Sem danes spet malo pogledal mešalni ventil. Krmili ga termostat v sobi, in ker temp. v sobi ne pride do željene nastavljene 22.5 st, je ventil vedno odprt.
Sem za test zmanjšal temp. na sobnem termostatu na 21 st in slišal se je klik releja v njem. Šel sem v kotlovnico in mešalni ventil se je čisto zaprl. Ko se je naslednjič vklopila TČ je na koncu delovanja javila napako prevelikega tlaka v ogrevalnem sistemu. Normalno, saj se je voda grela samo do mešalnega ventila in do bojlerja (bojler je trenutno odklopljen z ventili, ker se voda v njem greje preko TČ zrak-voda).
(potem sem nastavil temp. na sobnem termostatu nazaj na 22.5 st)
Po moje je osnovna "napaka", da se ogrevalna TČ vklaplja glede na temp. vode dvižnega voda.
Na TČ imam nastavljeno, da se vklopi, ko pade temp. na 38 st, izklopi pa, ko doseže 50 st. Danes sem pol ure štel vklope in meril čas. Iz 38 na 50 je segrela v 2 minutah, potem se je v cca. 3,5 minutah ohladila na 38 st in zopet vklopila. Tako se je TČ v pol ure vklopila 6x oz. 12x na uro, torej cca. 200 vklopov kompresorja na dan (čez noč jo dam v nižji režim). Se sliši prav grozno, ne? Kompresorju trda prede...
Željena temp. v sobi s termostatom je 22,5 st, dejanska pa je vedno pod 22 st. Zato je mešalni ventil, ki ga krmili termostat, vedno odprt. Ker se TČ vklopi samo za 2 minuti in v tem času doseže nastavljeno temp. vode dvižnega voda 50 st, je to premalo, da bi :
- bili radiatorji v celoti enakomerno topli (spodnja polovica je mlačna),
- in je premalo, da bi se soba s termostatom segrela na 22,5 st in zaprla mešalni ventil.
Očitno tudi obtočna črpalka deluje, vendar deluje samo takrat, ko je TČ vklopljena, kar je premalo, da bi bili radiatorji enakomerno topli.
Če bi bilo vse OK, bi lahko v teh dneh, ko še ni minusa, grel s 45 ali celo 40 stopinj, ne pa da teram 50 st.
Dejansko ugotavljam, da bi TČ morala delovati tako dolgo, dokler nebi termostat v sobi zmeril, da je temp. enaka nastavljeni 22.5 in takrat izklopil. Tukaj se mi poraja vprašanje. Po dveh minutah bi bila temp. vode 50 st, kako naj TČ dela še dlje, če je nastavljeni max. na regulatorju TČ že dosežen? A to pomeni, da se bo voda segrela še bolj ali da bi se morala le vzdrževati 50 stopinj, obtočna črpalka pa čimbolj delati?
Je to sploh izvedljivo? Z nastavljeno maximalno temp. dvižne vode 50 st, segreti dnevno sobo na 22,5 stopinj? To mi diši po dvojni regulaciji (tretja pa je še termostatski ventil, ki so mi ga modeli kljub opozorilu, da ne, vgradili na radiator v sobi, kjer imam termostat. Četrti dan montaže me namreč ni bilo doma. Je pa ta t. ventil 100 % odprt.).
Druga možnost pa je regulacija vklapljanja TČ glede na temperaturo povratnega voda, kar bi tudi bilo bolje, kot sedanja izvedba. (oboje je predlagal že CvetkoP).
Ja, danes še nisem klical monterjev, ker sem hotel zadevo še malo preštudirati, jutri pa jih bom.