PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Priklop kopalniškega (lojtra) radiatorja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Verjamem, ampak za konkretno ta "Bahia" radijator to pač ne drži, ker ni po dizajnu čisto nič posebnega, je totalno v stilu "zvarjene 4 horizontalne in 2 vertikalni cevi":
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")elektricnoogrevanjeunichr("46")si/images/airlec/bahiaunichr("46")jpg[/img]
(slika iz njihove strani)
Fantocci Napisal:440 Evrov za tole malo (914 x 500 x 123) električno lojtrico s 500W grelcem? Pa saj niso normalni. Je zlata?

Vzami raje eno običajno lojtrico (dobiš jo pod 100 Evrov), jo zapreš s čepom, nafilaš z vodo, glikolom ali oljem in daš zraven grelec (ravno tako pod 100 Evrov), pa si na pol te cene.

elektricna lojtra (600W; 1500x400mm) pride dobrih 200€ - se ne splaca doma nekaj skupaj motovilit.
A mi lahko kdo pove, koliko so dejansko učinkoviti ti grelci [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")tersusunichr("46")si/elektricni-grelec-za-kopalniske-radiatorje-300-w[/url] ter kaj se bolj splača, v prehodnih obdobjih, zalavfati celoten sistem ter dogreti radiator ali pa štart iz nule. V koliko časa se voda segreje? ter kakšna je poraba elektrika. Veliko začetniških vprašanj, vendar se na te zadeve ne spoznam kaj veliko.
Poraba elektrie = enaka moči grelca.
Moč grelca naj bo prilagojena moči beri velikost radijatorja.

Ker je volumen "vode" majhen je segreto prakično takoj.. = oz tako dolgo kot traja segretje 2 litov vode na mali plošči na štedilniku Smile (z 900w) grelcem..
primer -> Za lojto 600/1600....

Neke "filozofije" okoli tega ni.
POZDRAV,
imam pripravljeno vtičnico za lojtro. Predstavljal sem si da kupiš lojtro , jo namestiš na steno in vtakneš v dozo.
Inštalater pravi da jo mora povezati s talnim zaradi raztezka vode...

Ali obstajata dva tipa lojter?

Rad bi tako, da jo priklopiš in se segreje na recim o60 stopinj, brez, da mi iz tal gledajo cevke za talno gretje vse do lojtre...
Lahko jo priklopiš tudi brez,da je priklopljena na centralno,vendar zgoraj ne smeš zapreti odzračne pipice,da se ima tlak vode,ko se le ta greje kam širiti. Radiator tudi ne sme biti do konca napolnjen z vodo,v nasprotnem primeru ti jo višek vrže ven ko se voda segreva.
Kaj pa če bo olje nalil notri? Se mi zdi, da ima pol manjši temp. razt. koeficient od vode.
Samo da bo grelo Big Grin
ok.
In če imam priklopljeno na talno zaradi ekspanzije - ali bo potem grelo le s 25 stopinjami? Kaj pa ko talno ne bo v uporabi?
Imam električno lojtro od tersus.si,dve sezone nazaj sem jo nabavil in se dobro obnese,posebej v prehodnem obdobju.V njej je že tovarniško nalito olje,če ga obračaš se sliši pretok olja tako da ga samo pritrdiš na steno in vključiš v vtičnico.Porabo niti ne spremljam,se mi pa v prehodnem obdobju zdi bolje vključit ta radiator kot pa laufat celo centralno.Ima 5 položajev regulacije in zagreje zelo hitro.
nekako tako sem si predstavljal - kot so tisti prenosni radiatorčki na štrom, ko ga vključiš in se segreje, brez da bi kaj posebnega (ekspanzijsko) zraven moral imeti
Ne sme biti napolnjen do vrha,da je prostor za raztezek tekočine pa bo vse v redu.
V tistih radiatorjih tudi slišiš kako se pretaka olje,če bi bil napolnjen do konca ne bi slišal pretakanja.
Če pa boš imel priklopljeno na talno,pa moraš imeti en ventil zaprt,da ti ne bo voda krožila in elektrika grela talnega.
Tudi jaz imam kupljeno električno lojtro.
Ni napolnjena popolnoma do konca. Ne sliši se nobeno pretakanje.
Nisem sicer preverjal, a meni tekočina v lojtri deluje bolj kot glikol.....
Pri vsakem grelcu ki ga kupis je zraven varnostni ventil ki je narejen tako, ce ti v slucaju da grelec zataji ta ventil odpre.Radiator pa se ne napolni do konca, kakih 3 do p5 cm pustis prazen prostor, ne slisi pa se nobeno pretakanje.
Si bom sposodil kar tole temo, da ne odpiram nove. Zanima me, če v radiator, ki ga bom grel z elektro grelcem v kopalnici, lahko nalijem destilirano vodo? Vodo iz omrežja ne bi nalival, ker imamo pri nas kar precej vodnega kamna. Vem, da imajo vodovodarji napravo skozi katero spuščajo vodo v sistem in jim odstrani vodni kamen. Za dolivanje glikola ne vidim nobenega smisla, ker služi zgolj kot sredstvo proti zmrzovanju. Za destilirano vodo pa sem skeptičen, ker sem na netu zasledil, da je zelo agresivna in se bojim, da bi sčasoma lahko to škodilo notranjosti radiatorja.

Radiator imam Bial in na njihovi spletni strani nisem našel zadosti podatkov. Zgolj to, da ne priporočajo uporabo olja in polnjenje vode iz sistema. Pa še, da naj bi bil ph vode 8 -9,5 (destilirana voda ima 7) in da se po potrebi dodaja hidrocin (za vezavo kisika) ali natrijev sulfid. Ali je to res tako komplicirano, ali se enostavno natoči voda in je to to? Ali ima kdo kaj izkušenj s tem?
1 2 3 4
Iskanje po temi