Objave: 16
Teme: 3
Ocena:
0
Nisem dobil odgovora zato še enkrat "Zanima me še kako velik prostor mora biti ta v katerem je Toplotna črpalka na zrak-voda . 300 litrov. In ali je boljše da je prostor topel ali hladen
Ocena:
0
Kupil sem toplotno črpalko in me zanimamo kako je optimalno najboljše nastaviti. Kot vidim je nastavitev da se voda greje na 50 stopinj ko doseže se izklopi in ponovno vklopi ko je temperatura vode 45 stopinj (to je približno vsake 2 uri). Mi lahko kdo pove prosim če je to najboljša nastavitev. Ker pa je ta stvar tudi malo glasna bi rad da se ponoči ne vklaplja ali se to da nastaviti in ali je to sploh primerno? Imam pa TČ-3RZ Lentherm
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lentherminvest.si/dokumenti/SiHrProTC3Z_4.pdf">http://www.lentherminvest.si/dokumenti/ ... TC3Z_4.pdf</a><!-- m -->
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Če boš ogreval na 50 C, potem lahko spodnjo mejo komot nastaviš na 35. Spodnja temperatura mora v glavnem bit takšna, da se lahko tuširaš, podaljšal pa boš tudi interval vklapljanja. Če boš pa omejil še zgornjo temp. pa bo to pomenilo nekaj boljši izkoristek, po drugi strani pa več vklopov. Sam imam nastavljeno na 43-35. Za nočni izklop verjetno obstaja ogrevanje na urnike, zato poglej navodila. V nasprotnem primeru moraš montirat neki timer oz. jo zvečer fizično izklopiš- daš v stanje mirovanja.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Če imaš dvotarifni priklop elektrike in niste veliki porabniki tople vode, je za razmisliti o ogrevanju zgolj v času nižje tarife.
To sicer ne bo nič zmanjšalo porabe KWh, bo pa zaradi nižje nočne tarife ceneje.
Poleg tega se ogneš "nevarnosti" vklopa električnih grelcev zaradi visoke zunanje temperature, saj je ta ponoči bistveno nižja.
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Tu nekje. Poraba v zadnjem času nekje 3,5 kw/24 ur. Ni neke razlike med podatki, ki si jih navedel z mojimi, mogoče je razlika med DV in PV večja, samo zadnje čase zadev ne opazujem, tako, da nimam natančnih podatkov.
Če bi imel podpultni bojler, bi bila celotna poraba bistveno nižja, ker se mi zdi, da gre v kuhinji največ tople vode, večinoma v prazno. Ampak na to nimam vpliva.
Ocena:
0
Hvala vsem za odgovor. brezdomec@CIrkulacija vode je izklopljena. Vklaplja se pa res skoraj vsake 2 uri vsaj koliko sem opazil oziroma po vsakem tuširanju nekoga. Če bom zvečer ob 11 uri izklopil ročno in prižgal nazaj zjutraj okoli 6 ure ali bo zato šlo kaj dosti več elektrike?Namreč kar blizu je spalnica....
Bom poskusil nastaviti 45-40. Kaj pa ali naj potem tudi enkrat mesečno ogrejem na več zaradi legionele??
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
STČ se vklopi in se pozabi na njo.To izklapljanje in vklapljanje je nepotrebno, če je dnevni odjem tople vode.Čez čas je ne boš več slišal,me pa čudi da je tako glasna, da se sliši iz zaprtega prostora.Teparaturo pa nastavi tako kot ti bo najbolj odgovarjla.
Objave: 7354
Teme: 20
Ocena:
4
jani65 +1.
mi smo edino znizali default rezim 55/50 na 48/43 (280l / 3 osebe), ostalo se je ne dotikamo. No, dvakrat na leto se preklopim odvode, to je pa tudi vse.
Objave: 529
Teme: 12
Ocena:
0
Sta me že dva prehitela...
Kljub temu, da je cirkulacijska črpalka izklopljena, lahko voda termosifonsko kroži. Če imaš možnost, zapri ventil ali pa tipaj cevi v bližini odcepa za cirkulacijo, če so mlačne. Ziher je ziher.
Kar se legionarske bolezni tiče, se do sedaj v bojlerjih pod 500l baje še ni pojavila in je legionela bolj problem hotelov, onkološkega inštituta,... Jaz se ne sekiram in vode ne pregrevam, kaj boš naredil ti, pa je tvoja osebna odločitev.
Z ročnimi vklopi boš porabo elektrike kvečjemu zmanjšal, saj je izkoristek (COP) dekleriran ravno pri ogrevanju hladne vode in je takrat največji.
Na tvojem mestu bi rešitev iskal v timerju, saj zna ročno upravljanje biti tečno, ko kdaj pozabiš... Ne znam pa ti svetovati, kako vezati timer. Direktno na "vtičnico" mi ne diši, da ne bi ščasoma zmedel elektronike in/ali nastavitev. Po moje bi ga bilo potrebno vezati v povezavi s kakim relejem, ki bi dovolil vklop kompresorja ob primernih urah.
Še pred timerjem bi poizkusil poiskati, kje so izgube. Tudi pri meni je v bližini spalnica, brnenje se sliši, vendar se ponoči, ko ni porabe, črpalka redko vklopi, pa tudi sicer se zvoka navadiš in ga ščasoma ne slišiš vsakič.
Še enkrat: Če se ti takrat, ko ni porabe vode črpalka vklaplja na 2 uri, imaš po vsej verjetnosti nekje izgube toplote. Iz firbca sem šel pogledat na WDC zgodovino temperatur. Danes, ko čez dan ni bilo velikega odjema, se je dopoldne okoli 10h ogrela na 40°C. Sedaj je ura 22:30 in ekranček, pa tudi tipalo od WDC kaže 38°C. Še sam sem presenečen, kako počasi je temperatura padala. Pozimi, ko je v garaži bolj mrzlo, seveda pada hitreje.
Ocena:
0
Mogoče je delno krivo da je prostor majhen in zaprt in je v njem sedaj hladno kot pozimi. Bom poskusil okno odprti da bo prostor bolj topel. Kje pa se vidi zgodovina temperature? Ali lahko to bolj po domače objasniš kaj to pomeni oziroma kako deluje? saj je izkoristek (COP) dekleriran ravno pri ogrevanju hladne vode in je takrat največji.
Lp
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
TČ ima svojo regulacijo za vklope ,tako da ne vem če je pametno, da jo izklaplja nekaja med obratovanjem, mogoče pa to ni pomembno.