S tipko si ne moreš veliko pomagati, saj najbrž ne rabiš vklopljeno le za nekaj 10 sekund.
Stikalo bo popolnoma OK.
Če pozabiš vklopljenega bo kvečjemu pretoplo!
Ja vem, da isto funkcijo dosežem z privitjem termostata na več. Raje ga pustim skos pri miru, ker v večini dela ok. Včas ne vem ali bi dal zvečer še eno poleno v peč, pa bi spustil malo na hitro v radiatorje. Za zihr
Včas si pa tud na moment zaželim bolj toplo, pa če sem že v kurilnici, pa bi mal pognal po ceveh.
FIRST je imel baterije, EMOS SARV105 potrebuje zunanje napajanje:
L - faza (sem pripelji ~230v)
N - nula (tu sem pripelji nulo)
COM, NO delovni kontakt (sem povežeš obstoječo črno in rjavo, vrsti red ni pomemben)
Odvisno od ogrevalnega vira, je lahko faza že na (rjavi ali črni),
potem tisto priklopiš na COM in narediš povezavo (briko) na L.
Vseeno potrebuješ dodatno nulo (pripelji po modri)
albin Napisal:prosim za pomoč pri menjavi obstoječaga sobnega termostatafirst eltherm AT8 z EMOS SARV.
v rumeni žici je tok
v modri ni toka
trenutna priključitev spodaj.
Zdaj pa malo ustavi konje.
V razdelilni dozi se vidijo vodniki treh barv: modra - ki bi morala biti nula, rumeno-zelena - ki bi morala biti zaščitni vodnik in rjava - v kateri pa bi morala biti napetost. Bega me tvoja ugotovitev, da imaš v rumeno-zelenem vodniku napetost. Predno boš kar koli priklapljal še enkrat preveri pravilnost vezave inštalacijskih vodnikov. Ker očitno nisi z elektriko najbolj domač, bi ne bilo odveč, če bi si poiskal kakšno pomoč električarja.
Kako priklopiš termostat, so ti pa že drugi razložili.
Pozdravljeni!
Imam sobni termostat Seltron H7T, ki mi vkljaplja obtočno črpalko, el. peč, pa moram vklopiti ročno. Zanima me ali lahko s tem termostatom vklopim oboje tako peč, kot obtočno črpalko ali potrebujem drugi termostat ? . Ta sistem centralne imam kot sekundarno varianto, drugače se ogrevamo na drva..
coyotee Napisal:Pozdravljeni!
Imam sobni termostat , ki mi vkljaplja obtočno črpalko, el. peč, pa moram vklopiti ročno. Zanima me ali lahko s tem termostatom vklopim oboje
Ta sistem centralne imam kot sekundarno varianto, drugače se ogrevamo na drva.
Sobni termostat regulira dovod toplote v stanovanje = črpalka za obtok tople vode skozi radiatorje.
Ko kuriš z drvami, ne želiš, da ti vklaplja el kotel. Lahko imaš posebej sobni termostat za el. kotel, ki ti bo izvršil vklop kotla pri 20 C ter izklop pri 21 C (termostat za črpalko je na 22 C).
Nisem bil povsem točen pri opisu same centralne. Centralno imam v stanovanju na el. peč Pavlič, obtočno šrpalo in radiatorje, pač normalna centralna, ki je bila narejena pred caa. 15-20 leti. Blok je star in ni bilo druge alternative, npr. plin, ipd. Zraven tega pa imam običajen kamin na drva, ki pa je prosto stoječ, ni vezan na doben sistem centralne. Problem imam ta, mislim že od vsega začetka je tako, da si moral samo el. peč vklopiti ročno s stikalom, sama obtočna črpalka pa se je zaganjalal samo preko tega sobnega termostata neodvisno od peči... Npr. če ne vklopiš peči, ti sobni termostat vseeno vklopi črpalko... Sedaj bi rad imel preurejeno tako, da bi mi sobni termostat vklopil obtočno črpalko in pravtako peč(kotel)...
Upam, da sem bil dobolj jasen, in hvala za odgovore
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.