najbolj enostavno rašiti zadeve. In si dobil odgovor. Potem si dobil še kar nekaj koristnih nasvetov...in se je razvila razprava.

Poleg mojega nasveta o notarskem zapisu, si dobil si tudi nasvet o sklenitvi pogodbe o medsebojnih razmerjih, ki bi urejala vse te zadeve. Ki še bolj natančno posega v razmerja med etažnimi lastniki. A še vedno mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisa - v primeru, ki ga opisuješ.

Torej, povej kaj sploh hočeš. Prej pa še enkrat preberi VSE odgovore, ki si jih dobil.
Opisali smo ti praktično vse možnosti, ki so ti na razpolago.

Brez da bi v SVOJO hišo, v stanovanja, ki ste jih dobili, ne vložili protivrednosti teh stanovanj v vrednosti 2 ali 3% pa žal ne bo šlo - če boste želeli v hiši sobivati brez večjih pretresov.
Brez da bi v SVOJO hišo, v stanovanja, ki ste jih dobili, ne vložili protivrednosti teh stanovanj v vrednosti 2 ali 3% pa žal ne bo šlo - če boste želeli v hiši sobivati brez večjih pretresov.

sem ravno razmišljala o podobnem - v primerjavi s tistimi, ki morajo iti 'od začetka', so z bivališči imeli do sedaj razmeroma malo stroškov, da so postali bivalni, pa je sedaj vsaka dodatna investicija nezaželjena;
če bi pred nekaj začetkom urejanja stanovanj nekoliko več časa namenili dogovorom in načrtovanju, bi se kar nekaj težavam, ki jih sedaj omenja, že lahko izognili in bi npr. inštalacije že takrat drugače napeljali
rok77a Napisal:V hiši smo štirje, mati in trije otroci. Stanovanje je že med nami nekako ustno razdeljeno po prostorih, kje bo kdo kaj imel,
vsak ima že svoj WC, kuhinjo, tudi za vrt se nekako ve od koga bo kaj.
Prostore med nami razdeljuje nadstropje, nekje pa samo notranja vrata v istem nadstropju.
Elektrika, voda, centralna je vse skupno. Vsak ima sicer svoje notranjo omarico z varovalkami(odštevalni števec).Zaenkrat si stroške nekako delimo.

Zanima me, kako je najbolje da se te prostore nekako pravno loči. Zaenkrat dokler je mati živi, bo seveda ona lastnica. Ali je vseeno možno da se tekom njenega življenja z njeno privolitvijo ta razdelitev prostorov pravno uredi in ne bodo problemi po njeni smrti ali je to bolje po njeni smrti, da mi pravno razdelimo prostore,
za katere že sedaj vemo od koga bodo. (priblizno vsak ima tretjino)
Vsi vemo, od koga je kakšen prostor zase in s tem mislim, da ne bo problem, ker vsak ima praktično svojo kuhinjo, garazo, wc.
Če se naredi hipotetično že sedaj pravno "kdo bo imel kaj" oziroma bo po smrti matere vse pravno razdeljeno, kot smo si zastavili.

Ali ima to slučajno kakšne veze, da bo morda moral vsak posebej plačevati komunalo, elektriko..zaradi razdelitve hiše. Verjetno to vse ostane enako kot dosedaj, torej iste položnice.
Naslov stalnega bivališča za vsakega posebej bo isto kot sedaj, samo da bomo kasneje lastniki, sedaj pa nismo.

Upam da nisem preveč zakompliciral.

Zaenkrat bom izhajal le in samo iz rdeče označenega.

Mati je lastnica, trije otroci živite skupaj z mamo pod isto streho. Kljub temu, da ste si nekako bivalno razdelili razpoložljive prostore, si namontirali neke odštevakne števce, si nekako 1/3 razparcelirali skupne prostore, bi sedaj radi še "lastninili" zadevo, dokler je mati še živa. :roll: Confusedhock:
Kje piše, da bo šlo življenje tako pot, kot jo vidiš danes?
Jutri se lahko zgodi čudo stvari, ki bodo lahko vplivale na vaš scenarij.

Pa samo eno hipotetično vprašanje - recimo da zadevo sporazumno in z veliko "bratske in sestrske" ljubezni in seveda z mamino privolitvijo "uradno" razdelite in pokupčkate.
Pa se enemu od sedaj 1/3 solastnikov alo celo etažnemu lastniku zgodi "kaj vem kaj", zabrede, zapluži, vzame hipoteko in ne plačuje obveznosti ........ nimam pojma.
In bi zadevo rad kapitaliziral. Torej prodal. Kaj pa tedaj?

Predvsem pa menim da je fer, da mati kot lastnica nenazadnje "razdeli" svoje imetje, ne pa da otroci delate račune brez krčmarja.
1 2 3 4
Iskanje po temi