PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Dedovanje oz. nujni delež "polbrata"?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Maja1987 Napisal:@papez46....kaj mi daje pravico da tako razmišljam?torej, da bi dedovala samo mi2 z braom in mama?to, da je najverjetneje tale morebitni "polbrat" že dobil svoj kolaček očetovega premoženja -stanovanje???? Ker razmišljam na glas pa me ne rabiš zdaj tuki neki kr karat. zato ta forum je, da vprašamo...kaj pa bo, ko bo (na žalost nihče ne živi večno!), pa je druga stvar!

In a veš? Beseda ni konj, zato sem si vzela to "pravico" in vprašala tule vas kako in kaj.

In pravico imam vprašat kar se mi zljubi! Vedno. Saj nisem nikomur s tem vprašanjem nič storila, kvečjemu morda pomagala v enakem oz. podobnem "primeru".

Eeee - draga moja, čemu se razburjaš?
Vidiš - sebi dopuščaš pravico, da vprašaš in celo razmnišljaš, kako bi nekoga prikrajšala za nekaj - "ker se tebi tako zdi prav".
Očetu in "polbratu" pa to pravico kratiš in jemlješ!

Zakaj že?

In še enkrat! Dedovanje nastopi po smrti človeka. Dedič pa je zakoniti naslednik "pokojnika".

Vsi pravni "posli", glede očetovega premoženja in lastnine so NJEGOVA isključna pravica.
S svojim premoženjem in lastnino lahko prosto razpolaga - brez razmislekov o tem - kaj bodo dedovali njegovi potomci.

Če bo tvoj oče z "oporoko" ( torej njegovo zadnjo voljo ) zapustil vse svoje imetje XY osebi ali komur koli pač - JE TO NJEGOVA VOLJA IN ŽELJA.

In daj - odgovori mi - KDO SI TI IN KAJ/KDO TI DAJE PRAVICODA NE UPOŠTEVAŠ OČETOVE VOLJE?
Duce Napisal:Če preskočim moraliziranje Wink ,

izročilna pogodba za časa življenja zahteva podpise vseh možnih dedičev.

Obstaja pa še ena pogodba, podobna zgornji, tako je sklenil znanec-
vključeno je preživljanje in skrb za izročitelja do konca življenja in ni potreben podpis vseh možnih dedičev.
Po podpisu je bila takoj vpisana zaznamba(prednostna pravica al kako že...?) v zemljiški knjigi.
Znančev oče je pred kratkim umrl, v kratkem času je bil delež znanca tudi že razviden v zemljiški knjigi. Zapuščinske razprave še ni bilo, ostali sorodniki, ki bi bili drugače tudi upravičeni do dedovanja se še niso oglasili, očitno se ne zavedajo, da obstaja tudi takšna možnost- predvidevam, da je na tako razpravo najbolje iti v spremstvu varnostnikov... Confusedhock:
Po besedah notarja, je vse pravno legalno in lastništva pridobljenega s to pogodbo ni več možno izpodbijati.

Lp

Vsako pogodbo je možno izpodbijati. Precej takiih pogodb je fiktivnih, ker se ne izpolnjujejo. V tem primeru se štejejo za darila. Če je pogodbenik dedič, potem se darilo vrača, da se dopolni nujni delež, če je pogodbenik tretji, pa niti ne, ker če mine več kot leto od sklenitve, se ne všteje v osnovo za izračun, ali je nujni delež prikrajšan, posledično tudi vrnitve darila ni.
papež46....če se kdo razburja si to ti, saj velike črke na forumih pomenijo kričanje.

Kot drugo pa sem ti že odgovorila in če si pač površen in nedosleden, ti ne morem pomagati.

In groza, menda te ja, da se deduje po smrti. halo? Iz kje si ti, da take neumnosti pišeš? S katerega planeta?

In govora je je o potencialnem "polbratu", ki če obstoji, je svoj delež premoženja od očeta že dobil. A ne razumeš pomena nakupa stanovanja njemu???Halo kaj naj kitajsko napišem, da boš razumel???!!! mah glej, ne da se mi več s tabo razglabljat, ker če pač nisi....hmmm...se bom raje vzdržala, pač nisi.

Sem malce pogledala tvoje komentarje še pri drugih vprašanjih in halo, kdo si ti in kdo ali kaj ti daje pravico, da se tako nesramno in zelo grdo izražaš in napadaš ter moraliziraš ljudem, ki vprašajo tukaj kaj takega, zakar bi želeli hiter odgovor, še predenen se obrnejo na pravnega strokovnjaka??? Ti to nisi, zato prosim, malo več olike in spoštovanja do ostalih- tudi tako kot ti laikov tukaj na forumu....

papaWink
Maja, če se izrecno ne zapiše in notarsko overi da je polbrat dobil stanovanje (od očeta), ima pri dedovanju ravno toliko pravic kot vidva z bratom. Če pride po očetovi smrti do spora med vami, vam "pomaga" samo še pravdanje in vlačenje po sodiščih za nadaljnih žblj let in kup zapravljenih €€€ za odvetnike.
Če želite stvari uredit vnaprej, bo moral k stvari pristopit oče.
Če tega ne želi, ni glede dediščine nobene garancije (v smislu kaj in koliko naj bi kdo od otrok dobil).
Če je oče za to, da se stvari uredijo, se oglasite pri kakšnem notarju (prvi obisk oz. svetovanje je brezplačno) pa boste izvedeli kar je potrebno.
Maja1987 Napisal:papež46....če se kdo razburja si to ti, saj velike črke na forumih pomenijo kričanje.

Kot drugo pa sem ti že odgovorila in če si pač površen in nedosleden, ti ne morem pomagati.

In groza, menda te ja, da se deduje po smrti. halo? Iz kje si ti, da take neumnosti pišeš? S katerega planeta?

In govora je je o potencialnem "polbratu", ki če obstoji, je svoj delež premoženja od očeta že dobil. A ne razumeš pomena nakupa stanovanja njemu???Halo kaj naj kitajsko napišem, da boš razumel???!!! mah glej, ne da se mi več s tabo razglabljat, ker če pač nisi....hmmm...se bom raje vzdržala, pač nisi.

Sem malce pogledala tvoje komentarje še pri drugih vprašanjih in halo, kdo si ti in kdo ali kaj ti daje pravico, da se tako nesramno in zelo grdo izražaš in napadaš ter moraliziraš ljudem, ki vprašajo tukaj kaj takega, zakar bi želeli hiter odgovor, še predenen se obrnejo na pravnega strokovnjaka??? Ti to nisi, zato prosim, malo več olike in spoštovanja do ostalih- tudi tako kot ti laikov tukaj na forumu....

papaWink

Si opozorjena. Taki izpadi ne bodo tolerirani.
Maja, kot sem že napisal nimaš pogojev, da sama kaj urediš v zvezi s tem. edini ki lahko kaj v tvojem primeru oče.
Zadeva je ZELO preprosta

SAMO lastnik premoženja odloča o tem kaj bo kdo dobil(podedoval) in sicer lahko ne naredi nič
potem dedujejo dediči istega dednega razreda enako (VSI otroci enako) ali napiše oporoko potem se pač deduje glede na oporoko, seveda je kjub oporoki nujni delež ki pa je občutno manjši
Saj vem, da bodo nekateri rekli da je žleht napisano, a morda pa oče le ima razlog, da vnaprej preskrbi sina, kateri bi sicer morda bil ob vse, kar mu pripada....
Maja1987 Napisal:papež46....če se kdo razburja si to ti, saj velike črke na forumih pomenijo kričanje.

papaWink

Meni je zanimivo, da niti ne veš, ali ta polbrat obstaja, veš pa, da je zanj poskrbljeno. Lahko pa je oče kupil stanovanje ljubici?

Imam kolega, ki je po očetovi smrti ne le sam stopil v stik s polsestro, ki je ni nikoli spoznal, izvedel pa je zanjo, ko je šel na matični urad sestavljat smrtovnico, temveč ji ponudil pravično poravnavo ne samo glede dedovanja, ampak celo nekakšno odškodnino, ker ji oče ni nikoli plačeval preživnine. Mislim, da je redka izjema na Slovenskem in verjetno kdo misli, da je nor ... ampak ni hotel imeti nikogar na vesti.
Pozdravljeni

nekaj časa sem brskala po forumih in sem zasledila samo to temo o nujnem deležu?

Rada bi vas vprašala, ali je kakšen ki pozna odgovor:

Sestra je uradna lastnica 3/4 deleža hiše. 1/4 je pa od brata, s katerim se ne razume.
V tej hiši živi tudi njuna mama - mama se je odpovedala 1/4 v korist njene hčere.

Sedaj se je pojavil brat, ki želi, da ga izplača njegova sestra v višini 1/4.

Zanima me ali mora njegova sestra resnično (po zakonu) njega izplačati, čeprav
v hiši še vedno živi mama, kar pomeni, da njegova sestra ne bo prodajala hiše.

Sestra bi pač na sodišču rekla, da naj se naseli, naj uporablja v 1/4 hiše. Ali to zadošča ?

Hvala za koristne nasvete in odgovore.
pattrisha Napisal:Pozdravljeni

nekaj časa sem brskala po forumih in sem zasledila samo to temo o nujnem deležu?

Rada bi vas vprašala, ali je kakšen ki pozna odgovor:

Sestra je uradna lastnica 3/4 deleža hiše. 1/4 je pa od brata, s katerim se ne razume.
V tej hiši živi tudi njuna mama - mama se je odpovedala 1/4 v korist njene hčere.

Sedaj se je pojavil brat, ki želi, da ga izplača njegova sestra v višini 1/4.

Zanima me ali mora njegova sestra resnično (po zakonu) njega izplačati, čeprav
v hiši še vedno živi mama, kar pomeni, da njegova sestra ne bo prodajala hiše.

Sestra bi pač na sodišču rekla, da naj se naseli, naj uporablja v 1/4 hiše. Ali to zadošča ?

Hvala za koristne nasvete in odgovore.

Določita, kaj ta četrtina predstavlja v naravi, dasta na papir, overita in to je to. Brat potem prostore odda osmim delavcem na začasnem delu ali družini s šestimi otroki, ki je dotlej bivakirala v prikolici brez vode in elektrike in jim bosta dva prostora plus kopalnica čisti luksuz. Ali pa izbere še posebej hrupne in zanikrne večne študente ... Možnosti je več.

Ne bi raje zgrabila priložnosti in ga skušala nekako izplačati? Če se bosta šla tožarit, lahko sodišče v skrajnem primeru celo odredi prodajo hiše in razdelitev denarja (meni se zdi prav škoda, da se večkrat ne odloči za takšno možnost, če stranki v letu dni ne dosežeta dogovora, ker bi potem ljudje veliko hitreje našli znosen kompromis).
Še to bi imela za vprašati:
brat in sestra se ne razumeta! Sestra ni dobila nič, brat je pa dobil stanovanje oz si kupil z denarjem, ki sta mu ga dala starša - seveda to nikjer ne piše, starši kdaj naredijo v dobri veri...
Sestra ima še enega brata - ta se je odpovedal svojga deleža v korist sestre - ta brat je pošteno priznal, da so mu starši pomagali pri gradnji hiše.

Sestra se bo najverjetneje odločila, da ga izplača. Kar pomeni, da bo prišel sodni cenilec.
Prosila bi vas, če mi lahko poveste faktorje s katerimi bi lahko spodbijala cenitev? Rada bi, da mi jih naštejete čim več.

Hvala, lp
Verjetno ne misliš spodbijanja cenitve temveč zniževanje vrednosti hiše?

V takih primerih zbijanje vrednosti najpogosteje pomeni tožarjenje ... Brat noče poštenega izplačila tistega, kar mu pripada (saj je to navsezadnje že dobil), temveč še nekaj več. Verjetno zanj to, da ti skrbiš za mamo, ne pomeni nič. Ima mama napisano dosmrtno pravico bivanja? V tem primeru je tržna vrednost hiše verjetno avtomatično pol manjša - ampak ne verjamem, da bo brat zadovoljen ob takšni ceni. Tale brat si je zamislil neki znesek in tega hoče dobit. Najbolje, da ga vprašaš, kaj oziroma koliko bi še rad, ker očitno mu ni škoda izgubit sestre (in mame, mogoče tudi brata).
Od ocenjene vrednosti bi z dokazili verjetno lahko odšteli svoja vlaganja.
Strelka hvala za odgovor.

Brat se je odpovedal vsem svojim sorodnikom - odpovedal se je mami, sestri in bratu.
Mama ima pogodbo o dosmrtnem preživljanju - sestra (hči) in brat(sin) skrbita zanjo. In šele po smrti dobi njena hči (v besedilu sestra) mamin delež.

Žal je tako, starši niso nikjer zapisali, da so pomagali z denarjem sinu kupiti stanovanje.
Bratu je verjetno zmankalo dinarčkov - žena brezposelna in ima 2 šoloobvezna otroka - šola je drag šport...

Sestra ima račune o renoviranju hiše, tako s tem bo izpodbijala ceno.

Sestra se mora pozanimati ali ga lasko splača po mamini smrti ? Mogoče kdo ve, kako je z izplačilom nujnega dedeža? V kakih primerih lahko izplača po smrti mame?
Po mojem se ti pa bolj splača to urediti zdaj, ko je mama še v hiši ...

Je pravica do dosmrtnega bivanja tudi v ZK? Po mojem cenilec to upošteva pri cenitvi ... Po mamini smrti bo hiša zaradi tega - če imam seveda prav - avtomatsko vredna več.

Z računi za vlaganja lahko le zmanjšuješ delež za izplačilo, ne same cenitve. Darilo bratu bi pa verjetno lahko dokazali. Je bil denar dan na roko ali nakazan prek banke? Obstajajo priče?

Nič vam nisem fovš.
1 2 3
Iskanje po temi