Objave: 241
Teme: 16
Ocena:
0
Drži. Vendar lastnik GD ne želi in to je zaenkrat dejstvo...
Če bo imel probleme mu bo vsakršen uraden (poštemplan) dokument prišel prav.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat: obrtniška dela, ki ne pomenijo gradnje. predelne stene lahko delaš montažne, balkon zastekliš, ogradiš,... okna menjuješ... karkoli..
Ali naj tvoj zapis smatram, da zunanji izgled ne igra vloge pri dilemi o GD ob vzdrževalnih delih? Sem zaznal le tvoj osebni pomislek na barvo fasade.
Tudi zamenjava dotrajalega strešnega okna z ozko frčado so vzdrževalna dela.
Malce me čudi tvoj pomislek (ali ima zakonsko osnovo?) na povečevanje odprtine za okno. Za zmanjševanje odprtine ni pomisleka? Seveda v nenosilnem zidu.
Razumljivo, če zazidaš balkon z nekim težkim zidom (znatno več kot je bila teža ograje), si posegal v nosilno konstrukcijo, ker si nosilni element znatno bolj obremenil, kot je bilo z projektom (priloga starega GD) predvideno. Novo vprašanje: Ali je v takem primeru dovolj, da statik preveri novo situacijo? Morda je potrebno to preverbo predložiti za (v takem primeru) potrebno GD?
Citat:nadstrešek in zimski vrt na terasi večjega objekta. Odločitev inšpekcije je, da sta obe zadevi postavljeni nelegalno in ju je potrebno odstraniti oz. pridobiti gradbeno dovoljenje. Nadstrešek odstranjen,
Me zanima za nadstrešek. Kakšna je bila zakonska osnova za nelegalnost? Nadstrešek je lepo opisan med enostavnimi objekti.
Ali je bila terasa dejansko streha večjega objekta?
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 3660
Teme: 8
Ocena:
20
Nisem dovolj jasno zapisal, ja s teraso sem mislil ravno-pohodno streho večetažnega objekta.
Ocena:
1
Z dodanim nadstreškom se je povečala obremenitev = poseg v konstrukcijo.
Objave: 3660
Teme: 8
Ocena:
20
Se strinjam in takšna je bila tudi razlaga inšpekcije poleg tega, da je bil navedena še sprememba zunanjega izgleda ter sprememba funkcije. To pač je odločitev inšpekcije in pač povem da se te stvari dogajajo in ni kar apriori reči, da eh takih zadev pa nihče ne gleda. Forum prenese skoraj vse, realno življenje in denarnice pa malo manj.
Ocena:
0
Vprašalec,
kakšna hiša je to uradno? 1 ali 2-stanovanjska?
Ocena:
0
Papež 46- pišeše ko referent na UE. Človek želi iti mimo GD . Jaz se s tvojim tolmačenjem ne strinjam v celoti.
Tudi moje mnenje je, da če želiš biti čisto siguren daš na UE zahtevek za izdajo GD in upam, da hiša ni 2-stanovanjska. Tu se hkrati sprašujem, kolikokšno je sedaj že odstopanje od izvirnega PGD načrta.
Moje mnenje je, da z montažo okvirjev zasteklitve ne posegamo v konstrukcijo stavbe, zato s tega stališča ni potrebno GD.
To bo zaprt balkon.
Glede spremenijanaj izgleda se strinjam, da obstaja možnost, da gre za spremembo izgleda. To je stvar obrazložitve obstoječe arhitekture.
"Sosed" je mišljen solastnik (?) v hiši , ki živi v višji etaži.
Ocena:
1
Citat:Vsak objekt je "avtorsko delo". Preberi si zakon o avtorskih pravicah.
Se popolnoma strinjam! Zakona o avtor ... ne poznam v detajle, vem le osnovno vsebino. Postavljam vprašanja:
- Pri vaškem malarju naročim oljno sliko za v dnevno sobo. Namala jo in mu jo plačam. Ni problem priznati, da je on avtor. Če se mi na sliki ne dopade nek detajl ter vzamem čopič, barvo, ... in detajl popravim. Priznam, posegel sem v avtorsko delo. Ali ima avtor pravico in možnost izterjati kako materjalno odškodnino za moj poseg? Ali nisem slike plačal in je postala moja last? Ali potem nimam pravice delati z njo po svoji volji: jo poporaviti, raztrgati, vreči v peč, ... ?
- Ali je problem drugačen, če je avtor mag akademski slikar ....
- Ali je problem drugačen, če je avtor uni dipl ing arhitekture in je objekt slika (načrt) za stanovanjsko hišo?
Objave: 1599
Ocena:
0
U matr nisem si mislil, da bom toliko podkuril. :lol:
@žerjavar
Žal ni isto. (enačiti sliko ter objekt)
GD je izdano za to in to in ne za bomo pa še mal tako.