PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Davek na premoženje (nepremičnina)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pojasnilo je tudi na zgornji povezavi ali pa :[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")dursunichr("46")govunichr("46")si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/davek_na_promet_nepremicnin_pojasnila/obvestilo_zavezancem_ob_pridobitvi_nakupu_oziroma_prejemu_nepremicnine/[/url]
Glede na to, da imate 15 dnevni rok za pritožbo upam, da ga boste izkoristili. Izgubiti tako ali tako nimate kaj. Je pa z mojega vidika to ena navadna svinjarija. Referent, ki je to naredil bi moral odgovarjati. Ali plačamo vsi ali nihče. Mi smo k sreči dobili položnico za, ne spomnim se točno, ampak okoli 50€ bi zneslo danes, vaš znesek je pa adijo pamet. Če bo res toliko potem znašal davek bo katastrofa!
Kot sem prebral, se ne plačuje, če gre za novogradnjo, staro do 10 let.
Moja sestra ima hišo več kot 10 let, je tudi dobila.
Jaz za hišo (letnik 2009) še nisem dobil, tudi za stanovanje (1995) ne, ker tam prebiva hči.

Očitno so začeli iskati vse možne vire davkov, ker jim tako primanjkuje denarja v proračunu?
Midva z ženo plačujeva ta davek za garažo, ker je ločena od hiše in na drugi parceli. Pride cca 10 € letno.
kmojca Napisal:Glede na to, da imate 15 dnevni rok za pritožbo upam, da ga boste izkoristili. Izgubiti tako ali tako nimate kaj. Je pa z mojega vidika to ena navadna svinjarija. Referent, ki je to naredil bi moral odgovarjati. Ali plačamo vsi ali nihče. Mi smo k sreči dobili položnico za, ne spomnim se točno, ampak okoli 50€ bi zneslo danes, vaš znesek je pa adijo pamet. Če bo res toliko potem znašal davek bo katastrofa!

To je tist znameniti davek, ki je povzročil, da so bajte pri nas velike neto večinoma največ 160 m2. Referent, ki je to naredil, bi moral odgovarjati kvečjemu zato, ker se to ni obračunavalo vsa leta, potem pa ljudje pozabijo na davek na luksuz. Nič ne de, ker bo drugo leto gotovo obdavčeno še drugo nepremično premoženje, boste verjetno itak drugo leto vsi besni, vključno z mano.
kolesar42 Napisal:Midva z ženo plačujeva ta davek za garažo, ker je ločena od hiše in na drugi parceli. Pride cca 10 € letno.

Kje pa je tu logika, da vam to zaračunavajo?
ker je na drugi parceli???!!!

Sedaj razumem, zakaj so v naši občini sprejeli odlok, da je na eni parceli lahko samo en objekt. Banda!
medo9,
verjetno misliš po objekt ene vrste na eni parceli?

Torej so lahko npr. trije objekti: ena hiša, ena garaža, en nadstešek.

Ker če bi za vsak objekt, ne glede na vrsto, morali razdeliti parcele, bi to bilo lahko precej neracionalno in nelogično iz mnogih vidikov.
Od kod jim pa vrednost nepremičnine? Te, ki je po GURS-ovem vrednotenju ne morejo uporabljati?!

Vprašanje: ali imaš na tej nepremičnini prijavljeno stalno bivališče??

Vsekakor pa najprej na izdajatelje, da pojasni, zakaj ste to dobili, drugi Slovenci pa ne?!

Citat:iz spletne strani DURSa: Davek od premoženja

Zakon o davkih občanov določa, da davek na premoženje plačujejo fizične osebe, ki posedujejo: stavbe, dele stavb, stanovanja in garaže (v nadaljnjem besedilu: stavbe) ali prostore za počitek oziroma rekreacijo. Kako to definiraš???

Zavezanec za davek od stavb in prostorov za počitek oziroma rekreacijo je lastnik oziroma uživalec. Davek se plačuje ne glede na to, ali lastnik oziroma uživalec uporablja premoženje sam ali ga daje v najem.

Osnova za davek od premoženja za stavbe in prostore za počitek oziroma rekreacijo, vrednost stavbe oziroma prostora za počitek ali rekreacijo je ugotovljena po merilih republiškega upravnega organa, pristojnega za stanovanjske zadeve in na način, ki ga določi občinska skupščina. Osnova za davek od premoženja za stavbe se zniža za znesek, ki ustreza vrednosti 160 m2 stanovanjske površine, pod pogojem, da je lastnik ali njegovi ožji družinski člani oziroma uživalec v letu pred letom, za katero se davek odmerja, stalno bival v stanovanjskih prostorih. Za ožje družinske člane se štejejo zakonec, otroci in posvojenci lastnika.
petea Napisal:medo9,
verjetno misliš po objekt ene vrste na eni parceli?

Torej so lahko npr. trije objekti: ena hiša, ena garaža, en nadstešek.

Ker če bi za vsak objekt, ne glede na vrsto, morali razdeliti parcele, bi to bilo lahko precej neracionalno in nelogično iz mnogih vidikov.

Zal imamo v nasi obcini natancno tak odlok. Neracionalenin nelogicen.
Ce mene vprasas celo kriminalen.

Na parceli sem imel staro hiso, staro gospodarsko poslopje in se eno drvarnico.
Ko sem hotel obnoviti gospodarsko poslopje, ki je cca 10m stran od hise, sem moral najprej dobiti geometra, da je razparceliral.
Verjemi ali ne.
Lahko bi se podal v boj z mlini na veter, dosegel ne bi nic, ali pa bi trajalo vrsto let.
Raje sem pozrl tistih 400€ in dobil gradbeno dovoljenje in postavil gospodarsko poslopje.
Ja, stalno prebivališče imam od julija 2012, tak da sem napisal pritožbo. Zdaj pa bomo vidli kaj bo.
MIdva sva dobila enako!

Za 4 obroke po 186 EUR (jaz 2, mož 2)... Hiša ocenjena na 182tisoč, s tem da so narobe računali kvadraturo (vse kot pol no vredno, čeprav je 100m2 kleti, 20m2 garaže, 80m2 pritličja (edino polnovredno) pa 100m2 mansarde)..

Hiša je še v gradnji, gre za stanovanjsko hišo, ki so jo označili za "prostor za počitek in rekreacijo", nihče tu še ni prijavljen, ker niti nimamo gospodinjske elektrike, niti vode po hiši razpeljane, fasado še dobiva (cokla še ni Smile), ni montiran noben WC, skratka hiša še "ne obratuje". Kupila sva jo v 3pgf, čeprav je na GURS -šele zdaj vidim - zabeležena kot 5gf.

Hiša seveda tudi še nima uporabnega dovoljenja.

Žal davka nisva pričakovala, zato tudi januarja nisva podala nobene vloge za oprostitev. Kakšna ideja, kaj storiti oz kaj točno napisati v pritožbo?

Od petka (4.10) imam 15 dni za pritožbo na odločbo...

V naši ulici menda sosedje tega niso dobili...
Ob popisu ste dobili obvestilo o poskusnem izračunu vrednosti nepremičnin.
Na njem preverite podatke o stavbi.
Hiša v 3.gf bi morala imeti uporabno površino 0, ker:
».... V primeru stanovanjske hiše so v uporabno površino dela stavbe vključeni vsi zaprti prostori za bivanje v eni ali več etažah brez tehnićnih prostorov in nedokončanih prostorov. ....«
»Nedokončan prostor je prostor, ki izpolnjuje vsaj dva od naslednjih pogojev:
nima možnosti ogrevanja, nima izdelanih podov, ometi so grobi ali jih ni, inštalacije niso dokončane, strop, ki meji na streho, ni dokončan;«
Prav tako preveri tudi ostale podatke:
Kuhinja:Ne, Kopalnica Ne, Stranišče: Ne
Ali se stanovanje uporablja v počitniške namene: Ne
Vrsta ogrevanja: Ni
Elektrika: Ne
Vodovod: ?
Kanalizacija: ?

Verjetno bo po pravilno izpolnjenem obrazcu vrednost nepremičnine vsaj nekaj nižja.
Se strinjam s predhodnikom in dodajam: kontaktiraj GURS, pridobi geslo za urejanje teh podatkov preko interneta in boš lahko popravila. S tem bo potem (upam?) hiša ponovno ovrednotena, ko bodo delali izračune za nepremičninski davek v 2014.

Glede na to, da pa odločbo že imaš, moraš po mojem spisati najprej ugovor.
Sklicuj se na podatke, ki si jih navedla (in ev. nepravilnosti v popisu, ki je bil osnova za cenitev) in upaj na najbolje.
Srečno!

Tule je še nekaj podatkov o datumih (vrednotenja, izdajanja odločb, plačil, itd):
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.times.si/gospodarstvo/za-drugo-stanovanje-polodstotna-davcna-stopnja--613fa40ef6-e5e7759c17.html">http://www.times.si/gospodarstvo/za-dru ... 59c17.html</a><!-- m -->
Sem klicala na DURS in se rekli ni problema, daj pogodobo od gradbenega štroma in slike hiše danes, če kaj ne bo jasno, pridemo pogledat - pusti telefon in mail Smile) pa čimprej pejd na Gurs spremenit, da te januarja spet ne zacolamo Smile)) Psesenetljivo lahko je bilo...

Zdele nesem na pošto pritožbo in slikice.. Smile)

No, sporočim dejanski izid, ko prejmem odgovor!
(sam k ne bi bla ravno noseča z začetnimi popadki Sad(()... auč...
1 2 3 4
Iskanje po temi