Objave: 22
Teme: 1
Ocena:
0
Hiška - zakaj mora biti na UE 30 dni, ko pa gre za darilno pogodbo, ne prodajo, in zakaj rabim to o namenski rabi, ko pa piše, da to ni več obvezno? Prosim, lahko mogoče razložiš?
Evo - ravno to je težava!
Vsak pove drugače!
Kako naj sedaj vem kateri "postopek" je pravilen?
Sem že čisto zmedena!
Objave: 51
Teme: 3
Ocena:
0
To potrdilo o namenski rabi 100% rabiš. 14 dni nazaj sem sama speljala postopek z darilno pogodbo. In ko smo bili pri notarju je notarka vprašala če mamo odločbo o pravnem poslu iz UE enote katerega dobiš če se gre za kmetijsko zemljišče, vendar ga jaz nisem potrebovala ker je bilo zemljišče zazidljivo. Če je zemljišče kmetijsko ali stavbno pa se vidi iz potrdila o namenski rabi. Tako da iz tega sklepam da če je kmetijsko more bit na oglasni deski 30 dni. Lahko pa da UE izda glede nato da gre za darilno kakšen sklep da dovoljuje pravni posel in ni treba da je nabito na oglasni. Pazi pa glede davka. Če ni prvi dedni red se včasih bolj splača narediti kar kupoprodajno kot pa darilno.
Tako da postopek se ziher začne na občini ko greš zaprosit za potrdilo o namenski rabi.
potem davčna, šele potem notar.
Ocena:
0
Ok. Midva imava enako - zazidljivo zemljišče, ki je trenutno še del kmetije.
Torej.
Ponavljam.
Najprej spišeš darilno pogodbo - jaz jo že imam.
Potem grem na občino po potrdilo o namenski rabi (obrazec je na netu, tako da verjetno rabim samo štempelj). Potem davčna (smo preračunali, da bo ugodnejša darilna). Potem overitev vpisa in potem na zemljiško dam vlogo za vpis novega lastnika (mene torej).
Še dve vprašanji imam; si ti dala vlogo za spremembo oziroma vpis novega lastnika sama? Si rabila za prepis še kakšen dokument iz zk (v starih temah sem brala o nekem zemljiško knjižnem izpisku, da je prosto bremen ali nekaj takšnega)?
Ocena:
0
Aha, torej ker gre za zazidljivo zemljišče, rabim samo tole o namenski rabi. V nasprotnem primeru pa bi rabila še iz UE (mogoče je to tisti nekakšen izpisek o katerem je moč brati v starih temah).
Ocena:
0
ja najprej spišeš pogodbo, vendar vsaj jaz imam takšno da najprej rabiš to potrdilo o namenski rabi, ker je v darilni navedeno pač v enem členu da je občina ta in ta dne tega in tega izdala potrdilo o namenski rabi št: ???? iz katerega je razvidno da je zemljišče opredeljeno kot tako in tako. Obrazec zato najdeš na spletni strani tvoje občine. In ne ne dobiš kr štempelj, ampak počakaš par dni da ti to potrdilo izdajo. Kako dolgo je pa od občine odvisno, imajo pa 30 dni časa vsekakor. Ker to potrdilo bojo hotli tudi na davčni videt in tudi notar ga bo hotel.
Če imaš zazidljivo zemljišče se drži tega postopka in ne moreš zgrešit.
1. OBČINA -potrdilo o namenski rabi
2. UDELEŽENCI PODPIŠETE POGODBO
2. DAVČNA ( tja neseš 2 izvoda)
3. NOTAR
Glede ZK izpisa, če je na parceli kaj bremen pa poglej v zemljiško knjigo , je zastonj in lahko pogledaš od doma <!-- m --><a class="postlink" href="https://evlozisce.sodisce.si/esodstvo/index.html">https://evlozisce.sodisce.si/esodstvo/index.html</a><!-- m -->, samo registrirati se moraš. Predlog za vpis tebe kot novega lastnika pa ti kr naj da notar pa plačaš teh cca 50 eur pa je to to
Ocena:
0
Sem še enkrat pogledala. Imaš prav, jaz sem našla na strani od občine vlogo za izdajo tega potrdila :-) Potrdilo pa kasneje verjetno pošljejo, ko vlogo obdelajo pač :-) Kar ne morem verjet, da ne rabiš plačat nobene takse za to vlogo :-)
No, na parceli sicer gotovo ni nobenih bremen, tako da tega niti ne bom iskala.
Hvala za razlago hiška32. Zdaj mi je vse jasno. Zanima me samo še kej si dobila ti tako darilno pogodbo?
Ocena:
0
jaz sem prepisala eno odvetniško, sem mela to možnost sreča. Sem prišparala kakih 100€ ali več.
Kako imate pa rešeno z dediči potencialnimi. Da se ne bojo po smrti darovalca našli pa zahtevali nujni delež. Ker drugače jih vključi tu notri da so sezanjeni s pogodbo in da soglašajo. Seveda ti morajo podpisati.
Ocena:
0
Hm, če ti ne bi bilo odveč, mi bi lahko mogoče vzorec tvoje pogodbe poslala na mail (je viden spodaj poleg ikone za zs sicer)?
Z dediči ne bo težav. Jih namreč ni. Niti enega.
Ocena:
0
dobiš, samo pobrišem osebne podatke ven
Ocena:
0
Še nekaj - a davčna ti sproti izda račun oziroma ti sproti odmeri davek (ali moraš spet nekaj dni čakati na to)?
Koliko pogodb vsega skupaj sicer potrebujem?
Ocena:
0
evo sem ti poslala na mail pogodbo
če je darovalec eden in obdarjenec eden rabiš 4 izvode. Vsak od vaju dobi po en uzvod. 2 izvoda maš za davčno, od katerih en izvod dobiš nazaj za notarja
davčna si vzame kar nekaj časa (vsaj 14 dni je v Celju) za odmero davka. Ko majo ti izstavijo položnico katero plačaš , jim neseš pokazat in ti dajo štempelj na pogodbo da maš za notarja. Brez tega štempeljčka ni nč
Ocena:
0
Ok :-) Super, veliko si pripomogla :-) A lahko sicer na davčno nese kdo drug ali mora biti nujno lastnik zraven? :-)
In še... Posebno vprašanje - ste dobili izračun glede na vrednost na gursu? :-)