Spodnji ventil ostane v sistemu, zamenjaš samo lonček? Tisti ventil zadrži vodo v sistemu? Ker sicer imaš poplavi, kot jaz nekoč ko sem namesto termometra hotel pod tlakom vstaviti odzračevalni lonček. Kljub zaprtim mnogim ventilom, je hudič kar šprical. No na koncu mi je uspelo ujeti navoj.
Ali je možno da bi lonček pred črpalko namesto odzrračeval, spuščal Zrak v sistem. Če vklopimo črpalko na 3 se v vodi sliši šumenje, tlak pred črpalko pa rahlo upade?
Ne vem zakaj imaš odzračevalni lonček pred črpalko normalo se vgradi za črpalko kajti črpalka povzroča pod tlak in vleče zrak skozi lonček. Ta lonček boš moral prestaviti če hočeš imeti mir
Jaz imam dva takšna lončka;
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")caleffiunichr("46")com/sites/default/files/styles/product_photo/public/file/502043unichr("46")jpg?itok=P54IPCqi[/img]
Kako veš, da to pravilno deluje oz. če sploh deluje. Mora biti tisti navojni vijak na vrhu čisto privit ali bolj odvit ? Zadnje dni opažam, da mi radiator od spodaj navzgor ne greje dovolj, zgornji del je pa vroč. Nisem tega tikal deset let, zato sprašujem, če se lahko kako preveri, še odzračevalni lonček sploh deluje. Tudi zmanjšanje pritiska ni opaziti. Pri nedelovanju imam 1.7 bar, med delovanjem pa 2 bara.
Tu ni veliko pomoči in filozofije ko enkrat začne puščati je trajna in najenostavnejša rešitev zamenjava. Lahko razbremeniš sistem vendar poskusi pod tlakom če je spodnji del dober bo tako ali tako držal, če ne spusti vodo in zamenjaj vse. Taka je moja izkušnja.
Imam take radiatorje. Ravno gledam to sliko. Pri meni je pa hladno ravno obratno. Spodnji del radiatorja, nekje pas 20 cm je hladen oz. kasneje pride samo do mlačnega, medtem, ko so vsi drugi radiatorji po hiši enako vroči od vogala do vogala. In ugotovil sem, da so monterji čisto na vseh radiatorjih dali odzračevalne ventile spodaj :?
ti lončki stanejo okrog 10e, do tega da pušča prihaja zato ker se v njemu nabere umazanija prah ipd... in zaradi tega več ne opravlja svoje naloge.
odzračevalni ventilčki morajo biti vedno zgoraj na radiatorju. Priporoča se, da se nekajkrat letno prezračijo vsi radiatorji v hiši. ko to storimo moramo obvezno preveriti tlak v sistemu, (manometer se nahaja nekje v kurilnici v bližini črpalke), tlak pa bi naj bil odvisno od izvedbe ter potreb nekje med 1 in 2bar.
Citat:Zadnje dni opažam, da mi radiator od spodaj navzgor ne greje dovolj, zgornji del je pa vroč.
To ni znak zraka v radiatorju. To je znak majhnega pretoka skozi radiator. Če je v prostoru dovolj toplo, je v redu; sicer išči napako pretoka (vstopni, izstopni ventil, zračni žep v dovodni, odvodni cevi, ...).
Citat:Ali je možno da bi lonček pred črpalko namesto odzrračeval, spuščal Zrak v sistem.
Praktično skoraj ni možno. Preveri, koliko se spremeni tlak vode ob vklopu (izklopu) črpalke. Če je to le desetinka bara, potem ti odzračevalni lonček, ki je nekaj metrov nižje od najvišje točke sistema ne more vleči zraka. Lahko ti izpušča zrak, ob okvari pa tudi vodo.
Na začetku vklopa črpalke in po izklopu črpalke se tudi sliši žlobudranje vode, tako da zrak nekje je. Ostali radiatorji grejejo brez problema, samo ta en mi zadnje dni dela problem. Sem zdajle pri hladnem sistemu narahlo odvil spodnji in zgornji vijak na radiatorju in voda takoj priteče ven. Bom kasneje še poizkusil, ko zakurim. Glede pretoka bom pa še malo razmigal iglo na ventilu.
Citat:Na začetku vklopa črpalke in po izklopu črpalke se tudi sliši žlobudranje vode,
Poslušati žlobudranje ni težko,morda slišiš žlobudranje v WC kotličku. Težje je pogledati, koliko se spremeni pritisk.
Dokler slišiš žlobudranje, je pretok. Ko bo nekje toliko zraka, da prekine pretok ne bo žlobudranja, bodo pa nekateri (ali vsi) radiatorji povsem hladni. Če bo zrak v radiatorju, bo ta topel le ob dovodni cevi po vsej višini, ostala dolžina bo hladna.
Zrak v ceveh je lahko problem, če je to v zgornji etaži in so cevi višje kot radiatorji. tam mora biti na obeh ceveh odzračevalnik.
Evo, rešil problem. Sem zakuril, počakal, da voda doseže nastavljeno temperaturo in najprej malo odvil spodnji ventil, ki je v mojem primeru odzračevalni ventil. Šalabajzerski monterji pač. Ven takoj priteče mrzla voda. Nato sem narahlo odvijal zgornji vijak, tam, ko bi moral biti odzračevalni ventil. Tukaj je nekaj časa ven pihalo, nato je pritekla vroča voda. Zaenkrat je sedaj cel radiator vroč.
Očitno me spomladi čaka komplet prestavitev odzračevalnih ventilov na radiatorjih tja, kamor spadajo. Očitno še vedno obstajajo šalabajzerski monterji, za katerim moraš vse preverit.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.