PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Delovanje gorilca Eragon

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo,

tudi pri nas imamo Eragon montiran na Schmitt-a. Kurimo pelete Profiles. Ogrevamo 2 etaži (ca. 150 m2), s tem da imamo dojenčka in imamo temperaturo v stanovanju 21°, v kopalnici pa 24-25°, ponoči pa zmanjšam režim na 19°. Hiša ima 5 cm izolacijo, toliko je izolacije tudi na vrhnji plošči.

V kurilnici imamo postavljeno tudi toplotno črpalko za sanitarno vodo.

Pokurimo, ko je bil stalni minus, 3 vreče na dan, sedaj, ko je pa bolj toplo vreme pa po 2 vreči (30 kg).

Displej kaže, da je temperatura gorenje od 240 do 270°, le ene parkrat sem zasledil, da je bila temp. okoli 340°. To me tudi precej muči in bi potreboval kak vaš nasvet (če ni pravi kar zgornji post).

Pepel čistim na ca. 5 dni, vsake toliko kvatre pa očistim cel kotel, kar pomeni, da postržem s sten pepel/prah/saje, očistim vse prekate, nazadnje se je v dimniku na dnu nabralo tudi ca. 5 cm pepela.

Lp Jernej
paskvale Napisal:pozdravljeni,

Torej po zadnjih "posegih" čakam kakšen dan kakšna bo situacija z "ostanki" v izgorevalni komori, kakšna bo poraba peletov in količina pepela. Mislim da sem z vašo pomočjo na dobri poti da stvar optimiziram! Hvala fantje! Vam sporočim stanje v naslednjih dneh...

Ti bom že zdaj povedal; manša poraba peletov, manjša količina pepela v komori in skoraj nič ali pa nič (tukaj nastopi kvaliteta goriva) žlindre.

Serviserju - monterju pa povej da ni vreden svojega posla kaj šele zaslužka. Upam da ti je vsaj dodatna dela ki so potrebna pri tem gorilcu (hlajenje gorilca) in ostalo naredil kot je prav (predpisan pretok vode skozi dodatno pumpo, tesnila, vezava na obstoječ centralni sistem....

Glede količine vsipa pelet v komoro pa naredi eno foro: Vzemi "štample" (lahko je ob prihodu v kurilnico z vsebino Big Grin ki jo izprazniš, nato pa ko polž vsipa pelete v komoro prestrezi to vsebino iz cevi z pestjo, ter jo daj v omenjeno posodo. Nato mi pa povej kakšna je količina ki si jo nameril v "štampelu" (sam ti svoje trenutno ne zaupam, ampah hajca Big Grin)

No, sporočaj rezulate sproti!
atom25 Napisal:Ja, tocno tukaj se skrivajo tisti dodatni kw. Ta razlika v temperaturi je tudi pri meni in je normalna.
Sem pa v prejsnjem postu pozabil... Pri kompresorskem izpihovanju se med pepelom opazi nekaj napol izgorelih pelet.to ni nic narobe z nastavitvami. Ko pretece tistih 50 min. Skupnega delovanja polza, gre gorilec takoj ko ugasne v izpihovanje. Pred tem se se hladi na 200© z lastnim ventilatorjem in pri tem peleti, ki so ob ustavitvi v kuriscu, ne morejo popolnoma izgoreti, ker temperatura prej pade na omenjenih 200© in pride do izpiha. Sedaj jih kompresor odnese v pec.
Moja pec pa je skoraj 30 let stara ribnicanka ittp.

Lp atom

Ja,ja,se mi je kar zdelo da je tako. Pojdi v servisne nastavitve ter spremeni hlajenje kurilca iz 200 na 60. Boš sicer čakal dlje časa da bo kompresor užgal, ampak ti ne bo kurilo cevi na polžu (mimogrede jo preveri, če ni že skurjena), pa tudi peč bo ponovno hitro ogreta.

Problem pri tem namreč je, da ti v rebrasto cev občasno nabije pri prvem izpihu kompresorja žareč peletek, kateri počasi tli in uničuje cev, pri teh nastavitvah pa tega problema na dalši rok ne boš imel.

Glede nastavitve časa avtomatskega čiščenja gorilca pa sem že kontaktiral proizvajalca (moje mnenje je da bi moral proizvajalec čiščenje omogočiti več kot na 50 min. delovanja polža (v praksi pri meni to pomeni enkrat avtomatsko čiščenje na dan in pol).

Odgovor je bil (ja saj vem ampak kvaliteta goriva ki se prodaja pri nas....) ,.

lp
Ja, bi znalo biti koristno, da se gorilec bolj shladi. Bom seveda probal. Glede casa izpiha pa ne vem, ce sem razumel. Parameter 136 -cas delovanja polza, lahko nastavis kakor zelis. To je misljeno skupni cas delovanja polza- 3 sek+ 3 sek itd, ko je sestevek recimo 50 min., se zgodi izpih.

Cedalje bolj opazam, da so te sicer odlicne gorilce montirali monterji in « monterji ». Tudi s serviserji je enako.
Tukaj bi moral g. Andrej malo pogledati, komu omogoca tovrstno delo. Trdim, da ljudje, ki se sami dokopljejo do uporabnega znanja, velikokrat bolj koristni od teh serviserjev. Pa ko bi kateri od njih vsaj pogledal kaksen tovrstni forum, pa ne bi streljali taksnih kozlov, kot ocitno jih.

Lp atom
Kar se tiče Andreja ne vem v kakšnih odnosih sta, mi pa je kot znano od drugih (fejts, pošten možakar).

Kar se tiče mojega vedenja glede gorilca, sem si pa vzel čas tako "teoretično, kot "praktično".

Forum je za to da si pomagamo, ane?
Mimogrede Atom od kot pa si?

lp
Zs
Lp atom
Evo enako.

lp
Spoštovani!

Prosim VAS da mi ne pošiljate več zasebnih sporočil glede mojih izkušenj, nastavitev in delovanja gorilca omenjenega v temi (izjema na mojo željo velja le za uporabnika Atoma.).

Vsi, ki imate karkoli za povedat, povejte/napišite to javno v tej temi, brez nakladanja.

Lp.
okvals Napisal:-
- v kolikor spreminjaš parametre za pavzo doziranja, jih po navodilih za kupca spreminjaš le za fazo MAX gorenja. V fazi MIN gorenja mora biti ta parameter +3 sekunde glede na MAX (naprimer če imaš nastavljeno faza gorenja MAX 15.5 sek, mora biti faza gorenje MIN 18,5 sek, to pa nastaviš v servisnih nastavitvah),

lp

Tole je bilo meni zelo čudno že v začetku. Ni logično, da bi imel min pavzo doziranja 3 sek daljši od max. Se pravi če želiš imeti pavzo 20 sek, in nastaviš max na 20 in min na 23, bo potem pavza 20 ali 23? Sam sem nastavil kar oba na isto vrednost.
Okvals in ostali: ne vem kaj se je dogajalo z zasebnimi sporočili, vendar sem temo odprl da odkrito diskutiramo in si po najboljših močeh pomagamo, saj je to namen tega foruma. Sicer pa Okvals korektno sodeluje in mi je z nekaj odgovori dal kar lepe smernice da pridem do optimizacije delovanja mojega gorilca in to brez kakršnihkoli zs-jev.

jessko: sicer se še privajam na ta gorilec in njegove nastavitve zato je naslednje le moje predvidevanje; da je faza gorenja min dejansko vzdrževalno gorenje pri katerem ne potrebuješ enake količine peletov za vzdrževanje že dosežene temperature kotlovne vode. Predno pa je le-ta dosežena mora biti količina večja da hitreje doseže želeno temp. vode. torej faza gorenja max. Govoriva o PID regulaciji. Če se motim naj me kdo popravi in poduči da ne bom smetil z neznanjem.
No lepo, oba ti in uporabnik jessko poročajta vsak o svojih rezultatih.

lp
okvals Napisal:
paskvale Napisal:pozdravljeni,

Glede količine vsipa pelet v komoro pa naredi eno foro: Vzemi "štample" (lahko je ob prihodu v kurilnico z vsebino Big Grin ki jo izprazniš, nato pa ko polž vsipa pelete v komoro prestrezi to vsebino iz cevi z pestjo, ter jo daj v omenjeno posodo. Nato mi pa povej kakšna je količina ki si jo nameril v "štampelu" (sam ti svoje trenutno ne zaupam, ampah hajca Big Grin)

No, sporočaj rezulate sproti!

Čakam odgovor!

lp
Pozdrav,
po vaših prispevkih vidim ,da ima moj gorilec - star slabo leto drugačno elektroniko in s tem možnosti nastavitev ( opisal v prejšnjem postu) . Mogoče kdo ve ali je nova toliko boljša , da se jo splača zamenjati, oz. če se jo sploh da?.
Mimogrede sem včeraj zmeril z "ispraznjenim štamperlom" po namigu okvals-a ......ravno za 0,3 jih je.

Okvals, problem žarečega peletka pri izpihovanju sem se rešil tako, da sem na dozirno kovinsko cev na vrhu gorilca privaril 75 stopinjsko koleno. Potem ne doseže pregibne cevi.

lp
pozdravljeni
razmišljam, kako bi se dalo zapreti pretok hladnega zraka skozi dimnik, peč in gorilec, ko je le ta ugasnjen. dogaja se, da se kotel kmalu po zaustavitvi začne hladiti - ko ostanek peletov dogori. vlek ogretega dimnika pač dela naprej. kakšna gravitacijska loputa na ventilatorju ne pride v poštev, ker ima ventilator v fazi vžiga premalo obratov in je ne bi odprl. mogoče kaj podobnega, kot pri kopalniškem ventilatorju z lamelami na bimetalni cilinder? kakšna boljša ideja?
lp atom
1 2 3 4 5 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi