PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Razlika med on - off in inverterskimi TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lentus Napisal:Bolj bi bila primerna primerjava recimo z delovnim strojem, ki ga poganja motor z notranjim izgorevanjem, in deluje konstantno v optimalnem območju vrtljajev :wink:.
TČ pa ni avto, ampak delovni stroj.
Vseeno se pa strinjam, da ima inverter tudi dobre strani.
Tudi avto je delovni stroj. TČ pa je po dinamiki zahtev po moči bliže avtu kot delovnem stroju.

Zakaj? Ker delovni stroj deluje z optimalno hitrostjo in producira željeno delo ves čas enako. Avto in ogrevalni stroj (TČ, kotel na xy) pa prejmeta od porabnika različne zahteve. Avto, ki pelje v klanec v hladnem jutru = TČ, ki nadomešča večje izgube: oba morata delati z večjo močjo. Avto poleti vozi po ravnem = TČ v toplejšem vremenu ogreva bojler: oba delata z majhno močjo.

Bi bilo res optimalno, da nek stroj dela z enako močjo v različnih pogojih in potrebah po moči?
saj sem tudi pričakoval tak odgovor (odziv) Big Grin
@telmos&Co.: povej mi kdaj boš upravičil razliko med "kitajcem" za 3 jurje On/off seveda in enim daikinom, toshibo, micibušijem (iste komponente kot kitajc) za 8-9 jurjev pač z inverterjem ? 5-6 jurjev razlike... aja tudi se strinjam da rabiš pri talnem še zalogovnik, ker drugače ne moreš zaslužit dodatnih 500-2000€ ( no vsaj obrnit jih) z dobavo in montažo 500-1500l zalogovnika, anede Wink od tukaj dalje je brezveze razpravljat, ker smo že opazili, da itak vsak svoje goni...
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
pedenjdeklica Napisal:Ja in ene par vas monterjev vas goni svoje do onemoglosti.... Imate dobre rabate 8)
e, s tem se pa popolnoma strinjam Big Grin
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
Kot da jih (rabatov) pri ON-OFFkah nimajo? Jaz sicer imam inverterco, ampak zgolj zato, ker so mi jo svetovali skoraj VSI, s katerimi sem se pogovarjal, ko sem iskal vir ogrevanja.

Koliko modelov ON-OFF TČ pa je sploh na trgu? po kakšni ceni? S kakšnim COP? Ko si odgovorim zgolj na ta vprašanja, zgubijo ON-OFF modeli skoraj ves lesk.

Edini, ki mi je svetoval ON OFF, je bil nesojeni projektant, ki ima odlične rabate pri Termotehniki. Res je, vsak svoje hvali. Ko pa daš na tehtnico vse, zmaga inverter. Seveda je to zgolj moje osebno mnenje.
tole od COP ov pa lepo na miru pusti... najbrž dobro več, da imajo inverterji prirejene podatke, ker pri 100% moči (tako kot TČ on of) ne dosegajo copov ki jih npr ekosklad zahteva.. znižajo delovanje... s tem pa povečajo kop dokler ne dobijo podatkov ki jih želijo...

kar bi jaz uzakonil če bi ime le možnost je da brez 2 sončnih kolektorjev za sanitarno vodo niti hiše ne smeš graditi, ... delate hiše 200,300,400,500 m2 potem vam pa zmanjka 2000 jurčka za kolektorje, potem pa razpredate o ekonomiki kako se ne splača itd... natolcevanja..
pedenjdeklica Napisal:tole od COP ov pa lepo na miru pusti...
Nisem napisal, da imajo inverterji boljši COP. Razlika pa vendarle ni tolikšna, da bi bil letni strošek porabljene energije omembe vredno večji.
pedenjdeklica Napisal:kar bi jaz uzakonil če bi ime le možnost je da brez 2 sončnih kolektorjev za sanitarno vodo niti hiše ne smeš graditi, ... delate hiše 200,300,400,500 m2 potem vam pa zmanjka 2000 jurčka za kolektorje, potem pa razpredate o ekonomiki kako se ne splača itd... natolcevanja..
Ob toplotni črpalki, ki porabi nekaj 10€ letno za ogrevanje sanitarne vode, se mi investicija 2000€ ne povrne prav kmalu. Ali pač? Sem velik pristaš uporabe sončne energije in kolektorji bodo zagotovo pristali tudi pri meni, ampak zgolj zaradi dobrega občutka, ne zaradi ekonomike.
Tehnično gledano za naše spremenljivo podnebje ne obstaja idealna TČ (ne inverter in ne on/off).

Lahko samo strmimo k izbiri najprimernejše. Vendar je lahko tudi "idealna" TČ brez učinkovite/primerne nastavitve sekundarne regulacije (poznavanje objekta), očinkovita samo toliko ali celo manj, kot manj primerna TČ z primernejšimi parametri.

Vsaka hiša "x" in sistem v njej "y" so specifični in izbira, nastavitve veljajo točno samo za tak "x" "y" objekt.

- delta T vklop
- delta T vtok/povratek
- pretok vode
- zaloga vode (defrost)
- količina vode v sistemu (izkoristki, število vklopov kompresorja)
- min/max potreba po energiji (vklop.el.grelcev)
- velikost TČ
- zunanji vplivi
- postavitev lokacije naprave (dolžine, izoliranost vodov)
- izvedba postavitve
- hidravlična vezava
- idr.
Točno tako! Več od lastnosti TČ prinese k nižjim računom znanje monterja, serviserja, investitorja, krmarjenje med nastavitvami, izbira pravilne moči, optimalni urniki delovanja...

Moja je bila priključena pred par dnevi. Monter mi jo je pustil z default nastavitvami, češ, da je tako najbolje. Skoraj polovico časa je delala z grelci!!! Ga pokličem, kaj zdaj, pravi, da tako mora bit, da se mora TČ učit, kaj in kako bo delala v moji hiši. Mu rečem, da grelcev pri učenju ne rabi, jih izklopim, danes me pokliče in potrdi moje sume, da je bolje grelce izklopit.

To opisujem samo v potrditev tega, kar je prasuvse napisal.
pedenjdeklica Napisal:kar bi jaz uzakonil če bi ime le možnost je da brez 2 sončnih kolektorjev za sanitarno vodo niti hiše ne smeš graditi, ...

No, to je posploševanje. Tudi sam sem hotel dati kolektorje, vendar smo doma med hribi in to na strani kjer pozimi skoraj da ni sonca. Ko sem se posvetoval s ponudniki so mi vsi razen enega zadevo odsvetovali, ker bi bila v mojem primeru neekonoična in veliko premalo izkoriščena.
Vsak sistem ni za vsako hišo. Treba je preučiti, kaj je smiselno in kaj ne.

LPJ
Kaj bi šele Berghaus porekel na tako zakonodajo?
Prilagajanje moči toplotnim potrebam je večjega pomena za TČ zrak/voda kot pa za zemlja/voda ali voda/voda.

TČ zrak/voda se zaradi padanja moči pri nizkih temperaturah kupujejo predimenzionirane. Tako dosežemo, da TČ pri nizkih temperaturah pokriva potrebe objekta brez električnega grelca. Pri visokih temperaturah pa ji moč naraste in takrat objekt s to toploto nima kaj početi.
Zato je prilagajanje potrebam skoraj obvezno.

Pri zemlja/voda se črpalke dimenzionirajo bolj skladno s potrebami objekta ali se celo malo poddimenzionirajo. Zato razkorak med proizvedeno in potrebno toploto nikoli ni tako velik, da bi to predstavljalo problem.

Ker ni potreb po takih produktih, tudi ni ponudbe. Edina meni znana zemlja/voda, ki prilagaja moč potrebam, je Nibe Fighter 1250 z razponom moči od 4,5-14kW. Na trg je prišla že l. 2007 in konkurenca ji ni sledila. Investitor eno ali dvodružinske hiše se za tak produkt ne bo odločil tudi zaradi cene, saj je občutno dražja kot on-off TČ.

Uporabnost take TČ vidim samo v objektih, kjer se določena obdobja ogrevajo veliko večje površine kot sicer.

Še ena stvar, ki se ji na temle zračno orientiranem forumu ne morem načuditi:
Če nekdo omeni sistem zemlja/voda, vsi zavpijejo, da je bedak, ker se mu investicija nikoli ne bo povrnila. Da naj za božjo voljo vzame zrak/voda, ker je mnogo cenejša.
Ko pa vidim, kakšni so končni računi za kurilnice zrak/voda, pa pridejo še malo dražje kot zemlja/voda. Verjetno imajo vse te drage kurilnice inverterske TČ !?
Drage? Mene je kurilnica prišla 5.500€. TČ 12kW obe enoti, 300l bojler, plinska in hidro povezave na tri omarice. Bi ceneje prišel skozi z drugačno izvedbo?
Ja zemlja voda so cenejse kot zrak voda osnovni modeli, enostavne sheme
Eni pa drugi imajo rabate, tako pri invertet TČ kot pri ON/OFF oz ravno tako kot pri vsakem drugem artiklu :o

Lenus, večkrat sem že navajal podatke o COP-ih pri delnih močeh inverterja Toshoba Estia 11 in verjetno si videl, da izkoristek vse do 10% ne pada, ampak raste (tu mi všteto delovanje obtočne črpalke), drugi teh podatkov ne navajajo.
Posebej pri ON/OFF pa zelo težko prideš do podatkov, in še veliko bolj so pomankljivi.

Marketing ON/OFF je lažiral veliko LAŽI, kako ON/OFF sploh ne rabijo zalogovnikov ter kako so inverterji zanič, da bi zakrili zasnovno prednost delovanja inverter TČ
Zakaj jih Evropejci ne delajo?
- ker bi bile predrage za primerljivo kakovost iz Azije in Avstralije.
Vendar pustimo se presenetiti, čas svoje prinese:
ko bojo evropejci(nemci) naredili svojo (PRAVO) inverter TČ zrak voda bo ta še dražja in čudo tehnike in kakovosti, v kar niti ne dvomim.
Na zunanji škatli bo na veliko pisalo: Produced in EU 8) sestavni deli pa bodo itak iz 90% iz Azije :oops:
AMPAK TEGA NIKOLI NE BOMO DOŽIVELI :!: -ker marketing že vnaprej zna izračunat, da taka TČ kljub vsemu zaradi visoke cene ne bi bila konkurenčna :twisted:
rezen v primeru, da kar na kitajske škatle nalepijo Evropske LOGO-tipe Confusedhock:

PS
seveda je potrebno škatle prepeljati preko oceana v najmanj dveh ločenih pakungah in jih v EU tudi končno prelakirati, sicer ne smejo gor nalepiti Produced in EU
pedenjdeklica Napisal:Ja zemlja voda so cenejse kot zrak voda osnovni modeli, enostavne sheme
Škoda je samo, da se kolektor ne položi sam.
1 2 3 4 5 ... 35 Pojdi na stran 
Iskanje po temi