kivo Napisal:Zakaj pa mora biti spodaj zatesnjeno???
A nisi prebral odgovorov?
Na spodnji strani enote imaš kondenz (vodo).. In če je zunaj - 10 stopinj (ali manj) se ti zna zgodit, da ti voda začne zmrzovati že na podstavku TČ. Kar pa zna privesti do problemov (ko se nabere toliko ledu da blokira ventilator).
Torej spodaj (vmesno režo) zapreš, da preprečiš prepih in omogočiš vodi da odteče v podstavek. Prav tako je mišljeno, da ima podstavek večjo globino (pol metra), torej so tudi tam višje temperature (zna bit da vedno nad 0°C)...kar pomeni da se topel zrak dviguje in dodatno preprečuje zmrzovanje vode že na samem podstavku TČ.
Vse skupaj pa potem tudi pomaga vodi, ko je že enkrat v betonskem podstavku, da tudi tam ne zmrzne in odteče (ali pronica v tla, ali odteče prek drenaže).
jaz sem postavil cevi za odvod za prst pod rob podstavka. naredi iz čim večjih cevi. meni je mojster , ki je montiral TČ predlagal fi 100, sam sem dal samo 50. imam pa speljano v meteorno vodo, ki gre v kanalizacijo in včasih prav fajn smrdi ven iz podstavka. upam, da bo pozimi dovolj grelo.
Citat:imam pa speljano v meteorno vodo, ki gre v kanalizacijo
hm...kako imaš pa to rešeno? Nimate ločenih vodov?
V tvojem primeru sam ne bi dajal nobene cevi. Ker tile hlapi iz kanalizacije so precej agresivni, tako da, glej da ti ne bojo na koncu še kaj po TČ 'šarili'. :wink:
ločeni bodo, ko bom začel zbirati deževnico. to da zna kanalizacija slabo vplivati sem tudi že slišal in vzel v premislek zato imam kar nekaj lufta vmes.
pozimi bom namontiral termometer v podstavek. tako, da bom videl kolikšna je temperatura pod TČ.
po dolgem času se že prav veselim zime. to bo igranja z nastavitvami in meritvami.
Če izvzamemo prepih, pa se tisti gumjasti blažilci dobro slišijo.
A je potrebno in smotrno blažit?
To imaš od bloka avtomobilskega motorja?
Sam sem z enim podprl nogo doma narejenega kompresorja in od tlej stoji kot privit v tla.
Čvrsti in stabibilni, škodit ne morejo.
@Boka za žlebove me ne skrbi. od žleba do jaška kanalizacije je približno 14 metrov.TČ je meter, dva od žleba. upam, da bo pozimi toplota iz kanalizacije grela notranjist jaška TČ. namen imam meriti temperaturo pod TČ in na dnu jaška -70 cm. da vidim če se splača imet kanalizacijsko ogrevanje.
morda bi moral nekako izmeriti amonijak. kako se pa ta izmeri razen z nosom... morda če kje dobim kos toplotnega izmenjevalca in ga vtaknem v cev ter merim-opazujem spremembe.
gumijaste blažilce je monter napovedal že, ko je bil na ogledu. jaz sem se strinjal on že ve kaj dela.
evo sem šel zmerit od ohišja do roba sifona je 9 cm. upam, da mi ne poje toplotnega izmenjevalca. ima kdo izkušnje s tem kako vpliva kanalizacija na izmenjevalec. izmenjevalec se mi zdi, da je najbolj na udaru, vezje je pa tako en meter višje.
Še to, ne trdim da je ravno amoniak vsega kriv, vem pa, da je tetec imel pravo jebo, ko sta deževnica in greznica skupaj tekli in mu je razžrlo vse gornje vogale žlebov.
takšen odtok nima funkcije, saj pri visoki vlažnosti in temperaturah malce nad 0° kondenzira kompletno dno naprave. jašek naj bo vsaj 70cm globoko v zemljini, da kondenzat ne zamrzne in to je vse.
ps. dno naj bo naravno takšno kot je, brez kakšnega kamenja, ali celo betona
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
perkele Napisal:@Boka za žlebove me ne skrbi. od žleba do jaška kanalizacije je približno 14 metrov.TČ je meter, dva od žleba. upam, da bo pozimi toplota iz kanalizacije grela notranjist jaška TČ. namen imam meriti temperaturo pod TČ in na dnu jaška -70 cm. da vidim če se splača imet kanalizacijsko ogrevanje.
morda bi moral nekako izmeriti amonijak. kako se pa ta izmeri razen z nosom... morda če kje dobim kos toplotnega izmenjevalca in ga vtaknem v cev ter merim-opazujem spremembe.
gumijaste blažilce je monter napovedal že, ko je bil na ogledu. jaz sem se strinjal on že ve kaj dela.
Včasih ko so bili iz valjane pločevine, pocinkani in pobarvani, jih je skupaj držala le še barva. Amonjak+rotorji motorja ventilatorja iz bakra njam
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.