PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno ogrevanje v kombinaciji z radiatorskim

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaz bi pa naredil talno in radijatorje, ki jih moraš vezat extra, ne pa na talno.

Tast ima samo talno in je tečno. Ker ženske vedno zvečer višajo temperaturo, talno pa ima odzivni čas 6 ur. Pa smo tam. Babo zebe ob 19:00, prestavi termostat iz 22°C na 24. Potem pa pripleza ob 2:00 zjutraj na 26°C. Zdaj pa probi spat v tem. Pa lahko razlagaš kaj hočeš, baba je baba.

Ko na radijatorju obrneš termostat, imaš v 20min.
Termostat sprogramiraš da greje na polno okoli 15h-18h, pa bo glih prav... a ne?
Vem kako je to baba je baba. Jo je potrebno navaditi na 20 in manj. Zvečer se jo pogreje s čem tršim in je zadeva rešena. Zato tudi obstajajo romantični kamini ali topla pokrivala. Kjer hudič ne zmore, baba pomore in potem so stroški ogrevanja visoki. Ja pa to z hitrimi spremembami res težava pri talnem, samo bi tudi jaz odsvetoval radiatorje na talnem.
parcela Napisal:Vsekakor bi zraven nabavil tudi zalogovnik tople vode. Glede na zmogljivost zalogovnika, bi poleti zakuril peč za potrebe sanitarne vode na nekaj dni.

Zraven k peči na drva (pa bolj ali manj tudi druge oblike lesa) obvezno sodi zalogovnik. Če mislis toplo sanitarno vodo ogrevati z drvmi tudi poleti, potem se vsekakor izogni bojlerju. Ta kombinacija namreč obupno slabo deluje.

parcela Napisal:Zanima me še, ali obstaja verjetnost do kakšnih napak v sistemu oz. v peči, v primeru, da s kotlom na polena ogrevaš sistem talnega ogrevanja (močna, predimenzionirana peč, veliko toplote in nizka potreba po temperaturi v sistemu talnega ogrevanja). Kakšno moč peči priporočate, glede na to, da bo grelna površina znašala cca 130 m2.

Napake so povsod možne, a če se pravilno izvede, je kombicija peči na drva, zalogovnika in talnega gretja izvrstna. Malo stvari tako lepo skupaj paše kot tole. Raje pa ne dajaj tukaj zraven bojlerja.

Glede na to, da imaš gozd in kup opreme za pripravo drv, imaš morda prostor za sekance in možnost opreme za pripravo sekancev? Stroški kurjave bi bili sicer nekje enaki, udobje pa veliko večje.

murkoslavko Napisal:Tast ima samo talno in je tečno. Ker ženske vedno zvečer višajo temperaturo, talno pa ima odzivni čas 6 ur. Pa smo tam. Babo zebe ob 19:00, prestavi termostat iz 22°C na 24. Potem pa pripleza ob 2:00 zjutraj na 26°C. Zdaj pa probi spat v tem. Pa lahko razlagaš kaj hočeš, baba je baba.

Že mogoče, da je to take sorte baba, ki ni sposobna doumeti, kako pravilno doseči željeno temperaturo, a če jo ob 19h zebe, je za to kriv njen ded. Saj se zgodi, a da se dogaja, je nedopustno.

Aleš
hehe, dobri dovtipi.
Vsi ti svetujejo talno gretje -tudi sam tako menim.
Talno najbolj paše na ogrevalno TČ, skatero ogrevaš tudi sanitarno vodo.
Česa drugega ne rabiš, drva iz svojega gozda pa lahko lepo prodajaš.
Vsekakor komninacija talnega in radiatorjev ni smiselna, morda lojtra v kopalnici, s katero pa imajo nekateri v kombinaciji s talnim gretjem slabe izkušnje. Razmišljam, če bi bila lojtra iz debelejših cevi in prav taka cevna povezava do nje -zaradi večjega pretoka ogrevalne vode, pa čeprav samo 28 stopinj -bi lojtra morda služila namenu :oops: :?:
Citat:Razmišljam, če bi bila lojtra iz debelejših cevi in prav taka cevna povezava do nje -zaradi večjega pretoka ogrevalne vode, pa čeprav samo 28 stopinj -bi lojtra morda služila namenu
Kar razmišljaj.
Verjetno imaš sedaj kje blizu radiator. Zapri ventil, da se ohladi, potem pa termometer na površino radiatorja in takole majčkeno odpri ventil, da dosežeš 28 C. Pusti tako en dan in poročaj.

Lojtra iz debelejših cevi bo služila svojemu namenu le polovično. Nanjo boš lahko obešal brisače. Sušile pa se bodo enako hitro kot na kosu štrika.

Če hočeš imeti v kopalnici lojtro, da bo bolj topla kopalnica in brisače se hitro posušijo, potem naredi posebej dvižni vod + mešalni ventil.
Nimam časa - sem v penziji!
Evo kako sem jaz naredil svojo regulacijo za ogrevanje od leve proti desni slika spodaj:
1. Talno ogrevanje dela kleti 30m2 in pritličja 55m22
2. Talno v kopalnici I. in II. etaža
3. Radiatorsko v kopalnici za lojtro I. in II. etaža
4. Radiatorsko ogrevanje v II. etaži-mansardi
5. Rezerva, trenutno blindirana

Iz zalogovnika na bojler je vezava direktno iz zalogovnika - krajše cevi in koriščenje samo zgornje polovice zalogovnika.

Ogrevan objekt je podkletena brunarica, ki ima betonske estrihe v kleti in I. etaži. V mansardi II. etaži bo samo votli pod ali kaka druga lahko montažna konstrukcija estriha in ne bo možnosti za talno ogrevanje.

Zaradi mojih 30let slabih izkušenj z mrzlo kopalnico tudi v poletnih časih sem si pač omislil 2 kroga za ogrevanje 2 kopalnic

Regulacijo upravlja 2x WDC20, ki spotoma ogreva sanitarno vodo in vodi cirkulacijo sanitarne vode.

[attachment=o12186]

Hiša od zunaj lani taki čas, ko so mi delali estrihe
[attachment=o12185]

Priložene datoteke
.jpg   DSCF6853.JPG (Velikost: 72,39 KB / Prenosi: 835)
.jpg   DSCF6598.JPG (Velikost: 124,44 KB / Prenosi: 834)
Jozl to je dobra rešitev, ampak nekoliko dražja. Talno v kopalnico bi z lahkoto vezal na talno od I.nadstropja. Linijo za radiatorje oz. lojtro v kopalnico pa na svojo linijo kot imaš. Ena mešalni komplet s črpalko manj. Vsako nadstropje naj ima svojo linijo, lojtrice v kopalnici pa na svoji, precej toplejši liniji.
Toliko kompliciranja je zaradi sončnih kolektorjev in 2000l zalogovnika. Ker bom imel od aprila do oktobra viške toplote, bom lahko dalj časa za nič energije ogreval ločeno kopalnici. Pač več udobja nekaj stane.
Murko...zoprnost bab ne smeš enačiti z ogrevanjem. One so tečne itak skozi :twisted: . Če jih ne zebe pa kaj drugega najdejo. Tako da...talno je še vedno zakon.
Tvoji pa nalij vrelo vodo v termofor pa ji ga spusti za vrat..bo vsaj imela razlog za vpitje :lol:
Jo bo 2 x pogrelo..enkrat od vročine drugič od jeze.
parcela Napisal:Vincent, ta je dobra Big Grin

Razmišljam, da bi šel, raje kot v nakup kolektorjev za sanitarno vodo, v nakup zmogljivejšega zalogovnika tople vode.

Lastnik za pripravo sanitarne vode poleti zakuri peč 1x na 4-5 dni (2000 l zalogovnik), kar se mi zdi bolj smiselna investicija kot pa sončni kolektorji oz. TČ:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://nep.vitra.si/ukrep.php?id=20">http://nep.vitra.si/ukrep.php?id=20</a><!-- m -->
Mam 2 m3 zalogovnik in peč na drva pa tudi kolektorje narejene v samogradnji. Če je kaj viška tople vode moram še na roke vžgati da gre višek iz bojlerja v zalogovnik in mam še tam nekaj zaloge vode. Ja splača se vzeti koletorje. Ne rabip gledati koliko je tople vode poleti, ker če je sonce jo je dovolj. Ne rabiš pa za toplo vodo ne vem koliko m2 površine.
Jeseni/pomladi mogoče celo talno zalaufaš na koletorje z viškom.
TČ vžeš in plačaš štrom. Zastonj ni nič Smile
Če povzamem vse odgovore - kombinirano ogrevanje z radiatorji in s talim ogrevanjem ni smiselno. Talno ogrevanje praktično nima slabih lastnosti.
Prva poved drži, druga pa ne.
parcela Napisal:Če povzamem vse odgovore - kombinirano ogrevanje z radiatorji in s talim ogrevanjem ni smiselno. Talno ogrevanje praktično nima slabih lastnosti.

Odvisno od situacije, vendar se ne bi strinjal.

Kombiniranje je smiselno npr. v kopalnicah, s tem, da razmisli, da daš v radiator (največkrat so to lojtrice) tudi električni grelec za prehodno obdobje. To dejansko pomeni tretji vir energije.

Talno je "jeba", ker te nihče prej ne opozori na:
- odzračiti zrak v vseh vejah v sistemu, je cel postopek.
Ponavadi se to zgodi takrat, ko imaš že celo bajto v parketih in pohištvih, zazdelilne omarice pa v kakšnih kotih, da niso tako na očeh. Potem pa šlaufi, pa pumpe na 110%, pa .... Dobra stran je, da se sistem običajno ulaufa (pri nas je sedaj tretja zima in deluje OK).
- fazni zamik ogrevanja zaradi akumulacije toplotne energije v estrihih in talnih oblogah.
Najprej ti je hladno takrat, ko misliš, da bo toplo, potem pa ponoči "švicaš". Nato tretje leto gretja spremeniš nastavitev na konstanto (npr. od 05:00 do 23:00) in nobenih oscilacij.

Greš "skozi to šolo", nato pa začneš uživati. V objektu s talnih gretjem je prijetno bivati!

PS,

kombiniranje se izvaja tudi takrat, ko imaš staro bajto in jo adaptiraš. Mi smo v naši, ki je letnik 1974, v kleti postavili 5 radiatorjev, na osrednjem stopnišču 2 (K+P) in v obeh kopalnicah lojtre.

Ocenjujem za optimalno!
Ne bi se strinjal da je odzračevanje talnega neka "jeba", če veš kaj delaš. Še posebej pa ne, ker je to enkratni postopek ob zagonu in morebitnih praznjenih sistema. Če pa se je nekdo odločil postaviti razdelilce "za omare" je to pač njegova napaka

Talno gretje je namenjeno 24 urnemu gretju in pika.

Ob talnem gretju v kopalnicah izvajati še neko dodatno visokotemperaturno radiatorsko ogrevanje lojtre je nesmiselno, ker je nepotrebno za samo ogrevanje kopalnice, za sušenje brisač 1 uro, pa je več kot primerna električna lojtra (še to sredi kurilne sezone sploh ni potrebno vklapljati).

Adaptacije so "posebni primeri" in so pač vedno narejene z nekimi kompromisi in zato daleč od optimuma. Tudi jaz imam eno nadstropje (stanovanje) radiatorje, drugo pa talno. Odločitev je pač slonela na zatečenem stanju, ki ga ni bilo mogoče spremeniti iz objetktivnih razlogov. Kljub temu, da sam imam tako rešitev jo ne bom nikomur svetoval kot dobro.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi