Objave: 344
Teme: 51
Ocena:
0
Kot je prvograditelj rekel - če meni crkne krava, naj sosedu dve. Ne, kar tri, da bom mirno spal.
Napisal sem, to je dvorišče PLUS njive, sadovnjak, pašniki (ne znate brati ali berete samo tisto kar vam ustreza)?
Do izpred kakih 15 let sploh nismo vedeli, da je zemlja zazidljiva in smo bili presenečeni, ko smo to izvedeli. Niti slučajno ni noben pri koritu, da bi lezel županu v rit, da naj nam spremeni to vse v zazidljivo. Če bi bili mi pobudniki za spremembo v zazidljivo, bi župana nažicali, da nam spremeni v zazidljive ODDALJENE parcele in prodali. To bi bili mastni dnarci (smeško, ki zavija z očmi). Ne pa zemljo tik okoli hiše, ki je mimogrede zazidljiva zato, ker so na njej gospodarska poslopja (bolj natančno, jih je 9)!
Ampak eni berete kar vam najbolj ustreza, seveda.
Se pa ni za bat. Iz tega konca se mladi odseljujejo. In še naprej se bodo. Nobenega ne interesira kmetovat. Njiva 100 kvadratnih metrov in to je to.
Hvala za nasvet o združevanju parcel, tole bi znalo biti dobro. Pravzaprav je to res dobra ideja. Se bo treba pozanimat! Če se da ter kako... Sprememba namembnosti tudi, vendar tole bi znalo trajat.
Pr**ta zemlja. Breme kakorkoli obrneš! Jaz jo bom imel dva kubika nad sabo na britofu dovolj! Večina foušljivih Slovencev pa bo še na oni svet odnesla. Še dobro da zdaj vem, da mojim staršem ni treba zadet na jack potu - so po novem multi miljonarji z 12 hektarov veliko kmetijo v hribih. Še Jurček Jankovičev mi je fouš, ker niti njegov ata ni tako bogat.
Objave: 483
Teme: 60
Ocena:
0
mika79...verjamem...moje tudi ker nisem med temi "srečniki".
Ampak če bi malce poznal slovensko podeželje bi vedel da je veliko bivših kmetij, ki imajo relativno veliko obdelovalne zemlje, ki jo obdelujejo samo še večji kmetje, ki so obstali in z vidika pestrosti podeželja žal odnesli tisto kar je podeželje bilo. No, krivda je še kje drugje seveda.
In sedaj bi naj ti zaradi samovolje občine bili prisiljeni v prodajo tisto, kar so podedovali, ker sicer bi jim nabili davek. Namesto, da bi se zavzeli za to, da bo več kmetijske zemlje obdelane na njih rastejo obrtne cone.
Objave: 1357
Teme: 17
Ocena:
0
marko.pib
Ti 4je hektari so en drek vredni. Niso to štirje hektari v okolici ljubljane, temveč v hribovju, na periferiji. Pozimi imamo srečo, če nam plužijo. S tem, da je to tudi dvorišče mojih staršev. Bi tvoji starši prodali svoje dvorišče? Verjetno ne. Bi bila neumnost.
Ti nimaš zazidljivo celo parcelo ampak le del. To nima veze koliko je velika parcela ampak kolikšen del parcele je zazidljiv. !!
Ocena:
0
Kmetija je od mojih staršev. Govorim o stirih hektarih zazidljive površine. Na žalost.
Objave: 1622
Teme: 43
Ocena:
0
Sploh ne vem, kaj se razburjate? Če bo novi davek sprejet, podajte predlog za spremembo namembnosti zemljišča nazaj v kmetijsko. Drugače pa tudi jaz podpiram ta davek. Za oplemenitenje denarja so depoziti na bankah, obveznice, delnice, zlato in ostale žlahtne kovine itd. Ker pa ljudje držijo zazidljiva zemljišča za svoje bodoče rodove, mladi danes ne morejo priti za normalen denar do svojega stanovanja ali hiške. In tako nobeden ni zadovoljen. V končni fazi tudi država nima nič od tega držanja zazidljivih zemljišč. Kar sem hotel povedati je, da je Slovenija velika 20.273 km2 in se nič ne širi, kvečjemu na vsakih 100 let ali še prej manjša. Torej je treba nezazidana zemljišča v naseljih pozidati in naselja širiti koncentrično, tista prava kmetijska zemljišča, kjer res rastejo poljščine in ne grmovje in ostalo šavje pa zavarovati. No ja, mogoče bo našim politikom končno prišlo. Bolje pozno, kot prepozno. Čeprav novi davek na zazidljiva kmetijska zemljišča je bedarija na m3 in brca v temo. Upam, da bodo tudi tukaj kmalu pozitivne spremembe.
Ocena:
0
Depoziti na bankah bodo po novem dodatno obdavčenli, delnice si lahko ogledaš na ljubljanski revščini, še Krkinih se ne splača kupit, za vlaganje v žlahtne kovine je pa takrat, ko to počnejo vsi okoli tebe, že zdavnaj prepozno. Zlate mrzlice so v intervalih. Mogoče boš 15 let čakal na to, da se ti bo "obrestovalo" prodat zlato, a kaj ko boš recimo novo protezo rabil sedaj, ne čez 15 let.
Močno dvomim, da imajo kmetije na periferiji kaj veze s tem, da mladi ne morejo priti do svojega stanovanja ali hiške. A prodajalci, ki so svoje nepremičnine/stanovanja zidali z zlatimi cegli in temu primerno prodajajo, pa nimajo nič pri tem? A trenutna situacija na delovnem trgu nima nič pri tem? Pa super ugodni krediti naše ljube banke za ne-pravilno-pišoče tudi ne? Ah dajte ga no biksat. Zidajte zidajte, nihče vam ne brani. Če bi jaz imel zazidljivo zemljo izven kmetije, bi prodal, takoj, in to po realni ceni. Zakaj? Ker bom zemlje imel na britofu dost nekoč nad sabo. In ako bog da bo mogoče kdo od mojih potomcev padel na glavo oziroma bil dovolj butast, da bo še naprej ohranjal kmetijo, da se ne bo zarasla, da se bo kaj pridelalo, da se bo ohranjalo kmetijstvo (kot naša vlada rada tako opleta s tem rekom). Zidajte. Samo ne po njivi in ne po sadovnjaku.
Upam, da ste slišali na dnevniku, da še malo pa ne bo slovenskih šunk, samo avstrijski ostanki za nas "one tam doli", najslabše kvalitete. Živelo ohranjanje slovenskih kmetij. Pa vesele velikonočne praznike.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:ta zemlja nič ne je in pije
Tako je! Je pač naložba za kasnejše dni, podobno kod skladi, delnice, bančne vezane vloge, prazno (ali začasno zasedeno) stanovanje, druga ... hiša, ....
Pravite, da je pravilno, da se jih obdavči? Se strinjam, vendar s pogojem enakovrednosti - obdavčiti tudi prej našteto z enako mero.
Pri zazidalnih (nepozidanih) zemljiščih me moti le dejstvo, da z nekim uradniškim postopkom določijo zazidalno območje (prej kmetijsko) in s tem lahko cena zemljišča poskoči 10 x. Dobro informirani zve za bodočo zazidalno področje, kupi kmetijsko zemljišče in v 10 letih podeseteri vlogo. Po drugi strani pa kmet obdeluje zemljo, jo želi še naprej obdelovati, pa mu jo neki uradniki spremenijo v zazidljivo in potem hudo obdavčijo.
Predlagam spremembo sistema. Ko se neko območje na novo določi kot zazidalno, ima lastnik možnost gradnje v določenem roku, ali prodajo občini kot kmetijsko zemljišče. Občina ga po enaki (ali malenkst večji normirani) ceni proda interesentu za gradnjo.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Zemljišča in nepremičnine nasploh nebi smela biti predmet varčevanja. Zato nepremičnine, ki so nezasedene jih je treba konkretno obdavčiti.
Lahko to s čim podkrepiš?
Predmet varčevanja je lahko karkoli, kar je možno kupiti in pozneje (kdaj? - ni važno) prodati. Zakaj bi po tvoje morala biti nepremičnina izjema?
Kot sem že rekel, se popolnoma strinjam, da je nepremičnina, ki je namensko ne uporabljaš za socialni način življenja, lahko obdavčena. Ne vidim pa nobenega razloga, da se tovrstno obdavčenje nebi izvajalo enako za vse načine varčevanja. Tudi denar, ki ga imaš vezanega na banki, ne rabiš za socialni nivo življenja, po isti logiki je lahko obdavčen.
Kar se tiče cene parcel, pa je trenutno zakon trga - ponudba in povpraševanje. Če bi država bila zainteresirana to stvar urediti, bi jo lahko zakonsko uredila, kot sem zgoraj predlagal.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 1622
Teme: 43
Ocena:
0
@Žerjavar
Ok. Sem malo "pretrdo" napisal, da nepremičnine "nebi smele" biti predmet varčevanja. Seveda so lahko, vendar bi morale biti obdavčene tako, da se ti nebi splačalo jo imeti pa z njo nič početi. Če je to prazno stanovanje, naj bi "morala" tudi država nekaj imela od tega. Ali od plačila davka od najema ali davka na prazno stanovanje. Vsekakor bi s tem posameznika nekako prisilili, da z nepremičnino nekaj počne, da mu nosi dobiček. Lahko pa jo ima zbirateljsko in plačuje davek. Ni problem, saj živimo v kapitalizmu in vsak lahko izbira, kaj mu paše. Če se mu pa splača, je pa od vsakega posameznika stvar. Sicer si pa že sam napisal, da nepremičnina, ki ni več potrebna za socialno življenje, da se jo obdavči.
Ocena:
0
Nepotrebna? Zemljišče je potrebno, se obdeluje, 30 let dela s sadovnjakom, da je takšen kot je, zakaj ga bi prodali? Je uporabljeno pač kot kmetijsko. In zanj se že plačujejo davki iz naslova kmetije.
Foušija je huda stvar. Sploh v teh časih. To je samo vaše ogledalo vam.