PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Katero klimo za gretje stanovanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Haha vsak ti bo po svoje povedal nakoncu pa itak nebos vedel kaj je prav ko sem jaz kupoval klimo sem dobival podobne odgovore in na koncu sem kupil za 50 m2 stanovanja eno enoto in se obnese,moj predlog ki se ga naj drzi naj kupi klimo v okolici svojega bivanja ker sem jaz kupil klimo v celju jaz pa sem iz gorenjske in ko je bilo treba popraviti hudica pa kao ni racunice prihajati na gorenjsko odpraviti napako (zunanja enota je bila zamrznjena 2 cm okrog in okrog in tudi ropotala ) napaka pa je bila premalo plina.Glede porabe pa je sigurno bolj varcna klima kot pa beha radiatorji ki sem jih imel prej, razlike je cca 30€ na mesec.
@cubi (ali tudi kdo drug): Ali lahko prosim poveš kaj več o Beha radiatorjih ? Kakšno površino si grel, koliko radiatorjev si imel in kakšne moči posamezen, kako je bivališče izolirano, kakšna mesečna poraba elektrike je bila, ali so dobro greli, ali se stvar kaj kvari oz. ali so kakšni problemi s temi radiatorji, ali jih še vedno uporabljaš .... ? Zanima me tudi kakšno klimo imaš. Vse to bi rada vedela, ker bom tudi sama imela Beha radiatorje, v leseni hiši (bruna 10 cm) z izolacijo iz kamene volne (16 cm), predpripravo pa bomo naredili tudi za eno klimo v pritličju.
Lp.
Kot so že predhodniki ugotovili, boš z eno samo napravo teško grel celotno stanovanje, drugače Je Nocria vrhunska naprava, ki skoraj nima konkurence, ampak za gretje je Talna zakon!

Kar se pa el. radiatorjev tiče, vzemi tiste najcenejše, kombiniraj z natančnim termostatom pa bo rezultat popolnoma enak Beham in Glamoxom... ampak občutno ceneje :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Kar se ogrevanja tiče je talna zakon, res da je dražja, ampak je nepimerljiva s stenskimi... Stenska tišči topel zrak dol, on pa leiti navzgor, talna ima dva ventilatorja in topel zrak pošlje tudi čisto ob tleh....

pa še možnost žičnega dalinca je (tedenski taimerji)....

l.p. Jože
Vsak lahko trdi svoje, a v splošnem velja in to trdijo tudi proizvajalci ductless klim: te naprave niso koncipirane, da ena notranja enota greje več prostorov ali da potiska zrak po ozkih koridorjih in skozi vrata v druge prostore oz. da se iz enega prostora ogreva več drugih prostorov. Zdaj, v nekaterih primerih se vseeno da z eno enoto solidno ogreti tudi več prostorov, pri tem se sigurno najbolje obnesejo talne enote, vendar(!) se je v tem primeru potrebno sprijazniti z dejstvom, da bo potrebno imeti v tistem prostoru, kjer je notranja enota klime nameščena, nekaj stopinj višjo temperaturo, da bo potem zadovoljiva temperatura v ostalih prostorih, pa tudi na nekoliko večji pretok zraka in posledično hrup se bo potrebno navaditi, če z eno enoto ogrevaš več kot en prostor! Za optimalno udobje vedno velja: kolikor je sob v stanovanju, toliko naj bo notranjih enot, tj. vsaka soba naj ima svojo enoto. Seveda se da zadevo izvesti tudi na bolj 'reven' ali če hočete 'ekonomičen' način samo z eno enoto, le da udobje ne bo isto, kot če ima vsaka soba svojo; bo pa v nekaterih primerih še vedno zadovoljivo, spet v drugih pa povsem nezadostno. Wink Če se že odločite za 'revno/ekonomično' varianto, potem je vsekakor priporočljivo edino notranjo enoto(talno!) namestiti v osrednji hodnik iz katerega se potem ogrevajo ostali prostori. Osrednji hodnik bo moral biti vsaj za 2 stopinji bolj 'segret' kot ostali prostori, vrata v ostale prostore pa bodo seveda morala biti ves čas bolj kot ne na stežaj odprta(velik minus, kar se mene tiče), sploh če gre za manjši hodnik/predsobo, sicer se bo hodnik hitro segrel do nastavljene temperature in termostat bo večkrat ugašal ali zmanjševal gretje, kot bi bilo optimalno za ogrevanje še ostalih prostorov. Hebat ga, pač se ogreva predsobo, klima ne ve, da želite ogreti 55 kvadratov in ne le 5 m2 veliko predsobo. Big Grin Kakorkoli že, sam se nikoli ne bi odločil za ogrevanje več sob z le eno notranjo enoto, tudi če bi zadeva nekako zadoščala. :roll:
glavca Napisal:Kar se ogrevanja tiče je talna zakon, res da je dražja, ampak je nepimerljiva s stenskimi... Stenska tišči topel zrak dol, on pa leiti navzgor, talna ima dva ventilatorja in topel zrak pošlje tudi čisto ob tleh....

l.p. Jože

Možnost žičnega daljinca imajo tudi v glavnem vse stenske klime, je pa ponavadi res za doplačat, ampak to je običajno tudi pri talnih isto. :wink:

Se pa strinjam glede udobja, talne so boljše, pri stenskih je zelo pomembno dvoje:

1. mesto montaže obvezno tako, da ne piha tja kamor se veliko zadržuje folk(najbolj v bližino zunanje stene tako, da piha ob zunanji steni)
2. mora biti primerno močna za EN prostor, kar omogoča, da potem, ko doseže nastavljeno temperaturo, ves čas laufa na najnižji(beri: najmanj moteči) stopnji ventilacije, saj več ni potrebno za vzdrževanje nastavljene temperature.

Če sta zgornja pogoja izpolnjena, so tudi stenske povsem zadovoljivo udobne, v nasprotnem primeru pa pač pride do izraza jamranje folka, da klima piha ali pa da ne segreje dovolj stanovanja... jasno da ne, če pa se ogreva z eno klimo več prostorov, potem pa je hrup, prepih itd., ves čas morajo biti vsa vrata odprta itd. :roll:
Murka Napisal:@cubi (ali tudi kdo drug): Ali lahko prosim poveš kaj več o Beha radiatorjih ? Kakšno površino si grel, koliko radiatorjev si imel in kakšne moči posamezen, kako je bivališče izolirano, kakšna mesečna poraba elektrike je bila, ali so dobro greli, ali se stvar kaj kvari oz. ali so kakšni problemi s temi radiatorji, ali jih še vedno uporabljaš .... ? Zanima me tudi kakšno klimo imaš. Vse to bi rada vedela, ker bom tudi sama imela Beha radiatorje, v leseni hiši (bruna 10 cm) z izolacijo iz kamene volne (16 cm), predpripravo pa bomo naredili tudi za eno klimo v pritličju.
Lp.
Odgovor na tvoje vprasanje je: grel sem pac 2 sobi, kuhinjo,hodnik in kopalnico v vsakem prostoru po en radiator skupno 3450 kw moci.Stavba ni izolirana ampak so zamenjana vrata in okna,poraba lansko zimo december in januar 150 € s tem da so bili prizgani cca.12h/dan kot sedaj klima za 117€,radiatorji so kar dobro greli s tem da sem moral termostat imeti na 25 C da je bila temperatura v prostoru cca 21C,te radiatorji beha imajo garancijo 5 let jaz nisem imel tezav z njimi ampak morajo biti res moc izbrana kot imajo na svoji spletni strani doloceno za posamezni prostor oz.kvadraturo ce mislis kupiti beha radiatorje raje ne sparaj na moci ker ti ne bo mogel ogreti prostora ker so to nizko temperaturni radiatorji se pravi da ne bo (priblizno bom napisal)70C grel ampak morda 40C pa bo termostat ugasnil da se nebi pregrel radiator ko pa se malo ohladi radiator pa se zopet prizge termostat za temperaturo prostora pa ima zelo majhno nihanje mislim da je 0,2 C,in se nujno montirati cim bolj k tlem cca.5 cm od tal.
Klima pa je Samsung po pravici povedano sem imel kar nekaj tezav z njo ampak ne zaradi nje same ampak zaradi nepravilne montaze,ni bilo dovolj plina in je zmrzovala zunanja enota in vibrirala kot propelerski avion sedaj ko so napolnili pa dela super,kot sem napisal ne sparam dela cele dneve za 120€ skupne elektrike se pravi ona porabi cca.60€ radiatorji pa cca.90€.
Za klimo (sedaj me bojo napadli mojstri klim)glej da te ne zavedejo podatki o hrupu (25db) to je bz ker ce das na najmanjse obrate takrat je zelo tiha in dosega te db ampak ni teorije da ti ogreje prostor na 23C na majhne obrate notranje enote ni vazno ali je to micka ali pa panasonic, isto srane samo drugo pakovanje bi reki na jugu.
Vsaka ustrezno dimenzionirana klima bo na najnižji stopnji ventilacije brez problema VZDRŽEVALA nastavljeno temperaturo, vendar ne če je ogrevana kvadratura prevelika ali pa če ogrevaš z eno notranjo enoto več kot en prostor! Seveda pa je potrebno po zračenju ventilacijo prestaviti na avtomatiko, ki dvigne obrate in hitro ponovno enakomerno segreje prostor na nastavljeno temperaturo, potem pa lahko za vzdrževanje dosežene temperature nastaviš nazaj na najnižjo stopnjo ventilacije. Problem pa nastane kadar z eno enoto ogrevaš več kot en prostor, takrat pa mora biti tudi za vzdrževanje temperature ventilacija nastavljena ves čas na višjo stopnjo in nikakor ne na minimalno, ker sicer ne bo uspeha(beri: noben prostor ne bo zadovoljivo ogret). Če daš v vsako sobo eno notranjo enoto, sem 100%, da bodo vse klime lahko večino časa delovale z najnižjo stopnjo ventilacije in bo temperatura v vseh prostorih konstantna, prepiha pa ne bo skoraj nič občutiti. To potrjujejo moje praktične izkušnje in to trdijo tudi proizvajalci klim. Sam ogrevam s klimo fujitsu asya eno manjšo sobo cca. 15 m2 in brez težav na super quiet vzdržujem 23 stopinj v prostoru, ki je tudi povsem enakomerno ogret(ja, tudi pri tleh). Se pa situacija takoj spremeni, če odprem vrata od predsobe, takrat pa iz hodnika bloka, ki je neogrevan, skozi za nič vhodna vrata od stanovanja vdira preveč hladnega zraka, da bi klima na super quiet lahko vzdrževala temperaturo v sobi, predsobi in še kopalnici; za kaj takega bi moral zamenjati vhodna vrata od stanovanja, kjer imam velike izgube. Se pravi, še enkrat, quiet način delovanja klime povsem zadošča za vzdrževanje nastavljene temperature v POSAMEZNIH prostorih, nikakor pa ne za ogrevanje več kot enega prostora z eno notranjo enoto in pa seveda tudi na začetku, ko je treba prostor ogreti ali pa po intenzivnem zračenju, je potrebno ventilacijo začasno pojačati, to mislim, da je povsem razumljivo. Več kot 90% časa pa lahko klima deluje na najnižji stopnji ventilacije, če ni poddizmenzionirana!
trance0 Napisal:
glavca Napisal:Kar se ogrevanja tiče je talna zakon, res da je dražja, ampak je nepimerljiva s stenskimi... Stenska tišči topel zrak dol, on pa leiti navzgor, talna ima dva ventilatorja in topel zrak pošlje tudi čisto ob tleh....

l.p. Jože

Možnost žičnega daljinca imajo tudi v glavnem vse stenske klime, je pa ponavadi res za doplačat, ampak to je običajno tudi pri talnih isto. :wink:

Se pa strinjam glede udobja, talne so boljše, pri stenskih je zelo pomembno dvoje:

1. mesto montaže obvezno tako, da ne piha tja kamor se veliko zadržuje folk(najbolj v bližino zunanje stene tako, da piha ob zunanji steni)
2. mora biti primerno močna za EN prostor, kar omogoča, da potem, ko doseže nastavljeno temperaturo, ves čas laufa na najnižji(beri: najmanj moteči) stopnji ventilacije, saj več ni potrebno za vzdrževanje nastavljene temperature.

Če sta zgornja pogoja izpolnjena, so tudi stenske povsem zadovoljivo udobne, v nasprotnem primeru pa pač pride do izraza jamranje folka, da klima piha ali pa da ne segreje dovolj stanovanja... jasno da ne, če pa se ogreva z eno klimo več prostorov, potem pa je hrup, prepih itd., ves čas morajo biti vsa vrata odprta itd. :roll:

Nop, direktno imajo možnost priklopa žičnega malo dražje klime, najcenejše navadno potrebujejo še "vmesnik" ki ti odrežre kakih 100 evričev... Seveda poleg 100evričev za dalinc Smile je pa seveda različno od proizvajalca do proizvajalca...

l.p. Jože
No, vsaka ima možnost, vprašanje je le za kakšno ceno. Big Grin
Z ženo sva se lani odločila za ogrevanje 82m2 stanovanja. Pred tem sva zelo dolgo brskala po spletu in iskala informacije. Kolebali smo med Hitachijem Mitsubishijem in Daikinom. Na koncu, smo se odločili za vgradnjo dveh 2,5 kW inverterskih naprav japonskega proizvajalca Hitachi, z energetski razred A++, ki so jih vgradili na hodnik in vdnevno sobo zaradi boljše distribucije toplote. Klima ima tedenski timer, sprogramirana kot termostat. Žena je bila do konca skeptična, ko pa je videla, da zadeva deluje in je relativno tiha, je bilo bolje. Ko je videla koliko smo prišparali, pa je bila srečna Big Grin Investicija je bila cca1600€. Na ogrevanju smo prišparali cca 600€-700€ v eni sezoni! Toplo priporočam, da se odločite za tako ogrevanje - super pa je tudi to, da se lahko poleti ob vročinskih valih ohladimo doma! Podjetje ki nam je svetovalo in montiralo najdete na <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.klimatiziran.si">https://www.klimatiziran.si</a><!-- m -->
Ja zanimivo, Hitachi ima v svojem asortimanu kar nekaj odličnih modelov klim, pri nas pa ni razširjen, ker zastopnik nič ne vloži v reklamo.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Na moji piše Climatizer Heat Pump Daikin, talno stenska, 35-ka. Super. Onih pod stropom ne obrajtam, moja notranja je podobna radiatorju, ni, da ni. V primerjavi s prejšnjim Glamoxu podobnim radiatorjem je pravi balzam za denarnico.

lp K.
Absolutno, talna enota je za gretje zakon in ravno tukaj ima Hitachi eno najboljših naprav v konkurenci. Je pa cena :?
Ravno to sem hotel povedati med vrsticami: poskušal sem najti kompromis med ceno in vrednostjo. Mislim, da mi je uspelo, gledal sem tudi precej dražjo Micko, pa Fuj, pa še kaj... Češko-japonski Daikin mi je kar všeč.
1 2 3
Iskanje po temi